Jak w temacie, co byście polecili, żeby przygotować do jedzenia dla obcokrajowców :)? takiego polskiego i smacznego, myślałem o gołąbkach i klopsach :) jakieś sugestie :>?
Pierogi , bigos i barszcz czerwony czysty pasuje do Twojego menu .. A jak chcesz sprawdzić odwagę '' zagranicznego '' podaj .. flaki . Oj wielu zbladło na myśl co jest przed nimi w bulionówce .. )) .
Zakładałam ,że Kucharz jest w Pl ..a goście dolecą z zagranicy .. ))Tak na marginesie obserwowałam jak cudzoziemiec ze zdziwieniem w oku i na ustach obserwował mnie jak wcinałam naleśniki z twarogiem i polane wiśniową frużeliną .... ))). No tak jestem kulinarnie zboczona
Bogos może być nie teges bo to przecie zepsuta kapucha....:) barszcz, pierogi, może zurek, gołabki są hitem,rosół, chleb ze smalcem(domowym oczywiscie), na deser sernik:)
Jacy to obcokrajowcy ? Francuzi, Chińczycy, Egipcjanie ? Ja bym połączyła obie kuchnie w takim sensie, że dowiedziałabym się co u NICH się je i pokombinowałabym nad menu tak, żeby jedzenie było po części ICH, ale zrobione po naszemu ... Chyba trochę niejasno napisałam, ale mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi.
Portugalczycy, Hiszpanie i Francuzi :) no rozumiem o co chodzi :) chcialbym cos takiego dac, zeby bylo polskie ale nie odrzucajace, pomysl z zurkiem mi sie podobaniestety tutak nie kupie zuru, nie jestem tez zaawansowanym kucharzem :D wiec myslalem raczej o czyms prostszym, a portugalczycy jedza wszystko z czosnkiem ;/
Moja teściowa ( a jest cenionym kucharzem) stawia na gołąbki i ci, którzy jedzą je po raz (np) drugi pękają z dumy, że wiedzą, jak się do tego zabrać. :) Ja ostatnio poczęstowałam gości galaretką drobiową (porcje jednoosobowe), sałatką jarzynową w miseczkach z kruchego ciasta, ciastem 3Bit, pieczonym schabem ze śliwkami. Smakowały też pierogi ruskie, z brzoskwiniami i krokiety z kapustą i grzybami.
Jeżeli masz gdzie kupić kwaśną śmietanę polecam ten przepis na ciasto pierogowe: http://wielkiezarcie.com/recipe70229.html lub ten, bez śmietany: http://wielkiezarcie.com/recipe44836.html. Twaróg w ruskich pierogach zastępuję "cottage cheese", do nadzienia owocowego używam świeżych owoców posypanych cukrem i skrobią kukurydzianą.
Ja często goszczę u siebie obcokrajowców ( na obczyźnie), więc dostęp do produktów polskich jest ograniczony. Najbardziej smakowały gołąbki, co się ich narobiłam z małych kapust to moje...
Bigos jak najbardziej, jeżeli masz obawy, że nie ruszą ,,zepsutej" kapusty to pomieszaj ze świeżą, dodaj mięso, grzyby
Galaretki drobiowe to tez świetny pomysł, można zrobić dzień wczesniej.
Co do zupy- rosół to dobry pomysł, jeżeli masz dostęp do dobrego makaronu. Ja kiedyś zrobiłam grochówkę z boczkiem - smakowała gościom.
"Moim" obcokrajowcom, dla których miałem okazję wiele razy gotować, z polskich dań najbardziej smakował rosół z domowym makaronem i zrazy zwijane wołowe lub wieprzowe (tańsze!!!) podane z kaszą i buraczkami zasmażanymi lub sałatką z ogórków kiszonych. Inne potrawy, które smakowały to: pierogi z mięsem, pierogi ruskie, bigos, a z zup; barszcz z uszkami, ogórkowa i grzybowa z grzybów leśnych. Należy również pamiętać, że obcokrajowcy ziemniaki traktują na równi z innymi warzywami, zatem należy je podawać w umiarkowanych ilościach.
Nich jednak spróbują naszych ,młodych ziemniaczków skrobanych z koperkiem ! z jakimś sosikiem fajnym np pieczarkowym ewentualnie innym .Moi przyjaciele z ułsa ,którzy tu studiowali wiele lat temu bardzo tęsknili za takimi pyrami młodymi ,skrobanymi z kopereczkiem i schabowymi z kapuchą młodą na słonince :)
Raczej nastawiała bym się na naturalność i kuchnię tradycyjną ale nie koniecznie na flaki :)
PS Mój kolega z usa pierwsze flaki zjadł dopiero po 2 latach pobytu w Polsce( na 5 lat studiów ) a i to ,jak prześledził proces produkcji ( mojej Mamy ) od A do Z :) Teraz nieboraczek co przyjedzie pyta o flałki polskie na sposób mamy :) Jest to potrawa dla znających się na rzeczy a nie dla takich " jednorazowych " cieniasów :P
Jolu, flaków bym nie ryzykowała bo naprawdę sporo ludzi podrobów nie jada. Poza tym flaki nie są jakimś wybitnie polskim daniem! W kuchni hiszpańskiej, portugalskiej i francuskiej występują w stu różnych smakach, we Francji oprócz flaków w różnych sosach robi się z nich nawet kiełbasę.
We Florencji do niedawna można co i rusz można było się natknąć na ulicznych sprzedawców bułki z flakami. Nie tylko my jestesmy wyjątkowymi hardcorowcami!
Bigos na ogól smakuje wszystkim, pierogi też, ale jak zrozumiałam autor wątku jest młodym, początkującym kucharzem, a pierogi wymagają sporo roboty i troszkę wprawy.
Jak w temacie, co byście polecili, żeby przygotować do jedzenia dla obcokrajowców :)? takiego polskiego i smacznego, myślałem o gołąbkach i klopsach :) jakieś sugestie :>?
Pierogi , bigos i barszcz czerwony czysty pasuje do Twojego menu .. A jak chcesz sprawdzić odwagę '' zagranicznego '' podaj .. flaki . Oj wielu zbladło na myśl co jest przed nimi w bulionówce .. )) .
Dobreeee
A skąd on tam we Francji flaki weźmie?
Zakładałam ,że Kucharz jest w Pl ..a goście dolecą z zagranicy .. ))Tak na marginesie obserwowałam jak cudzoziemiec ze zdziwieniem w oku i na ustach obserwował mnie jak wcinałam naleśniki z twarogiem i polane wiśniową frużeliną .... ))). No tak jestem kulinarnie zboczona
Bogos może być nie teges bo to przecie zepsuta kapucha....:) barszcz, pierogi, może zurek, gołabki są hitem,rosół, chleb ze smalcem(domowym oczywiscie), na deser sernik:)
prawie sie porzygali po ogorkach kiszonych :P wiec nie wiem czy flaki ogarna :)
Oj, toż to mają delikatne podniebienia
Jacy to obcokrajowcy ? Francuzi, Chińczycy, Egipcjanie ? Ja bym połączyła obie kuchnie w takim sensie, że dowiedziałabym się co u NICH się je i pokombinowałabym nad menu tak, żeby jedzenie było po części ICH, ale zrobione po naszemu ... Chyba trochę niejasno napisałam, ale mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi.
Stawiam na to, że towarzystwo będzie mieszane.
Portugalczycy, Hiszpanie i Francuzi :) no rozumiem o co chodzi :) chcialbym cos takiego dac, zeby bylo polskie ale nie odrzucajace, pomysl z zurkiem mi sie podobaniestety tutak nie kupie zuru, nie jestem tez zaawansowanym kucharzem :D wiec myslalem raczej o czyms prostszym, a portugalczycy jedza wszystko z czosnkiem ;/
To zrób tak jak dziewczyny ci podpowiadają a na środek walnij dużą michę z tzatziki
A jakąś delikatną galaretkę z kurczaka i warzyw? Nie narobisz się a można fajnie udekorować. Śledziki różniaste ale nie wiem, czy tam kupisz...
