Kiedyś czytałam coś o moczeniu schabu w mleku czy śmietanie przed usmażeniem. Chciałabym taki zrobić tylko nie wiem czemu ma to służyć i jak się to robi. Bardzo proszę o podpowiedzi
Reniu ! bardzo prosto.. podaje Tobie mój sposób wykonania .. Jajco roztrzepane ze śmietankę słodką (dla mnie ma smak niż mleko ) dorzucam '' smaki '' tzn , sól , pieprz , parpryke , tymianek , czosnek .. To co lubisz w mięsie . Taka marynata z mięsem poleżakuje sobie co najmniej godz. ale jeśli zrobisz na noc i do lodówki sztuka miesa jest wybitnie aromatyczna i przede wszystkim soczysta i pulchna ..
Po wyjęcie mięsa panierujesz w bułce tartej czy w tym co lubisz i klasycznie smażysz .
To ja się podepnę pod pytanie - czy po wyciągnięciu mięsa z takiej "marynaty" należy je opłukać albo wytrzeć ręczniczkiem papierowym, czy od razu panierować i smażyć?
Absolutnie nie można wycierać ! ... Sztuka mięsa im dłużej leżakuje w takiej marynacie chłonie całą zawartość i nie ma już co .. wycierać . Od razu miąsko w panier i na tłuszcz , nawet jeśli pływa w marynacie.
Prawda , prawda Zuziu . Jeśli piekę karkówkę w całości koniecznie zalewam maślanką na co najmniej 12 godz. ale ta pieczeń rarytaśna i sos z odrobiną brandy i suszonymi śliwkami i morelami .. .
Ja też od zawsze dodaję śmietankę kwaśną do jaj przed panierowaniem, tylko nie wiedziałam, że to takie odkrywcze, bo dawno bym się podzieliła tą informacją.
Kiedyś czytałam coś o moczeniu schabu w mleku czy śmietanie przed usmażeniem. Chciałabym taki zrobić tylko nie wiem czemu ma to służyć i jak się to robi. Bardzo proszę o podpowiedzi
Reniu ! bardzo prosto.. podaje Tobie mój sposób wykonania .. Jajco roztrzepane ze śmietankę słodką (dla mnie ma smak niż mleko ) dorzucam '' smaki '' tzn , sól , pieprz , parpryke , tymianek , czosnek .. To co lubisz w mięsie . Taka marynata z mięsem poleżakuje sobie co najmniej godz. ale jeśli zrobisz na noc i do lodówki sztuka miesa jest wybitnie aromatyczna i przede wszystkim soczysta i pulchna ..
Po wyjęcie mięsa panierujesz w bułce tartej czy w tym co lubisz i klasycznie smażysz .
Pierś drobiowa tak robiona nie ma sobie równej ..
Powodzenia
To ja się podepnę pod pytanie - czy po wyciągnięciu mięsa z takiej "marynaty" należy je opłukać albo wytrzeć ręczniczkiem papierowym, czy od razu panierować i smażyć?
Absolutnie nie można wycierać ! ... Sztuka mięsa im dłużej leżakuje w takiej marynacie chłonie całą zawartość i nie ma już co .. wycierać . Od razu miąsko w panier i na tłuszcz , nawet jeśli pływa w marynacie.
Robię tak samo, używam mleka, śmietany, maślanki czy kefiru... co tam mam ... mięso robi się po prostu bajecznie kruchutkie, o aromacie nie mówiąc.
Prawda , prawda Zuziu . Jeśli piekę karkówkę w całości koniecznie zalewam maślanką na co najmniej 12 godz. ale ta pieczeń rarytaśna i sos z odrobiną brandy i suszonymi śliwkami i morelami .. .
Pycha,mniam,smaczności.....
Dziękuję bardzo. W przyszłą niedzielę będę mieć gości to im zaserwuję takie schabowe. Rozumiem, Ze moczy się już pokrojony schab
w jakimś z programów Magda Gessler moczyła schab pokrojony już na kotlety w mleku z dużą ilością cebuli
To akurat była karkówka:) przepis jest juz na WZ http://wielkiezarcie.com/recipe103838.html
Polecam kotlety schabowe z przepisu Kolorowa75 są pyszne ,tylko takie teraz robię .
Ja też .. od 20 lat .. polecam każdemu .
Ja też od zawsze dodaję śmietankę kwaśną do jaj przed panierowaniem, tylko nie wiedziałam, że to takie odkrywcze, bo dawno bym się podzieliła tą informacją.
No tak .. Pani Kopernik .. już odkryto to po ... nas .