Gawędy o jedzeniu
Co dziś jecie na obiadek...12/2014
Pierwsze skojarzenie?? pobojowisko po bitwie pod Grunwaldem
Tak samo pomyślałam.... ale zjadłabym taką wielką porcję mięcha, żeby tłuszcz po brodzie kapał i zapiła winem...jak za króla Sasa...
Podaj adres ..... zabieram paczkę ręczników papierowych do obtarcia pyska i leeeeeeeecccę!
Jagnię na palu, mniam mniam.... no no, zaimponowałeś mi rozmachem
Pokombinowałam, wyszło bardzo smacznie :) Kotleciki z indyka w tymianku, ziemniaczki i mix sałat .
Obiad w mieście wojewódzkim, a w domu deser - bób z masłem.
Nie znam osoby, która nie lubi bobu :))) Teraz w sezonie zawsze po kolacji kg schodzi nam, uwielbiamy :)))
No kurcze też bym tak chciała!!! u nas tylko raz w tyg. bo "trąbimy" potem całą dobę... nawet okna otwarte nie wystarczają haha
U mnie też bardzo lubimy bób, tylko synowa nie lubi, bo mówi, że "zajeżdża kiszonką". Pewnie u niej w domu nie jadało się bobu, więc go wcale nie lubi, i dlatego nie wie co traci. :)
Nie znam osoby, która nie lubi bobu :))) Teraz w sezonie zawsze po
kolacji kg schodzi nam, uwielbiamy :)))
kurczak "po meksykańsku" z ryżem lub chlebem i arbuz na deser ...
Ziemniaki zasmażane z kapustą czerwoną i boczkiem wędzonym...
Na pierwsze odmrożone pierogi ruskie, na drugie...swojski, w domowym zaciszu przyjaciół robiony, salceson!!! Dla mnie małmazyje....
Dopisano 14-06-26 15:51:45:
Jeszcze obowiązkowo świeżonka, jak to po porządnym świniobicu przystało...
Mggi63, odpalaj miotłę i przylatuj, włącz turbo, bo zapasy znikają błyskawicznie
Misia, tak wogóle to po co mi połowa świnki, przybywajcie, całą przerobimy na świeżonkę, a co tam.....
Patrycjo, może na twojej działce ognisko zrobimy? Upieczemy to miesko, a A niech w rzeczce piwo schłodzi
Bogusiu, pomysł trafiony, dzisiaj nocne bajania, tańce, hulanki, swawole przy ognisku. Coś na wzór nocy świętojańskiej ( z lekka opóznionej ). Mięsiwa polewane winem, ziemniaki w popiele, a w potoku trunki wszelakie A juz chłodzi (piwo też drogi bahusie). Przybywajcie, zrobimy zlot czarownic pod Śnieżką (a dokładnie i centralnie pod Wielką Kopą). Wiedzminy mile widziani hihihihi. Nawigację uczulić na kierunek znaków dymnych.
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie- risotto z kurczakiem i pieczarkami (wg Barb82- pyszne!).
Na deser- czereśnie, maliny, bób- co kto chce...
"Polędwiczki "z kurczaka panierowane, młode ziemniaki z koperkiem, mizeria ;)
Jak tak patrzę na te wszystkie zdjęcia z obiadkami, to zaczynam robić się głodna :P Tylko na co tu się zdecydować? Tyle pyszności... :)
Uwielbiam ale sama ich jeszcze nie robiłam ... coś nie mam odwagi a te ze sklepu mi nie smakują. Bałam się również zrobić pączki ale się przełamałam i już kilka lat z rzędu na tłusty czwartek są smażone. Może już dojrzałam do tego rodzaju klusek ? Megi masz sprawdzony przepis ?
Jarzynowa,paluszki rybne,ziemniaki z koperkiem,sałata z rzodkiewką a dla mnie kopytka :)
Żeberka wędzone w kapuście, taki przedsmak przed ogniskową wyżerką
Kiełbaska przysmażona,ziemniaki z koperkiem,mizeria lub bigos z młodej kapusty.
Kiełbasa domowa (własnej roboty) smażona, kalarepka, młode smażone ziemniaki.
