Proszę, rzućcie jakimś przepisem na "czerwone ciasto", w środę mąż ma urodziny... Mam już na liscie bananowiec z galaretką, więc będzie żółte i sernik oblany czekoladą, brakuje czegoś w odcieniach czerwieni. Macie jakieś swoje ulubione ? Podzielcie się nimi !
Utrzeć żółtka z cukrem do białości, stopniowo dodawać olej i marchew i buraczki i mąkę z proszkiem oraz bakalie, cały czas ucierając. Białka ubić z solą i dodatkową 1 łyżką cukru i dodać do masy. Delikatnie wymieszć.
Piec w dwóch keksówkach, w 170 stopniach około 1 godz. i 15 min.( nie termoobieg). Smacznego
Proszę, rzućcie jakimś przepisem na "czerwone ciasto", w środę mąż ma urodziny... Mam już na liscie bananowiec z galaretką, więc będzie żółte i sernik oblany czekoladą, brakuje czegoś w odcieniach czerwieni. Macie jakieś swoje ulubione ? Podzielcie się nimi !
Klasyk amerykański "red velvet"
Potrójnie malinowe Krystyny911, albo zamiast malin truskawki
zobacz u mnie-Red Velvet
No i chyba ten zrobię :)
Dodałam do ulubionych. Dzięki!
:)
http://wielkiezarcie.com/recipe16219.html
Moje ulubione ciasto czerwone, to ciasto marchewkowo-buraczkowe.
Składniki:
1 szkl. utartej marchewki,
1szkl. utartych buraczków,
4 jaja, 1 cukier waniliowy, 1 szkl. cukru,
1 szkl. oleju, 2 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 500),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,, 1,5 łyzeczki soli, bakalie, posiekane orzechy.
Przygotowanie:
Utrzeć żółtka z cukrem do białości, stopniowo dodawać olej i marchew i buraczki i mąkę z proszkiem oraz bakalie, cały czas ucierając. Białka ubić z solą i dodatkową 1 łyżką cukru i dodać do masy. Delikatnie wymieszć.
Piec w dwóch keksówkach, w 170 stopniach około 1 godz. i 15 min.( nie termoobieg). Smacznego
przepis z porad kulinarnych w radiu Maryja
jbedzia
Bardzo ciekawe ciasto!!!! Chyba się skuszę..
Ja córce kiedyś zrobiłam taki