Forum

Gawędy o jedzeniu

Sezon na pierniczenie uznaję za otwarty :)

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-10-22 22:27:15

    W tym roku szybko wzięłam się za przygotowywanie Piernika staropolskiego (dzisiaj) z tego względu, że zaraz będę musiała pracować po 10h dziennie z jednym dniem wolnego pomiędzy dniami pracującymi i to aż po Święta . Ciężko wtedy zanleźć czas na cokolwiek Ale żadna to strata, ponoć piernik im dłużej dojrzewa, tym jest smaczniejszy, to tak jak z winem

    Ależ mi pachniało piernikiem, mmm, już nie mogę się doczekać aż będzie gotowy.

    A wy drodzy WŻ-etowicze kiedy zabieracie się za pierniczenie?

  • Autor: Wróbelek Data: 2013-10-22 23:03:04

    o właśnie, muszę piernik nastawić. U mnie od kilku dobrych lat króluje piernik staropolski.

  • Autor: oliwia4000 Data: 2013-10-22 23:39:38

    Jedną porcje piernika staropolskiego zrobiłam 2 tygodnie temu. Zrobię z niej za miesiąc pierniczki na adwent.

    (Tu gdzie mieszkam robi się przeróżne ciasteczka na adwent) Następne 3 lub 4 porcje zrobię za tydzień.

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-10-23 12:02:06

    Czyli nie jestem jedyna, która tak szybko zaczęła :)

  • Autor: smakosia Data: 2013-10-23 08:01:37

    Ja planuję zrobić ciasto w drugi weekend listopada. Tradycyjnie postoi miesiąc, potem pieczenie, czas na mięknięcie i wreszcie zajadanie

  • Autor: Shanna Data: 2013-10-23 09:12:12

    Ja tez zastanawiam sie czy sezonu nie zaczac.
    I chyba niebawem zabiore sie za staropolski. A pierniczki z dziecmi zrobie w polowie listopada albo na pocz. grudnia.

  • Autor: pa1982 Data: 2013-10-23 09:30:53

    ja również na początku listopada zabieram się za piernik staropolski

  • Autor: kayunia Data: 2013-10-23 13:09:14

    Czy możesz podać link do sprawdzonego przez Ciebie przepisu na piernik staropolski? Z góry dziękuję i pozdrawiam:)

  • Autor: PATI :) Data: 2013-10-23 13:20:01

    Ten jest świetny :)

    http://wielkiezarcie.com/recipe20411.html

    Ostatnio oglądałam program o wyrobie pierników , mówili że ciasto może stać nawet 3 miesiące - ja jednak zostane przy czasie w przepisie :) no może tak trochę dłużej :)

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-10-23 15:40:19

    Tak, właśnie ten piernik i ja robię. Jest najlepszy

  • Autor: smakosia Data: 2013-10-23 13:32:47

    To jest dokładnie ten, który podała Pati - mój ulubiony Polecam z czystym sumieniem.

    http://wielkiezarcie.com/recipe20411.html

  • Autor: gabigold Data: 2013-10-23 14:42:07

    W zeszłym roku wypróbowałam ten piernik i już innego nie zechcę, tez mam zamiar wziąść  się w weekend za przygotowanie tego ciasta.Nadmienię ,że w czerwcu przy remoncie znalazłam ukryty kawałek piernika ,przekładanego i miał się całkiem całkiem, Zachwyt rodzinki bezcenny:), Więc pierniczcie moje  Panie, bo warto.

  • Autor: kayunia Data: 2013-10-23 14:50:10

    Dzięki Pati i smakosiu. Dotychczas świąteczny piernik piekłam " na szybko", ale tym razem na pewno popierniczę z Wami:)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-10-23 15:47:33

    Planowałam w tym roku zrobić ten piernik, ale córka powiedziała, kategorycznie nie!, że jest zapychający! Więc będzie nasz mięciutki piernik z masą orzechową(orzechów już dwa 3- litrowe słoje naskubane)Oraz tygodniowy piernik z przepisu alidab.

    .http://wielkiezarcie.com/recipe21930.html

    Życzę wszystkim miłego pierniczenia:)

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-10-24 16:42:07

    Ja od 2 lat robię ten http://wielkiezarcie.com/recipe32328.html polecam wszystkim. Jak dla mnie najlepszy piernik na świecie i nie chcę innego.:)

  • Autor: Bahati Data: 2013-10-23 15:50:43

    Zaczynam pierniczenie początkiem listopada.

  • Autor: ulla* Data: 2013-10-23 16:53:41

    Oczywiście,że bez pierników u mnie się nie obejdzie,ale...czy koniecznie ten dojrzewający staropolski? Już rok temu nie robiłam go (na prośbę domowników - chcą pierników, ale "miękkich",bez tych blatów piernikowych itd)) Z tego ciasta piernikowego zrobiłam jedynie na choinkę..

    Może macie sprawdzone przepisy na inne pierniki niż ten staropolski? - rozumiem,że w tym wątku mówimy o wszystkich rodzajach pierników,pierniczków...U mnie faworytem w tamtym roku były pierniczki nadziewane, ale piernik też bym chciała upiec..

  • Autor: stokrotka390 Data: 2013-10-23 17:33:00

    Ulla pochwal sie bardzo prosze przepisem na pierniczki nadziewane. W zamian polecam Ci przepis na moj piernik, moj tesc mowi, ze juz nie moze sie jego doczekac...pozdrawiam  i z gory dziekuje.

  • Autor: ulla* Data: 2013-10-23 19:41:15

    Czy Twój piernik to ten angielski z bakaliami? zapowiada się ciekawie..

    Te pierniczki z marmoladą różaną robię już któryś raz z kolei i nie ma mowy,żebym nie zrobiła. Nie wiem czy podać tutaj link,czy sam przepis,bo nie jest z Wż.

     Miłego pierniczenia!

  • Autor: stokrotka390 Data: 2013-10-24 11:32:49

    Ulla, jesli mozesz to podaj linka na pw.  Tak wlasnie myslalam o moim pierniku z bakaliami, smakuje super i bez przekladania. najlepiej sie udaje w formie waskie, w takiej z kominkie lub keksowych, pozdrawiam i sie chwale, ze dzisiaj kupilam komplet gwiazdek i beda choinki.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-10-23 17:38:17

    Mój Ojciec w ubiegłym roku wspominał "brukowce"...wtedy zabrakło mi checi i czasu-może w tym roku sie skuszę. Do tego lebkuchen, pierniczki bakaliowe, i pierniczki jak alpejskie-z blogu MW

  • Autor: ewka63 Data: 2013-10-24 20:44:39

    To co prawda nie piernki, tylko pierniczki, ale polecam bardzo:

    Pierniczki mamywiesi http://wielkiezarcie.com/recipe27966.html

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-10-24 21:29:59

    Wypróbuję ten przepis w tym roku z całą pewnością, dzieciaczki będą mieć radochę przy ich zdobieniu

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-10-23 17:34:13

    Pierniczenie rozpoczynam w sobotę-muszę kupić miód-może to i profanacja ale do piernika używam sztucznego, naturalnego mi szkoda....

  • Autor: carbonka Data: 2013-10-23 22:28:36

    ja też już nastawiłam ciasto na pierniczki :)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-10-30 19:04:30

    uprzejmie donoszę iż ciasto w sobotę spoczęło na balkonie:)

  • Autor: Mama AZK Data: 2013-10-25 21:27:06

    Ja latem byłam w Muzeum Piernika w Toruniu, gdzie dowiedzialam się, ze podstawowa przyprawą do piernika jest... czarny pieprz. Bo piernik musi być pierny ;-) Tak powiedziała wiedźma korzenna ;-) Przygotowaliśmy pierniki przy użyciu akcesoriów drewnianych, tak jak się to robilo kilkaset lat temu. Miejsce warte odwiedzenia, polecam wszystkim.

  • Autor: Rzymianka Data: 2013-10-31 10:44:37

    Przyprawa już przygotowana wg mojej własnej receptury. Oczywiście pieprz też tam jest, ale i inne składniki, które razem tworzą ten niepowtarzalny aromat, /skład w moich przepisach/.

  • Autor: boroweczka25 Data: 2013-11-01 14:53:12

    Piernik 4-tygodniowy zrobiony wczoraj, za miesiąc pieczenie. 

  • Autor: marta150783 Data: 2013-11-02 08:15:33

    Piernik nastawiony wczoraj.

  • Autor: Izma73 Data: 2013-11-03 11:21:55

    Moja córka upiekła pierniczki pyszne WKN ale świąt to one raczej nie doczekają...

  • Autor: a. Data: 2013-11-03 15:17:33

    Nastawiłam po raz pierwszy 1 listopada z jednej porcji, zobaczymy jak wyjdzie :).

  • Autor: Dorotaxx Data: 2013-11-07 09:25:19

    Ja też się już zabrałam za Staropolski.

    Leżakuje w spiżarni przy lekko uchylonym oknie

    Nie wyobrażam sobie Świąt bez niego

  • Autor: mama Jędruli Data: 2013-11-07 18:34:02

    Mój

    piernik z podwójnej porcji właśnie spoczął w piwnicznych komnatach.

    Pozdrawiam cieplutko wszystkich pierniczących.

  • Autor: Chrystiana Data: 2013-11-12 19:01:33

    Przez przypadek znalazłam kilka pierniczków z tamtego roku w puszce

    (zawsze robię kilka puszek i rozdaje)

    Są cudownie miękkie i aromatyczne...

    Czas na nowa partię...

  • Autor: gitan Data: 2013-11-12 21:21:28

    Pozdrawiam serdecznie wszystkich pierniczących

  • Autor: je7mima Data: 2013-11-13 09:15:56

    Waszym zdaniem jest już za późno, aby wziąć się za piernik staropolski?

  • Autor: a. Data: 2013-11-13 11:53:39

    Myślę, że jeszcze śmiało możesz zrobić, po dojrzewa 3 tygodnie potem upieczesz, obłożysz chlebem lub jabłkami to zmięknie, przełożysz i będzie ok :).

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-11-13 12:25:30

    Też myślę że jeszcze zdążysz

  • Autor: je7mima Data: 2013-11-13 13:00:41

    Dzięki za odp., pędzę po miód ;-)

  • Autor: BEATA55555 Data: 2013-11-13 14:50:31

    Z którego przepisu najlepiej skorzystać aby zrobić domek z piernika? W zeszłym roku jak zrobiłam domek to po dwóch tygodniach moja budowla zmiękła i domek się zapadł i odkształcił. Może ktoś przypadkiem trafił na przepis którego piernik nie będzie szybko łapał wilgoci, na walorach smakowych mi nie zależy bo domek będzie pełnił funkcję dekoracyjną. Myślałam aby zrezygnować z dodania żółtek do ciasta? Co o tym myślicie?

  • Autor: pa1982 Data: 2013-11-14 17:15:56

    Ja dziś zrobiłam ciasto na piernik,z dwóch porcji.

  • Autor: as Data: 2013-11-14 19:16:56

    miałam nie robić ale przez Was dziś zrobiłam z 1/2 porcji

  • Autor: Rzymianka Data: 2013-11-14 20:03:26

    Moja podwójna porcja zapakowana w garnek rzymski /wyłożony folią/ leżakuje na parapecie okiennym od 10 listopada. Jak co roku od kilkunastu lat.

  • Autor: neferet Data: 2013-11-16 10:15:51

    Czy ktoś potrafi może podać linki do pierniczenia z poprzednich lat?

  • Autor: makusia Data: 2013-11-16 10:22:41

    Czy ktoś potrafi może podać linki do pierniczenia z poprzednich lat?

    Szperaj:) http://wielkiezarcie.com/search.php?query=pierniczenie&search=Szukaj

  • Autor: neferet Data: 2013-11-23 08:39:27

    Znalazłam :)

     

  • Autor: makusia Data: 2013-11-16 14:29:20

    Gotowe, 14 grudnia pieczenie;)

  • Autor: rybka_M Data: 2013-11-16 17:12:40

    ja dopiero jutro zarobię ciasto, a pieczenie tak jak u Ciebie, 14 grudnia

  • Autor: makusia Data: 2013-11-16 17:46:04

    Moim zdaniem wystarczająco:)

  • Autor: smakosia Data: 2013-11-16 20:04:12

    Tradycyjnie (jak co roku) wkleję link dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z "pierniczeniem". Sądzę, że jest bardzo pomocny. W nim znajduje się fotorelacja zrobiona przez Ave. Dla przykładu dzięki tym wskazówkom upieczone blaty piernikowe nie sa wysuszone i nie trzeba szczególnie zabiegać o to, żeby zmiękły. Otwierając link trzeba przejść do komentarza pod nr 125: http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=204357&post=204381

    Ps. Ave wiem, że już (raczej) nie zaglądasz na WŻ, ale mimo to zawsze będę Cię w myślach serdecznie pozdrawiać...

  • Autor: Weron!ka Data: 2013-11-18 17:11:11

    Tradycyjnie (jak co roku)  wkleję link dla osób, które
    dopiero zaczynają swoją przygodę z "pierniczeniem". Sądzę, że jest
    bardzo pomocny. W nim znajduje się fotorelacja zrobiona przez Ave. Dla
    przykładu dzięki tym wskazówkom upieczone blaty piernikowe nie sa
    wysuszone i nie trzeba szczególnie zabiegać o to, żeby zmiękły.
    Otwierając link trzeba przejść do komentarza pod nr 125:
    http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=204357&post=204381  Ps.
    Ave wiem, że już (raczej) nie zaglądasz na WŻ, ale mimo to zawsze będę
    Cię w myślach serdecznie pozdrawiać...  

    dziękuję smakosia, ostatnio szukałam tego i nie znalazłam, fajnie byłoby mieć to w formie artykuł bo czasem po roku ciężko znaleźć w komentarzach :)

  • Autor: smakosia Data: 2013-11-18 20:37:07

    Masz rację, to są faktycznie przydatne informacje i fajna fotorelacja. Wkleiłam ją dlatego, że sama pamiętam ile się musiałam naszukać, gdy zaczynałam przygodę z "pierniczeniem" .

    Teraz już przetestowałam sobie wszystko na tyle, że nawet nie muszę przekładać ciasta kromkami chleba. Samo fajnie zmięknie. Wystarczy każdy blat ciasta piec odpowiednio długo. W moim piekarniku to jest jakieś 13 minut.

    Pozdrawiam!

  • Autor: Weron!ka Data: 2013-11-18 21:26:56

    ja też nie przekładam kromkami chleba a piekę w keksówce, jakieś 30-40 min, zawijam w ściereczkę kuchenną wkładam do jednorazówki i siup do narożnej szafki w kuchni. Po ok.5 dniach przekładam masą i powidłami śliwkowymi zaraz przed BN. W tym roku postanowiłam zrobić wg. fotorelacji :), zobaczymy czy wyjdzie

    Pozdrawiam :)

  • Autor: smakosia Data: 2013-11-19 11:13:26

    Ja piekę pojedyńcze blaty (jak w fotorelacji). Przekładam je paierem do pieczenia (na którym się piekły) żeby się nie posklejały i układam jeden na drugim. Potem owijam w bawełnianą ściereczkę i wkładam do dużej foliowej torby. Na koniec przyciskam całość taką dużą, ciężką drewnianą deską i zaczynam odliczanie do świąt

  • Autor: beata66 Data: 2013-11-19 19:31:43

    I ja robię tak jak Ty Smakosiu...aczkolwiek, to wszystko podejrzałam kiedyś u Myshy ;)

  • Autor: JustynaH Data: 2013-11-16 20:38:20

    Ja też pierwszy raz zrobiłam ciasto na piernik.Podczas mieszania złamałam warzechę, naprawdę geste ciasto, ale myślę, że trudy zostaną wynagrodzone podczas świąt smakiem i zapachem :) , dodałam przyprawę do piernika Rzymianki. Teraz czeka sobie do połowy grudnia w zimnym miejscu.

    Pozdrawiam wszystkich pierniczących :)

  • Autor: as Data: 2013-11-16 21:04:54

    U mnie ciasto to lejąca, klejąca breja. 

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-11-16 22:04:25

    As, nie martw się,  w czasie leżakowania złapie odpowiednią konsystencję:)

  • Autor: as Data: 2013-11-17 09:54:47

    Nie złapie. Jak mam piec to  muszę trochę mąką potrzepać by dało się zamiesić i wałkować  i wtedy jest dopiero super.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-11-17 12:33:30

    Ło Jezusicku! As, napisałaś po polsku a ja trzy razy czytałam zanim zakumałam o co Ci chodzi:) "potrzepać" znaczy podsypać? ale co znaczy "zamiesić" to nie wiem;) proszę mi to szybciutko wytłumaczyć! :) bo jak ja zacznę pisać gwarą kujawską to na pewno sie nie dogadamy :P

  • Autor: as Data: 2013-11-17 14:47:32

    Nie znam innego słowa na nazwanie tego. Pewnie to regionalizm.  Zamięsić znaczy ugniatać rękami aż ciasto jest zwarte i można wałkować czy wykrawać. Na terenie gdzie mieszkam jest to słowo wszystkim znane i każdy tak mówi. jak wpiszesz w Google zamięsić ciasto to zobaczysz w ilu przepisach ten zwrot występuje.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-11-17 15:50:15

    hm...czyli wyrobić:)

  • Autor: makusia Data: 2013-11-17 16:30:41

    hm...czyli wyrobić:)

  • Autor: beata66 Data: 2013-11-19 19:38:34

    A ja swoje ciasto miksuję mikserem, jak jest mocno gęste, dolewam ciut więcej mleka. Ponieważ pierniczę kolejny rok, więc nie obawiam się, że cokolwiek się wydarzy. A jak ciasto będzie za rzadkie...a to nie nastąpi ;) to je podsypię mąką i też nie ma problemu ;)) Głowa do góry! Wszystko będzie ok!

  • Autor: JustynaH Data: 2013-11-18 13:26:08

    Proszę o podpowiedź, mam już nastawione ciasto na piernik, ale nie wiem, czy ma one się przez te 4 tygodnie jakoś zmieniać. Już tyle czytałam opinii, że się pogubiłam. Codziennie zaglądam i wygląda jak wyglądało ( nastawione 16.11.2013 ), powiem, że wyszło mi bardzo gęste.

    Z góry dziękuję, za odpowiedzi.

  • Autor: smakosia Data: 2013-11-18 20:42:32

    Czasami ciasto trochę się "podnosi", ale jeżeli nawet "nie drgnie", to się nie przejmuj. Najważniejsze żeby urosło podczas pieczenia. Będzie dobrze!

    Ps. To tylko na początku wszystko wydaje się trochę "skomplikowane". Potem sama stwierdzisz, że to nasze "pierniczenie" nie wymaga wielkich umiejętności.

