Proszę, podpowiedzcie mi co można ugotować z kiszonej kapusty oprócz bigosu i żeberek? Mam jeszcze 4 3litrowe słoiki kapuchy i przy tej temp. długo nie postoją..
Zawsze jak zostaje mi kapusta na wiosnę, wyciskam ją z soku, wkladam do woreczków i do zamrażarki, o ile jest w zamrażarce miejsce.. Super sie przechowuje, nadaje sie na surowkę, na kapuśniak, pierogi, bigosik. Dodam że zawsze kapustę wkładam w dwa woreczki żeby zapaszek nie wydostawał się zbytnio. Polecam :)
No właśnie jak to jest z tą kapustą? Czemu ją przekładasz? Mi po pewnym czasie robi się brązowa na wierzchu chociaż ją przetrzymuję w zimnej piwnicy. I tak co roku. Pewnie coś robię nie tak!
To nie do mnie,ale pozwolę sobie odpowiedzieć.Być może nie jest całkowicie przykryta sokiem i dostaje sie do niej powietrze.Ja nigdy nie mroziłam kapusty i ,poza nielicznymi wyjątkami,bardzo dobrze przechowywala się do póznej wiosny.
Tak właśnie jest! Ładnie się kisi w kamionce, jest smaczna ale później gdy wkładam do słoików każdą warstwę mocno ubijam i jest dużo soku na wierzchu ale po pewnym czasie kapusta podchodzi do góry, soku nie ma i jest zgniła. Tak mam drugi rok! A jak Ty robisz w słoikach? W zeszłym roku nawet część krótko pasteryzowałam ale potem to już mi się słoiki pomieszały:(
Co roku kiszę kapustę w garnku kamiennym, potem przekładam do słoików i pasteryzuję. Jeszcze mam w piwnicy 10 słoików. Nic z kapustą się nie dzieje.Pozdrawiam.:))
Czyli przyczynę już odkryłysmy.Teraz już rzadko kładę kapuste do słoików.Tak,jak Bytomianka radzi,można zapasteryzować.Jeśli bez pasteryzacji,faktycznie kapusta lubi podnosić się w słoiku.Jakiś czas temu któraś z koleżanek z WŻ napisała,że kładzie na wierzch kapusty dwa patyczki,na krzyż i wówczas się kapusta nie podnosi.Nie wypróbowałam,ale wydaje mi się,ze to niezły pomysł.A...jeśli będziesz pasteryzować,ściągnij brązową warstwę,a resztę pasteryzuj.Słoiki nie mogą byc zbyt pełne.
A dokładnie jak pasteryzować? Rozumiem,że wkładam do zimnej wody i po zagotowaniu ile czasu (przyjmując na 1 litrowy słoik)? Bo nie chcę żeby mi się ugotowała:)
Wielkie dzięki! A jeszcze gdybyś mogła podpowiedzieć - jak zapasteryzować bigos w piekarniku bo wsadziłam w 10 słoików - na dłuższy termin chcę, myślę, że ze dwa razy trzeba będzie bo szkoda by było........tyle kapuchy...........
W piekarniku rzadko pasteryzuję,chociaż moja mam robiła tak najczęściej.Ogólnie co do mięsnych konserw,powinno się je pasteryzować (najlepiej) trzykrotnie,za pierwszym razem najdłużej.Jeśli Twój bigos będzie stał w zimnie,to może i 2 razy starczy.Ja jestem dość ostrożna,jeśli chodzi o pasteryzację mięsa.mam sporą zamrażarkę i wolę mrozić gotowe produkty.
Aha-jak pasteryzowałam,stawiałam sloiki bezpośrednio na blachę.Nic się im nie działo.
Kiszę kapustę w beczce i trzymam ja na balkonie przez całą zimę. Jak tylko jest troszkę cieplej , a kaputa zostaje jeszcze w beczce to ja przekladam do woreczków i zamrażam. Nie smakuje mi kapusta przełożona do sloików, chyba że ją zapasteryzuje, ale naprawdę to nie to samo. Kapusta zamrożona nic a nic sie nie zmienia w smaku,.surówka smakuje tak samo jak z kapusty prosto z beczki.
A próbowałaś surówkę? Kiszoną kapustę posiekać, dodać posiekaną cebulę posypać lekko cukrem, pieprzem i polać lekko olejem. Wymieszać. Ja taką podaję do pierogów ruskich, klusek z boczkiem i ryb smażonych. Można dorzucić tarte jabłko lub marchewkę.
