Forum

Kuchenne porady

Zebra - problem

  • Autor: as Data: 2014-01-21 20:27:19

    Upiekłam zebrę. Nie wyszła mi. Wiecie co jest przyczyną, że ma dziury

     

  • Autor: gabigold Data: 2014-01-21 20:30:33

    A to jakis problem te dziury? Miałas dobrze ciasto wymieszane i już:)Najważniejsze by smakowalo.

  • Autor: as Data: 2014-01-21 20:33:19

    Czyli za długo miksowane? 

  • Autor: mggi63 Data: 2014-01-21 20:36:24

    Przedobrzyłaś

  • Autor: as Data: 2014-01-21 20:38:08

    Bo autorka napisała by miksować 10 min. Aż tyle nie robiłam ale dużo dłużej niż chciałam. Myślałam, że dzięki temu będzie super.

  • Autor: mggi63 Data: 2014-01-21 20:40:45

    To co pisze to inna sprawa a to co Tobie podpowiada kulinarne natchnienie to powinnaś wykorzystać

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-21 20:39:57

    A ile dałaś proszku do  pieczenia? Bo jak jest za dużo, to robią się takie dziury.

  • Autor: as Data: 2014-01-21 20:42:02

    Podaję link do przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe777.html

  • Autor: elo Data: 2014-01-21 20:53:00

    Tez mi się robią w zabrze dziury, a proszku daję małą lyzeczke

  • Autor: nadia Data: 2014-01-21 20:58:23

    Mi sie wydaje,ze powinnas krocej mieszac ( tylko do czasu wlozenia wszystkich skladnikow i zeby sie polaczyly) no i moze troche zmniejszyc ilosc proszku do pieczenia. Zobacz jak jest w moim przepisie:

    http://wielkiezarcie.com/recipe105600.html

    Mozesz tez porownac inne przepisy, moze sa jeszcze lepsze. Warto czasami poczytac wiecej przepisow i wybrac taki jaki Ci najbardziej pasuje.

    Jednak to jest przepis Wkn, co prawda nie robilam tej zebry, ale wszystkie dotychczasowe przepisy sprawdzaly sie w 100% ( szczegolnie ciasto na pizze )

  • Autor: bogdzia Data: 2014-01-21 21:20:40

    W przepisie jest 3 łyżeczki proszku do pieczenia, mnie się wydaje, że to stanowczo za dużo, ja na pewno bym dała co najwyżej 1,5 łyzeczki. Ale to moje zdanie, bo ja często nie trzymam się sciśle przepisów.

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-21 21:55:42

    Ja też .. przepisy są po to ..aby czasem je ... naginać pod siebie ...

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-22 12:35:38

    Ja też dużo nie daję:)

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-21 21:57:02

    As .. Kochana musisz częściej zeberkę piec a dojdziesz do wprawy .. Dziury załatasz  , dodasz więcej cukru i ciacho będzie na 6 + . ))

  • Autor: as Data: 2014-01-21 22:14:15

    Tylko jak załatać dziury?

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-22 09:47:20

    Moja Droga .. ! Zostaw te dziury .. drogowcom oni załatają . Puść w zapomnienie ot wypadek przy pracy. Nie mniej 3 łyżeczki proszku do pieczenia + bąbel woda na 480 g to jak dla mnie za dużo spulchniacza.

    Nie analizuj , nie dumaj tylko kręć kolejną zeberkę z gazowanym napojem i dodaj tylko 2 łyżeczki proszku . Przed kilkudziesięcioma laty młoda mężatka chciała zrobić makaron domowy . Owszem była ambitna i pracowita nie mniej ciasto tak zagniotła ,że ... powinno zostać zwalcowane niż rozwałkowane . Nie było wtedy WZ , ani innego kuchennej stronki . Ambicja nie pozwalała jej zapytać się '' Mamusiom '' . Kolejny kg mąki i kolejny i ....ciasto wyszło jak marzenie ...

    As... częściej mikser w ręce , mniej niepowodzeń i rozterek z piekarnika .

  • Autor: as Data: 2014-01-22 09:56:20

    Dlatego mnie to zaciekawiło bo kilka lat temu dałam siostrze przepis i składniki na zebrę. nie wiem czy był to ten sam przepis czy inny. To był siostry debiut i efekt był ten sam.

  • Autor: iwett Data: 2014-01-22 10:38:48

    Ja ostatnio zamiast miksera używam.................masażera do głowy:) To taki wygląda jak trzepaczka. OCZYWIŚCIE NIE UŻYWANY! A w ciachach zwłaszcza jogurtowych i ucieranych sprawdza się super! Mikser często powoduje gnioty!

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-22 12:50:57

    No ... posłużyłam takim prostym kuchennym gadżetem .. również dobrze może być : drewniana pałka , masażer , trzepaczka czy wałek do ciasta ..

    Aaa to mnie ciekawe , tylko mikser odstawiam przy muffinkach , tak to wszystko , zawsze i wszędzie jadę z miksera ręcznego i chyba nawet na .... bezludną wyspę zapakuję . Pozdrawiam ))

  • Autor: nadia Data: 2014-01-23 11:18:35

    Ciasto drozdzowe tez mikserem traktujesz?

  • Autor: matani Data: 2014-01-23 11:50:44

    Do drożdżowego są w mikserach spiralki, mikser musi być dość mocny, bo inaczej "wyzionie ducha". Do czasu zakupu maszyny do chleba korzystałam z miksera, maszyna wyrabia ciasto drożdżowe lepiej, bo do wyrabiania są włączone jeszcze 3 cykle wyrastania.

  • Autor: anrubi Data: 2014-01-22 07:33:25

    As, najważniejsze, że rodzince smakowało, na pewno nie zauważyli tych dziurek :)

    Poza tym tak, jak napisała megi65, trzeba Ci trenować, a dojdziesz do perfekcji :) POWODZENIA!

Przejdź do pełnej wersji serwisu