Nie mniej jako zjadacz truskawki zauważam ,ze najpyszniejsze są te póżne odmiany . Może jeszcze kiedyś wyhodują takie co we wrześniu dojrzeją ..
Przecież są takie truskawki , które dojrzewają od sierpnia aż do przymrozków. Tzw. powtarzająca. Co prawda nie są tak smaczne jak te majowo czerwcowe i nie nadają się na przetwory , ale do deserów owszem.
Wreszcie mogę dopisać.Zmieniłam klawiaturę,bo poprzednia płatała figle.
Kwiaty z czarnymi środkami są na pewno przemarznięte i nie zawiążą owoców.Możesz jeszcze zajrzeć do pączków.Wydawałoby się,że są bezpieczne,ale niestety,tez mogły przemarznąć.Jeśli masz jeszcze miejsce,możesz dosadzić jakąś póżniejszą odmianę.Jest ich sporo,ja posadziłam w zeszłym roku eliani (elianny).Sprawdzona,przetestowana,smaczna i owocująca rzutami dość długo.W tym roku dosadzę kilka sadzonek innej odmiany,w Polsce znanej od niedawna-Viktoriana.Owocuje póżno,ma duże owoce,jest również bardzo smaczna.
Jeśli chcesz,podam Ci adres plantatora,który ma te obie odmiany.Właśnie u niego mróz spowodował duże straty.Byłam tam służbowo nie tak dawno.Od niego mam eliani,a teraz zamówiłam wstępnie viktorianę.Plantacja zadbana,kupione przeze mnie sadzonki były bardzo dobrej jakości.Nie ma problemu z przesłaniem ich pocztą.
Mój jedyny i najlepszy hit z truskawkami to ...http://wielkiezarcie.com/recipe47490.html, a tak w ogóle truskawki jemy w naleśnikach, pierogach, knedlach, deserach ze śmietaną. Jednak najlepsze, te otrzepane z piasku i pożarte na pniu
Moje gratulacje!!! Ja z niecierpliwością czekam na pierwsze plony z mojej eksperymentalnej "plantacji" doniczkowej. Parę sporych owocków już widać, ale brak słońca spowalnia dojrzewanie. Może już za tydzień zerwę swoje truskawy?
Gratuluję! :-) Dorodne okazy! :-) Ja póki co kręcę nosem, gdy widzę w sklepach zagraniczne truskawki, czekam na te nasze - w rozsądnej cenie :-) Niestety, sama sobie nie wyhoduję...
Czy macie sprawdzone przepisy na lody truskawkowe???
Ja blenduję truskawki z cukrem i jogurtem i mrożę. Kiedyś mrożone truskawki odstawiałam na trochę czasu i blendowałam z cukrem. ale one były do natychmiastowego spożycia.
chciałam się pochwalić, a co! :) jakie dziś truskawki zerwałam we własnym ogródku i tym samym sezon na truskawki uważam za otwarty :)
Brawoooooooooooo !! Jestem za ...
U mnie jeszcze daleko do otwarcia. Zauważyłam, że po tych mrozach na początku maja, kwiatki mają czarne środki. Ciekawe jak to wpłynie na plony?
U mnie nie było mrozów na początku maja.
...W związku z brakiem przymrozku na jakim etapie rozwoju masz truskawki .. ?
Nie mniej jako zjadacz truskawki zauważam ,ze najpyszniejsze są te póżne odmiany . Może jeszcze kiedyś wyhodują takie co we wrześniu dojrzeją ..
U nie jeszcze jakiś czas mam nadzieje ze tez bieda tak piękne jak twoje
Nie mniej jako zjadacz truskawki zauważam ,ze najpyszniejsze są te
Przecież są takie truskawki , które dojrzewają od sierpnia aż do przymrozków. Tzw. powtarzająca. Co prawda nie są tak smaczne jak te majowo czerwcowe i nie nadają się na przetwory , ale do deserów owszem.póżne odmiany . Może jeszcze kiedyś wyhodują takie co we wrześniu
dojrzeją ..
Ja właśnie miałam na myśli TRUSKAWKI a nie ... jak mawiała babcia '' psionki '' .
Niestety,te czarne przemarzÇy
Niestety,te czarne przemarzÇy
Wreszcie mogę dopisać.Zmieniłam klawiaturę,bo poprzednia płatała figle.
Kwiaty z czarnymi środkami są na pewno przemarznięte i nie zawiążą owoców.Możesz jeszcze zajrzeć do pączków.Wydawałoby się,że są bezpieczne,ale niestety,tez mogły przemarznąć.Jeśli masz jeszcze miejsce,możesz dosadzić jakąś póżniejszą odmianę.Jest ich sporo,ja posadziłam w zeszłym roku eliani (elianny).Sprawdzona,przetestowana,smaczna i owocująca rzutami dość długo.W tym roku dosadzę kilka sadzonek innej odmiany,w Polsce znanej od niedawna-Viktoriana.Owocuje póżno,ma duże owoce,jest również bardzo smaczna.
Dzięki, muszę poszukać późniejszej odmiany, bo te moje to dość wczesne są. Tylko to dopiero późnym latem, bo już nie mam gdzie ich posadzić
Jeśli chcesz,podam Ci adres plantatora,który ma te obie odmiany.Właśnie u niego mróz spowodował duże straty.Byłam tam służbowo nie tak dawno.Od niego mam eliani,a teraz zamówiłam wstępnie viktorianę.Plantacja zadbana,kupione przeze mnie sadzonki były bardzo dobrej jakości.Nie ma problemu z przesłaniem ich pocztą.
Bardzo proszę, na pewno skorzystam z zakupu. Z góry dziękuję za informację.
Ja dziś pierwszy raz kupiłam truskawki – były słodkie, soczyste pysznościowe..... na działce jeszcze nie ma.
A wasze HITY z truskawkami w roli głównej
odnośnie HITÓW to:
drożdżowe z kruszonką
lody
koktajl
frużelina do lodów, pierogów, naleśników itp., itd :)
a najlepsze to te prosto z krzaczka :)
...A wasze HITY z
W tamtym roku po raz pierwszy robiłam http://wielkiezarcie.com/recipe73936.html- pyszna i oryginalna sałatka.truskawkami w roli głównej
Mój jedyny i najlepszy hit z truskawkami to ...http://wielkiezarcie.com/recipe47490.html, a tak w ogóle truskawki jemy w naleśnikach, pierogach, knedlach, deserach ze śmietaną. Jednak najlepsze, te otrzepane z piasku i pożarte na pniu
Dopisano 14-05-14 21:26:34:
http://wielkiezarcie.com/recipe47490.htmlłomamo!!! KOCHAM TRUSKAWKI.... i przyznam że kupuję już od miesiąca. Niestety jeszcze te "obce" ale będzie coraz lepiej MNIAM
Moje gratulacje!!! Ja z niecierpliwością czekam na pierwsze plony z mojej eksperymentalnej "plantacji" doniczkowej. Parę sporych owocków już widać, ale brak słońca spowalnia dojrzewanie. Może już za tydzień zerwę swoje truskawy?
kupowane dziś na targu ... nie wiem skąd są, ale smakują na prawdę OK, są mięsiste, słodkie i pięknie pachną ...
Gratuluję! :-) Dorodne okazy! :-) Ja póki co kręcę nosem, gdy widzę w sklepach zagraniczne truskawki, czekam na te nasze - w rozsądnej cenie :-) Niestety, sama sobie nie wyhoduję...
Kolejna porcja za nami
A to mój pierwszy zbiór, wprawdzie jeszcze nie za bardzo wybarwione, ale któż by czekał
Cudowne...w środę jadę do teściowej na wieś i pewnie też przywiozę takie cudne :)
Zazdrościłam tej Pavlovej, więc spróbuje zawalczyć o udaną bezę, bo mam mnóstwo zamrożonego białka.
zbiór sprzed tygodnia , ale powoli już się kończą :(
O matko...ale zbiór:)
mamy tylko 4 rządki w zeszłym roku posadzone więc za rok pewnie będzie więcej owoców
Ja niestety mogę liczyć tylko na grządki teściowej.
dobra teściowa nigdy nie jest zła, jak pozwala to trzeba korzystać z okazji :D
Czy macie sprawdzone przepisy na lody truskawkowe???
Ja blenduję truskawki z cukrem i jogurtem i mrożę. Kiedyś mrożone truskawki odstawiałam na trochę czasu i blendowałam z cukrem. ale one były do natychmiastowego spożycia.