Śliczne :) Weszłam w temat chcąc się pochwalić ale gdzie tam moim zwykłym, posypanym cukrem pudrem ciasteczek do tych :) teraz to już nawet zdjęć nie zamieszczę :) idę uczyć się wzorki na piernikach robić :)
Super pomysł,Piękne pierniczki, a bałwanki wymiatają, widziałam takie bałwanki na kotlet.tv, tylko tamte miały jeszcze szaliczki. Jak będę w sobotę na zakupach, to kupię pianki i też zrobię dzieciakom:)
Wczoraj córka kupiła w Biedronce podgrzewacze cynamonowo - piernikowe i jeden zapaliła.Jak mąż przyjechał z pracy, to w drzwiach zawołał , o pierniczki znów pieczecie, zapach przepiękny :)
Chyb źle mnie przeczytałaś,albo źle się podpięłaś, bo mnie zachwyciły i to bardzo:)Przeczytaj na samej górze, nad pierwszym zdjęciem moich pierniczków, co napisałam :)Coś chyba znów drzewko skacze, wcześniej były inaczej wpisy:)
Madziula ! Jedyne pierniczki , które uwielbiam to w Twojej Katarzynce ale tam to jest takie towarzycho ,że smak piernikowy mi nie przeszkadza ...a tak to normalnie ... '' nie pierniczę '' .
Pierniczków napiekłam mnóstwo, ale moje oczy nie pozwalają mi na dekorowanie wszystkich na bogato. Wysiadam po kilkunastu minutach :) Dlatego zrobiłam kilka "reprezentacyjnych" a reszta zostanie po prostu zanurzona w lukrze a potem w posypce :)
Ja pikole! Czym robicie te misterne wzorki??? toż na niektórych fotkach pierniki wygladają jak ubrane w koronki:) Ja też tak chcę:) Pierniczki dziś upieczone, niewiele bo ze skrawków z piernika staropolskiego, dziecko ma w planach jutro dekorowanie..posypki, pisaki cukrowe i wszelkiej maści perełki cukrowe zakupione tylko talentu brak ;)
najwygodniej (dla mnie) dekoruje się lukrem w butelce do dekoracji-mam takie z wiltona,ale mam też takie z farb do włosów,które się przeterminowały a buteleczki nieużywane zostały(mają cieniusieńką dziurkę w szyjce)....
i używam lukru królewskiego(białko,cukier puder,sok z cytryny) o różnych gęstościach
Kobiety, przecież to są arcydzieła!! Piękne, cudowne, ach tylko patrzeć i podziwiać! U mnie brak takich zdolnych łapek.
Moje pierniczki upieczone, schowane. Czekają na weekend na lukrowanie.
I tu chciałam się podpytać o Wasz lukier. Ucierany na bazie białka wychodzi taki śnieżnobiały? Białka ubijacie mikserem czy ucieracie ręcznie dosypując cukru pudru? Zdradzicie tajemnice?
białko ubijam mikserem na najniższych obrotach i dodaję cukier puder(przesiany, bo coraz częściej zdarza się niedomielony). Cukru sypię na oko :) na 2 białka schodzi mi około 600gr cukru pudru(czasem mniej,czasem więcej)-zależy jaką konsystencję chcesz uzyskać
Niegdyś robiąc lukier na białku ucierałam go ręcznie. Potem jakoś wersja białkowa wersja odeszła do lamusa i zastąpiłam białko kwaśną śmietaną. Też dobry ale do lśniącego, biało-śnieżnego było mu daleko.
Napatrzyłam się na te wasze cuda i też postanowiłam pierniczki upiec. Pierwszy raz w życiu i... ostatni. U mnie tego nikt nie je, mnie zabawa w dekorowanie nie kręci, a i domownicy jakoś moim "dziełem" zachwyceni nie są.
Napatrzyłam się na te wasze cuda i też postanowiłam pierniczki upiec. Pierwszy raz w życiu i... ostatni. U mnie tego nikt nie je, mnie zabawa w dekorowanie nie kręci, a i domownicy jakoś moim "dziełem" zachwyceni nie są.
Ja już zaczęłam piec... oto efekty)
śliczne ;-) a czym robiłas te listeczki?
dzięki) robiłam masę cukrową i wycinałam foremkami)
Śliczne :) Weszłam w temat chcąc się pochwalić ale gdzie tam moim zwykłym, posypanym cukrem pudrem ciasteczek do tych :) teraz to już nawet zdjęć nie zamieszczę :) idę uczyć się wzorki na piernikach robić :)
oj tam oj tam)))
Pojutrze będę piekła piernik staropolski i pierniki gwiazdki , z których mam zamiar zrobić choinki
wczoraj upiekłam , ale jeszcze nie dekorowałam .pokusiłam się nawet o wycięcie z ciasta ciasteczkowego ludzika :) wyszedł super
U mnie już tydzień leżą sobie w puszkach
Śliczne pierniczki
Ja upiekłam piernik staropolski ,i trochę pierników ,zastanawiam się też nad pierniczkami w czekoladzie
Dopisano 13-12-16 17:43:03:
Super pomysł,Piękne pierniczki, a bałwanki wymiatają, widziałam takie bałwanki na kotlet.tv, tylko tamte miały jeszcze szaliczki. Jak będę w sobotę na zakupach, to kupię pianki i też zrobię dzieciakom:)
dziękuję :)
Hope30 kolejne potwierdzenie, że jesteś zdolną dziewczynką.
Dziękuję
Adusia, pierniczki cudowne:)) Nie kuś bo Ci podeślę swój adres :D
Madziu-czekam na rzeczone dane na PW....
Ada podglądać cichaczem Cię w kawiarence i z ręka na sercu mowię... JESTES FANTASTYCZNA I NIEOBLICZALNA
siem zarumieniłam, Kokardo :) dziękuję
Już upiekłam jeden "rzut" pierniczków i schowałam, żeby dzieci za wcześnie nie zjadły. Będzie ciąg dalszy i potem ozdabianie.
Piękne są Twoje pierniczki:)
Ja też upiekłam pierniczki i dzisiaj ciastka zimowe wg Wkn, w sobotę upiekę jeszcze pierniczki brukowce i drugą porcję ciastek Wkn.
Nie piekę . nie lubię , nie zachwycają mnie . Miało być uczciwie i szczerze ..
Wczoraj córka kupiła w Biedronce podgrzewacze cynamonowo - piernikowe i jeden zapaliła.Jak mąż przyjechał z pracy, to w drzwiach zawołał , o pierniczki znów pieczecie, zapach przepiękny :)
o zesz Ty! moja imienniczko, moje pierniczki Cie nie zachwycily, hehh zartuje masz prawo
klawiatura mi szwankuje
Chyb źle mnie przeczytałaś,albo źle się podpięłaś, bo mnie zachwyciły i to bardzo:)Przeczytaj na samej górze, nad pierwszym zdjęciem moich pierniczków, co napisałam :)Coś chyba znów drzewko skacze, wcześniej były inaczej wpisy:)
tak, tak coś się pokręciło) dzięki)
Madziula ! Jedyne pierniczki , które uwielbiam to w Twojej Katarzynce ale tam to jest takie towarzycho ,że smak piernikowy mi nie przeszkadza ...a tak to normalnie ... '' nie pierniczę '' .
hehe, dobre, dzięki)))
Miałam piec w poniedziałek, ale grypa wygrała..;/ i muszę pieczenie przesunąć na po...Ale Wasze są piękne, aż się już chce dekorować :)
Piękne te Twoje pierniczki,super!
Piękne są wasze pierniczki, ja już upiekłam pierwszą porcję ,ale jeszcze nie ozdabiałam
Pierniczków napiekłam mnóstwo, ale moje oczy nie pozwalają mi na dekorowanie wszystkich na bogato. Wysiadam po kilkunastu minutach :) Dlatego zrobiłam kilka "reprezentacyjnych" a reszta zostanie po prostu zanurzona w lukrze a potem w posypce :)
Prześliczne;)
Ja pikole! Czym robicie te misterne wzorki??? toż na niektórych fotkach pierniki wygladają jak ubrane w koronki:) Ja też tak chcę:) Pierniczki dziś upieczone, niewiele bo ze skrawków z piernika staropolskiego, dziecko ma w planach jutro dekorowanie..posypki, pisaki cukrowe i wszelkiej maści perełki cukrowe zakupione tylko talentu brak ;)
najwygodniej (dla mnie) dekoruje się lukrem w butelce do dekoracji-mam takie z wiltona,ale mam też takie z farb do włosów,które się przeterminowały a buteleczki nieużywane zostały(mają cieniusieńką dziurkę w szyjce)....
i używam lukru królewskiego(białko,cukier puder,sok z cytryny) o różnych gęstościach
Tez używam aplikatorów do farb do włosów (oczywiście wcześniej nie używanych do farbowania)
Kobiety, przecież to są arcydzieła!! Piękne, cudowne, ach tylko patrzeć i podziwiać! U mnie brak takich zdolnych łapek.
Moje pierniczki upieczone, schowane. Czekają na weekend na lukrowanie.
I tu chciałam się podpytać o Wasz lukier. Ucierany na bazie białka wychodzi taki śnieżnobiały? Białka ubijacie mikserem czy ucieracie ręcznie dosypując cukru pudru? Zdradzicie tajemnice?
białko ubijam mikserem na najniższych obrotach i dodaję cukier puder(przesiany, bo coraz częściej zdarza się niedomielony). Cukru sypię na oko :) na 2 białka schodzi mi około 600gr cukru pudru(czasem mniej,czasem więcej)-zależy jaką konsystencję chcesz uzyskać
Mnie odstrasza białko nie poddane obróbce termicznej. Trochę się trzęsę.
Nic się nie trzęś, zaparz jajko i po strachu. Włoż do szklanki i zalej gorącą wodą zostaw na chwilke i można bezpiecznie spożywać))
Niegdyś robiąc lukier na białku ucierałam go ręcznie. Potem jakoś wersja białkowa wersja odeszła do lamusa i zastąpiłam białko kwaśną śmietaną. Też dobry ale do lśniącego, biało-śnieżnego było mu daleko.
Dziękuję za pomoc.
http://wielkiezarcie.com/recipe38791.html
Upiekliśmy razem z dzieciakami pierniczki. Bez szans na doczekanie do Świąt.
Ciasteczka idealne do stempelków- mordki naszych bajkowych bohaterów wyglądają ładnie i się nie rozpłynęły w trakcie pieczenia.
Gdzie można kupic takie stempelki??? Są świetne-szczególnie jeśli ma się dziecko które woli prace w kuchni niz bajki w tv:)
Namiary dałam w linku - pod przepisem w komentarzach.
Foremki trochę drogie - ale dobra zabawa bezcenna.
i ja się pochwalę pierniczkami :)
A to są moje.
Wszystkie prawie równe, więc tylko dwie fotki.
Dobrze, że zęby mam swoje bo "państwowe" by mogły upadku z tej wysokości nie przetrwać...
Moje pierniczki dzieciaki udekorowały w niedzielę. Choinki lukrujemy jutro.
Dopisano 13-12-27 21:33:41:
Choinki po lukrowaniu. Rozdałam ludziom :) ostały się aż całe 2 :) ale co tam.
A myślałam, że nie bedziesz pierniczyła, no i ładnie wam wyszły
Śliczności:)
Napatrzyłam się na te wasze cuda i też postanowiłam pierniczki upiec.
O matulu, są cudowne;))Pierwszy raz w życiu i... ostatni. U mnie tego nikt nie je, mnie zabawa w
dekorowanie nie kręci, a i domownicy jakoś moim "dziełem" zachwyceni nie
są.
Gdyby moich ''nie zachwyciło''to zastanowiłabym się nad zamianą. domowników ,cudne są
Dzięki.
Takich ładnych to ja nie potrafię. Są super.
Przyślij je do mnie, mnie zachwycają!.
Przepiękne !!!
Marudni coś ci Twoi domownicy.
Dzięki. Alll Ty wiesz co moi lubią.
U nas zwykłe, ale też cieszą :)
Jakie zwykłe, toż one piekne są
Dziękuję
Przecież są śliczne !!!