Dziękuję za propozycje:) Faktycznie zapomniałam o większości dań:) Tak więc jutro kapuśniak, a od poniedziałku rusza produkcja krokietów. Tylko muszę znaleść jakiś dobry przepis na farsz, żeby nie były suche:) Dzięki serdeczne:)
Bigos z kiszonej kapusty! W szybkowarze, akurat robię. Ze zwykłego garnka tak dobrze nie smakuje, ale zawsze. Ja specjalnie kupiłam pół roku temu, polecem http://www.tescomapolska.pl/gotowanie/szybkowary/
* kiszoną kapustę odciśnięta z nadmiaru soku (pokrojoną jeśli jest długa)
* boczek w plasterkach
* polewa olejem
i od nowa wszystkie warstwy. Ostatnia czyli górna warstwa to ziemniaki.
I to do pieca. Nie wiem ile czasu to się piecze ale musi być mięciutkie a ziemniaki na górze rumiane. Danie ani wykwintne, ani skomplikowane, a już na pewno nie "light" ale jakie pyszne :) A przepis babciny :)
Kapustę przepłukać, dobrze odcisnąć, zasmażyć ze zrumienioną cebulą, kaszą jęczmienną i odrobiną kminku, jako dodatek do drugiego dania,. W przypływie " rozpusty" można dodać roztarte w dłoniach suszone grzyby :)
Kwas z kapusty świetnie się nadaje do przygotowania kwasówki.
Proszę, podpowiedzcie mi co można ugotować z kiszonej kapusty oprócz bigosu i żeberek? Mam jeszcze 4 3litrowe słoiki kapuchy i przy tej temp. długo nie postoją..
pierogi z kapustą i ziemniakami z cebulką:)
Kapuśniak z grzybami , zabielany śmietaną lub bez śmietany
Łazanki, krokiety z kapusta i pieczarkami, udka na kiszonej (na wz jest przepis)
Oj tak! Łazanki i udka na kapuście - mniamm
Zawsze jak zostaje mi kapusta na wiosnę, wyciskam ją z soku, wkladam do woreczków i do zamrażarki, o ile jest w zamrażarce miejsce.. Super sie przechowuje, nadaje sie na surowkę, na kapuśniak, pierogi, bigosik. Dodam że zawsze kapustę wkładam w dwa woreczki żeby zapaszek nie wydostawał się zbytnio. Polecam :)
No właśnie jak to jest z tą kapustą? Czemu ją przekładasz? Mi po pewnym czasie robi się brązowa na wierzchu chociaż ją przetrzymuję w zimnej piwnicy. I tak co roku. Pewnie coś robię nie tak!
To nie do mnie,ale pozwolę sobie odpowiedzieć.Być może nie jest całkowicie przykryta sokiem i dostaje sie do niej powietrze.Ja nigdy nie mroziłam kapusty i ,poza nielicznymi wyjątkami,bardzo dobrze przechowywala się do póznej wiosny.
Tak właśnie jest! Ładnie się kisi w kamionce, jest smaczna ale później gdy wkładam do słoików każdą warstwę mocno ubijam i jest dużo soku na wierzchu ale po pewnym czasie kapusta podchodzi do góry, soku nie ma i jest zgniła. Tak mam drugi rok! A jak Ty robisz w słoikach? W zeszłym roku nawet część krótko pasteryzowałam ale potem to już mi się słoiki pomieszały:(
Co roku kiszę kapustę w garnku kamiennym, potem przekładam do słoików i pasteryzuję. Jeszcze mam w piwnicy 10 słoików. Nic z kapustą się nie dzieje.Pozdrawiam.:))
Czyli przyczynę już odkryłysmy.Teraz już rzadko kładę kapuste do słoików.Tak,jak Bytomianka radzi,można zapasteryzować.Jeśli bez pasteryzacji,faktycznie kapusta lubi podnosić się w słoiku.Jakiś czas temu któraś z koleżanek z WŻ napisała,że kładzie na wierzch kapusty dwa patyczki,na krzyż i wówczas się kapusta nie podnosi.Nie wypróbowałam,ale wydaje mi się,ze to niezły pomysł.A...jeśli będziesz pasteryzować,ściągnij brązową warstwę,a resztę pasteryzuj.Słoiki nie mogą byc zbyt pełne.
A dokładnie jak pasteryzować? Rozumiem,że wkładam do zimnej wody i po zagotowaniu ile czasu (przyjmując na 1 litrowy słoik)? Bo nie chcę żeby mi się ugotowała:)
Wiesz co,nigdy nie liczyłam tak z zegarkiem w ręku.Od zagotowania,wydaje mi się,że wystarczy kilkanaście minut.
Wielkie dzięki! A jeszcze gdybyś mogła podpowiedzieć - jak zapasteryzować bigos w piekarniku bo wsadziłam w 10 słoików - na dłuższy termin chcę, myślę, że ze dwa razy trzeba będzie bo szkoda by było........tyle kapuchy...........
W piekarniku rzadko pasteryzuję,chociaż moja mam robiła tak najczęściej.Ogólnie co do mięsnych konserw,powinno się je pasteryzować (najlepiej) trzykrotnie,za pierwszym razem najdłużej.Jeśli Twój bigos będzie stał w zimnie,to może i 2 razy starczy.Ja jestem dość ostrożna,jeśli chodzi o pasteryzację mięsa.mam sporą zamrażarkę i wolę mrozić gotowe produkty.