  • Autor: domia Data: 2013-11-18 21:35:59

    Potwierdzam Smakosiu, nasze "pierniczenie" nie wymaga wielkich umiejętności.

    Właśnie wyszłam z kuchni. Piernik urobiony,nadziany bakaliami, zabezpieczony i wystawiony na balkon.

  • Autor: smakosia Data: 2013-11-19 11:21:29

    W tle Twojego zdjęcia jest smakowita fotka już upieczonego piernika. Jak sądzę, to jakiś gazetowy wycinek. Podglądam i dostrzegam, że tam jest przełożenie powidłami i jakąś białą masą. Czyżby na bazie kaszy manny? Mam przepis na tę masę grysikową, ale każdego roku robię krem orzechowy i jakoś nie udaje mi się wystartować z czymś nowym.

  • Autor: monia7301 Data: 2013-11-19 16:03:43

    Ja robiłam z kaszą manną i wyszedł bardzo dobry

  • Autor: smakosia Data: 2013-11-19 18:48:07

    ...i jaki ładny - fiu fiu

  • Autor: makusia Data: 2013-11-19 19:05:48

    W tym roku chyba przełożę taką masą i powidłami;)

  • Autor: smakosia Data: 2013-11-19 19:14:27

    No ładnie - jeszcze Ty mnie nakręcasz Też mnie kusi ten grysikowy krem. Hm...może zrobię jedną porcję po nowemu...?

  • Autor: makusia Data: 2013-11-19 21:18:08

    W miodowniku jest ekstra, więc w pierniku też powinno być mniami:)

  • Autor: smakosia Data: 2013-11-19 21:34:52

    No no, nakręcaj mnie dalej, nakręcaj

  • Autor: makusia Data: 2013-11-19 22:20:42

    Emilko, coś czuję że się już  nakręciłaś :D

  • Autor: monia7301 Data: 2013-11-19 22:13:13

    Super też wyjdzie jeśli przełożymy jedną warstwę masą orzechową a drugą grysikową i posmarujemy obie powidłami ....u mnie nikt nie potrafił stwierdzić która lepsza :)

  • Autor: makusia Data: 2013-11-19 22:21:27

    Właśnie orzechowej nie chcemy:) Ale pomysł smaczny;)

  • Autor: smakosia Data: 2013-11-20 07:07:31

    Makusiu, ja z orzechowej nie zrezygnuję, ale ta grysikowa kusi i chyba coś pokombinuję

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-11-20 19:50:24

     A jak robicie masę z kaszy mannej czy tą grysikową (czy to jedna i ta sama?), może i ja się na nią skuszę w tym roku, bo póki co to nie mam żadnego pomysłu co do masy.

    A może macie jakieś sprawdzone przepisy na masy do piernika?

  • Autor: smakosia Data: 2013-11-20 19:58:45

    Wspaniałą i sprawdzoną masą jest orzechowa. Robię z tego przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipe21645.html

    A tę masę poleciła mi koleżanka z WŻ :-) http://www.mojewypieki.com/przepis/stefanka Hm...może w tym roku zrobię...?

  • Autor: monia7301 Data: 2013-11-20 21:34:23

    Ja masę grysikową robiłam już 2 razy z tego przepisu ( przepis podany jest w dyskusji przez mamlak ) .Wychodzi super http://wielkiezarcie.com/recipe64089.html

  • Autor: JustynaH Data: 2013-11-19 08:21:30

    Dziękuję bardzo smakosiu uspokoiłaś mnie. Teraz czekam z niecierpliwością i spokojem na święta, żeby poczuć ten zapach i smak :)

  • Autor: domia Data: 2013-11-19 15:25:57

    Smakosiu, dobrze dojrzałaś. Ten piernik w tle, to wycinek z gazety. Jaką masą przełożony nie wiem. Podglądając go, przekładam co roku swojego piernika masą orzechową i powidłami. Powiedzmy, że mój wygląda podobnie.

  • Autor: gosiaw70 Data: 2013-11-20 17:48:51

    Mój od dzisiaj leżakuje na balkonie,oczywiście z przepisu Holly z podwójnej porcji.

