Forum

Kuchenne porady

Co z kiszonej kapusty?

  • Autor: Alear Aavena Data: 2014-02-28 14:54:59

    Proszę, podpowiedzcie mi co można ugotować z kiszonej kapusty oprócz bigosu i żeberek? Mam jeszcze 4 3litrowe słoiki kapuchy i przy tej temp. długo nie postoją..

  • Autor: irenka62 Data: 2014-02-28 15:00:29

    pierogi z kapustą i ziemniakami z cebulką:)

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-02-28 15:04:54

    Kapuśniak z grzybami , zabielany śmietaną lub bez śmietany

  • Autor: piszczalka Data: 2014-02-28 15:15:35

    Łazanki, krokiety z kapusta i pieczarkami, udka na kiszonej (na wz jest przepis)

  • Autor: amelia_z Data: 2014-02-28 15:36:11

    Oj tak! Łazanki i udka na kapuście - mniamm

  • Autor: mlena Data: 2014-03-01 08:23:24

    Zawsze jak zostaje mi kapusta na wiosnę, wyciskam ją z soku, wkladam do woreczków i do zamrażarki, o ile jest w zamrażarce miejsce.. Super sie przechowuje, nadaje sie na surowkę, na kapuśniak, pierogi, bigosik. Dodam że zawsze kapustę wkładam w  dwa woreczki żeby zapaszek nie wydostawał się zbytnio. Polecam :) 

  • Autor: iwett Data: 2014-03-01 09:09:23

    No właśnie jak to jest z tą kapustą? Czemu ją przekładasz? Mi po pewnym czasie  robi się brązowa na wierzchu chociaż ją przetrzymuję w zimnej piwnicy. I tak co roku. Pewnie coś robię nie tak!

  • Autor: jolka60 Data: 2014-03-01 10:24:22

    To nie do mnie,ale pozwolę sobie odpowiedzieć.Być może nie jest całkowicie przykryta sokiem i dostaje sie do niej powietrze.Ja nigdy nie mroziłam kapusty i  ,poza nielicznymi wyjątkami,bardzo dobrze przechowywala się do póznej wiosny.

  • Autor: iwett Data: 2014-03-01 14:45:32

    Tak właśnie jest! Ładnie się kisi w kamionce, jest smaczna ale później gdy wkładam do słoików każdą warstwę mocno ubijam i jest dużo soku na wierzchu ale po pewnym czasie kapusta podchodzi do góry, soku nie ma i jest zgniła. Tak mam drugi rok! A jak Ty robisz w słoikach? W zeszłym roku nawet część krótko pasteryzowałam ale potem to już mi się słoiki pomieszały:(

  • Autor: bytomianka Data: 2014-03-01 15:50:30

    Co roku kiszę kapustę w garnku kamiennym, potem przekładam do słoików i pasteryzuję. Jeszcze mam w piwnicy 10 słoików. Nic z kapustą się nie dzieje.Pozdrawiam.:))

  • Autor: jolka60 Data: 2014-03-02 11:41:24

    Czyli przyczynę już odkryłysmy.Teraz już rzadko kładę kapuste do słoików.Tak,jak Bytomianka radzi,można zapasteryzować.Jeśli bez pasteryzacji,faktycznie kapusta lubi podnosić się w słoiku.Jakiś czas temu któraś z koleżanek z WŻ napisała,że kładzie na wierzch kapusty dwa patyczki,na krzyż i wówczas się kapusta nie podnosi.Nie wypróbowałam,ale wydaje mi się,ze to niezły pomysł.A...jeśli będziesz pasteryzować,ściągnij brązową warstwę,a resztę pasteryzuj.Słoiki nie mogą byc zbyt pełne.

  • Autor: iwett Data: 2014-03-03 15:05:00

    A dokładnie jak pasteryzować? Rozumiem,że wkładam do zimnej wody i po zagotowaniu ile czasu (przyjmując na 1 litrowy słoik)? Bo nie chcę żeby mi się ugotowała:)

  • Autor: jolka60 Data: 2014-03-03 18:33:18

    Wiesz co,nigdy nie liczyłam tak z zegarkiem w ręku.Od zagotowania,wydaje mi się,że wystarczy kilkanaście minut.

  • Autor: iwett Data: 2014-03-03 18:46:46

    Wielkie dzięki! A jeszcze gdybyś mogła podpowiedzieć - jak zapasteryzować bigos w piekarniku bo wsadziłam w 10 słoików - na dłuższy termin chcę, myślę, że ze dwa razy trzeba będzie bo szkoda by było........tyle kapuchy...........

  • Autor: jolka60 Data: 2014-03-04 08:42:45

    W piekarniku rzadko pasteryzuję,chociaż moja mam robiła tak najczęściej.Ogólnie co do mięsnych konserw,powinno się je pasteryzować (najlepiej) trzykrotnie,za pierwszym razem najdłużej.Jeśli Twój bigos będzie stał w zimnie,to może i 2 razy starczy.Ja jestem dość ostrożna,jeśli chodzi o pasteryzację mięsa.mam sporą zamrażarkę i wolę mrozić gotowe produkty.

    Aha-jak pasteryzowałam,stawiałam sloiki bezpośrednio na blachę.Nic się im nie działo.

  • Autor: mlena Data: 2014-03-01 21:14:39

    Kiszę kapustę w beczce i trzymam ja na balkonie przez całą zimę. Jak tylko jest troszkę cieplej , a kaputa zostaje jeszcze w beczce to ja przekladam do woreczków i zamrażam. Nie smakuje mi kapusta przełożona do sloików, chyba że ją zapasteryzuje, ale naprawdę to nie to samo. Kapusta  zamrożona nic a nic sie nie zmienia w smaku,.surówka smakuje tak samo jak z kapusty prosto z beczki.

