Pytam, bo ja zawsze nakładam łyżką. I talerz wygląda, jak wygląda. I a propos pytania... Mąż Mój Kochany z racji pracy okropnej, często obiady jada w mieście, blisko pracy. Ulubione miejsce - nazwijmy "Knajpa X". I chodził tam, dopóki nie zobaczył, jak nakładająca na talerze, starsza "pani Zdzisia" popatrzyła krytycznie na nałożone ziemniaczki, przyklepała je rączką, zgrabnie ugniotła w kopczyk, przesunęła i (już łyżką) pacnęła obok kotlecik i ziemniaczki. Oczywiście tą samą rączką wcześniej pobrała pieniążki od poprzedniego klienta. Męża stamtąd wymiotło i stołuje się gdzie indziej. :( A ja się zastanawiam ile razy wcześniej jadł takie dania nałożone i przyklepane łapką "pani Zdzisi". I nie wiedział.
Dżizas! Można łyżką włożyć, no nie? Pytam, bo ja zawsze nakładam łyżką. I talerz wygląda, jak wygląda. I a propos pytania... Mąż Mój Kochany z racji pracy okropnej, często obiady jada w mieście, blisko pracy. Ulubione miejsce - nazwijmy "Knajpa X". I chodził tam, dopóki nie zobaczył, jak nakładająca na talerze, starsza "pani Zdzisia" popatrzyła krytycznie na nałożone ziemniaczki, przyklepała je rączką, zgrabnie ugniotła w kopczyk, przesunęła i (już łyżką) pacnęła obok kotlecik i ziemniaczki. Oczywiście tą samą rączką wcześniej pobrała pieniążki od poprzedniego klienta. Męża stamtąd wymiotło i stołuje się gdzie indziej. :( A ja się zastanawiam ile razy wcześniej jadł takie dania nałożone i przyklepane łapką "pani Zdzisi". I nie wiedział.
Łyżką też można, ale ręce potrzebne
Teraz poważnie, pomagam sobie widelcem, bo makaron gorący. Można ten makaron wymieszać ze szpinakiem, ale tak wygląda apetyczniej :)
Pmidorowa ze świeżych, smażonych na masełku, pomidorów, mocno bazyliowo-lubczykowa. Niby-mielone z drobno siekanej cielęciny z piri-piri i lubczykiem. Zawładnął mną dzisiaj ten lubczyk hihihihi ( na śniadanie jajecznica z lubczykiem ).
Zupa ziemniaczana, miała być grochówka ale groch sie nie ugotował hehe, na drugie piers kurczaka duszona w przyprawach, ziemniaki okraszane cebulka, brokuły, ogorki i pieczarki, do picia sok z jabłek.
Reszta wczorajszych klusek kładzionych + kapusta kiszona z pieczarkami od Mamy Różyczki - dla jednych a dla drugich ta sama kapusta z kaszanką z cebulą ...
Widzę, że w dzisiejszych obiadach królują kotlety :)
U mnie dziś polędwiczka z indyka z sosem pomidorowym i makaronem - trochę się pobawiłam i zrobiłam dla Was półfilm pokazujący sposób podania żarełka - wiem, że do profesjonalizmu daleko, oj daleko, ale jak amator, więc może wybaczycie byleco :)
To moje pierwsze kroki, próba nakręcenia sposobu wykonania i zmontowania tego bez żadnej pomocy, chyba by mnie zabiło Ale spoko, będę eksperymentować i toczyć do przodu z umiejętnościami filmowca z bombowca
Jak na amatorkę, to fajny filmik wyszedł. I podanie potrawy świetnie prezentowało się na tak pięknym talerzu. Rób więcej takich filmików, bo miło popatrzeć w jaki sposób można ładnie podać danie. :)
Ale mnie rozbawiłaś, mnie nawet trudno na razie nazwać amatorką - szperam w programie jak zupełna zielenina od kilku dni. Pewnie można to porównać do 80-babci, która pierwszy raz w życiu próbuje skorzystać z bankomatu :P
Ponieważ chłop się oddalił turniejowo- jutro babskie popołudnie (ja, bratowa, 2 psiapsióły i Epsia). W menu- zupa cebulowa z grzankami, udka na kapuście słodko- kwaśnej( InkiMalinki- premiera),pomidorki z kopnięciem (na życzenie bratowej) i biała Pavlowa (+ %). Młody- proszony przez kochającą matkę, by udał się ku babci-wyraził sprzeciw, więc ma naszykowany gustowny biały fartuszek i będzie obsługiwał 5 bab. Już mu współczuję.Najlepszy stwierdził,że wolałby nocować na ławce w parku, niż przeżyć ten babski zlot, no ale cóż....młode- guuupie. W przyszłym roku na kolanach do babci będzie zasuwał
Udka też się zapowiadają nieźle.Kapusta i sos zrobione,Epsia próbowała(robi bidula za królika doświadczalnego, a potem przyszła teściowa stwierdza z troską,,cóś ci się córcia przytyło"- tak, wiem, bywam wredna!
Kotlety schabowe wymoczone w jogurcie, ziemniaki tłuczone, sałata z jogurtem. Jutro żurek, kotlety, kasza jęczmienna i sos pieczeniowy, surówka... nie wiem jaka. :)
"Kipi kasza, kipi groch Lepsza kasza nizli groch Bo jak kogo brzuszek boli To mu kaszka brzuszek goi" W myśl tej wyliczanki z dzieciństwa nawarzyłam krupniczku z pulpecikami cielęcymi , no i własna natka ( ojjjj ale ona pachnie...)
Fantastyczna, fenomenalna, wykonana wg znalezionego przypadkiem (na wykorzystanie nadmiaru rosołu) przepisu ze starego jak świat dodatku do Poradnika Domowego "Hiszpańska zupa czosnkowa". Mówię wam - rewelacja! Dodam przepis jak tylko popełnię ją znów (będzie to wkrótce) i uwiecznię na zdjęciu, bo dzisiaj po prostu zeżarłam nie oglądając się na nic, a zwłaszcza na aparat..;) Na drugie spaghetti z sosem pieczarkowo-camembertowym z ogromną ilością natki pietruszki..
Dziś zamiast obiadu świąteczny akcent.
U mnie też jużcoraz wiecej swiatecznych akcentów.
A na obiad zupa cebulowa z grzankami i zoltym serem, na drugie kopytka z maslem i cukrem, do picia sok z pomaranczy.
Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną w sosie pomidorowym, ziemniaki, ćwikła z chrzanem.
http://wielkiezarcie.com/recipe103150.html
Makaron z gulaszem i kompot.
Ale JAJA!!!!
Spodziewałam się smakowitych zdjęć obiadowych, a tu bahus jajka pokazał!
Ale JAJA!!!! Spodziewałam się smakowitych zdjęć obiadowych, a tu
Buraczku, jesteś niesamowita ;))bahus jajka pokazał!
Jakoś ostatnio "wyposzczona" chodzę (w końcu Wielki Post )
To już rozumiem hihi
Gulasz z serduszek indyczych,kasza gryczana + dodatki ...
Pyszotkaaaaaaaaaa, wpraszam się na małą porcyjkę
Masz niedaleko
Zapraszam :)
Pierogi ruskie ze śmietaną.
Szczawiowa z młodego szczawiu i żeberka. Oczywiście ziemniaki i surówka.
Bigos z ziemniakami
U nas również :) Opanowało mnie lenistwo na całej linii :)
Poniedziałek fasola z golonką, wczoraj co kto sobie kupił :) a dziś jarzynowa i amerykańskie grube naleśniki.
Żurek z ziemniakami, gołąbki z ryżu i mięsa.
A'la pipiki żydowskie curry z kaszą gryczaną.
Zupa kalafiorowa , pieczona kaczka , pieczone ziemniaki , fasolka mamut i brokuly jutro czyli dziś to samo
A u mnie bezzdjęciowo, wczoraj i dziś młoda szczawiowa + ziemniaki z ogromną ilością cebulki.
Smażona kaszanka z wędzonką i cebulką, kartofelki i surówka z kiszonej kapusty wg przepisu Mamy Różyczki Kapucha pysznie chrupiąca, rewelacyjna!
Wątróbka indycza z cebulką, młode ziemniaki z koperkiem i sałatka z pomidora i dymki.
Zupa jarzynowa z makaronem, na drugie bitki wieprzowe w sosie, ziemniaki i kapusta kiszona duszona, do picia sok z jabłka.
Spaghetti z mięsem mielonym,pomidorami i parmezanem...
Kiełbasa smażona z cebulą + chleb
Panierowane kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki i zasmażany groszek z marchewką. Miały być kieszonki wg kasiuli, ale piersi okazały się zbyt mikre :(
Byłam na wyjeździe i zjadłam fast foody:( mniam...znaczy fuj....)
Kotlet mielony z ziemniakami smażonymi i surówką z kiszonej kapusty.
Pierogi ruskie.
Zupa cebulowa + grzanki z masłem czosnkowym, leniwe z masłem, cukrem i bułką tartą.
Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną z sosem grzybowym, ziemniaki, ogórki kiszone.
Ziemniaki,jajko sadzone i kwaśne mleko prosto od krowy :)
Czyżby krowa była wściekła, że kwaśne mleko dała?
No dobra ...nie prosto od krowy ...postało trochę jednak ...
No dobra ...nie prosto od krowy ...postało trochę jednak ...
Dawno nie piłam takiego prawdziwego mleka, aż zazdroszczę :)Od czasu do czasu mam parę różności od gospodarza :)
Czyżby krowa była wściekła, że kwaśne mleko dała?
To samo miałam napisać..:)
Mleko od wściekłej krowy jest % a nie kwaśne
Ziemniaki pieczone w mundurkach z ziołami i masłem i śledź w śmietanie, sałata
Barszcz czerwony z ziemniakami, na drugie ryba smażona, ryż i brokuły, do picia woda z sokiem malinowym
Jajko sadzone, fasolka szparagowa, ziemniaki z koperkiem.
ziemniaki tłuczone ze smażoną cebulą +maślanka.
Biedne ziemniaczki...
Biedne ziemniaczki...
U mnie też były tłuczone a nawet źgane biedactwa :)Rosół z makaronem, na drugie rolady w sosie własnym, ziemniaki i kapusta modra.
Placki ziemniaczane z cukrem...
a u mnie ziemniaki z kefirem
Ja z dzisiejszego obiadu pamiętam młodą kapustę na gęsto, z koperkiem ;)
A na podwieczorek- ogórki małosolne....
Trzeba było tyle nie pić...
nawet kropelki alko w ustach nie miałam ;)
Tylko czysta woda :D
Rosół z makaronem, na drugie kotlety schabowe, młoda kapusta duszona z duza iloscia koperku i szczypiorku, ziemniaki, do picia sok z jabłek.
Rosół z makaronem z najgroźniejszego koguta w zagrodzie , na drugie danie ten sam kogut w sosie chrzanowym z ziemniakami i mizerią
Pomidorowa z makaronem, na drugie nugetsy z kurczaka ziemniaki, wczorajsza kapusta, do picia sok z jabłek.
Dopisano 14-04-22 16:04:13:
Mała zmiana planu, kapusta nie doczekała obiadu, była zbyt pyszna, wiec mizeria była.
Świątecznie :)
Niedziela: Pieczona kaczka faszerowana jabłkami, pyzy drożdżowe, zasmażana czerwona kapusta.
Poniedziałek: Zrazy wołowe zawijane, puree ziemniaczane z koperkiem, ćwikła z chrzanem, zasmażana czerwona kapusta, kiszone ogórki.
Cieszę się ogromnie bo jeszcze tyle zostało na dzisiaj lub na jutro :)
No i co? Nie taka kaczka straszna, jak ją malują?
Jakaś bezwstydna ta Twoja kaczucha... taka rozkraczona (może to wrona?)
P.S. U mnie też święta pod znakiem kaczki.
Jakiś kawałek karkówki, jakieś żeberko, pałeczki, pieczone pyreczki, - czyli wspomnienie Wielkanocy.
Szynka w sosie, zielona sałata, ziemniaki z koperkiem.
Szynka w sosie, zielona sałata, ziemniaki z koperkiem.
Jaki błyszczący sosik, mniam;)Filet z kurczaka pieczony w rękawie,ryz z warzywami,marchewka pieczona.
Sobota:
dorady pieczone
Niedziela:
Barszcz biały,kaczka z pomarańczami i miodem ,kapusta czerwona ,buraczki z fasolką i czosnkiem
Poniedziałek :
kaczka z jabłkami ,filet z kurczaka z owocową nutą i filet pieczony z pieczarkami + dodatki z dnia poprzedniego
Wtorek :
obiad wyjściowy :)
Dziś :
tortellini z boczkiem i kapustą pekińską
Zupa pomidorowa z makaronem i jabłka w cieście.
Zupa jarzynowa i placuszki z makaronu :)
U mnie dziś też kokardki :) ...z boczkiem, jajkiem i parmezanem :)
Kokardki górą :)
A jak robiłas te placuszki ?
Tak : http://wielkiezarcie.com/recipe109576.html :)
Podudzia z kurczaka pieczone,ziemniaki,surówka z kapusty kiszonej.
A'la chilli con carne + pieczywo ...
Kurczak w szpinaku z makaronem.
Ręką układałaś makaron?
Ręką układałaś makaron?
Dziwne pytanieNIE! nogą i łopatą!
O, widzisz! Człowiek całe życie się uczy! Tylko najpierw myj nogi.
Czemu dziwne? Tak ci się promieniście i symetrycznie sam ułożył?
Czemu dziwne? Tak ci się promieniście i symetrycznie sam ułożył?
Nie potrafię inaczej, tylko rękami :)Dżizas! Można łyżką włożyć, no nie?
Pytam, bo ja zawsze nakładam łyżką. I talerz wygląda, jak wygląda. I a propos pytania... Mąż Mój Kochany z racji pracy okropnej, często obiady jada w mieście, blisko pracy. Ulubione miejsce - nazwijmy "Knajpa X". I chodził tam, dopóki nie zobaczył, jak nakładająca na talerze, starsza "pani Zdzisia" popatrzyła krytycznie na nałożone ziemniaczki, przyklepała je rączką, zgrabnie ugniotła w kopczyk, przesunęła i (już łyżką) pacnęła obok kotlecik i ziemniaczki. Oczywiście tą samą rączką wcześniej pobrała pieniążki od poprzedniego klienta. Męża stamtąd wymiotło i stołuje się gdzie indziej. :( A ja się zastanawiam ile razy wcześniej jadł takie dania nałożone i przyklepane łapką "pani Zdzisi". I nie wiedział.
Dżizas! Można łyżką włożyć, no nie? Pytam, bo ja zawsze nakładam
łyżką. I talerz wygląda, jak wygląda. I a propos pytania... Mąż
Mój Kochany z racji pracy okropnej, często obiady jada w mieście,
blisko pracy. Ulubione miejsce - nazwijmy "Knajpa X". I chodził tam,
dopóki nie zobaczył, jak nakładająca na talerze, starsza "pani
Zdzisia" popatrzyła krytycznie na nałożone ziemniaczki, przyklepała je
rączką, zgrabnie ugniotła w kopczyk, przesunęła i (już łyżką)
pacnęła obok kotlecik i ziemniaczki. Oczywiście tą samą rączką
wcześniej pobrała pieniążki od poprzedniego klienta. Męża stamtąd
wymiotło i stołuje się gdzie indziej. :( A ja się zastanawiam ile
razy wcześniej jadł takie dania nałożone i przyklepane łapką "pani
Zdzisi". I nie wiedział.
Łyżką też można, ale ręce potrzebne
Teraz poważnie, pomagam sobie widelcem, bo makaron gorący. Można ten makaron wymieszać ze szpinakiem, ale tak wygląda apetyczniej :)
Panią Zdzisię przemilczę
Podawanie chleba w piekarni nie przez foliówkę tylko rączką co to pieniądze macała też zmniejszyła
listę odiwedzanych przeze mnie piekarnii
A co powiecie na mieszanie sałatki gołą ręką. Widziałam w jakimś programie kulinarnym jak prowadzący polał warzywa oliwą po czym zamieszał ręką.
To miał czystą łapę i nabalsamowaną: 2 w 1:)
Błeeeee...... okropna jesteś!
Nogami raczej trudno choć po odpowiednim treningu? Być może.
Skromna wersja obiadu : młoda kapusta z lubczykiem i boczkiem wędzonym :))
Ooooo mniam mniam, ale apetyczna i taka "świeżutka"
Dla mnie wypasiona wersja, uwielbiam mniam :)))
Rosół,filet z kurczaka panierowany ,młoda kapusta zasmażana i ziemniaki ...
Kotlet z fileta kurczaka,frytki,szpinak.
Rosół bardziej z kaczki, niż kurczaka. A na zdjęcia nie mam siły.
Nuggetsy z kurczaka, młode ziemniaki z koperkiem i surówka z młodej kapusty. Jutro- na życzenie Najlepszego- bigos.
Stek wołowy, pieczone ziemniaki z sosem tzatziki, sałata, pomidory, zielony ogórek i co kto se wsadzi do miski :D
Pmidorowa ze świeżych, smażonych na masełku, pomidorów, mocno bazyliowo-lubczykowa. Niby-mielone z drobno siekanej cielęciny z piri-piri i lubczykiem. Zawładnął mną dzisiaj ten lubczyk hihihihi ( na śniadanie jajecznica z lubczykiem ).
U mnie wylazł z ziemi i mąż też do wszystkiego sobie dodaje (oczywiście to lubczyk wylazł z ziemi). Zgroza! :)
Dżanina, jaka tam zgroza, toż to czysty, skondesowany (podobno) eliksir miłości tralalala . Rąbnij i Ty garść ziela, kroku trza dotrzymać....
Zgroza, bo jemu tego lubczyku nie trzeba. :)
No dla mnie też zgrozą powiało... myślałam, że mąż wylazł....hmmm
Spoko, jakby kiedyś coś, to kamienie mam ogromne. Położy się na wierzchu, trudno się będzie odkopać.
Też mam dwa prawie głazy w zanadrzu czyli przed furtką:)
Dziś obiad w ogrodzie :)...rosół z makaronem,kotlet schabowy w cieście piwnym ,sałata zielona,kapusta zasmażana i ziemniaki ...
Filet z kaczki w rozmarynie, pyzy wielkopolskie, kapusta modra.
Pulpety w sosie własnym,ziemniaki,surówka z pora,marchewki i jabłka.
Wczorajszy rosół, kurczak duszony w occie balsamicznym (pomyłka hihi :)), ryż, surówka z kiszonej kapusty.
Gnocchi z młodym szpinakiem i indyk smazony na pargaminie :)
Panierowany kotlet drobiowy, smażone ziemniaczki z natką pietruszki, ogórki konserwowe, ćwikła z chrzanem.
Gluba, popraw mi, proszę, humor i zrób jutro do obiadu te piękne gałki ziemniaczane! :)
Wczorajsze pulpety z ziemniakami i marchewką.
Udka duszone z czosnkiem, ziemniaki, sałata lodowa z rzymską, pomidorkami, ogórkiem i ziołami :)
zupa kminkowa i bigos z ziemniakami - pycha.............
Kurczak pieczony,makaron pełnoziarnisty po prowansalsku i sałata z jogurtem ...
Kurczak duszony w sosie sojowym (bez pomyłki), ziemniaki i kapusta kiszona.
Sroda: Pomidorowa z makaronem, na drugie kluski slaskie, rolady w sosie, kapusta modra i buraczki
Czwartek: zupa cebulowa z grzankami i zoltym serem, na drugie makaron z białym serem, masłem i cukrem.
Piatek: Krupnik z ziemniakami, na drugie nalesniki z nutella lub dzemem.
Sobota: Uszka z miesem i barszczem czerwonym
Niedziela: Rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, marchewka duszona i ziemniaki.
Poniedzialek: Lane kluski na rosole, na drugie bigos z chlebem
Zawrót głowy,obiadki pyszne miałaś!
U mnie dzisiaj placków dostatek - placuszki z makaronu od makusi i tradycyjne placki ziemniaczane.
Piszczałko, ależ przepyszniaście.
Dziekuje :)))
Wczoraj combry królicze w pieczarkach na wstążkach...
Dzisiaj po za domem, krokiety z mięsem i barszcz czerwony:)
Zupa kalafiorowa (na młodej włoszczyźnie i z młodymi ziemniakami) i pierogi z serem i śmietaną.
Pulpeciki z szynki w kremie pomidorowym, pyzy drożdżowe (pyzy dla odmiany, nie ziemniaki ale dla Dżaniny :) i ogórki konserwowe.
Dziękuję! :)
Zupa krem z brokułów z jajkiem,kurczak pieczony,kluski kładzione,pomidory,ogórki i rukola ...
Cielęce mielone i ryż z warzywami.
Udko faszerowane warzywami,ziemniaki,mizeria.
Pomidorówka, smażona kaszanka z czarnym chlebkiem ekkore.
Pomidorówka z makaronem,domowe hot-dogi z sosami,parówką i warzywami...
Jutro też pomidorówka,ale z ryżem, knedle z twarogu ze śmietaną/masłem i cukrem
Zupa ziemniaczana, miała być grochówka ale groch sie nie ugotował hehe, na drugie piers kurczaka duszona w przyprawach, ziemniaki okraszane cebulka, brokuły, ogorki i pieczarki, do picia sok z jabłek.
Pomidorowa z makaronem,pizza wieloskładnikowa.
Reszta wczorajszych klusek kładzionych + kapusta kiszona z pieczarkami od Mamy Różyczki - dla jednych a dla drugich ta sama kapusta z kaszanką z cebulą ...
Czas kończyć zapasy grzybów, przecież za momencik będą świeże ; karkówka pieczona z sosem grzybowym.
Pulpety w białym sosie, ziemniaki i buraczki na zimno
Kapusniak, na drugie ziemniaki, ryba i sałata z rzodkiewka w smietanie, do picia sok z jabłek.
Zupa pomidorowa z makaronem,ziemniaki,mizeria i kotlet schabowy ...
Kotlet schabowy,ziemniaki pieczone,ogórki z rzodkiewką i śmietaną.
dziś obiad na świeżym powietrzu przy koszeniu trawy ... i pracach w ogrodzie
Kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, mini sałata rzymska :)
Widzę, że w dzisiejszych obiadach królują kotlety :)
U mnie dziś polędwiczka z indyka z sosem pomidorowym i makaronem - trochę się pobawiłam i zrobiłam dla Was półfilm pokazujący sposób podania żarełka - wiem, że do profesjonalizmu daleko, oj daleko, ale jak amator, więc może wybaczycie byleco :)
No Wkn dla mnie bomba, gdyby jeszcze sposób wykonania był na filmie....
śliczny talerz!!
To moje pierwsze kroki, próba nakręcenia sposobu wykonania i zmontowania tego bez żadnej pomocy, chyba by mnie zabiło Ale spoko, będę eksperymentować i toczyć do przodu z umiejętnościami filmowca z bombowca
Ooo, a skoro filmik dziurawy, to przepis tutti frutti zamieściłam: http://wielkiezarcie.com/recipe109674.html
Super :)) Trenuj, jestem za :))
Jak na amatorkę, to fajny filmik wyszedł. I podanie potrawy świetnie prezentowało się na tak pięknym talerzu. Rób więcej takich filmików, bo miło popatrzeć w jaki sposób można ładnie podać danie. :)
Ale mnie rozbawiłaś, mnie nawet trudno na razie nazwać amatorką - szperam w programie jak zupełna zielenina od kilku dni. Pewnie można to porównać do 80-babci, która pierwszy raz w życiu próbuje skorzystać z bankomatu :P
Nie bądź taka skromna. Naprawdę nieźle wyszedł Ci ten filmik, jak na początkującą animatorkę. :)
Według mnie bardzo profesjonalna prezentacja. Proszę o więcej...
Plastry szynki w sosie własnym, kluski na parze i mizeria na bogato czyli: sałata, ogórek, rzodkiewki i szczypior w śmietanie.
Ja dziś gotuje gar bigosu, będzie na zapasik :)
u nas pierożki (farsz: wszystko co zostało z grilla - kurczak, kiełbaski, papryka) i sos ziołowo-czosnkowy ...
Jak to jest "pierożek" to musisz mieć bardzo maciupcie talerzyczki. :)
pożyczyłem od córki zestaw dla lalek
http://wielkiezarcie.com/recipe105120.html plus paszteciki z mięsem i pieczarkami
(z zasobów Wielkiej Zmarzliny czyt. lodówki )
Fajne to określenie na lodówkę :)
U mnie dzisiaj makaron z pieczarkami., cebulą i słodką śmietanką - ufff, ale mnie ten obiad zmęczył
Filmiki są szałowe
Tylko się nie nabijajcie za mocno z biednej rzemieślniczki wkn, która pomaga sobie językiem wystawianym jak przedszkolak podczas nauki
A kto by śmiał się nabijać?! My to zupełnie raczkujemy w tym temacie a Ty jesteś naszym drogowskazem
Ależ one są fajne, naprawdę.
Jak będziecie za dużo chwalić, to jeszcze się rozochocę i będę Was zanudzać kolejnymi :P
To ja poproszę o instruktaż, jak zrobić galantynę z kuczaka z omletem jajecznym
Ja z chęcią pooglądam nowe filmiki:)
Super!!! Miła nowość na WŻ. Czekam na kolejne.....!!!
