Masa orzechowa, marcepan, masa grysikowa, masa budyniowa, powidła śliwkowe z gorzką czekoladą, dżem truskawkowy z białą czekoladą, dżem brzoskwiniowy z galaretką, masa krówkowa z orzechami...
dołożę jeszcze masę maślaną z mlekiem w proszku-przypomina w smaku dawne bardzo słodkie masy z czasów cukierni prl ... jak ktoś lubi wracać do wspomnień smakowych to polecam i do piernika pasuje jak ulał.
Kiedyś pamiętam nie cierpiałam przesłodzonej masy z piany zaparzanej-popularnej w ptysiach i eklerach(bo bitą śmietanę rzadko można było uświadczyć,chociaż teraz też prawdziwej bitej śmietany nie uświadczy, najwyżej jakieś udające ją konserwowane paskudztwa), a teraz raz na jakiś czas nachodzi mnie ochota na właśnie taki błyszczący ulepek;)
Jeżeli na wierzch piernika kładziecie warstwę marcepanu to najpierw czymś smarujecie górę piernika? Musi być przecież jakiś "klej" inaczej nie przyczepi się. Dobrze myślę?
Górę makowca liznęłam cienko kremem i na to rozwałkowany marcepan. Piernika liznąć powidłem?
Też właśnie skończyłam, również śliwki z czekoladą (+whiskey) i truskawka z białą czekoladą (+limoncello) w poniedziałek obleję moje 3 pierniki gorzką czekoladą.
Ja jeden przełożyłam masą orzechową i powidłami z czekoladą, a drugi masą grysikową. Możecie podpowiedzieć, jak przechowywać ten z grysikiem? W lodówce?
Masy grysikowej sporo mi zostało. Do czego można ją wykorzystać? Najlepiej, żeby się szybko robiło:)
n/t
to jest moja ulubiona masa do piernika staropolskiego:http://wielkiezarcie.com/recipe39222.html. robiłam też z masą grysikową i powidłami,http://wielkiezarcie.com/recipe21970.html, ale ta pierwsza jest najlepsza dla mnie , a na wierzch jeszcze układam rozwałkowany cieniutko marcepan. Pycha!
Ja przełożyłam masą orzechową do pierników alidab.
Masa orzechowa, marcepan, masa grysikowa, masa budyniowa, powidła śliwkowe z gorzką czekoladą, dżem truskawkowy z białą czekoladą, dżem brzoskwiniowy z galaretką, masa krówkowa z orzechami...
dołożę jeszcze masę maślaną z mlekiem w proszku-przypomina w smaku dawne bardzo słodkie masy z czasów cukierni prl ... jak ktoś lubi wracać do wspomnień smakowych to polecam i do piernika pasuje jak ulał.
Kiedyś pamiętam nie cierpiałam przesłodzonej masy z piany zaparzanej-popularnej w ptysiach i eklerach(bo bitą śmietanę rzadko można było uświadczyć,chociaż teraz też prawdziwej bitej śmietany nie uświadczy, najwyżej jakieś udające ją konserwowane paskudztwa), a teraz raz na jakiś czas nachodzi mnie ochota na właśnie taki błyszczący ulepek;)
Jeżeli na wierzch piernika kładziecie warstwę marcepanu to najpierw czymś smarujecie górę piernika? Musi być przecież jakiś "klej" inaczej nie przyczepi się. Dobrze myślę?
Górę makowca liznęłam cienko kremem i na to rozwałkowany marcepan. Piernika liznąć powidłem?
Tak, możesz a nawet powinnaś"liznąć" powidłem lub cienką warstwą masy , którą przekładasz ciasto, bo nie będzie się trzymać.
Właśnie skończyłam przekładanie pierników , w tym roku powidła śliwkowe z czekoladą
Też właśnie skończyłam, również śliwki z czekoladą (+whiskey) i truskawka z białą czekoladą (+limoncello) w poniedziałek obleję moje 3 pierniki gorzką czekoladą.
Ja jeden przełożyłam masą orzechową i powidłami z czekoladą, a drugi masą grysikową. Możecie podpowiedzieć, jak przechowywać ten z grysikiem? W lodówce?
Masy grysikowej sporo mi zostało. Do czego można ją wykorzystać? Najlepiej, żeby się szybko robiło:)
Do grysikowca.Zagniatasz,wałkujesz,pieczesz,przepisy są na WŻ.