Trzy różne galaretki, zastygnięte w płaskich talerzach, pokrojone w kostkę i z pokrojonymi truskawkami wsypane do miski. Czarta galaretka rozpuszczona w szklance wody, dodałam duży jogurt brzoskwiniowy i 30% śmietankę (bo akurat miałam na zbyciu). Wlane do miski z pokrojonymi galaretkami. I tyle.
Dziś tarta (hmmm) z serkiem i gruszkami wg kiniak260, która zaskoczyła mnie i nie wiem czy nie rozczarowała na każdym etapie... ciasto kruche, wyszło jak ucierane (robione w malakserze, moje rączki nawet go nie tknęły, chłodziło się w lodówce przez 4 czy 5 h, żeby dało się rozwałkować. W czasie pieczenia zjechały boki i zrobił się placek... na szczęście ciasto nie było jeszcze całkiem upieczone i udało mi się gorące boki lekko podciągnąć i szybko wlać masę serową, żeby przytrzymała boki (masa ładna i pulchna), gruszki w syropie robiły się ok, syrop którym miałam na koniec polać gruszki nałożone na masę zleciał bokami pod ciasto (które wspaniale odsunęło się od boków formy). W efekcie mam ciasto z masą serową i gruszkami zalane syropem... tartą tego nie nazwę. Mam nadzieję, że chociaż będzie dobrze smakować.
Wklejam prywatną wiadomość jaką wysłałem do Makusi.
"Twoje postępowanie urąga wszelkim zasadom przyzwoitości. Pieczesz takie pyszne muffinki, a o Bahusie wielbicielu muffinek to nie pamiętasz. Nawet wirtualnie nie zostałem poczęstowany. VETO !! "
Dżani dziękuję za miłe słowa. Z Pavlową to jest tak wyjdzie blacik bezowy taki sobie to daję więcej make- up i zakrywa wszelkie mankamenty. A co powiesz o tej ?. Ratowałam się blatem biszkoptowym i lało okrutnie, chruśniak malinowy w deszczu trzeba było borówką sklepową ratować się .. ))
Przepis babci, ale widziałam w necie niemal identyczny już parę lat temu, no i w związku z tym mam wątpliwości czy mogę zamieścić... żeby nie było, że ściągam skądś.
Przepis babci, ale widziałam w necie niemal identyczny już parę lat temu, no i w związku z tym mam wątpliwości czy mogę zamieścić... żeby nie było, że ściągam skądś.
Maż w swe strony a ja na Pawlowa! Z nim nie przyjade, bo chlop beze kocha na równi jak i nie bardziej od żony swej, zasiadzie do stołu zje całą i co o nas pomyślisz :D ??
Czyli ''promyczek '' poniżej mnie zamieszkuje .? A jaaa ... zerknęłam zgadza się polecim A1 Bursztynową ja dołącze w Brzeziu . W Strykowie damy znać Promyczkowi niech kawę mieli .
Promyczku ! Widzisz jaka wycieczka wybiera się do Ciebie?. Wszystkie Bursztynową pomkną na jagodzianki , ba a ja to nawet mogę Wolności do Ciebie pomknąć )) .
Promyczku .. nie jest tak źle w kuchni, lniana tunika i .. jedziesz . Przepis jest mój autorski, już wklepałam. Może tylko proszku mniej niż pół łyżeczki albo ja taka ... wrażliwa . Pozdrawiam .
Upał , nie upał ciacho w domu musi być . Całkiem niepotrzebnie ściśle trzymałam się przepisu i... skucha ))) Ciasto do dopracowania po mojemu, smakowo wspaniale orzeźwiające ..
Witam w nowym wątku deserowo wypiekowym , zachęcam do dzielenia się fotkami smakołyków :)
Dziś częstuję ciastem maślankowym z truskawkami, mało go niestety, ale bardzo smakowało moim żarłoczkom, przepis wstawię wkrótce :)
Wczoraj upiekłam ciasto truskawkowe i mufinki. To co zostało zabieram na działkę. Pozdrawiam słonecznie.:))
Pyszności, u nas nic nie zostało:) Ale zrobiłam galaretkę z truskawkami, jeszcze tylko ubiję śmietanę i będzie deser:)
Tort urodzinowy dla męża
Jaki piękny :) Wszystkiego dobrego dla jubilata:)
Dziękuję
Ciasto z truskawkami i pianką toffi i sernik z brzoskwiniami
Na to z toffi to mi ślinka leci
Bogdzia pysznosci czy mozna sie poczestowac
Proszę bardzo, to końcówka, ale dla ciebie wystarczy kochana
Kochana .. !
