Forum

Kuchenne porady

czy istnieje pasztet bez wątróbki?

  • Autor: blackrose4u Data: 2014-04-19 13:15:25

    Witam wszystkich :) Powiedzcie mi czy znacie przepisy na pasztet  w którym nie ma wątróbki? Nie cierpię tego smaku, a bardzo chciałabym zrobić na Święta pasztet...Pomóżcie!

  • Autor: majolika Data: 2014-04-19 13:22:52

    Są tzw "pasztety" wegetariańskie". One są bez wątróbki. Ale taki prawdziwy, mięsny musi mieć odrobinę wątróbki. Ja dodaję jej odrobine, ciut, ciut. Pasztet z duza ilością wątróbki staje się czerwony i mokry. A wg mnie jego smak zależy też od konsynstencji. Wg mnie ma mieć mięsną konsystencję, trochę podobną do chałwy, rozwarstwiająca się leciutko i kolor pieczonego mięsa, beżowy, brązowy.. Ale wystarczy dodać naprawdę odrobinę wątróbki, żeby tylko taki akcent smakowy był.

  • Autor: majolika Data: 2014-04-19 22:38:34

    PS. Są też pasztety tylko z wątróbki, pieczone w kąpieli wodnej, albo w formie pasty(mam taki w swoich przepisach pt. Oszukane foie gras)Są pyszne zwłaszcza z żurawiną na wierzch. Ale gatunków raczej nie polecam mieszać. Co innego mięsny pasztet, a co innego wątróbkowy.

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2014-04-19 14:28:09

    Jak ktoś nie lubi tego smaku zdecydowanie można pominąć wątróbkę w pasztecie, przecież ona nie wpływa na jego spójność, to tylko walory smakowe.

  • Autor: makusia Data: 2014-04-19 14:40:21

    Bez wątróbki, to już pieczeń, nie pasztet :)

  • Autor: Wkn Data: 2014-04-19 16:34:34

    Wątróbka zdecydowanie wpływa nie tylko na smak pasztetu, ale również na jego spójność i gładką konsystencję. Kto nie lubi posmaku wątróbki, może ją oczywiście pominąć. Aby pasztet nie rozpadał się, nie kruszył i nie był za suchy, wystarczy użyć nieco tłustszego mięsa lub dodać kilka łyżek masła do masy mięsnej. Nie zawadzi także dodatek zmielonej włoszczyzny z gotowania rosołu, a także kilka łyżek bulionu dla podniesienia wilgotności pasztetu :)

  • Autor: agus2404 Data: 2014-04-19 20:04:14

    O.

    Z takim radami to i ja może w końcu pasztet zrobię..

    Do tej pory i mnie wątróbka odstraszała..

  • Autor: Wkn Data: 2014-04-19 20:29:23

    :)

  • Autor: kaszkaj Data: 2014-04-19 16:09:19

    Proszę bardzo- http://wielkiezarcie.com/recipe48457.html

  • Autor: blackrose4u Data: 2014-04-19 17:15:30

    No i zdecyduję się jednak na pieczeń, przed samymi świętami nie będę ryzykować w proporcjach przy zwykłym pasztecie pomijając wątróbkę. Dziękuję Wam za odpowiedzi, już mniej więcej wiem co i jak zrobić by obyło się bez tego składnika. Pozdrowienia i Wesołych Świąt dla Wszystkich :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-04-19 20:22:01

    Tiaa .. odbiegając od tematu wątróbki w pasztecie , nadal poszukuję fasolki po bretońsku bez ... fasoli . Nie cierpię nasion fasoli. Fasolowa tylko wyłącznie z fasoli konserwowej i to dwa razy w roku , czerwoną fasolkę zawsze wydłubię z każdej sałatki .

  • Autor: makusia Data: 2014-04-19 20:28:36

    Tiaa .. odbiegając od tematu wątróbki w pasztecie , nadal poszukuję
    fasolki po bretońsku bez ... fasoli . Nie cierpię nasion fasoli.
    Fasolowa tylko wyłącznie z fasoli konserwowej i to dwa razy w roku ,
    czerwoną fasolkę zawsze wydłubię z każdej sałatki .

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-04-19 20:45:24

    Meguś, no co Ty? Gdyby moja wątroba lubiła fasolę tak jak ja to bym jadła chyba ze 3 razy w tygodniu:)

  • Autor: reniapos Data: 2014-04-19 21:47:39

    Oooooo! to ja poproszę wszystkie fasolki. Uwielbiam jeść fasolkę po bretońsku z dużą ilością fasoli, i to tej największej Piękny Jaś. Tej z puszki nie tolerują moje kubki smakowe. 

  • Autor: majolika Data: 2014-04-19 22:32:05

    O jaa, a ja specjalnie ganiam do  takiego sklepu gdzie sprzedają na wagę  tegoroczną, świeżą fasolę "piekny jaś" .gotuje ja potem z kminkiem i majerankiem, polewam oliwą i pożeram))) iIzachwycam się tym smakiem.A tu ktoś nie lubi.Ciekawe.

  • Autor: Wkn Data: 2014-04-19 22:38:48

    Tak po prostu, kurczę nie wpadłabym na takie przygotowanie - ja bym jeszcze tę oliwę oprószyła świeżo zmieloną solą, mrrr :)

  • Autor: majolika Data: 2014-04-19 22:40:02

    Ja też sama na to nie wpadłam)) Podpowiedziała mi taka jedna pani.Sol pewnie, że jest!

  • Autor: megi65 Data: 2014-04-22 07:50:48

    Nie lubi , ba nawet nie cierpi jak Ktoś poczuję '' mączytość '' nasionka fasoli .. brrrr ..

  • Autor: Wkn Data: 2014-04-28 09:52:26

    :)

  • Autor: pavett Data: 2014-04-22 07:27:21

    A fasolka szparagowa też nie wchodzi w grę? Ja robię też tak jak fasolę po bretońsku.Po prostu szparagówkę kroję na ok1,5-3 cm kawalki.

  • Autor: megi65 Data: 2014-04-22 07:53:39

    Moja Droga .. ! Szparagową fasolkę to mi '' szkoda '' w pomidorowym sosie taplać . Uwielbiam każdą młoda fasolkę i groszek razem z '' obudową '' czyli strączkami ale najlepsze dla mnie soute . ew jakieś skromne dodatki ..

  • Autor: stokrotkax86 Data: 2014-04-21 22:41:33

    Ja robilam swego czasu tzw klops domowy :-) dietetyczny ale wystarczy np dodac jakies tlustsze mieso i bedzie ok :-)

    taka inna odmiana typowego pasztetu czy pieczeni :-)
    a naprawde jest super :-)

    pierwsza wariacja: http://wielkiezarcie.com/recipe65776.html
    druga wariacja: http://wielkiezarcie.com/recipe69841.html


     :-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu