...Ano szykować, mam szalony weekend przed sobą,komunijny - blaty na stefanka (z masą grysikową i polewą krówkową) upieczone i potem stopniowo biszkopt na tort dla chrześnicy-piątek masy,dekoracje, sernik od Smakosi w piątek, biszkopt z roladkami i masą karpatkową x2...będzie w sumie 4 ciasta i tort....
Przepisu nie ma, kombinacja autorska. Kruche ciasto, dzem morelowy,krem budyniowy waniliowy z dodatkiem rodzynek wymoczonych w alkoholu, biszkopt (z dodatkiem skrobii kukurydzianej), dżem morelowy, druga część kremu, kruche ciasto z truskawkami podduszonymi z cukrem i wanilią, beza (z 3 białek i 3/4 szklanki cukru). Muszę spisać wszystko dokładnie. :)
Dzisiaj rzuciłam się na Panią Walewską , na razie blaty się chłodzą . Jedna część orzechami włoskimi a druga z płatkami migdałowymi . Jutro ''maseczkę'' Pani Walewskiej zrobimy .
Dopisano 14-05-09 9:57:09:
Pani Walewska już '' pokremowana ''i niech ochłonie w lodówce parę godzin
Na Ciampino nie mogliśmy się spotkać bo byłem dużo bliżej ceremonii. Wszystko obserwowałem na ekranie mojego telewizora. Choć przyznam, że w Rzymie chciałbym wtedy być, choćby nawet tylko na Ciampino ...
Napoleonkę robiłam ja, natomiast sernik z brzoskwiniami i ciasto z miętową galaretką robiła moja znajoma , a kukułka nie załapała się na zdjęcie, zeszła była przedwcześnie
heheh...jak poszłam do sklepu po te "blachy" to akurat wszystkie były zajęte,więc ja biorę się za przepakowywanie puszek, tak aby mieć wolne tekturki...pan jeden ,drugi z boku patrzył dziwnie,że tyle piwka biorę..a dziecię moje z boku pomagało mamusi takie "blachy" są bardzo wygodne w transporcie ciast.
Herbatniki słowo daję, kupne całkiem, tylko nie słodkie. Masa budyniowa ale nie proszkowa, tylko na jajkach i skrobii kukurydzianej. Masa krówkowa: 1l mleka UHT, 1 łyżka masła, 2 szklanki cukru i 2h moieszania co pare minut. Wierzch: bita śmietana z gorzką czekoladą. :) I tak to oszukałam Włochów :)
Dziękuję matani :) Przepis już wstawiłam, ale nie wiem jak wstawić do niego zdjęcie, więc liczę na to, że może znajdzie jakaś dobra osóbka i podpowie jak to zrobić. :)
Dopisano 14-05-20 17:19:35:
A jednak trochę pomyślałam i udało mi się wstawić :)
Stwierdziłam, że na pieczenie jest za gorąco i kupiłam kawałek makowca, ale córcia znalazła w internecie jakieś ciasto czekoladowe| mi przypomina torcik saherę|,nad którym pracowała dobre dwie godziny, ale efekt wizualny nie najlepszy. Zobaczymy jak będzie smakowało.
Oczywiście, prosto... :) Potrzebne jest 1 gotowe ciasto francuskie lub 2, a to zależności ile zechcesz zrobić różyczek. Następne składniki to: 2-3 jabłka, cukier biały, cukier waniliowy, cynamon, 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego, 0, 5 wody, jajko. Najpierw trzeba przygotować jabłka i umyć, a potem każde jabłko przekroić na 2 połówki i wydrążyć z nich gniazda nasienne. A potem każdą połówkę pokroić w cieniutkie plasterki. W garnku zagotować wodę z kwaskiem cytrynowym i wrzucić na chwilę plasterki jabłek do wrzątku. Plasterki jabłek mają jedynie zmięknąć, ale nie powinny się gotować. Następnie gotowe plasterki jabłek delikatnie wyjąć z wody i wystudzić. Ciasto francuskie pokroić na 2 centymetrowe paski. Każdy pasek posypujemy cukrem białym wymieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem, zostawiając po 2 cm czystego ciasta na końcach. Następnie na cieście układamy plasterki jabłek, tak aby ich część ze skórka wystawała około 1,5 cm ponad górną krawędź ciasta. Plasterki powinny jeden na drugi lekko nachodzić. I teraz zawijamy ciasto z plasterkami jabłek w rulonik, ale dość luźno. Gotowe zawinięte różyczki układamy na blaszce i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Proszę, oto cały przepis. :)