Moja teściowa ( a jest cenionym kucharzem) stawia na gołąbki i ci, którzy jedzą je po raz (np) drugi pękają z dumy, że wiedzą, jak się do tego zabrać. :) Ja ostatnio poczęstowałam gości galaretką drobiową (porcje jednoosobowe), sałatką jarzynową w miseczkach z kruchego ciasta, ciastem 3Bit, pieczonym schabem ze śliwkami. Smakowały też pierogi ruskie, z brzoskwiniami i krokiety z kapustą i grzybami.
pierogi dobry pomysl :) ale nie wiem czy dam rade... moze jakies wskazowki :>
osoiscie myslalem, o rosole, golabkach, kotletach mielonych, a na deser lody z ajerkoniakiem :D
Jeżeli masz gdzie kupić kwaśną śmietanę polecam ten przepis na ciasto pierogowe: http://wielkiezarcie.com/recipe70229.html lub ten, bez śmietany: http://wielkiezarcie.com/recipe44836.html. Twaróg w ruskich pierogach zastępuję "cottage cheese", do nadzienia owocowego używam świeżych owoców posypanych cukrem i skrobią kukurydzianą.
Ja często goszczę u siebie obcokrajowców ( na obczyźnie), więc dostęp do produktów polskich jest ograniczony. Najbardziej smakowały gołąbki, co się ich narobiłam z małych kapust to moje...
Bigos jak najbardziej, jeżeli masz obawy, że nie ruszą ,,zepsutej" kapusty to pomieszaj ze świeżą, dodaj mięso, grzyby
Galaretki drobiowe to tez świetny pomysł, można zrobić dzień wczesniej.
Co do zupy- rosół to dobry pomysł, jeżeli masz dostęp do dobrego makaronu. Ja kiedyś zrobiłam grochówkę z boczkiem - smakowała gościom.
.... literek dobrej naszej czystej
i śledzik !
trochę świeżego smalcu ze skwarkami i cebulką i świeży chleb ... i imprezka aż się patrzy
Obowiązkowo jeszcze ogóras kiszony
... po ogórkach rzygają ....
ja nieee
"Moim" obcokrajowcom, dla których miałem okazję wiele razy gotować, z polskich dań najbardziej smakował rosół z domowym makaronem i zrazy zwijane wołowe lub wieprzowe (tańsze!!!) podane z kaszą i buraczkami zasmażanymi lub sałatką z ogórków kiszonych. Inne potrawy, które smakowały to: pierogi z mięsem, pierogi ruskie, bigos, a z zup; barszcz z uszkami, ogórkowa i grzybowa z grzybów leśnych. Należy również pamiętać, że obcokrajowcy ziemniaki traktują na równi z innymi warzywami, zatem należy je podawać w umiarkowanych ilościach.
Nich jednak spróbują naszych ,młodych ziemniaczków skrobanych z koperkiem ! z jakimś sosikiem fajnym np pieczarkowym ewentualnie innym .Moi przyjaciele z ułsa ,którzy tu studiowali wiele lat temu bardzo tęsknili za takimi pyrami młodymi ,skrobanymi z kopereczkiem i schabowymi z kapuchą młodą na słonince :)
Raczej nastawiała bym się na naturalność i kuchnię tradycyjną ale nie koniecznie na flaki :)
PS Mój kolega z usa pierwsze flaki zjadł dopiero po 2 latach pobytu w Polsce( na 5 lat studiów ) a i to ,jak prześledził proces produkcji ( mojej Mamy ) od A do Z :) Teraz nieboraczek co przyjedzie pyta o flałki polskie na sposób mamy :) Jest to potrawa dla znających się na rzeczy a nie dla takich " jednorazowych " cieniasów :P
Jolu, flaków bym nie ryzykowała bo naprawdę sporo ludzi podrobów nie jada. Poza tym flaki nie są jakimś wybitnie polskim daniem! W kuchni hiszpańskiej, portugalskiej i francuskiej występują w stu różnych smakach, we Francji oprócz flaków w różnych sosach robi się z nich nawet kiełbasę.
We Florencji do niedawna można co i rusz można było się natknąć na ulicznych sprzedawców bułki z flakami. Nie tylko my jestesmy wyjątkowymi hardcorowcami!
Bigos na ogól smakuje wszystkim, pierogi też, ale jak zrozumiałam autor wątku jest młodym, początkującym kucharzem, a pierogi wymagają sporo roboty i troszkę wprawy.