Widzę jakąś apetyczna polewę .. czyżby z białej czekolady i śmietanki .
Madziu, to sama biała czekolada, wyłożone kosteczki na gorącym cieście, pięknie się rozpuszczają :)
Przepis wklepany" http://wielkiezarcie.com/recipe110294.html
Fajny patent z tą białą czekolada wypróbuję przy najbliższej okazji
Torcik :) i rogaliki ale zostały pożarte nad jeziorem, więc... zdjęcie jeziora dorzucę:
Jedno i drugie cudne ;)
Tort piękny, a jezioro.....i jeszcze góry, aż zazdroszczę. Pozdrawiam.
A ja średnio-udany placek szpitalny (popłynął).
Jaki średnio udany, mega apetyczny, aż ślinka leci :)
Ale za to beza wyszła ci piękna . Truskawki proponuję obtoczyć w kisielu truskawkowym, przytrzyma trochę nadmiar soku.
O jeny przy takiej pogodzie chce wam się stać przy piekarniku. Lepiej kupić lody!
E tam, tylko 34 stopnie, do upału to jeszcze trochę brakuje. :)
Bahati, powiedz mi czy to prawda,że im cieplej to ludzie są milsi? Może nie na temat ale mieszkasz w Italii więc jak to jest?
E tam. Wyniosłam się na dwór, a poza tym późno już było.
Nawet kisiel nie pomógł. Po prostu dałam ich za dużo. A beza mi nigdy nie wychodziła, a jak już pierwszy raz się udała to teraz jest ok.
Wygląda bardzo apetycznie i pewnie też jest smaczny :) Udał się, a Ty narzekasz.
Ojejku jaki nieudany ! Jaki szpetny! Paskudny! Tego jeść się nie da! Proszę o trzy kawałki...
Zostały dwa. Nie zapomnij splunąć (!) po konsumpcji! :D
Dziś poczyniłam pavlową ...uwielbiam :)
O matko :) misia... lecę do Cię :)
Zapraszam :)
Cudna ta Pavlova, jak ja zazdroszczę umiejętności upieczenia tak pięknej bezy
Dziękuję Bogusiu :)
Bogdzia, spróbuj. Jak mnie wyszła, to tobie się nie uda?
Tak, tak, na pewno będę walczyć, truskawki się zaczęły, więc Pavlova będzie na tapecie
Aleeeeeeeeee.... chyba czas nakarmić psy żółtkami!
Kruche ciasteczka z budyniem :)
Kruche ciasto z budyniem, truskawkami, kruszonką i lukrem :)
Pycha :)
No to może się wymienimy na porcyjkę . U mnie kruche ciasto z pianką budyniową i truskawkami
Ja chętnie się wymienię ;)
Herman, angielskie mufiny, amerykanki.
Na dniach piekłam ciasto z truskawkami od makusi,pycha!
I zrobiłam jeszcze tort lodowy od ilki76, właśnie się mrozi....mniam!
Kongo wg. Megi65. Pycha:)
Niedzielny podwieczorek
Hmm, hmm:
galaretkowiec, biszkopt z truskawkami i chleb borówkowy (taki dziwny - na sodzie).
Namiary na chleb borówkowy poproszę
Oki, postaram się jak najszybciej.
Dżanina Fonda, a pochwal się jak robilaś galaretkowca. Wygląda obłędnie smacznie..,mniam.
Trzy różne galaretki, zastygnięte w płaskich talerzach, pokrojone w kostkę i z pokrojonymi truskawkami wsypane do miski. Czarta galaretka rozpuszczona w szklance wody, dodałam duży jogurt brzoskwiniowy i 30% śmietankę (bo akurat miałam na zbyciu). Wlane do miski z pokrojonymi galaretkami. I tyle.
Dziękuję za wpis o sposobie wykonania galaretkowca.
Tego, jak widać prostego cuda, jeszcze nie robiłam. Pora spróbować.
Dziękuję i pozdrawiam
Wygląda naprawdę kusząco. Proszę o przepis, bo sezon na moje truskawki wkrótce się skończy niestety;/
rogaliki z ciasta francuskiego ...
Prosty placek drożdżowy z kruszonką owsiano-kokosową :)
Truskawkowa wariacja z capuccino i kremówką .
Dziś tarta (hmmm) z serkiem i gruszkami wg kiniak260, która zaskoczyła mnie i nie wiem czy nie rozczarowała na każdym etapie... ciasto kruche, wyszło jak ucierane (robione w malakserze, moje rączki nawet go nie tknęły, chłodziło się w lodówce przez 4 czy 5 h, żeby dało się rozwałkować. W czasie pieczenia zjechały boki i zrobił się placek... na szczęście ciasto nie było jeszcze całkiem upieczone i udało mi się gorące boki lekko podciągnąć i szybko wlać masę serową, żeby przytrzymała boki (masa ładna i pulchna), gruszki w syropie robiły się ok, syrop którym miałam na koniec polać gruszki nałożone na masę zleciał bokami pod ciasto (które wspaniale odsunęło się od boków formy). W efekcie mam ciasto z masą serową i gruszkami zalane syropem... tartą tego nie nazwę. Mam nadzieję, że chociaż będzie dobrze smakować.
Hmm .. Ciekawy widok ale ja każde połączenia sera i owocu wsunę, już dreptam ze swoim talerzykiem i widelczykiem .. ))
W smaku obłędnie słodkie (to ten syrop) prawie nie do wydobycia z formy.
Zrobię sobie swoją przeróbkę wykorzystując nadzienie serowe, bo bardzo mi podeszło :)
Bita śmietana z serkiem waniliowym, musem truskawkowym na biszkopcie
Bogusiu leeeecę do Ciebie ...
Lądowisko oświeciłam i czekam
Muffiny z truskawkami i serkiem, drugie z dżemem rabarbarowym i truskawkami, a w piekarniku siedzi ciasto kakaowe z..... wiadomo z truskawkami
Muffiny z truskawkami i serkiem, drugie z dżemem rabarbarowym i truskawkami,
Kakaowe z truskawkami podano:)a w piekarniku siedzi ciasto kakaowe z..... wiadomo z
truskawkami
Upiekłam, i są przepyszne !!!
Upiekłam, i są przepyszne !!!
Cieszę się niezmiernie Alinko :)Dzisiaj z Anną Pawlovą wybieram się w odwiedziny . Chyba wpuszczą nas .
Dzisiaj z Anną Pawlovą wybieram się w odwiedziny . Chyba wpuszczą nas .
Już stawiam na kawę :DAliści, gdybym tydzień temu miała taki torcik to ... stuk - puk w okienko otwórz Madzienko .
Aliści, gdybym tydzień temu miała taki torcik to ... stuk - puk w okienko
otwórz Madzienko .
Wklejam prywatną wiadomość jaką wysłałem do Makusi.
"Twoje postępowanie urąga wszelkim zasadom przyzwoitości. Pieczesz takie pyszne muffinki, a o Bahusie wielbicielu muffinek to nie pamiętasz. Nawet wirtualnie nie zostałem poczęstowany. VETO !! "
Tarta z truskawkami
Mniam:)
Częstuj się do woli bahusie Zostawiłam całą jedna :D
Regulamin chyba zabrania publikowania na forum prywatnych wiadomości! Wstydź się, bahus!
3 blachy bułeczek z serem i truskawkami dla całego stada głodomorów
O matulu, to ja już odpalam miotłę i lecę. Bogdziu, ukryj jedną bułeczkę, plissssss!!!
O matko, ale narobiłaś smaczku :)
ja tz lece i ze smakiem schrupie pysznosci to co uwielbiam najbardziej
Kobieto !!! Serca nie masz ?