  • Autor: rdzina Data: 2013-11-20 20:41:58

    Witam, mój piernik dziś zrobiony z podwójnej porcji ręce mnie bolą od mieszania mąki powiedzcie mi czy Wam też taki ''kit ''wychodzi? i jak wy to mieszacie może ktoś ma Patent! na mieszanie ?to mój trzeci albo czwarty Bożo Narodzeniowy piernik Holly, u mnie to jak już nie daję rady mieszać  to męża zapraszam w którymś roku to piernik przekładałam wiśniami z galaretka i sokiem wiśniowym a drugi blat kremem z mleka w proszku zupełnie inaczej namakają blaty jak masa jest różna jeden był miękki a drugi trochę twardszy,od tamtej pory zawsze tym samym,bo nie chcę niespodzianki z nierówno namokniętym piernikiem  z podwójnej porcji wychodzi dużo blatów przełożę na pewno dżemem wschodnim przepis na WZ ,powidłem i kremem z mleka w proszku ,tylko  nie wiem czy krem przy powidle się nie zważył (robiła tak któraś z was?) Pozdrawiam

  • Autor: makusia Data: 2013-11-20 23:37:01

    Za mnie miesza hak z Kenwooda;)

  • Autor: monia7301 Data: 2013-11-21 08:38:31

    Ja mieszam z mąką kiedy jeszcze masa jest lekko ciepła ( drewnianą łyżką ) , po wystudzeniu robi się bardzo gęsta :)

  • Autor: smakosia Data: 2013-11-21 09:44:41

    Robię tak samo. 

  • Autor: monia7301 Data: 2013-11-21 09:55:49

  • Autor: rdzina Data: 2013-11-21 14:41:02

    już nie długo za mnie będzie mieszał kitchenaid już w przyszłym tygodniu

  • Autor: smakosia Data: 2013-11-21 20:08:08

    Uuuuu, to tylko pozazdrościć takiego sprzętu. 

  • Autor: JustynaH Data: 2013-11-21 20:40:08

    Nie wiem czy nie naruszę jakiegoś punktu z regulaminu, ale jeśli tak to proszę o usunięcie wpisu.

    Znalazłam w gazetce z Lidla przepis na powidła do przełożenia piernika i właśnie chcę z niego skorzystać, może komuś także przepis przypadnie do gustu, a więc podaję :

    1 słoiczek powideł śliwkowych ( 410 g )

    150 g suszonych śliwek

    sok z 1 dużej pomarańczy, sparzonej i wyszorowanej

    otarta skórka  z 1/2 pomarańczy  sparzonej i wyszorowanej

    3 laski cynamonu

    W garnku łączymy wszystkie składniki, gotujemy, mieszając na małym ogniu. doprowadzamy do zagotowania- konsystencja powinna być odpowiednia do smarowania. Wyjmujemy laski cynamonu i miksujemy. Studzimy powidła i przekładamy nimi piernik.

    Proszę też o opinie co sądzicie o tym przepisie.

  • Autor: rdzina Data: 2013-11-21 22:29:23

    Nie wiem czy nie naruszę jakiegoś punktu z regulaminu, ale jeśli tak to
    proszę o usunięcie wpisu. Znalazłam w gazetce z Lidla przepis na powidła
    do przełożenia piernika i właśnie chcę z niego skorzystać, może komuś
    także przepis przypadnie do gustu, a więc podaję : 1 słoiczek powideł
    śliwkowych ( 410 g ) 150 g suszonych śliwek sok z 1 dużej pomarańczy,
    sparzonej i wyszorowanej otarta skórka  z 1/2 pomarańczy 
    sparzonej i wyszorowanej 3 laski cynamonu W garnku łączymy wszystkie
    składniki, gotujemy, mieszając na małym ogniu. doprowadzamy do zagotowania-
    konsystencja powinna być odpowiednia do smarowania. Wyjmujemy laski cynamonu
    i miksujemy. Studzimy powidła i przekładamy nimi piernik. Proszę też o
    opinie co sądzicie o tym przepisie.

    Witam, dżem wschodni przepis jest na wz jakoś nie mogę wkleić linku są w powidłach goździki,cynamon,skórka pomarańczowa gruszka (których z reguły nie dodaję bo nie mam albo drogie )jabłka do piernika rewelacja ja jak robię powidła to tego dżemu to z 10 kg robię .

  • Autor: monia7301 Data: 2013-11-21 22:37:56

    Chyba to ten :) http://wielkiezarcie.com/recipe19581.html

  • Autor: rdzina Data: 2013-11-21 22:55:46

    Dokładnie ten naprawdę do piernika rewelacja

  • Autor: JustynaH Data: 2013-11-27 15:56:55

    Ciasto sobie leżakuje, a ja mam nieodpartą pokusę odsłonięcia foli i sprawdzenia zapachu piernikowego :), ale nie wiem, czy można odsłaniać folię, czy lepiej nie ruszać. Ciasto cały czas na jednym poziomie, ani drgnie, mam nadzieję, że wyrośnie w piekarniku, już nie mogę się doczekać do świąt, żeby poczuć ten smaki i zapach :)

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-11-27 19:40:22

    Ja w tamtym roku odsłaniałam i wąchałam, nawet podjadałam takie surowe :) Nic mu nie było

  • Autor: smakosia Data: 2013-11-27 20:59:59

    Dokładnie tak

  • Autor: madina99 Data: 2013-11-28 00:28:26

    A ja w tym roku robię piernik staropolski ale trochę inaczej,ciasto nastawię dopiero jutro.Dziś na próbę upiekłam dwukolorowe pierniczki-wszyscy zgodnie uznali,że bardzo dobre więc będą na święta.Zrobiłam już szkielet domku z piernika,zostało trochę ciasta więc jutro powykrawam pierniczki na choinkę.Przyrzekłam sobie,że w tym roku zrobię trochę inaczej niż co roku.

  • Autor: as Data: 2013-11-28 15:43:59

    Wąchaj. Zapach jest wspaniały. Dziś swoje wąchałam. 

  • Autor: JustynaH Data: 2013-11-28 18:53:24

    Tak dzisiaj wąchałam i zapach cudowny z przyprawy do piernika Rzymianki. Byle do świąt :)

  • Autor: as Data: 2013-11-28 19:03:12

    Tylko ja na wszelki wypadek malutko odkrywam do wąchania i krótko bo się boję.

  • Autor: JustynaH Data: 2013-11-28 19:15:57

    Ja tak samo :)

  • Autor: frytka Data: 2013-12-01 16:49:41

    Kochani a ile mogą postać pierniki ozdobione lukrem takim z białka.Za 2 tygodnie mam zrobić na jarmark i chciałam zrobić odpowiednio szybciej.Pierniki zrobię jutro ale nie wiem kiedy mogę polukrować?

  • Autor: pa1982 Data: 2013-12-06 10:11:26

    Kochani a czy już pieczecie swoje pierniki? Podobno ma leżakować 2 tygodnie więc około 10-tego  powinno się upiec. 

  • Autor: Linsday Data: 2013-12-09 16:28:24

    Witam, pierwszy raz zabrałam się za piernik staropolski. Ciasto leżakuje w kamionce już od kilku tygodni, w tym wypadałoby go upiec. I tutaj nasunęło mi się pytanie, czy lepiej piec piernikowe blaty, czy może upiec całość i potem przeciąć? Jakich form używacie? Keksówki czy blachy takiej od biszkoptu?

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-12-09 19:58:33

    Ciasto dzielę na 4 części, wałkuję i wykrawam kształt prostokątnej blaszki do ciasta i piekę 4 takie "placki, po kolejnych dwóch tygodniach leżakowania przekładam powidłami, kroję na kolejne 3 części, tak zeby otrzymać prostokątne pierniki składające się z czterech warstw.

  • Autor: Linsday Data: 2013-12-10 18:03:06

    Dziękuję ślicznie za (p)odpowiedź :) Jutro biorę się do roboty. Po upieczeniu przełożyć ściereczką lub papierem do pieczenia ażeby zmiękły? Powinny leżakować w zimnie? Pozdrawiam cieplutko :)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-12-10 19:27:12

    Dziś upiekłam:) Nie przekładam niczym szczególnym, piekę na papierze do pieczenia i tak je zostawiam...układam wszystkie cztery blaty razem, zawijam w lniany recznik, pakuję do reklamówki i odkładam w najchłodniejszym pokoju na podłodze, tak czekają do 21-22 grudnia na przełozenie powidłami. Żeby zaoszczędzic sobie pracy już dziś okroiłam boki i nadałam blatom równy kształt i szczerze mówiąc te skrawki już zostały pozarte:) Nie były twarde i własciwie nie musiałyby leżakować

  • Autor: Linsday Data: 2013-12-11 06:12:25

    Super, dzięki, po pracy zabieram się do pieczenia. Jeszcze jedno, jakiej grubości mają być wywałkowane te blaty? Boki obkroiłaś, a wierzch rozumiem, że nie :) Pewnie moje pytania są banalne :)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-12-11 09:09:05

    hm...jakiej grubości? trudno powiedzieć....całość ciasta podzieliłam na 5 części, z 4 upiekłam blaty a piątą część wykorzystałam do wykrojenia pierniczków; po wystudzeniu okroiłam tylko boki

  • Autor: Linsday Data: 2013-12-11 10:25:21

    Dzięki za porady :)

  • Autor: Bahati Data: 2013-12-09 20:50:58

    Poprosiłam Mężowskiego o projekt małego domku... no to mi narysował. :) Teraz spróbuję tego nie popsuć... :D

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-12-10 12:51:50

    Coś czuję że to projekt Waszego "M":) wąski, wysoki, bez problemu wciśnie się gdzieś w szczelinę Waszego centrum historycznego:)

    U mnie właśnie pieką się piernikowe blaty...pachnie cudnie, a od nagrzanego piekarnika jeszcze zrobiło się cieplutko. Z okrawków powstanie jeszcze 7 piernikowych choinek i troszkę pierniczków.