Paluszki rybne,ziemniaki,pomidory z rzodkiewką i śmietaną dla mnie makaron z serem okraszony zrumienioną cebulką..
Zupa pomidorowa z makaronem,ryż naturalny,sałata lodowa z ogórkiem i rzodkiewką,kurczak wg MoniaKociara...
Zupa jaglana z jarzynami :)
Ponieważ chłop się oddalił turniejowo- jutro babskie popołudnie (ja, bratowa, 2 psiapsióły i Epsia). W menu- zupa cebulowa z grzankami, udka na kapuście słodko- kwaśnej( InkiMalinki- premiera),pomidorki z kopnięciem (na życzenie bratowej) i biała Pavlowa (+ %). Młody- proszony przez kochającą matkę, by udał się ku babci-wyraził sprzeciw, więc ma naszykowany gustowny biały fartuszek i będzie obsługiwał 5 bab. Już mu współczuję.Najlepszy stwierdził,że wolałby nocować na ławce w parku, niż przeżyć ten babski zlot, no ale cóż....młode- guuupie. W przyszłym roku na kolanach do babci będzie zasuwał
Zapowiada się doskonale, biorę wszystko (łącznie z młodym w gustownym fartuszku) i oprócz udek w kapuście
Udka też się zapowiadają nieźle.Kapusta i sos zrobione,Epsia próbowała(robi bidula za królika doświadczalnego, a potem przyszła teściowa stwierdza z troską,,cóś ci się córcia przytyło"- tak, wiem, bywam wredna!
Dopóki nie protestuje "wrednostwo" się nie liczy!
Zupa krem z pomidorów z makaronem naleśnikowym ,smażone na patelni grillowej nototenie + sałata zielona...
Ooo, jaki pyszny obiad! U nas dziś na szybciocha pyry z sadzonymi jajcami i mizerią :)
Kotlet z fileta kurczaka,ziemniaki,sałata z ogórkiem,pomidorem o śmietaną.
Brrrr zima wraca...w górach kociołek kwaśnicy z żebrem, a w domku szybkie eskalopki cielęce.
Dziś u nas pierogi z kapustą i grzybami, a do nich barszczyk czerwony :)
To już masowa produkcja , bardzo zgrabne pierożki.
Dziękuje Bogusiu :)Zrobiłam troszkę więcej coby z przyszłymi synowymi się podzielić
No, takie wizyty zawsze sprawiają przyjemność, jeśli nie przyjściem to wyjściem
Dziękuje Bogusiu :)Zrobiłam troszkę więcej coby z przyszłymi synowymi
Też chce być Twoją synową!!się podzielić
A z niedoszłymi, albo obcymi synowymi też się podzielisz? Pliiiiis!
Pewnie
Łooooooooooooooo cieeeeeeeeeeeeee.
Miały być szaszłyki z grilla, ale ze względu na pogodę wyszło mięso w sosie paprykowym. Oczywiście ziemniaki i surówka.
ziemniaki z pieca, schab pieczony z sosem cebulowo-paprykowym, kapusta z kiełbasą i grzybami ...
Zupa z botwinki ,ziemniaki,duszone pałki kurczaka i młoda kapusta z pomidorami serkiem topionym ...
Dziś u nas piersi z kurczaka z warzywami w sosie maślanym, młode ziemniaki z koperkiem, surówka z pora ;)
Zupa szczawiowa z grzankami i jajami na twardo,pierogi z mięsem. Kompot- rabarbarowo-jabłkowy.
Kotlety rybne, makaron lub ziemniaki do wyboru, papryka konserwowa :)
Indyk w potrawce ziołowej ,kapusta młoda,mizeria i ziemniaki ...
Kartacze :)
U mnie dewolaje z prostego przepisu :)
Krupnik,filet z kurczaka zapiekany pod warzywną pierzynką,ziemniaki z koperkiem,surówka z czerwonej kapusty.
Do wyboru pierogi z jagodami i truskawkami
Do wyboru pierogi z jagodami i truskawkami
Biorę oba rodzajeW razie potrzeby będę lepić jeszcze, czas opróżnić zamrażarkę
Jezusicku! Jak nie lubię obiadów "na słodko" tak te pierogi wywołały u mnie ślinotok! ...u mnie tylko pomidorówka:(
Lubię pomidorówkę, chętnie zaadoptuję talerz zupy
Psze Pani ... a pierogi z jagodami jeszcze są na stanie w kuchni .. ? Na wymianę mogę ogórkową z lubczykiem i sporą ilością naci wymienić się .
Uwielbiam takie pierożki. :) Jak je zobaczyłam, to aż oczka mi się zaszkliły, a ślinka pociekła. PYSZNOŚCI ! Mniam :))
Wczoraj pomidorówka.
Dziś klopsiki w sosie koperkowym i ziemniaki.
Roladki ze schabu ( większość z serem i szynką a kilka z pieczarkami ) + buraczki zasmażane i pyry tradycyjne :)
Kotlety schabowe wymoczone w jogurcie, ziemniaki tłuczone, sałata z jogurtem. Jutro żurek, kotlety, kasza jęczmienna i sos pieczeniowy, surówka... nie wiem jaka. :)
Zupa ogórkowa z ryżem,ziemniaki,szparagi w szynce pod beszamelem,ogórek,pomidor ...
"Kipi kasza, kipi groch
Lepsza kasza nizli groch
Bo jak kogo brzuszek boli
To mu kaszka brzuszek goi"
W myśl tej wyliczanki z dzieciństwa nawarzyłam krupniczku z pulpecikami cielęcymi , no i własna natka ( ojjjj ale ona pachnie...)"Kipi kasza, kipi groch Lepsza kasza nizli groch Bo jak kogo brzuszek
pyszności :)boli To mu kaszka brzuszek goi" W myśl tej wyliczanki z dzieciństwa
nawarzyłam krupniczku z pulpecikami cielęcymi , no i własna natka ( ojjjj
ale ona pachnie...)
u mnie wczoraj i dzisiaj gołąbki z sosem pomidorowym dla rodzinki,a dla mnie pół blaszki drożdżowca z rabarbarem i kruszonką plus dwa litry mleka....
Wątróbka indycza w sosie śmietanowym, ziemniaczki, surówka z marchewki, selera, jabłka, rzodkiewki i oliwek :)
Zupa ogórkowa i makaron razowy z boczkiem ,cebulką i białym serem ...
Mniammm mój ulubiony zestaw :)
:))
Karczek faszerowany,ziemniaki z koperkiem,surówka z czerwonej kapusty.
Dzisiaj: kurczak duszony, makaron i surówka letnia ilki76.
Poza tym np. ostatnio:
kluski ze srem
schabowy, ziemniaki, sałata i fasolka szparagowa
jajka sadzone, frytki i sałata
spaghetti carbonara
baba ziemniaczana, sos pieczarkowy i surówka
barszcz ukraiński .
Nie masz do odmalowanie np. piwniczki?
Fantastyczna, fenomenalna, wykonana wg znalezionego przypadkiem (na wykorzystanie nadmiaru rosołu) przepisu ze starego jak świat dodatku do Poradnika Domowego "Hiszpańska zupa czosnkowa". Mówię wam - rewelacja! Dodam przepis jak tylko popełnię ją znów (będzie to wkrótce) i uwiecznię na zdjęciu, bo dzisiaj po prostu zeżarłam nie oglądając się na nic, a zwłaszcza na aparat..;) Na drugie spaghetti z sosem pieczarkowo-camembertowym z ogromną ilością natki pietruszki..
Czekam z niecierpliwością na przepis :)
Też czekam i chcem i proszem. :)
Sie doda!;) Słowo harcerki! (którą nigdy nie byłam..;))
Panierowany filet z dorsza czarniaka,oprószony mąką filet z suma,ziemniaki i surówka z młodej kapusty ,ogórka i pomidora ...
Ależ ja Ci zazdraszczam tych wszystkich pysznych ryb..!:)
...:)
Botwinka z młodymi ziemniaczkami,na drugie -świderki z sosem kurczakowo-śmietanowo-pieczarkowym oraz buraczki z chrzanem.
Poniedzialek: lane kluski na rosole, gołąbki w sosie pomidorowym z chlebem
Wtorek i sroda: zurek z ziemniakami, na drugie kaszanki i kiełbaski z grilla
Czwartek: Krupnik, na drugie sprzatanie lodowki czyli ryba, oscypek na cieplo, jajko sadzone, ziemniaki i dodatki.
Piatek: pomidorowa z makaronem i nalesniki
Sobota: wczorajsza pomidorowa i nie mialam sily na drugie wiec byly lody :)))
Nowe obiadki zapraszają ;D http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=658036&post=658036