Ja na pieczeniowym odwyku, a Ty tu takie pyszności wstawiasz .
Wyłączam biegiem komputer bo mnie rodzinka oskalpuje jak twoje drożdżówki zobaczy .
Pavłowa rządzi tym razem truskawkowo - malinowo- poziomkowa . Jak prezent dla przyjaciół .. ))
Chce byc Twoja przyjaciolka ;)
Nic nie stoi na przeszkodzie ... . Magda i siuup ( reńskie dobrze schłodzone ) . Ja będe wpadała na niedzielne rosołki, bo w tym jesteś mistrzynią !
Tak, u mnie w niedziele zawsze rosół musi być :))) wiec zapraszam
Twoje pavlowe to miszczostwo świata. :D Najpiękniejsza ta przedostatnia. Ta - drugie miejsce.
Dżani dziękuję za miłe słowa. Z Pavlową to jest tak wyjdzie blacik bezowy taki sobie to daję więcej make- up i zakrywa wszelkie mankamenty. A co powiesz o tej ?. Ratowałam się blatem biszkoptowym i lało okrutnie, chruśniak malinowy w deszczu trzeba było borówką sklepową ratować się .. ))
Meguś wykończysz mnie tymi smakołykami...ale cudo...mniam ;)
Eeeee... przedostatnia to ta z truskawkami poukładanymi w takiego "jeża". Pięknaaaa! (wpis 65)
Jak dla mnie wygląda obłędnie, i tak też pewnie smakuje:). Jeszcze parę takich zdjęć Madziu, i będę pod Twym okienkiem czekać z wywieszonym jęzorem:)
Makowiec w cieście cytrynowym wg.Anes
Placek na oleju z brzoskwiniami.
Jaki wysoki i pulchny, super;)
Dzięki Makusiu. A to dla tego, że zamiast 3 dodałam 5 dużych jaj:)
U mnie dziś rządził biały puszek wg Pandzi z gruszkami i jabłkami, dla synka gardzącego owocami w cieście, szybka babka wg Magdal
Pysznie wygląda i na pewno tak samo smakuje. Czy mogę jeden, malusi kawałeczek?
Bardzo proszę:)
U mnie zawsze mile widziany zielony mech( nie wiem juz ktory z kolei).........pyszny i Pavlowa
Pyszności :)
Pychota :)
Basiu ! Ktoś u pisał,że nie miał polotu kuchennego a tu takie cudeńka .
No, Madziu przy takich kolezankach !!!!!!!!!!!............mawiaja, ze ....praktyka czyni mistrza, wiec cwicze, cwicze.
Ciacho kawowo-bezowe
Jeden kawałek to chyba dla mnie.
Zostały jeszcze trzy takie kawałki...zapraszam.
Pędzę
Drugi na pewno dla mnie
Miałam nie piec, ale zmusili Ciacho z kakao, jabłkami i kokosem, pychaaaaaa http://wielkiezarcie.com/recipe21915.html
Zroślak wg kasia72, ale trochę zmodyfikowany :)
Apetyczne bułeczki :)
Dziękuję makusiu i były smaczne, bo z takim farszem pizzowym :)
Pavlova
Już podstawiam talerzyk
Bogusiu!!!
Pierwsza tak udana
PIĘKNA:)
Aleee piękna .. brawooo ! Smacznego ale zerkam na datę to już patera jest czysta
Żeby nie było, że nie dbam o chorego męża! Biszkopt, bita śmietana, czekolada i truskawki.
U mnie dziś za pół godziny wyjedzie z piekarnika ciacho truskawkowe wg makusi :)
Mniam kawalek do kawki bym poprosila ;)
Chleb maślany do odrywania
Piszniuutki .. ))
Chętnie bym oderwał połowę...
Bo to do Ciebie na to mięsiwo właśnie niosłam. :)
Mocno śmietankowy, bo na śmietanie sernik z twarogu mrożonego ))
Uwaga ! Agacia zamyka oczy, bo zemdli
Z przepisu na tartę truskawkową...... Zrobiłam większe Ciacho Kruche Z Truskawami
Ja cieeeee ale widok i zapach ... ))))
...dziękuję ...i pychotka...... to lubię, zimne z lodówki do gorącej kawki... wpadniesz?
Placek drożdżowy z rabarbarem i babka pomarańczowa.
Suuuper ekstaza malinowa truskawkowa. Maliny i truskawki świeże w kawałkach. Pierwszym kawałkiem dzielę się z Wami .
AAALLEE Apetyczna Ta Ekstaza....... biorę kawałek i znikam nim się inni zwiedzą......
Kochana .. Piersią zastawiam .. najpierw obiad : parzycha a potem .. ekstaza na max .
Ja pikole! ale TO obłędnie wygląda!
Bułeczki maślane z kruszonką wg Majki2
Część się trochę przypiekła - idę konsumować :)
Dróżdżóweczki z truskawkami i kruszonką wg olusi23
Ale kusicie, co fotka to większy smak na łakocie :D
Truskawki się kończą, więc u nas tarta z pyszną masą ireny sikory http://wielkiezarcie.com/recipe23252.html , polecam :)
Kradnę kawałek ;)
Sernik na zimno z truskawkami ;)
Sernik na zimno z truskawkami ;)
Ha, to kawałek, za kawałekW tygodniu muffinki z truskawkami wg makusi
Wczoraj ciasto ucierane z wisniami wg toffik
Jak miło :)
Bardzo dobre te Twoje muffinki :)))
Cieszę się )
Chcialam napisac w komentarzach ale na wz nie widzialam przepisu
:) Już się gubię co dodałam czego nie;) Dodałam :)
:)))
Lody karmelowe z orzechami ;)
Łoooo matko!!! Ale cudoooo!
:)
Drożdżówki z ostatnimi truskawkami w tym sezonie z mojego ogrodu
Drożdżóweczka Nocna z Truskawkami......:)
Właśnie skończyłam piec na jutrzejsze zebranie rady szkoły - ciasto obłędnie cytrynowe:
Dobrze, że zaraz idę spać, bo mogłoby nie dotrwać do rana. :)
Mam tylko pytanie ... Gdzie jest to zebranie i o której godzinie ? .Mogę nawet za woźną wystąpić , Ciasto aż do mnie pachnie cytrynką .
W szkole synalka, oczywiście. Taki typowy five o'clock. :) Wierz mi, że mogłabyś nawet tę szkołę wysprzątać. Ciasto jest wspaniałe. :)
Ja jako kobita pracująca ..żadnej pracy ..A przepis z naszej strony czy z rodzinnego notatnika ?
Przepis babci, ale widziałam w necie niemal identyczny już parę lat temu,
Zamieszczaj kochana :)no i w związku z tym mam wątpliwości czy mogę zamieścić... żeby nie
było, że ściągam skądś.
Pizza
Szybkie ciasto z jagodami i biszkopt z bita śmietaną truskawkami i galaretka
tiramisu
Biszkopt padnięty ..ale nie powiedziałam ostatniego słowa hihihihi
Malinowe szczęście .. na wierzch położyłam parę truskawek i od tej strony będziemy '' na sam przójd'' kroić . Kto za ... proszę ze swoim talerzykiem .
mniam
mniam
Teraz Aniu jest dopiero prawdziwe mniam
Ja już lecę z talerzykiem. Poproszę chociaż mały kawałek, żeby dla wszystkich starczyło..
Ach i och za mało by ocenić to cudo...Mniam, mniam!
Kobieto, jesteś niesamowita!!!
Madziu robisz to na własne ryzyko....... jak zjadę na Polską Ziemie oświadczam,że się wpraszam na kawe i ciasto !!
PS. A wojewewództwo to samo co mego lubego :D
A co tam wpraszam .. pukasz i .... kawa na ławę z ciastem i .... napitkiem .W drodze do teściowej czy od teściowej ... zapraszam !
Maż w swe strony a ja na Pawlowa! Z nim nie przyjade, bo chlop beze kocha na równi jak i nie bardziej od żony swej, zasiadzie do stołu zje całą i co o nas pomyślisz :D ??
Zgadzam się z Tobą w 100%
Madziula no Twoje ciacha to nie maja sobie równych a do tego zachęta słowna w Twoim wydaniu to powala mnie już całkowicie
Wczoraj tort czekoladowy dla corki
Dzisiaj muffinki
Sernik :)
Pyszne bułeczki śniadaniowe lniano-otrębowe :)
Zaległości trochę :)
Podziwiam...kiedy Ty masz na to wszystko czas?
Mam duuużo czasu :) Doba to aż 24h!
O ja cieee .. jakie pyszności, z wszystkiego po kawałeczku uszczknę ? Mogę ?
Świeżutkie moje ulubione jagodzianki w/g Marty33
Lecę!!!
Ja też ..
zabiorę Cię, akurat mam po drodze :D
Czyli ''promyczek '' poniżej mnie zamieszkuje .? A jaaa ... zerknęłam zgadza się polecim A1 Bursztynową ja dołącze w Brzeziu . W Strykowie damy znać Promyczkowi niech kawę mieli .
U mnie jest Bursztynowa pod chałupa to i ja się dosiądę a będzie miejsce?
Będzie, będzie :)
a ja nie
No to czekamy na Twoje ciacho ..miało być z truskawkami i ... ?
i jest kruche ciasto z truskawkami , różową bezą i kruszonką. Jeszcze nie napoczęte
Promyczku ! Widzisz jaka wycieczka wybiera się do Ciebie?. Wszystkie Bursztynową pomkną na jagodzianki , ba a ja to nawet mogę Wolności do Ciebie pomknąć )) .
Wczoraj upieczony, dziś rozkrojony.
Serniczek na czekoladowym spodzie z malinami. Maliny jakieś wstydliwe, się pochowały...
U mnie dzisiaj kruche ciasto z truskawkami wg marioli1975. Po raz kolejny:). Pyszne!
Pavlowa i tarta z czereśniami .. ))
Rogaliki ( w środku każdego wetknięta w nutellę wydrylowana czereśnia)
Jeszcze cieplutkie :ciasteczka owsiane najeżone bakaliami, orzeszkami i nasionami .. ))
Dopisano 14-07-07 21:33:16:
I ładnie opakowałam dla Was :
Też za mną chodzą. Czekam aż się trochę ochłodzi bo teraz strach włączać piekarnik.
Dopisano 14-07-07 21:10:37:
megii z jakiego przepisu robiłaś ?Promyczku .. nie jest tak źle w kuchni, lniana tunika i .. jedziesz . Przepis jest mój autorski, już wklepałam. Może tylko proszku mniej niż pół łyżeczki albo ja taka ... wrażliwa . Pozdrawiam .
dziękuję za podzielenie się przepisem ... już jest w ulubionych :) na pewno podzielę się wrażeniami po ich wykonaniu i skosztowaniu
Też schowałam do ulubionych :)
ale cudne ciasteczka i tak pięknie podane :)))
Bez pieczenia ale słooodko :) Do wyboru do koloru personalizowane
lody Magnum w Magnum Pleasure Store Roma.
Co jedzą Młode Dzielne Rysiaki pod Koloseum? Upieczone przez mamę małe, czerwone pizze! :)
Nie wiem co podziwiać .. Coloseum , pizzerki czy błękitne oczęta .
Te oczęta podziwiam!! Z resztą wszystko razem wygląda niebiańsko.
A mnie zaległości weekendowo- owocowe
Malinowy z przepisu megii i pianka z ostatnią w tym sezonie świeżą truskawką.
Wszystko pikne a ta fala ... wyszła suuperancko .
Superowe!!! Muszę też takie cuś upiec :)
Ja też muszę....
Świetne faleeee truskawkowe!
Cudowności......ta Ryśka :)
Upał , nie upał ciacho w domu musi być . Całkiem niepotrzebnie ściśle trzymałam się przepisu i... skucha ))) Ciasto do dopracowania po mojemu, smakowo wspaniale orzeźwiające ..
A ja dziś upieklam coś takiego http://wielkiezarcie.com/recipe4043.html tylko u mnie wersja z wisniami pyszotka mniam
Takie tam na probe
Polizałam ekran .. Kooobieto ale pyszności ..!
Zapraszam do nowego wątku :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=669748&post=669748