Forum

Gawędy o jedzeniu

jaką masą przełożyć piernik???

  • Autor: welina Data: 2013-12-20 13:49:59

    n/t

  • Autor: grazka35 Data: 2013-12-20 14:26:41

    to jest moja ulubiona masa do piernika staropolskiego:http://wielkiezarcie.com/recipe39222.html. robiłam też z masą grysikową i powidłami,http://wielkiezarcie.com/recipe21970.html, ale ta pierwsza jest najlepsza dla mnie , a na wierzch jeszcze układam rozwałkowany cieniutko marcepan. Pycha!

  • Autor: Izma73 Data: 2013-12-20 15:01:47

    Ja przełożyłam masą orzechową do pierników alidab.

  • Autor: Bahati Data: 2013-12-20 15:04:39

    Masa orzechowa, marcepan, masa grysikowa, masa budyniowa, powidła śliwkowe z gorzką czekoladą, dżem truskawkowy z białą czekoladą, dżem brzoskwiniowy z galaretką, masa krówkowa z orzechami...

  • Autor: .Lorelai Data: 2013-12-20 15:25:24

    dołożę jeszcze masę maślaną z mlekiem w proszku-przypomina w smaku dawne bardzo słodkie masy z czasów cukierni prl ... jak ktoś lubi wracać do wspomnień smakowych to polecam i do piernika pasuje jak ulał.

    Kiedyś pamiętam nie cierpiałam przesłodzonej masy z piany zaparzanej-popularnej w ptysiach i eklerach(bo bitą śmietanę rzadko można było uświadczyć,chociaż teraz też prawdziwej bitej śmietany nie uświadczy, najwyżej jakieś udające ją konserwowane paskudztwa), a teraz raz na jakiś czas nachodzi mnie ochota na właśnie taki błyszczący ulepek;)

  • Autor: domia Data: 2013-12-20 15:26:12

    Jeżeli na wierzch piernika kładziecie warstwę marcepanu to najpierw  czymś smarujecie górę piernika? Musi być przecież jakiś "klej" inaczej nie przyczepi się. Dobrze myślę?

    Górę makowca liznęłam cienko kremem i na to rozwałkowany marcepan. Piernika liznąć powidłem?

  • Autor: grazka35 Data: 2013-12-20 17:43:10

    Tak, możesz a nawet powinnaś"liznąć" powidłem lub cienką warstwą masy , którą przekładasz ciasto, bo nie będzie się trzymać.

  • Autor: marzena89gb Data: 2013-12-20 20:11:25

    Właśnie skończyłam przekładanie pierników , w tym roku powidła śliwkowe z czekoladą

  • Autor: Bahati Data: 2013-12-20 23:39:52

    Też właśnie skończyłam, również śliwki z czekoladą (+whiskey) i truskawka z białą czekoladą (+limoncello) w poniedziałek obleję moje 3 pierniki gorzką czekoladą. 

  • Autor: mgronik Data: 2013-12-21 20:59:51

    Ja jeden przełożyłam masą orzechową i powidłami z czekoladą, a drugi masą grysikową. Możecie podpowiedzieć, jak przechowywać ten z grysikiem? W lodówce?

    Masy grysikowej sporo mi zostało. Do czego można ją wykorzystać? Najlepiej, żeby się szybko robiło:)

  • Autor: Izma73 Data: 2013-12-21 21:29:12

    Do grysikowca.Zagniatasz,wałkujesz,pieczesz,przepisy są na WŻ.

Przejdź do pełnej wersji serwisu