Forum

Gawędy o jedzeniu

Zupa chrzanowa???

  • Autor: crisen Data: 2014-01-15 11:41:47

    Szukam już od dość dawna przepisu .Nie wiem czy to zupa z nazwy czy inaczej zwana potrawa.

    Podobna do zupy ale je się na zimno. Smak chrzanowy ,z jajami na twardo ,pokrojonymi w ćwiartki oraz różnymi gatunkami wędlin również pokrojonymi w kawałeczki i chyba podprawiona śmietaną. Podawana dobrze schłodzona w wazie na święta wielkanocne.

    Może ktoś zna ten wiekowy przepis .Niestety nie ma już osoby podająca tę wykwintną i jakżesz inną smakowo potrawę.

    Wiem żarłoczki ,że na Was zawsze można liczyć tym bardziej ,że mamy tutaj mix z całego kraju.  Mam cichą nadzieję że czyjaś babcia robi właśnie  taką potrawę.

  • Autor: ulla* Data: 2014-01-15 11:48:07

    U mnie jest tzw święcelina, przepis jest od mamy,babci,zawsze to robiły i ja robię....jest chrzan tarty,jajka i wędliny szczególnie ze święconki...W komentarzach AguskAA pisze o zalewaniu tej sałatki śmietaną, serwatką... http://wielkiezarcie.com/recipe44069.html Może o to chodzi? pozdrawiam.

  • Autor: crisen Data: 2014-01-15 11:56:38

    To raczej nie sałatka ,je się łyżką z głębokich talerzy i przypomina zupę ,gęstą ale jednak zupę którą je się z chlebem. Dzięki za namiar spróbuję także tej sałatki.

  • Autor: monia7301 Data: 2014-01-15 11:49:00

    http://wielkiezarcie.com/recipe393.html może ta zupka ...ale czy na zimno ? :)

  • Autor: crisen Data: 2014-01-15 12:00:11

    Monia brzmi świetnie  tylko pominąć ziemniaki i schłodzić. Napewno spróbuję. 

    Dziękuję.

  • Autor: as Data: 2014-01-15 12:17:08

    Może ta http://wielkiezarcie.com/recipe16437.html

  • Autor: pszczolka Data: 2014-01-15 17:26:23

    Może ta http://wielkiezarcie.com/recipe16437.html

    Ta zupka gości u nas zawsze na wielkanocnym stole. Rodzina nie wyobraża sobie bez niej świąt, a gotowała ją już moja babcia czyli przepis ma prawie sto lat :) co świadczy o tym jaka jest smaczna.

  • Autor: bahus Data: 2014-01-16 01:03:15

    Pół kilo chrzanu na 1,25 l zupy? To się da zjeść? Według mnie to zupa dla masochistów

  • Autor: bogdzia Data: 2014-01-15 12:20:01

    Tę robiłam wielokrotnie, jest pyszna, tyle tylko, ze je się ją na ciepło http://wielkiezarcie.com/recipe393.html

  • Autor: Smosia Data: 2014-01-15 14:51:57

    Ponieważ wszelkich żurków nie lubię, jemy na Wielkanoc zupę chrzanową w wersji ciepłej, wręcz gorącej. Jest pyszna z gotowanymi jajkami (najlepiej przepiórczymi, lecz trudno je kupić). Podobno jest bardzo zdrowa, oczyszcza organizm. Zimnej nigdy nie jadłam, ani nie słyszałam o takim sposobie podawania.

  • Autor: crisen Data: 2014-01-17 15:51:30

    Bardzo ciekawa strona ,dfziękuję.

  • Autor: crisen Data: 2014-01-17 15:58:32

    Bardzo wszystkim dziękuję. Będę próbować podrzucone przez Was przepisy. Myślę,że napewno któryś będzie zbiżony smakiem .

  • Autor: ewka63 Data: 2014-01-17 21:26:24

    Serwatczanka

    3 części serwatki
    1 część wywaru z wędzonek

    chrzan tarty -świeży

    jajka na twardo

    Serwatkę łączymy z wywarem z wędzonek, dodajemy trochę chrzanu. Wędzone wędliny: boczek, kiełbasa, szynka kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Żółtka ucieramy z serwatką i wlewamy do reszty serwatki. Białka kroimy w kostkę,dodajemy do wywaru. Na koniec dodajemy duuuuużo chrzanu i zabielamy troszkę smietaną. Jemy z chlebem.

    W wersji gorącej do zupy dodajemy łyżkę masła.

  • Autor: jolka60 Data: 2014-01-17 23:01:44

    Od nie tak dawna gotuję serwatczankę,ale od razu nam przypadła do smaku.Robię podobnie jak z Twojego przepisu,ale dodaję warzywa.Pycha,zwłaszcza ze "swojskiej" serwatki.

  • Autor: bahus Data: 2014-01-17 23:33:12

    Zupa rewelacyjna...tylko skąd w mieście wziąć serwatkę? Myślę, że można by zastąpić ją maślanką ale taką nie zagęszczaną mlekiem w proszku...(naturalną prosto z masielnicy)

  • Autor: jolka60 Data: 2014-01-17 23:38:48

    Bahus,serwatka bywa już w sklepach.U mnie jeszcze nie spotkałam,ale niby to miasto,ale nie metropolia.Ewa narobiła mi ochoty na tą zupę.Chyba w przyszłym tygodniu pójdę "po kolędzie" do pani,która jeszcze ma krowę,a w naszej okolicy już niełatwo znależć.Prawdziwe mleko staje się cenne,szkoda,że tak póżno i nie wszędzie.

  • Autor: ewka63 Data: 2014-01-18 09:28:48

    Serwatkę można zamówić u kobiet sprzedających na placach targowych swoje sery i śmietanę. Myślę, że w Poznaniu nie powinno byc z tym problemu.

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-01-18 15:42:24

    Ewka63, taką własnie zupkę robi sie u nas ( sądecczyzna) w niedzielę wielkanocną, zwana święconką. Najczęściej podawana na gorąco. Mam prośbę, może dodasz przepis do swoich, łatwiej będzie znależć, a naprawdę warto bo jest pyszna. Poozdrawiam!

  • Autor: ewka63 Data: 2014-01-18 16:17:25

    Dodam, bardzo chętnie, ale póki co, zdjęcie dopiero w Wiekanoc :)

    Nie dodawałam, bo jakoś mi się wydawało, że są już tutaj bardzo podobne :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-01-18 16:26:50

    Nie wiem czy są może "podobne" tak , ale twoje proporcje są takie jak u nas. Czekam cierpliwie, byle przed Wielkanocą

  • Autor: ewka63 Data: 2014-01-18 16:33:27

    "włala"

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-01-18 16:41:29

    hahahahah, błyskawica, noo no Dziękuję!!!

  • Autor: SwojskaPiwniczka_pl Data: 2014-01-21 17:29:54

    Dzięki za przepis,ponieważ jak do tej pory bezskutecznie poszukiwałam na kilku forach,a tutaj proszę:) Wypróbuję przy najbliższej okazji. 

  • Autor: Topsy Data: 2014-01-22 00:36:16

    jeju dzięki,

    to jest absolutnie genialna zupa!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu