robię zawsze zapiekankę na blasze metalowej i z wierzchu zawsze mi twardnieje. Próbowałam przykrywać folią z wierzchu ale też nic nie daje. A z naczynia żaroodpornego mi nie smakuje. Jak to zrobić żeby nie było tej skorupy z wierzchu?
Znam ten ból, dawno temu moja warzywna lazania miała mocno wysuszony wierzch. Szczelne naczynie do zapiekania dopiero rozwiązało problem (ceramiczne lub żaroodporne). Do foremki blaszanej trudno coś dopasować, może odwrócona blaszka o nieco większej powierzchni od tej do zapiekania (ułożona jak pokrywka, do dołu) i dodanie odrobiny bulionu, który odparowując nawilży całą zapiekankę.
Wybrany poziom w piekarniku też ma spore znaczenie. I po 3-cie: warto sprawdzić czy wsunięcie blaszki pełnej (z wyposażenia piecyka) tuż nad zapiekankę, nie ochroni wierzchu przed spieczeniem. Powodzenia.
Daje w naczynie żaroodporne, jeśli pięke 30 min to 10 min przed końcem zdejmuje szkło z góry, wilgoć odparowywuje wierzch lekko sie rumieni, sos na wierzch zapiekanek makaronowych: jajko, śmietana kwaśna i ser mozarella (kupuje gotowa startą)
Dziękuję za porady - widać nie obejdzie się bez naczynia żaroodpornego albo czegoś w tym rodzaju :( A z przepisów skorzystam. szczególnie ten pierwszy przypadł mi do gustu, bo robiłam bardzo podobnie.
Witam, nie znalazłam wątku więc zakładam
robię zawsze zapiekankę na blasze metalowej i z wierzchu zawsze mi twardnieje. Próbowałam przykrywać folią z wierzchu ale też nic nie daje. A z naczynia żaroodpornego mi nie smakuje. Jak to zrobić żeby nie było tej skorupy z wierzchu?
A co wlewasz na wierzch zapiekanki? Jeżeli ser z roztrzepanymi jajkami, to wlej to, na 10 min przed wyłączeniem zapiekanki.:)
nic nie wlewam posypuję mocno serem. Wlanie sera z jajkami pomoże?
Nie mam opcji grzania na sam dół :)
Chodzi o to że ser się na górze rozpływa i makaron twardnieje tak, jakby był w ogóle nie ugotowany
Znam ten ból, dawno temu moja warzywna lazania miała mocno wysuszony wierzch. Szczelne naczynie do zapiekania dopiero rozwiązało problem (ceramiczne lub żaroodporne). Do foremki blaszanej trudno coś dopasować, może odwrócona blaszka o nieco większej powierzchni od tej do zapiekania (ułożona jak pokrywka, do dołu) i dodanie odrobiny bulionu, który odparowując nawilży całą zapiekankę.
Wybrany poziom w piekarniku też ma spore znaczenie. I po 3-cie: warto sprawdzić czy wsunięcie blaszki pełnej (z wyposażenia piecyka) tuż nad zapiekankę, nie ochroni wierzchu przed spieczeniem. Powodzenia.
Jeśli mam taką potrzebę i piekę coś w formie blaszanej to przykrywam ją folią aluminiową ...i potrawa też nie wysycha...
Może włącz grzanie tylko dół ?
Na jakiej blasze metalowej ?
Daje w naczynie żaroodporne, jeśli pięke 30 min to 10 min przed końcem zdejmuje szkło z góry, wilgoć odparowywuje wierzch lekko sie rumieni, sos na wierzch zapiekanek makaronowych: jajko, śmietana kwaśna i ser mozarella (kupuje gotowa startą)
U nas tak wyglądają zapiekanki makaronowe.
http://wielkiezarcie.com/recipe31360.html
http://wielkiezarcie.com/recipe52837.html
Dziękuję za porady - widać nie obejdzie się bez naczynia żaroodpornego albo czegoś w tym rodzaju :( A z przepisów skorzystam. szczególnie ten pierwszy przypadł mi do gustu, bo robiłam bardzo podobnie.
Jeszcze raz dzięki :)