  • Autor: Bahati Data: 2013-12-10 20:31:35

    Trochę pierniczenia z nim było... ;)

  • Autor: smakosia Data: 2013-12-10 21:51:34

    Ale cudeńko! Łał! Szczerze gratuluję. Dla takiego efektu warto było się "pierniczyć"

  • Autor: JustynaH Data: 2013-12-10 22:38:42

    Piękny domek :)

  • Autor: anatema Data: 2013-12-10 22:47:06

    Ale wypasiony apartament !

    Mnie niestety stać tylko na grubo ciosane obórki bez okien , oprószone jedynie pudrowym śniegiem ... Ale Lego - zwierzęta co roku bardzo sobie je chwalą ;))))).

  • Autor: bahus Data: 2013-12-11 18:48:55

    Udekorowane przez syna i wnuczka. Zgadnijcie, które dekorował wnuczek? (4 latka)

  • Autor: makusia Data: 2013-12-11 19:38:53

    Udekorowane przez syna i wnuczka. Zgadnijcie, które dekorował wnuczek?
    (4 latka)

    Stawiam na krateczki:) Chyba będzie prawnikiem hihi

  • Autor: smakosia Data: 2013-12-11 20:39:43

    Albo "klawiszem" Stawiam na pierwsze od lewej (esy-floresy).

  • Autor: JustynaH Data: 2013-12-14 21:10:02

    Dzisiaj piekłam piernik i wyszedł bardzo dobrze, zostawiłam troszkę ciasta i zrobiłam z niego pierniczki gwiazdki, które wyszły bardzo mięciutkie. Mam nadzieję, że piernik też będzie mięciutki, jak na razie nie wiem dokładnie, bo po wystygnięciu zapakowałam go ze skórkami z jabłka, troszkę pierniczków też, żeby nabrały troszkę wilgoci :)

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-12-15 07:32:16

    W środę upiekłam 4 duże blachy piernika i 2 małe keksówki a z odkrojonych resztek córka wykroiła pierniczki. Troszkę się napracowałam przy wałkowaniu, ale warto było :) Teraz wszystkie pierniki miękną sobie pomalutku. Z tydzień w niedzielę przełożę je masami i pięknie udekoruję :)

  • Autor: reniapos Data: 2013-12-15 08:17:25

    Ja upiekłam 6 grudnia. Leżakował sobie w chłodnym pokoju zapakowany w folię aluminiową i lniane ściereczki, całość była w reklamówce. Blaty ułożyłam z papierem na którym się piekł.Wczoraj przełożyłam powidłami przesmażonymi z kakaem. Piernik ponownie zapakowałam w podobny sposób i tym razem wylądował w lodówce. Ogłosiłam wszystkim domownikom, że mają absolutny zakaz odpakowywania i podjadania.Dzieła dokończę w przyszłą sobotę, lub niedzielę. Od wtorku do piątku pracuję po 12 godzin. Wstaję o 4, do domu wracam o 19 więc nie tknę w domu żadnej pracy. Dopiero na ostatniej prostej wpadnę w wir przedświątecznego szaleństwa w kuchni. Już nie mogę się doczekać:)

    Pierniczenie to coś pięknego.!!!

  • Autor: smakosia Data: 2013-12-18 20:49:11

    A co to taka cisza "piernikowa"? U mnie było dzisiaj przekładanie masą orzechową i powidłami sliwkowymi. Do masy dodałam rumu. Stwierdzam, że to był strzał w dziesiątkę. Mmmmm....co za smak Z przyjemnością oblizałam palce

  • Autor: JustynaH Data: 2013-12-18 21:22:38

    Mój piernik jest mięciutki jak wata, z czego jestem prze szczęśliwa:) Jutro też będę przekładać powidłami. Piernik staropolski Holly jest piernikiem nr. 1 we wszechświecie :D Robiłam go w tym roku po raz pierwszy i jestem z niego zadowolona na maxa. Mimo wielu obaw sukces na całej linii :) Teraz co roku będę go robić :) Jestem skazana na piernik staropolski do końca życia, co specjalnie mnie nie martwi . Dodam, że robiłam z przyprawą do piernika Rzymianki , którą też gorąco polecam :)

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-12-19 19:00:16

    Jednak dzisiaj przekładam masą moje pierniki, dziś z masą grysikową, jutro orzechową.

    A wy jaką masą przekładacie swoje pierniki?

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-12-19 19:00:20

    Jednak dzisiaj przekładam masą moje pierniki, dziś z masą grysikową, jutro orzechową.

    A wy jaką masą przekładacie swoje pierniki?

  • Autor: boroweczka25 Data: 2013-12-19 19:18:18

    Ja przełożyłam swój piernik masą zasłażkową i piwidłami.

  • Autor: Monia1805 Data: 2013-12-20 07:28:08

    a co to za masa zasłażkowa?

  • Autor: boroweczka25 Data: 2013-12-20 08:58:15

    proszę bardzo przepisik http://wielkiezarcie.com/recipe21943.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu