Forum

Kuchenne porady

Moczenie schabu w mleku

  • Autor: reniutka1 Data: 2013-09-26 09:56:27

    Kiedyś czytałam coś o moczeniu schabu w mleku czy śmietanie przed usmażeniem. Chciałabym taki zrobić tylko nie wiem czemu ma to służyć i jak się to robi. Bardzo proszę o podpowiedzi

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-26 10:39:36

    Reniu ! bardzo prosto.. podaje Tobie mój sposób wykonania .. Jajco roztrzepane ze śmietankę słodką (dla mnie ma smak niż mleko ) dorzucam '' smaki '' tzn , sól , pieprz , parpryke , tymianek , czosnek .. To co lubisz w mięsie . Taka marynata z mięsem poleżakuje sobie co najmniej godz. ale jeśli zrobisz na noc i do lodówki sztuka miesa jest wybitnie aromatyczna i przede wszystkim soczysta i pulchna ..

    Po wyjęcie mięsa panierujesz w bułce tartej czy w tym co lubisz i klasycznie smażysz .

    Pierś drobiowa tak robiona nie ma sobie równej ..

    Powodzenia

  • Autor: Betka71 Data: 2013-09-26 11:15:32

    To ja się podepnę pod pytanie - czy po wyciągnięciu mięsa z takiej "marynaty" należy je opłukać albo wytrzeć ręczniczkiem papierowym, czy od razu panierować i smażyć?

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-26 11:32:01

    Absolutnie nie można  wycierać !  ... Sztuka mięsa im dłużej leżakuje w takiej marynacie  chłonie całą zawartość i nie ma już co .. wycierać . Od razu miąsko w panier i na  tłuszcz , nawet jeśli pływa w marynacie.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2013-09-26 11:37:19

    Robię tak samo, używam mleka, śmietany, maślanki czy kefiru... co tam mam ... mięso robi się po prostu bajecznie kruchutkie, o aromacie nie mówiąc.

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-26 11:48:02

    Prawda , prawda Zuziu . Jeśli piekę karkówkę w całości koniecznie zalewam maślanką na co najmniej 12 godz. ale ta pieczeń rarytaśna i sos z odrobiną brandy i suszonymi śliwkami i morelami .. .

  • Autor: mggi63 Data: 2013-09-26 11:49:19

    Pycha,mniam,smaczności.....

  • Autor: reniutka1 Data: 2013-09-26 13:13:02

    Dziękuję bardzo. W przyszłą niedzielę będę mieć gości to im zaserwuję takie schabowe. Rozumiem, Ze moczy się już pokrojony schab

  • Autor: powsinoga Data: 2013-09-26 12:33:04

    w jakimś z programów Magda Gessler moczyła schab pokrojony już na kotlety w mleku z dużą ilością cebuli

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-09-26 14:00:31

    To akurat była karkówka:) przepis jest juz na WZ http://wielkiezarcie.com/recipe103838.html

  • Autor: marzena89gb Data: 2013-09-26 15:45:48

    Polecam kotlety schabowe  z przepisu Kolorowa75 są pyszne ,tylko takie teraz robię .

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-26 18:26:45

    Ja też .. od 20 lat .. polecam każdemu .

  • Autor: bogdzia Data: 2013-09-26 19:34:00

    Ja też od zawsze dodaję śmietankę kwaśną do jaj przed panierowaniem, tylko nie wiedziałam, że to takie odkrywcze, bo dawno bym się podzieliła tą informacją.

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-26 20:09:31

    No tak .. Pani Kopernik .. już odkryto to po ... nas .

Przejdź do pełnej wersji serwisu