Aha-jak pasteryzowałam,stawiałam sloiki bezpośrednio na blachę.Nic się im nie działo.
Kiszę kapustę w beczce i trzymam ja na balkonie przez całą zimę. Jak tylko jest troszkę cieplej , a kaputa zostaje jeszcze w beczce to ja przekladam do woreczków i zamrażam. Nie smakuje mi kapusta przełożona do sloików, chyba że ją zapasteryzuje, ale naprawdę to nie to samo. Kapusta zamrożona nic a nic sie nie zmienia w smaku,.surówka smakuje tak samo jak z kapusty prosto z beczki.
ugotuj kapuśniaczek , narób pierogów,krokietów,paszteciki,jeżeli masz zamrażarkę to możesz zamrozić
A próbowałaś surówkę? Kiszoną kapustę posiekać, dodać posiekaną cebulę posypać lekko cukrem, pieprzem i polać lekko olejem. Wymieszać. Ja taką podaję do pierogów ruskich, klusek z boczkiem i ryb smażonych. Można dorzucić tarte jabłko lub marchewkę.
Dziękuję za propozycje:) Faktycznie zapomniałam o większości dań:) Tak więc jutro kapuśniak, a od poniedziałku rusza produkcja krokietów. Tylko muszę znaleść jakiś dobry przepis na farsz, żeby nie były suche:) Dzięki serdeczne:)
Robiłam krokiety z kapustą i grzybami teściowej -eNki.Nie były suche.
Bigos z kiszonej kapusty! W szybkowarze, akurat robię. Ze zwykłego garnka tak dobrze nie smakuje, ale zawsze. Ja specjalnie kupiłam pół roku temu, polecem http://www.tescomapolska.pl/gotowanie/szybkowary/
Moja ciotka robi coś w rodzaju zapiekanki.
W naczyniu żaroodpornym układa:
* ziemniaki pokrojone w talarki
*posypuje przyprawą do ziemniaków
* kiszoną kapustę odciśnięta z nadmiaru soku (pokrojoną jeśli jest długa)
* boczek w plasterkach
* polewa olejem
i od nowa wszystkie warstwy. Ostatnia czyli górna warstwa to ziemniaki.
I to do pieca. Nie wiem ile czasu to się piecze ale musi być mięciutkie a ziemniaki na górze rumiane. Danie ani wykwintne, ani skomplikowane, a już na pewno nie "light" ale jakie pyszne :) A przepis babciny :)
Super by było gdybyś umieściła ten przepis na WŻ dowiedz się o czas i temperaturę pieczenia. Uważam że przepis super.
Mam pytanko, bo uwielbiam kiszoną... te ziemniaki mają być ugotowane?
Ja bym dała ugotowane bo surowe koszmarnie długo się pieką.
Po dodaniu kapusty kiszonej na pewno trzeba będzie bardzo długo piec. To kwas z kapusty powoduje, że warzywa typu ziemniaki nie miękną.
To tak samo jak z kwasem z kiszonych ogórków
Ja sobie pomysł skopiowałam i w całkowitym przekonaniu, że dam surowe. Długo...??? no cóż 40-45 minut muszą się piec.
W innej zapiekance piekłam ziemniaki surowe, pokrojone w plastry i po 1,5 godz pieczenia były surowe. Od tej pory daję gotowane.
Chyba podgotowane tak kilka minut
Ziemniaki na 100% surowe, dość cienko pokrojone. Dopytam Ciotkę ile czasu to piecze.
Dziękuję !
Zupę kapuśniak,lub surówkę do drugiego dania.Ewentualnie pierogi.
Golonka pieczona z kapustą,zasmażana kapusta do drugiego dania.
Megi65 proponowała mi swego czasu to http://wielkiezarcie.com/recipe31479.html
Moje :)
Zapiekankę z ryżem.
... i jeszcze zrazy kociewskie, najlepsze dnia następnego :)
http://wielkiezarcie.com/recipe52103.html
Kapustę przepłukać, dobrze odcisnąć, zasmażyć ze zrumienioną cebulą, kaszą jęczmienną i odrobiną kminku, jako dodatek do drugiego dania,. W przypływie " rozpusty" można dodać roztarte w dłoniach suszone grzyby :)
Kwas z kapusty świetnie się nadaje do przygotowania kwasówki.
Nie czytałam wszystkich propozycji, bo już prawie nie widzę, a nie mogę znaleźć okularów. Fajna jest ciapkapusta, poszukaj, gdzieś jest na WŻ.
ooooo taaaak:) nie znałam ale widziałam chyba w "ugotowanych" i zrobiłam-wszyscy się dosłownie zażerali:)