  • Autor: stokrocia Data: 2014-02-28 15:25:07

    ugotuj kapuśniaczek , narób pierogów,krokietów,paszteciki,jeżeli masz zamrażarkę to możesz zamrozić

  • Autor: matani Data: 2014-02-28 15:36:42

    A próbowałaś surówkę? Kiszoną kapustę posiekać, dodać posiekaną cebulę posypać lekko cukrem, pieprzem i polać lekko olejem. Wymieszać. Ja taką podaję do pierogów ruskich, klusek z boczkiem i ryb smażonych. Można dorzucić tarte jabłko lub marchewkę.

  • Autor: Alear Aavena Data: 2014-02-28 15:43:14

    Dziękuję za propozycje:) Faktycznie zapomniałam o większości dań:) Tak więc jutro kapuśniak, a od poniedziałku rusza produkcja krokietów. Tylko muszę znaleść jakiś dobry przepis na farsz, żeby nie były suche:) Dzięki serdeczne:)

  • Autor: frytka Data: 2014-03-01 12:30:54

    Robiłam krokiety z kapustą i grzybami teściowej -eNki.Nie były suche.

  • Autor: martamarty Data: 2014-03-06 16:46:14

    Bigos z kiszonej kapusty! W szybkowarze, akurat robię. Ze zwykłego garnka tak dobrze nie smakuje, ale zawsze. Ja specjalnie kupiłam pół roku temu, polecem http://www.tescomapolska.pl/gotowanie/szybkowary/

  • Autor: rudawredna Data: 2014-02-28 15:57:46

    Moja ciotka robi coś w rodzaju zapiekanki.

    W naczyniu żaroodpornym układa:

    * ziemniaki pokrojone w talarki

    *posypuje przyprawą do ziemniaków

    * kiszoną kapustę odciśnięta z nadmiaru soku (pokrojoną jeśli jest długa)

    * boczek w plasterkach

    * polewa olejem

    i od nowa wszystkie warstwy. Ostatnia czyli górna warstwa to ziemniaki.

    I to do pieca. Nie wiem ile czasu to się piecze ale musi być mięciutkie a ziemniaki na górze rumiane. Danie ani wykwintne, ani skomplikowane, a już na pewno nie "light" ale jakie pyszne :) A przepis babciny :)

  • Autor: cyfra1994 Data: 2014-02-28 16:35:48

    Super by było gdybyś umieściła ten przepis na WŻ dowiedz się o czas i temperaturę pieczenia. Uważam że przepis super.

  • Autor: peggy83 Data: 2014-02-28 19:11:57

    Mam pytanko, bo uwielbiam kiszoną... te ziemniaki mają być ugotowane?

  • Autor: as Data: 2014-02-28 19:29:40

    Ja bym dała ugotowane bo surowe koszmarnie długo się pieką. 

  • Autor: Ewa1982 Data: 2014-03-01 11:35:03

    Po dodaniu kapusty kiszonej na pewno trzeba będzie bardzo długo piec. To kwas z kapusty powoduje, że warzywa typu ziemniaki nie miękną.

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-03-01 12:11:04

    To tak samo jak z kwasem z kiszonych ogórków

  • Autor: iwciaG Data: 2014-02-28 20:49:38

    Ja sobie pomysł skopiowałam i w całkowitym przekonaniu, że dam surowe. Długo...??? no cóż 40-45 minut muszą się piec.

  • Autor: as Data: 2014-02-28 22:56:26

    W innej zapiekance piekłam ziemniaki surowe, pokrojone w plastry i po 1,5 godz pieczenia były surowe. Od tej pory daję gotowane. 

  • Autor: mggi63 Data: 2014-03-01 10:06:28

    Chyba podgotowane tak kilka minut

  • Autor: rudawredna Data: 2014-03-03 10:53:17

    Ziemniaki na 100% surowe, dość cienko pokrojone. Dopytam Ciotkę ile czasu to piecze.

  • Autor: peggy83 Data: 2014-03-03 13:38:34

    Dziękuję !

  • Autor: Scooby Data: 2014-02-28 21:04:22

    Zupę kapuśniak,lub surówkę do drugiego dania.Ewentualnie pierogi.

  • Autor: jolka60 Data: 2014-02-28 23:01:42

    Golonka pieczona z kapustą,zasmażana kapusta do drugiego dania.

  • Autor: anrubi Data: 2014-03-01 10:12:18

    Megi65 proponowała mi swego czasu to http://wielkiezarcie.com/recipe31479.html

    Moje :)

  • Autor: Paola_r Data: 2014-03-02 02:48:37

    Zapiekankę z ryżem.

  • Autor: anrubi Data: 2014-03-02 08:38:12

    ... i jeszcze zrazy kociewskie, najlepsze dnia następnego :)

    http://wielkiezarcie.com/recipe52103.html

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-03-03 22:40:11

    Kapustę przepłukać, dobrze odcisnąć, zasmażyć ze zrumienioną cebulą, kaszą jęczmienną i odrobiną kminku, jako dodatek do drugiego dania,. W przypływie " rozpusty" można dodać roztarte w dłoniach suszone grzyby :)

    Kwas  z kapusty świetnie się nadaje do przygotowania kwasówki.

  • Autor: SŁAWKA Data: 2014-03-03 23:02:12

    Nie czytałam wszystkich propozycji, bo już prawie nie widzę, a nie mogę znaleźć okularów. Fajna jest ciapkapusta, poszukaj, gdzieś jest na WŻ.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-03-04 08:56:53

    ooooo taaaak:) nie znałam ale widziałam chyba w "ugotowanych" i zrobiłam-wszyscy się dosłownie zażerali:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu