Forum

Kuchenne porady

Muffinki dla tych co mają dwie lewe ręce

  • Autor: argennia Data: 2014-04-03 09:05:46

    Robiłam już z dwóch różnych przepisów znalezionych w sieci i nie wyszły. Robiłam takie gotowe z Oetkera i wyszedł zakalec - w piekarniku wyszły poza foremki a potem padły i miały zaledwie 2 cm. Tutaj jest tyle przepisów, że nie wiem co wybrać, bo mało opinii jest. Może Wy mi polecicie któryś z nich. Taki, którego nie da się spartolić.

    Kusi mnie ten http://gotowanie.onet.pl/przepisy/szpan-w-pol-godziny-muffinki-czekoladowe,115531.html znaleziony wczoraj, opinie raczej dobre, ale sama nie wiem. Nie wiem co jest tak naprawdę ważne w przepisie by wyszły takie jak sobie marzymy. Obiecałam córce, że jak wróci z przedszkola to będą "babeczki" ( kupiłam wczoraj w Lidlu takie superowe świąteczne foremki ) :)

    Poradźcie coś.

  • Autor: iwciaG Data: 2014-04-03 09:24:33

    Polecam ten.... musi się udać!

    http://wielkiezarcie.com/recipe38687.html

  • Autor: argennia Data: 2014-04-03 09:31:20

    Na każdym zdjęciu wyglądają super. Wypróbuję go. Tylko, że ja chce zrobić takie mieszane, ciemno-jasne, więc wystarczy tylko jak dodam do części kakao ?

  • Autor: grazka35 Data: 2014-04-03 09:44:48

    Z tego przepisu muszą wyjść. Robiłam wiele razy z różnymi dodatkami  i wychodziły. Mała podpowiedź: nie można ciasta na mufinki długo mieszać, bo robi się zakalcowate. Najlepiej łyżką, rach ciach i już, żeby takie małe grudki były widoczne. 

  • Autor: argennia Data: 2014-04-03 09:51:00

    No i tutaj mam odpowiedź... a ja mieszam i mieszam na najwyższych obrotach, ażeby ładne pulchne było.

    Dzięki dziewczyny. Zabieram sie za pieczenie koło południa, a potem dam znać czy się udały. :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-04-03 09:54:55

    I .. tu był pies pogrzebany czyli .. zakalec muffinkowy . Czekamy na piękną focię . Powodzenia

  • Autor: matani Data: 2014-04-03 10:15:58

    No właśnie nadgorliwość gorsza od faszyzmu Muffinki są dla tych, którym brak cierpliwości lub czasu (jak ja)

  • Autor: argennia Data: 2014-04-03 10:25:46

    A jeszcze mam takie jedno głupie pytanie. Czy można piec na 2 poziomach w piekarniku. Czytałam, ze najlepiej na środku, tyle że ja wszystkiego nie zmieszczę na raz żeby mogło być na środku :/

  • Autor: matani Data: 2014-04-03 11:09:02

    Można, ale trzeba obserwować, u mnie górna (tzn. środkowa) półka piecze szybciej niż dolna (mimo, że używam termo) więc z reguły wyjmuję górną i dopiekam dolną (nie przestawiając jej).

  • Autor: anusia_m Data: 2014-04-03 11:09:15

    Można. Ja tak właśnie piekę, z tym, że wtedy z termoobiegiem.

  • Autor: argennia Data: 2014-04-03 13:21:33

    Zrobione. Opis i zdjęcia dodane pod przepisem :)

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-04-03 13:29:58

    Dla lubiących czekoladę :) Nigdy nie udało mi się ich zepsuć.

    http://wielkiezarcie.com/recipe56099.html

  • Autor: argennia Data: 2014-04-03 13:37:18

    Będą następne w kolejce :)

  • Autor: gosiekb Data: 2014-04-03 16:21:22

    http://wielkiezarcie.com/recipe62817.html ja robie z tego przepisu ale bez budyniu, przewaznie z bananami, czekolada bo takie moje dzieci lubia. Ciasto wystarczy wymieszac do takiego momentu zeby byly jeszcze widoczne grodki, mi nie zdarzylo sie nigdy zeby nie wyszly a sporo razy juz je robilam.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-04-04 12:04:57

    No i to twoja wina! Właśnie zamówiłam formy na muffinki! A zawsze myślałam, że są niezwykle skomplikowane.

  • Autor: matani Data: 2014-04-04 12:41:31

    Jak to fajnie mieć na kogo zwalić :) Ja dziś robię muffiny, bo mi się banany walają po kuchni (wina bananów, że muszę)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-04-07 08:30:14

    Przecież o to chodzi w życiu, żeby nie była nasza wina.

Przejdź do pełnej wersji serwisu