Oczywiście, prosto... :) Potrzebne jest 1 gotowe ciasto francuskie lub 2, a to zależności ile zechcesz zrobić różyczek. Następne składniki to: 2-3 jabłka, cukier biały, cukier waniliowy, cynamon, 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego, 0, 5 wody, jajko. Najpierw trzeba przygotować jabłka i umyć, a potem każde jabłko przekroić na 2 połówki i wydrążyć z nich gniazda nasienne. A potem każdą połówkę pokroić w cieniutkie plasterki. W garnku zagotować wodę z kwaskiem cytrynowym i wrzucić na chwilę plasterki jabłek do wrzątku. Plasterki jabłek mają jedynie zmięknąć, ale nie powinny się gotować. Następnie gotowe plasterki jabłek delikatnie wyjąć z wody i wystudzić. Ciasto francuskie pokroić na 2 centymetrowe paski. Każdy pasek posypujemy cukrem białym wymieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem, zostawiając po 2 cm czystego ciasta na końcach. Następnie na cieście układamy plasterki jabłek, tak aby ich część ze skórka wystawała około 1,5 cm ponad górną krawędź ciasta. Plasterki powinny jeden na drugi lekko nachodzić. I teraz zawijamy ciasto z plasterkami jabłek w rulonik, ale dość luźno. Gotowe zawinięte różyczki układamy na blaszce i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Proszę, oto cały przepis. :)
Chciałam zrobić ptysia http://wielkiezarcie.com/recipe22179.html z truskawkami lecz nie wiem czy to dobry pomysł, nie mam pojecia jakie proporcje dac, czy moze ktos bardziej doswiadczony w pieczeniu podpowie? :)))
I dopiero na zdjęciu zauważyłam, że "delikatnie" za długie te pazurki. ;) Dzielnie lukrowała nawet lepiej od Starszych! Jadła ciacho w zadumie i nagle mówi "A wiesz, Mamusiu, my to już ze 4 lata razem jesteśmy..."
Mała sobie zażyczyła ciastek, które "mają TĘ MOC"... to co... Mamusia Kochana choćby na głowie miała stanąć wymyśli i pomoże zrobić, by usłyszeć " Bo ty jesteś moją pierwszą mamą, taką na całe życie, zawsze będziemy sobie razem i ja cię będę kochała." lub mniej optymistyczne: "Ona <śpiąca królewna> umarła. Widzisz? Wróżki płaczą. Wszyscy umrzemy."
Mała sobie zażyczyła ciastek, które "mają TĘ MOC"... to co... Mamusia Kochana choćby na głowie miała stanąć wymyśli i pomoże zrobić, by usłyszeć " Bo ty jesteś moją pierwszą mamą, taką na całe życie, zawsze będziemy sobie razem i ja cię będę kochała." lub mniej optymistyczne: "Ona umarła. Widzisz? Wróżki płaczą. Wszyscy umrzemy."
Bahati mądra ta Twoja córeczka...aż łezka poleciała...
Nie lubię sztucznie barwionych ciastek. Całe szczęście moje dzieci też nie. Dostałam po Wielkanocy od siostry pudełko różnych ciastek. Wśród nich było jedno kolorowe, barwione barwnikami. Nie poszło u niej na przyjęci chociaż było chyba ze 20 ludzi. Dzieci zjadły je dopiero na końcu czyli po 2 tygodniach czyli jak nie było z czego wybierać. Trochę mnie to nawet zdziwiło.
Moje dzieci w nocy od 2 kropli barwnika będą świecić na różowo i niebiesko, a co, zawsze taniej. :D Mnie w sprawie dzieci, zwłaszcza moich to już mało co dziwi... :)
Chyba nie ma nic fajniejszego niż poniedziałek zacząć nowym ,świeżym ciastem. Na razie 'toto'' bezimienne i chłodzi na na półce w lodówce. Wszelkie nazwy mile widziane .Nadmieniam nie zerkałam na żaden blog kulinarny .
No Małogoś nie czujesz? . Biała masa serek natura + jogurt grecki + kremóweczka. Do brązu dodałam stopioną gorzką czekoladę a wierzchu nie muszę przedstawiać : truskawka zmiksowana z galaretką . Jeszcze trochę a rozkroję do popołudniowej kawy ..
Wjechało do piekarnika .. Zawsze mam mieszane uczucia nakładając truskawki na takie ciasto albo sukces albo skucha - zakalec .. Ano zobaczymy każdy ogonek truskawki w mące obtoczyłam w mące aby sok nie wypływał i wybrałam takie jędrne ,małe truskawki ..
Basiu ! Mam takiego domowego '' stwora '', który wszystko zakończa ... ciastem. Obiad, kolacja , śniadanie. Waga i parametry zdrowotne na medal . Nie mniej wczoraj miałam gościa na kolacji i tak na szybko machnęłam . Zostało tylko 1/3 blachy. W sobotę dla odmiany coś z ... truskawką . U mojej pani już po 4 zł
Jak malowane! Niestety nas rodzinnie wysypało po truskawkach i na jakiś czas musimy sobie odpuścić konsumpcję ale oko nacieszyć zawsze mozna:) a do tego jeśli dobrze podglądam to chyba mam taką samą paterę do tortu po Babci:)
Przepis dostałam od koleżanki pod nazwą Malinowa Chmurka ...teraz sezon jest na truskawki ,więc zmieniłam owoce i galaretki :)
Są to dwa ucierane placki upieczone z bezą i posypane kokosem ( w oryginale były płatki migdałów ) do tego 2 galaretki rozpuszczone w dwóch szklankach wody i ok pół kilograma pokrojonych truskawek + bita śmietana ...
Przełożenie - placek z bezą ,bita śmietana ,galaretka z truskawkami,znowu bita śmietana i znowu placek z bezą ....
Truskaweczki z pod Sochaczewa ciekawie wyglądają z pod kajmakowej pierzynki . Mariolu bardzo dziękuje Tobie za przepis a paniom z ... Ukrainy ,że dla mnie truskawki zebrały z pola.
Się rozmarzyłam, mam zamiar je zrobić w przyszły łykend, będę miała gości, więc takie wykwintne ciasto im zaserwuję. Pięknie wygląda to twoje, mniammm...
Dasz wiarę ,że robiłam ciacho i .. myślałam o Tobie .. )) Patrz co to się robi Ty drożdżowe marzysz o mnie, ja truskawkowe myślę o Tobie ... gender czy co ??
Premierowy występ Anny Pavlowej na moim stole . Dzisiaj w towarzystwie truskawki z pod Sochaczewa i borówki hiszpańskiej . Tercet znakomity , przyjaciele ocenią .
Kochana .. to już wspomnienie . Pojedynek Pavlowa - Kostka toffi z truskawkami ... wygrała Biała Dama do ostatniego okruszka bezowego. Ech kurki znoście tylko białka .. ))
Otwieram nowy wątek deserowo wypiekowy i zachęcam do dzielenia się słodkościami;)
U nas resztki budyniowego z serem, tym razem bardziej kolorowy :)
Ot nowy wątek .. trzeba mikser lub stolnicę znowu szykować .
Liczę na to Madziu :)
...Ano szykować, mam szalony weekend przed sobą,komunijny - blaty na stefanka (z masą grysikową i polewą krówkową) upieczone i potem stopniowo biszkopt na tort dla chrześnicy-piątek masy,dekoracje, sernik od Smakosi w piątek, biszkopt z roladkami i masą karpatkową x2...będzie w sumie 4 ciasta i tort....
To będzie co oglądać i się oblizywać
Makusiu, ale wyszło Ci piękne ciasto w pastelowych kolorkach, aż cieszy oczy i podniebienie, mniam :)
Dziękuję Lea, malinowo cytrynowe, pycha :)
Dzisiaj już nie , ale na jutro planowana kremówka.
To jakbym dziś dwa razy piekła!
u mnie piernik bo dzieci bardzo lubią
A co to za przekładaniec niecodzienny? Jest gdzieś przepis? Wygląda bardzo smakowicie.
Przepisu nie ma, kombinacja autorska. Kruche ciasto, dzem morelowy,krem budyniowy waniliowy z dodatkiem rodzynek wymoczonych w alkoholu, biszkopt (z dodatkiem skrobii kukurydzianej), dżem morelowy, druga część kremu, kruche ciasto z truskawkami podduszonymi z cukrem i wanilią, beza (z 3 białek i 3/4 szklanki cukru). Muszę spisać wszystko dokładnie. :)
Spisz koniecznie. :) Dzięki - spróbuję zrobić 'wariację na temat'.
Ciasto z rabarbarem ...
Jak ja lubię ciasta z rabarbarem...Nie ma mi kto upiec
Dzisiaj rzuciłam się na Panią Walewską , na razie blaty się chłodzą . Jedna część orzechami włoskimi a druga z płatkami migdałowymi . Jutro ''maseczkę'' Pani Walewskiej zrobimy .
Dopisano 14-05-09 9:57:09:
Pani Walewska już '' pokremowana ''i niech ochłonie w lodówce parę godzin
Masz szczęście, że nie znam Twojego adresu...
Ale cudeńko:)
Rogaliki
No tak a ja znowu niezaproszony....
Oskarżam Cię publicznie o kłamstwo!!! Tyś zawsze, zawsze zaproszony... nawet na Ciampino ostatnio czekałam!!! :D
Oskarżenie miażdżące, aczkolwiek słuszne...
Na Ciampino nie mogliśmy się spotkać bo byłem dużo bliżej ceremonii. Wszystko obserwowałem na ekranie mojego telewizora. Choć przyznam, że w Rzymie chciałbym wtedy być, choćby nawet tylko na Ciampino ...
Wysmienity sernik Sebka.
Potwierdzam, przepyszny! Załapię się?
Pewnie !
Napoleonkę robiłam ja, natomiast sernik z brzoskwiniami i ciasto z miętową galaretką robiła moja znajoma , a kukułka nie załapała się na zdjęcie, zeszła była przedwcześnie
Uczcijmy ją minutą ciszy.
Miętowe mi daj :) Kukułka u mnie była, śmignęła z blaszki i tyle :) Chyba ta kukułka tak ma :D
Dam jak wycyganię przepis
Ciasta komunijne-biszkopt z roladką, sernik Smakosi z brzoskwiniami,miodownik z polewą orzeszkową.
Totalny ślinotok.
Bardzo interesujące (jak dla mnie) te Twoje "blachy" do ciast...
heheh...jak poszłam do sklepu po te "blachy" to akurat wszystkie były zajęte,więc ja biorę się za przepakowywanie puszek, tak aby mieć wolne tekturki...pan jeden ,drugi z boku patrzył dziwnie,że tyle piwka biorę..a dziecię moje z boku pomagało mamusi takie "blachy" są bardzo wygodne w transporcie ciast.
Bahus, jesteś niemożliwy z tymi Twoimi ciągotami! Po powiększeniu zdjęcia rozumiem Twoje zainteresowanie
Czy ja dobrze widzę z prawej strony '' mój '' miodownik ?
Dobrze widzisz trochę Twój,trochę mój, tym razem wielka improwizacja dwóch przepisów + Twoje dobre rady,dzięki raz jeszcze,bo smakował rewelacyjnie!
Na słodko z cynamonem, na słono z sosami... na słono lepsze:
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami oraz z masą śmietanowo-jogurtowo-kokosową z kruszonką kokosową :)
English Muffins : 32 sztuki :)
W czwartek udało sie zrobić muffinki z czekolada i słonecznikiem oraz muffinki waniliowe z kokosem.
Pyszny sernik Smakosi...... Idealny!!!
Jagodzinki Mojej mamy w/g Marty 33 tym razem z rabarbarem :) czyli rabarbarki ...
U mnie dzisiaj bułeczkowo i rogalikowo
Dzisiaj walentykowo drożdżóweczki serca z nadzieniem orzechowym i kokosowym.
Hela36, jakie tez to piekne..i smaczne
Pięknie wyglądają i pewnie tak samo dobrze smakują
Drożdżóweczki są pyszne robiłam je pierwszy raz Polecam dziewczyny .A piekłam je z przepisu Moje Wypieki
U mnie dzisiaj bułeczkowo i rogalikowo
O raju! ale cudo!
jakie maja nadzienie?
Bogdzia ten błysk, to tylko po jajku?
orzechowe i kokosowe
Nadziane są serem z żurawinami, a błysk zawdzięczają jaju od szczęsliwych kur
Poskładałam nie piekłam :) 3Bit dla mieszkańców wioch, gdzie o masie krówkowej, mleku skondensowanym i budyniu nie słyszeli :)
Mniam mniam ale bym zjadła
Rafaello wg. Ireny Sikory i rogaliki przepisu kordaszki
Super poskladalas, a co jest wypelniaczem? Wyglada dostojnie, jakos nie widzi mi sie ze "to-to" sa herbatniki.
Herbatniki słowo daję, kupne całkiem, tylko nie słodkie. Masa budyniowa ale nie proszkowa, tylko na jajkach i skrobii kukurydzianej. Masa krówkowa: 1l mleka UHT, 1 łyżka masła, 2 szklanki cukru i 2h moieszania co pare minut. Wierzch: bita śmietana z gorzką czekoladą. :) I tak to oszukałam Włochów :)
Ciasto ucierane ze śliwkami , pianką i kruszonką
Czekoladowy torcik z chalwowa masa, bezy i truskawki z galaretka.
Chałki
Bułki kokosowe na zsiadłym mleku. A wyszły mi raczej wielkie buły :)
Lea! Piękne :) przepis albo link poproszę :*
Dziękuję matani :) Przepis już wstawiłam, ale nie wiem jak wstawić do niego zdjęcie, więc liczę na to, że może znajdzie jakaś dobra osóbka i podpowie jak to zrobić. :)
Dopisano 14-05-20 17:19:35:
A jednak trochę pomyślałam i udało mi się wstawić :)Dzięki, już wrzucone do ulubionych. Brakuje tylko wiórków w przepisie :P
Dziękuję matani :) Niedopatrzenie z pośpiechu, ale już wpisałam :)
Znowu angielskie muffiny. Kochamy je :)
Biszkopt z jabłkami i galaretką ...
Sezon truskawkowy uważam za otwarty. Ta kreseczka na truskawce to ... koperek .
Obśliniłam się
Mniam :)
Bułeczki jak "wrocławskie" w/g W-zetki na jutrzejsze śniadanko
Baklawa turecka, bardzo słodkie ciacho kupione u Turka dziś na Starym Rynku w Poznaniu na kiermaszu Browarfest.
Baklava.... mmmmmmm, moje obżarstwo bułgarskie (bo to ciasto/deser turecko-bułgarsko-grecki) :)
To Bahus na kiermaszu Browarfest ciacho kupuje???
Świat schodzi na psy...
Baklavę kupiłem aby odwrócić uwagę rodzinki od woni jaką roztaczał mój otwór gębowy. Polityka Waćpani...polityka
Stwierdziłam, że na pieczenie jest za gorąco i kupiłam kawałek makowca, ale córcia znalazła w internecie jakieś ciasto czekoladowe| mi przypomina torcik saherę|,nad którym pracowała dobre dwie godziny, ale efekt wizualny nie najlepszy. Zobaczymy jak będzie smakowało.
Dziś a konto Dnia Matki :) megusiowy orzechowiec z kremem sułtańskim. Wyszedł niefotogeniczny, ale przepyszny :)
U nas rabarbarowe :) http://wielkiezarcie.com/recipe32171.html
Toffee
Mmmmm, Bahati poezja:)
A dziękuję... połowe rozdałam, bo za bardzo kusiło w lodówce.:)
Wymodziłam "Podwójnie budyniowe" (ciasto z chałwowca megii013 przełożone masą z Katarzynki msewki + dżem wiśniowy i czekowiśnia). Smak rewelacyjny, a wygląd:
.
Różyczki z jabłek w cieście francuskim :)
Ooooooooooooo cie Florek! Szacun, proszę pani.
Dziękuję, ale one są proste do zrobienia, chociaż troszkę trzeba się pobawić... :)
Taaaa, jak się nie ma dwóch lewych rąk do ciast - to proste!
Proste, proste! Poważnie!
Taaaaa, już kiedyś widziałam takie ciasto twojej produkcji i miała być fotorelacja. I coooo? A obiecałaś! :(
No i zrobiłam... tylko Ryś pomagał i lekko się spaliło!!!
I gdzie jest? No, gdzie?
A że spalone to mi nie przeszkadza.
Ale niszczy mój IDEALNY wizerunek!!! :D
Nic, powtarzam nic, nie jest w stanie zniszczyć twojego idealnego wizerunku w moich oczach błękitnych...
Pokaż mi to wreszcie!
E tam, wmawiasz tylko sobie... :) Każdy może jak tylko zechce... :)
Oj, nie wmawiam. Myślisz, że dlaczego nie wstawiam zdjęć swoich dzieł??? Chyba, że w wątku "Demotywatory".
Na pewno przesadzasz...:)
Różyczki z jabłek w cieście francuskim :)
Jezusiku, jak to zrobić??? zdradzisz czy mam umrzeć z ciekawości?Oczywiście, prosto... :) Potrzebne jest 1 gotowe ciasto francuskie lub 2, a to zależności ile zechcesz zrobić różyczek. Następne składniki to: 2-3 jabłka, cukier biały, cukier waniliowy, cynamon, 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego, 0, 5 wody, jajko. Najpierw trzeba przygotować jabłka i umyć, a potem każde jabłko przekroić na 2 połówki i wydrążyć z nich gniazda nasienne. A potem każdą połówkę pokroić w cieniutkie plasterki. W garnku zagotować wodę z kwaskiem cytrynowym i wrzucić na chwilę plasterki jabłek do wrzątku. Plasterki jabłek mają jedynie zmięknąć, ale nie powinny się gotować. Następnie gotowe plasterki jabłek delikatnie wyjąć z wody i wystudzić. Ciasto francuskie pokroić na 2 centymetrowe paski. Każdy pasek posypujemy cukrem białym wymieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem, zostawiając po 2 cm czystego ciasta na końcach. Następnie na cieście układamy plasterki jabłek, tak aby ich część ze skórka wystawała około 1,5 cm ponad górną krawędź ciasta. Plasterki powinny jeden na drugi lekko nachodzić. I teraz zawijamy ciasto z plasterkami jabłek w rulonik, ale dość luźno. Gotowe zawinięte różyczki układamy na blaszce i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Proszę, oto cały przepis. :)
Oczywiście, prosto... :) Potrzebne jest 1 gotowe ciasto francuskie lub 2, a
Dziękuję serdecznie.to zależności ile zechcesz zrobić różyczek. Następne składniki
to: 2-3 jabłka, cukier biały, cukier waniliowy, cynamon, 0,5 łyżeczki
kwasku cytrynowego, 0, 5 wody, jajko. Najpierw trzeba przygotować jabłka i
umyć, a potem każde jabłko przekroić na 2 połówki i wydrążyć z
nich gniazda nasienne. A potem każdą połówkę pokroić w cieniutkie
plasterki. W garnku zagotować wodę z kwaskiem cytrynowym i wrzucić na
chwilę plasterki jabłek do wrzątku. Plasterki jabłek mają jedynie
zmięknąć, ale nie powinny się gotować. Następnie gotowe plasterki
jabłek delikatnie wyjąć z wody i wystudzić. Ciasto francuskie pokroić na
2 centymetrowe paski. Każdy pasek posypujemy cukrem białym wymieszanym z
cukrem waniliowym i cynamonem, zostawiając po 2 cm czystego ciasta na
końcach. Następnie na cieście układamy plasterki jabłek, tak aby ich
część ze skórka wystawała około 1,5 cm ponad górną
krawędź ciasta. Plasterki powinny jeden na drugi lekko nachodzić. I teraz
zawijamy ciasto z plasterkami jabłek w rulonik, ale dość luźno. Gotowe
zawinięte różyczki układamy na blaszce i smarujemy
rozkłóconym jajkiem. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180
stopni. Proszę, oto cały przepis. :)
Chciałam zrobić ptysia http://wielkiezarcie.com/recipe22179.html z truskawkami lecz nie wiem czy to dobry pomysł, nie mam pojecia jakie proporcje dac, czy moze ktos bardziej doswiadczony w pieczeniu podpowie? :)))
Już podpowiadam .. na 500g twarogu zmiksuj 300 g dojrzałych truskawek , galaretki truskawkowe oczywiście . Pozostałe składniki jak w przepisie ..
Powodzenia .. jakby co to zawsze reklamacje do mnie złożyć
Dziekuje za odpowiedz, jutro pojde po truskawki i zrobie :)))
U mnie dziś ciasteczka ale też kolej pieczenia Hermana :) nie rozdałam wyhodowanego zakwasu i piekę go regularnie.
Jestem ślepa .. nie widzę żadnych ciasteczek ...
Przejrzyj Kochana i ujrzyj! :D
Teraz wszystko z detalami widzę ..jakie czyste paznokcie, wiadomo prawa ręka mamy .
I dopiero na zdjęciu zauważyłam, że "delikatnie" za długie te pazurki. ;) Dzielnie lukrowała nawet lepiej od Starszych! Jadła ciacho w zadumie i nagle mówi "A wiesz, Mamusiu, my to już ze 4 lata razem jesteśmy..."
Ciasteczka jak puzzle :)
Mała sobie zażyczyła ciastek, które "mają TĘ MOC"... to co... Mamusia Kochana choćby na głowie miała stanąć wymyśli i pomoże zrobić, by usłyszeć " Bo ty jesteś moją pierwszą mamą, taką na całe życie, zawsze będziemy sobie razem i ja cię będę kochała." lub mniej optymistyczne: "Ona <śpiąca królewna> umarła. Widzisz? Wróżki płaczą. Wszyscy umrzemy."
Mała sobie zażyczyła ciastek, które "mają TĘ MOC"... to co...
Bahati mądra ta Twoja córeczka...aż łezka poleciała...Mamusia Kochana choćby na głowie miała stanąć wymyśli i pomoże zrobić,
by usłyszeć " Bo ty jesteś moją pierwszą mamą, taką na całe życie,
zawsze będziemy sobie razem i ja cię będę kochała." lub mniej
optymistyczne: "Ona umarła. Widzisz?
Wróżki płaczą. Wszyscy umrzemy."
A mi nawet dwie...choć nie jestem pewny czy nie trzy...
Nie lubię sztucznie barwionych ciastek. Całe szczęście moje dzieci też nie. Dostałam po Wielkanocy od siostry pudełko różnych ciastek. Wśród nich było jedno kolorowe, barwione barwnikami. Nie poszło u niej na przyjęci chociaż było chyba ze 20 ludzi. Dzieci zjadły je dopiero na końcu czyli po 2 tygodniach czyli jak nie było z czego wybierać. Trochę mnie to nawet zdziwiło.
Moje dzieci w nocy od 2 kropli barwnika będą świecić na różowo i niebiesko, a co, zawsze taniej. :D Mnie w sprawie dzieci, zwłaszcza moich to już mało co dziwi... :)
Czyli nic się u was nie zmarnuje! Nawet jak nie lubicie!
P.S. I czemu "na szczęście"?
Każdy chce być szczęśliwy przecież! :)
Chyba nie ma nic fajniejszego niż poniedziałek zacząć nowym ,świeżym ciastem. Na razie 'toto'' bezimienne i chłodzi na na półce w lodówce. Wszelkie nazwy mile widziane .Nadmieniam nie zerkałam na żaden blog kulinarny .
Ale to fajowo wygląda!
Przepis, oczywiście, będzie?
Oczywiście jak mi wymyślicie fajną nazwę .
Megi cudo :)
A nazwa najlepsza to : " zmiksowana samba truskawkowa "
Wierzch ciekawy a środek?
No Małogoś nie czujesz? . Biała masa serek natura + jogurt grecki + kremóweczka. Do brązu dodałam stopioną gorzką czekoladę a wierzchu nie muszę przedstawiać : truskawka zmiksowana z galaretką . Jeszcze trochę a rozkroję do popołudniowej kawy ..
Dla mnie to wygląda jak kwiaty truskawki, pięknie pomazany
No to może będzie się nazywało "Pomazany" A tak na poważnie to pięknie wygląda, i teraz proszę o przepis
Jeszcze chwilę ...Przepis do dopracowania zanim podam na forum . Następnym razem zrobię w formie okrągłej.. ))
Jutro, 8:15 stoję pod drzwiami "obśliniona" po pas, gdybyś miała w planach jakieś wyjscie proszę mi kawałek zostawic na wycieraczce :)
p.s dlaczego podpięło sie pod Bahati? miało być do Megi
Nie wiem, ale jutro o 8:15 masz być pod moimi drzwiami. :D
Dorcia .. 7.45 wyjeżdżam rowerem z domu i za parę min będę mijać Twój blok , mogę wrzucić na balkon .
Uprzejmie donoszę że jest 7:49 a na balkonie niczego nie odnotowałam:P a teraz spadam bo się na 8:15 nie wyrobię do Bahati :D
CUDO jak czery
Ale cudo...
to ja Ci chętnie pomogę ;)
http://dolcevitaczylislodkiezycie.blogspot.com/search/label/ciasta%20na%20zimno
Tylko patyczek do szaszłyka łączy ten przepis .
Mini tarta z jabłkami i lodami (kupione :)
Proszę Koleżanki ! A gdzie truskawkowy Ptyś .. ? Czyżby skucha czy truskawki nie dojrzały . Trata bardzo apetyczna .. i kopa lodów
Truskawki poszly wszystkie na mus truskawkowy, mam nadzieje ze jutro uda sie zrobic ptysia :)))
Torcik na Dzień Mamy :)
Godny i smakowicie wygląda
Dzięki :)
Żeby nie było, że tylko podglądam - luźna wariacja na temat niebieskiej różyczki.
Całkiem smakowicie ta wariacja patrzy na mnie z monitorka
Wjechało do piekarnika .. Zawsze mam mieszane uczucia nakładając truskawki na takie ciasto albo sukces albo skucha - zakalec .. Ano zobaczymy każdy ogonek truskawki w mące obtoczyłam w mące aby sok nie wypływał i wybrałam takie jędrne ,małe truskawki ..
Magda,
to wszystko tak apetycznie wyglada i pewnie tez tak smakuje, ale na litosc boska.............KTO to ZJADA?
U nas ciasto raz w tygodniu, ja nie jem.....dzieci troche ,reszte luby.
Basiu ! Mam takiego domowego '' stwora '', który wszystko zakończa ... ciastem. Obiad, kolacja , śniadanie. Waga i parametry zdrowotne na medal . Nie mniej wczoraj miałam gościa na kolacji i tak na szybko machnęłam . Zostało tylko 1/3 blachy. W sobotę dla odmiany coś z ... truskawką . U mojej pani już po 4 zł
super, że nie ma, a nie niema
Tak jest ... nie ma ! (chciałam poprawić ale ręka już kliknęła ) a nie chciałam po raz 3 edytować. Nie mniej dziękuje za czujność ortograficzną .
Śliczności....!!! Wcale nie dziwuję się, że znika szybciorem......
Bułecki drożdżowe z truskawkami
Bułeckami .. zajeżdża aż do ... mnie .Wybornie wygladają !
A wiesz, jak je robiłam, to pomyślałam o tobie, bo ty cenisz takie klimaty
Jak malowane! Niestety nas rodzinnie wysypało po truskawkach i na jakiś czas musimy sobie odpuścić konsumpcję ale oko nacieszyć zawsze mozna:) a do tego jeśli dobrze podglądam to chyba mam taką samą paterę do tortu po Babci:)
Hahahahaa, dobre masz oko, to patera po tesciowej, ma chyba ponad pół wieku
Najstarsze i najprostsze ciasto z truskawkami...Jedyny przepis jaki znam na pamięć.....a robię go...kuśwa....dwadzieścia parę lat?
Truskawkowa chmurka ...:)
Wygląda baaardzo apetycznie:) A z jakiego przepisu?
Bardzo Wam dziękuję :)
Przepis dostałam od koleżanki pod nazwą Malinowa Chmurka ...teraz sezon jest na truskawki ,więc zmieniłam owoce i galaretki :)
Są to dwa ucierane placki upieczone z bezą i posypane kokosem ( w oryginale były płatki migdałów ) do tego 2 galaretki rozpuszczone w dwóch szklankach wody i ok pół kilograma pokrojonych truskawek + bita śmietana ...
Przełożenie - placek z bezą ,bita śmietana ,galaretka z truskawkami,znowu bita śmietana i znowu placek z bezą ....
Łatwe i proste :)...polecam .
Z Twojego opisuje bardzo mi przypomina :
http://wielkiezarcie.com/recipe79258.html
Koniecznie muszę spróbować .. ))
Taaak ...to by było to !
Proporcje trochę inne miałam ....ale nie za wiele :)
Ciasto polecam bo pyszne :)))
Dzięki za przepis
Ale pyszności Piękny
Suuper ta chmureczka ..
Pychota...:)
Truskaweczki z pod Sochaczewa ciekawie wyglądają z pod kajmakowej pierzynki . Mariolu bardzo dziękuje Tobie za przepis a paniom z ... Ukrainy ,że dla mnie truskawki zebrały z pola.
Dopisano 14-05-31 19:13:56:
W całej krasie ...
o ja Cię... ślinotoku dostałam... a może przepisik, co Megi? no nie będziesz taka, zdradzisz przepis, za co z góry ukłony wielkie ślę... i pozdrawiam!
Zuzi ..przecież ja z Wami wszystkim co najlepsze dziele się . Mówisz i ... proszę bardzo...
http://wielkiezarcie.com/recipe47490.html
Się rozmarzyłam, mam zamiar je zrobić w przyszły łykend, będę miała gości, więc takie wykwintne ciasto im zaserwuję. Pięknie wygląda to twoje, mniammm...
Dasz wiarę ,że robiłam ciacho i .. myślałam o Tobie .. )) Patrz co to się robi Ty drożdżowe marzysz o mnie, ja truskawkowe myślę o Tobie ... gender czy co ??
Ja tam z genderem nie mam problemu, mogę z nim nawet kawę wypić
Wygląda obłędnie... :)
Bita śmietana z truskawkami na biszkopcie i dużo kolorowej galaretki
Takie piękne witrażowe ciacho .. fajne !
W Picasso poleciałam
Ależ pyszności u Was :)
Cudo..:)
Ciasto drożdżowe z truskawkami, kruszonką i lukrem :)
Premierowy występ Anny Pavlowej na moim stole . Dzisiaj w towarzystwie truskawki z pod Sochaczewa i borówki hiszpańskiej . Tercet znakomity , przyjaciele ocenią .
Omg...nie wytrzymam...poproszę o kawałek ;)
Misiu ! Spoko jeszcze rezerwowe dwa miejsca są przy stole, tylko proszę punktualnie 17 godz. ekspres w ruch, i gorący nóż )))
To już wyruszam ;)
Znów zbieram w sobie odwagę na upieczenie bezy, bo jak widzę to cudo u ciebie, to lizać mi się chce ekran
Kochana .. to już wspomnienie . Pojedynek Pavlowa - Kostka toffi z truskawkami ... wygrała Biała Dama do ostatniego okruszka bezowego. Ech kurki znoście tylko białka .. ))
Dlatego właśnie kupuję świeże białka w 0,5l kartonikach . :)
Aleee cudeńko ... fiuuu , fiuuu ..)) I białka w kartoniku,świetny pomysł ..
Prawie takie cudo jak Twoje, ale tylko PRAWIE. :)
Litości nie macie kobitki , ale bym zjadła porcyjke ;))
Właśnie to piekłam :) Biszkopt z 5 jaj, ponad 2kg jabłek, 0.5l śmietany kremówki i 200g gorzkiej czekolady (wymieszanej z kremówką).
Ło matko Bahati cudowne to cudo:)
I powiem, że przyzwoite w smaku. :)
Truskawkowo :) po ciężkiej walce z galaretką odmawiającą tężenia, zamiast na deser, było na kolację :D
Muffinki dla dzieci na festyn :)
I pewnie jako pierwsze zjedzone.
i tak było
Jakie śliczniutkie :)
Takie truskawkowe cóś.
No i urocze, trza przyznać. :)
Dziękuję, o pani!
Wow,lecę po łyżeczkę
Ostatnio robilam takie deserki a teraz muffinki wyciagnelam z piekarnika
.....muffinki Oooo jakie równiutkie....... ładniusie.....!!!
Dzisiaj truskawkowa tarta, już spokojnie siedzi w piekarniku. Anrubi to ciacho dedykuję Tobie + gwiazdeczki aby zawsze jasno świeciły nad Tobą ..
Dopisano 14-06-06 14:37:45:
Pachnie wspaniale )))
Wiem że dla Anrubi, ale co tam częstuję się, nie wytrzymam
Makuś .. To była tylko dedykacja ..a jedzcie kto chce i ile sobie życzy .
Makuś .. To była tylko dedykacja ..a jedzcie kto chce i ile sobie życzy .
UffffffffffffffffffZainspirowana przez Bogdzię poczyniłam dziś rano drożdżówki z budyniem, truskawkami, kruszonką i lukrem :)
Dopisano 14-06-08 10:09:55:
Misiuniu, porywam jedną do kawki, moje truskwkowe zjedli ;))
Częstuj się Makusiu ;)
Nowy wątek rozpoczęty, zapraszamy :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=664840&post=664840