Rosół z makaronem, na drugie piersi kurczaka zapiekane z ketchupem, pieczarkami i zółym serem, ziemniaki, mizeria, pomidory z sałatka z por, do picia kompot z wiśni i jabłek
Kotlet mielony,ziemniaki z koperkiem,buraczki i na deser pizza :)
szaszłyki drobiowe i sałatka z cukinii + sosy i pieczywo. Do popicia było piwo.
Rzadko się udzielam ale teraz po prostu muszę! Bahusie jak zrobiłeś sałatkę z cukinii? Wygląda obłędnie...
Dziś u nas tureckie łódeczki z farszem, jogurtem greckim i szczypiorem z przepisu anekbu :)
Dopisano 14-06-29 19:13:53:
Dopisano 14-06-29 19:15:13:
http://wielkiezarcie.com/recipe99798.html troszkę zmodyfikowany.Zamiast kurczaka użyłam udźca z indyka i ominęłam fasolę :)
Wczoraj resztki po-ogniskowe i schabowy soute, dzisiaj własna kaszanka i kapusta duszona w smietanie.
Pyszota:)) Ja bym kaszankę zjadła z kiszoną, duszoną kapustą, ale smaku narobiłaś :)
Makusiu, ja też najczęściej z kiszoną , ale wczoraj zrobiłam młodą ze śmietaną i dzisiaj dojadałam
Makusiu, ja też najczęściej z kiszoną , ale wczoraj zrobiłam młodą ze
śmietaną i dzisiaj dojadałam
Gyros jak z knajpy wg renatyz36,ziemniaki z koperkiem,surówka z młodej kapusty,pieczarki.
Fajnie że przypomniałaś mi o gyrosowym mięsku :) a powiedz jak zrobiłaś te smaczniutkie pieczarki?
Reniu ja blanszuję chwilkę,odcedzam i rzucam na masełko trochę koncentratu i ketchupu i jak potrzeba to wody z 2-3 łyżki dodaję i na koniec doprawiam solą pieprzem i ziołami prowansalskimi :)
Kalafiorowa z ziemniakami, na drugie wszystkiego po trochu: jajko sadzone, piersi kurczaka w przyprawach, ziemniaki z koperkiem, ogorki konserwowe, pieczarki i oliwki. Na deser koktajl z jagód.
Dziś u nas zupa pomidorowa z makaronem, kalafior z bułką tartą i masłem, frytki z młodych ziemniaków i dla chętnych kefir ;)
Kotlety z piersi kurczaka z pieczarkami żółtym serem , ziemniaki , Fasolka szparagowa i pomidorki
Pomidorowa z ryzem, na drugie bitki wieprzowe w sosie jarzynowym, ziemniaki i sałata w smietanie.
Udko z chili i sokiem z cytryny. Miała być młoda kapusta z koperkiem , ale koleżanka przytargała z ogrodu marchewkę - duszona na masełku.
Kotlety Mielone ziemniaki, pomidorki lub ogórki kwaszone
Dziś u nas kurczak w śmietanie z młodą włoszczyzną, młode ziemniaki z koperkiem, surówka z ogórka małosolnego, surowego, pomidora, czerwonej cebuli z koperkiem. Przepraszam, że nie podany na talerzu, ale lecę do pracy i chłopaki sami sobie podadzą :)
Kotlet schabowy,ziemniaki z koperkiem,mizeria,fasolka z bułka tartą.
Kotlet drobiowy panierowany, młode ziemniaki, pieczarki smażone z sosem sojowym, mix sałat z winegretem.
Fajnie jest, łażąc po ogrodzie, "wyrwać" sobie obiad, a jeszcze fajniej, jak ten ogród troskliwie pielęgnuje ulubiona teściowa . Botwinka.
Bahusku czy to zdrowo kapusta z maślanką??!! ja bym nie wyszła z WC do wieczora haha
Kotlet drobiowy panierowany, puree z młodych ziemniaków z koperkiem, kalafior z przesmażoną bułką tartą, mix sałat z czosnkowym winegretem.
Gulasz z łopatki z warzywami + kasza gryczana prażona ... Pyszne ))
Wczoraj ryż smażony i gulasz z indyka z warzywami, dziś fasolka szparagowa i ziemniaki z wody, jajko sadzone/w koszulce.
Dzisiaj koncert życzeń : pulpety w sosie,ziemniaki,marchewka duszona z ziołami lub kaszanka na gorąco,ziemniaki z koperkiem,sałata z rzodkiewka i jogurtem.
Wczoraj na zyczenie corki: zupa ogorkowa z ryzem lub z ziemniakami do wyboru, na drugie makaron z truskawkami
Dzisiaj zupa cebulowa z grzankami i zoltym serem, na drugie gołąbki w sosie pomidorowym z chlebem
Mielony z niespodzianka, mlode ziemniaczki z zielona cebulka ,zasmazana mloda kapustka wg Smakosi
Obiad we Wrocławiu, włoska knajpka - ravioli ze szpinakiem i ricottą polane masłem i parmezanem. Pyyycha. No a tu w domu taka niespodzianka, obiad polski ( a nikogo w domu nie zostawiłam hahaha), schab smażony, ziemniaki i sałatka polana cudnym octem ziołowym. Jak dobrze mieć przyjaciól.
Zupa paprykowo-pomidorowa, grillowany filet z indyka, makaron, chińska mieszanka warzywna :)
Wczoraj ozorki w sosie musztardowym,młode ziemniaki z koperkiem i mizeria z ogórków.
Dzisiaj,jeszcze nie wiem na pewno,ale chyba młoda duszona kapusta (póki jeszcze młoda).
Bitki z karkówki w czosnku, ziemniaki z koperkiem, ogórki małosolne :)
Kapuśniak z młodej kapusty,placki z cukinii z sosem czosnkowym.
Świeży morszczuk , zakupiony prosto z lodu i ryż z warzywami.
Dziś u nas chłodnik litewski z przepisu Bahusa (najlepszy jaki jadłam), jajko sadzone , młode ziemniaki z koperkiem i boczkiem :)
Kiełbaska przysmażana,sos czosnkowy,ziemniaki z koperkiem,mizeria.
Piszczałko, kroje na grube (1-1,5cm) plastry, przyprawiam:sól, pieprz, czosnek, chilli,tymianek lub bazylia. Dobrze jest zamarynować wcześniej. Oprószam mąką i szybko obsmażam z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.,, po 2-3 plastry ,żeby się smażyło nie dusiło. Na tym samym tłuszczu rumienię grube plastry cebuli i czosnku, wrzucam na powrót mięso podlewam niewielką ilością wody i dusze na małym ogniu aż mięso będzie kruche. Zawsze jest bardzo soczyste i aromatyczne.
Pamiętam od czwartku :D
czwartek: mielone nadziewane camembertem, ziemniaki, sałata z ogórkami i koprem w sosie jogurtowym
piątek: naleśniki nadziewane fetą ze szpinakiem (z mojego ogródka :))
sobota: placki ziemniaczane z jogurtem i cukrem i zupka koperkowa
na jutro plany niesprecyzowane... biała z cebulą i ziemniakami z piekarnika z ogórasem małosolnym własnej roboty? chyba tak...
Parówka faszerowana serem w otulinie z boczku wędzonego, smażone z boczkiem i przyprawami ziemniaki, kapusta gotowana w całości polana tartą bułką z masłem, sałata ze śmietaną.
Dziś u nas rosół z makaronem, kurczak pieczony w całości z nadzieniem, ziemniaki z koperkiem surówka z sałaty lodowej, pomidora i dymki ze śmietaną, dla synów piersi z papryką :)
Dopisano 14-07-06 16:16:27:
Łopatka wieprzowa pieczona z szałwią, ziemniaki, fasolka szparagowa, mizeria.
Pomidorowa z makaronem,udka i podudzia z kurczaka pieczone,ziemniaki z koperkiem i do wyboru buraczki lub bigos z młodej kapusty i ogórek małosolny.
Niedziela czyli u mnie obowiązokowo rosół z lanymi kluskami, na drugie piersi kurczaka w sosie, ziemniaki z koperkiem i kapusta duszona z pomidorami i duza iloscia koperku.
filet pieczony w folii z curry i kurkumą, ziemniaki z pieczarkami, surówka na sałacie lodowej ...
W niedziele karkowka duszona , ziemniaki , pomidorki i brokuly a dziś pieczone ziemniaki i zsiadle mleko
Spaghetti wg Heiworth. Dzisiaj piekielne, nie pożałowałam piri-piri
Moi właśnie pojechali na Grunwald- więc moje menu: bób, czereśnie, arbuz, nektarynki, może sałatka z pomidorów malinowych i generalnie co tylko przyjdzie mi do głowy (info dla życzliwych- mam stoperan jakby co).
Moi właśnie pojechali na Grunwald- więc moje menu: bób, czereśnie,
arbuz, nektarynki, może sałatka z pomidorów malinowych i generalnie
co tylko przyjdzie mi do głowy (info dla życzliwych- mam stoperan jakby co).
Wczorajsze lane kluski na rosole, na drugie wisnie z drzewa podczas zbierania ;)
Aromatyczny i bardzo smaczny gulasz z żołądków gęsich wg przepisu Makusi.
Pierś z kurczaka z sosem curry, obsmażane ziemniaki, mix sałat z winegretem.
Gluba666 proszę o przepis na ten sosik. Bardzo apetycznie wyglądają te Twoje talerze, mniammm.
Wczoraj spaghetti po mojemu,dzisiaj szaszłyki,ziemniaki z koperkiem,cukinia w ziołach z patelni,sałata z rzodkiewką i śmietaną.
Kurczak pieczony nadziewany suszonymi morelami i śliwkami, ziemniaczki i marchewka pieczone razem z kurczakiem, ogórki małosolne, kompot z własnych wczesnych jabłek i porzeczek :)
Pomidorowa z makaronem, albo makaron z pomidorowa, na drugie ziemniaczki z koperkiem, piersi kurczaka w ziolach, pomidor i dip z rzodkiewki (pomysl od makusi)
Zurek z ziemniakami i kielbaska, na drugie ryz http://wielkiezarcie.com/recipe25921.html , ryba i dodatki.
Dopisano 14-07-09 21:55:21:
Obiad w restauracji: kotlet saski lub ryba panierowana, ziemniaki tłuczone posypane koperkiem, mizeria i lub buraczki. Córka zupa kalafiorowa
Wczoraj krewetki cytrynowo-maślano-sojowe. Dzisiaj udko serowo-pietruszkowe, właśnie leży sobie w marynacie.
Dopisano 14-07-10 13:47:00:
Takie udko , czy kurczak to ... całe moje dzieciństwo ... ))
Wczoraj luzik bo byłam sama a więc danie ekspresowe z Biedronki wzbogacone przeze mnie ,dzisiaj kotlet mielony,ziemniaki z koperkiem,cukinia z patelni,mizeria.
Wczoraj kasza z warzywami, jajko w koszulce i tuńczyk w sosie własnym
Kurczak (pierś) z ryżem i warzywami. i codzienne drugie danie:
Wczoraj i dziś zupa prowansalska z indykiem (i brązowym ryżem), tarta cebulowa z boczkiem.
A połówek-burżuj na wyjeździe - kaczuszka z zapiekanymi ziemniakami i buraczkami..
Zapraszamy na nowe obiadki :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=669652&post=669652
Rosół z domowym makaronem, żeberka duszone, młode ziemniaki, kapusta młoda na słodko kwaśno, marchewka zasmażana z tymiankiem.
Pyszniasta lazania u nas
Ty każde swoje takie fajne jedzonko fotografujesz? A w tym czasie rodzince język do dupy ucieka - Ty sadysto jeden!!!! A co w tym naczyniu za drugim daniem jest? Bo u mnie to raczej herbata, sok lub kompot do obiadu....
Kochana u Bahuska ZAWSZE piwo
To lecimy z koksem:
I. Kiedy było jeszcze ciepełko, po raz pierwszy w życiu (inspiracja - bahus), chłodnik litewski
II. Spaghetti najzwyklejsze
III. Filet smażony w papierku, młode ziemniaczki i colesław, galaretkowiec.
IV. Wczoraj - kaczka-dziwaczka, młode ziemniaki, sałata ze śmietaną i kalafior z wody, dla chętnych wciąż colesław, biszkopt z truskawkami.
To lecimy z koksem: I. Kiedy było jeszcze ciepełko, po raz pierwszy w
życiu (inspiracja - bahus), chłodnik litewski II. Spaghetti
najzwyklejsze III. Filet smażony w papierku, młode ziemniaczki i
colesław, galaretkowiec. IV. Wczoraj - kaczka-dziwaczka, młode
ziemniaki, sałata ze śmietaną i kalafior z wody, dla chętnych wciąż
colesław, biszkopt z truskawkami.
O matko ile pyszności
Ja poproszę o dwa przepisy na ten galaretowiec i koniecznie!!ten biszkopt z truskawkami,szukam właśnie sprawdzonego przepisu na taki właśnie biszkopt.
Z góry dziękuje.Galaretkowiec - trzy różne galaretki "zastygasz" w trzech dość płytkich talerzach, kroisz w kostkę, wsypujesz do miski. Czwartą galaretkę rozpuszczasz w szklance wody i do rozpuszczonej dodajesz jakikolwiek jogurt albo śmietankę. Ja dodatkowo dałam pokrojone truskawki (dziw, że nie widać). Zalewasz tym pokrojone galaretki. I tyle.
Biszkopt robię z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe356.html (z tym, że obie mąki dajesz w równych proporcjach). Układam truskawki, byle nie za ciasno, bo nie urośnie. Mój piekł się spokojniutko około godziny (zamiast 40 min.) ale musisz sprawdzać patyczkiem. Miła odmiana po "cięższych" ciastach, bo jest mega puszysty i leciutki.
Super,bardzo dziękuje.Przepis na biszkopt znam bo bardzoo często go stosuje,ale bałam się zrobić z owocami.
Galaretowiec rzeczywiście bardzo łatwy,proponuje wstawić do przepisów,będzie łatwo znaleźć a jest na pewno pyszny :)Na takich ciastach ćwiczyłam swoje pierwsze wypieki.A tu miałam pewność,że zakalca nie będzie czyli szło mi dobrze
Nie wstawiałam, bo wydawało mi się, że coś takiego widziałam. :)
A biszkopt? Po prostu trzeba "umiarkowanie" z owocami. Wczoraj zrobiłam z truskawkami, które dwa dni stały zasypane cukrem (czyli były mokre) i kawałkami białej czekolady. I tez wyszedł.
Dopisano 14-06-18 9:23:06:
http://wielkiezarcie.com/recipe110414.html
Proszę bardzo.
Piątek: risotto ze szpinakiem i łososiem
Sobota: pierogi ruskie kraszone boczkiem i cebulką
Niedziela: małe ziemniaczki w skórkach pieczone w piekarniku z czosnkiem i ziołami prow. + klopsiki z indyka i sałata z rzodkiewką, pomidorem i ogórkiem w sosie czosnkowym
Dziś: resztki z wczoraj + zupa z kalarepki
Jutro: klopsiki indycze w sosie curry z ryżem (taki jest plan ;)
Wczorajsza pomidorowa,indyk duszony z majerankiem i jabłkiem,kluski kładzione i sałata ...
Risotto mieszane ryżowo - gryczane z kurczakiem,pieczarkami i warzywami lub kopytka z bułką tartą,surówka z kapusty kiszonej młodej.
Chłodnik sokólski (kupny). Kotlet mielony klasyczny, młode pyreczki, szparagi, kalafior, mizeria.
Pieczone udka z kurczaka, pieczone (mocno pikantne) czerwone ziemniaki, sałaty różniaste skropione octem winnym i oliwą. :)
U nas dzisiaj rosół z makaronem i kluseczkami z wątróbki drobiowej(dojadamy z wczoraj), a na drugie młode, małe ziemniaczki gotowane-posypane dużą ilością koperku,fasolka szparagowa i kotlet drobiowy panierowany tylko w jajku i mące,kompot z truskawek.
Na jutro jeszcze brak pomysłu...
Podpowiadam: pomidorowa z reszty rosołu i kopytka(u nie to nazywa się kluski z serem) z bułką tartą i cukrem. To obiad mój - Hani - z dziś.
Dziękuję bardzo za podpowiedź:)
Niestety rosołu już nie będzie na jutro(zresztą jak w nim pływały kluski z wątróbki to już raczej na pomidorową nie bardzo), ale ugotuję ogórkową:)
Dla mnie i dzieciaków to rzeczywiście leniwe machnę, szybko i na temat.
Niestety mężusiowi co innego muszę zrobić, to jedno z nielicznych dań których nie chce.
Wpadło mi teraz do głowy, że zrobię mu jabłka w cieście naleśnikowym:)
Plan obiadowy na jutro już gotowy:)
Pozdrawiam wszystkich :):):)
Leczo z pulpecikami,ziemniaki,ogórki z rzodkiewką,szczypiorkiem i śmietaną.
Krupnik ryżowy i knedle z truskawkami i śmietaną z cukrem.
Weekend chłodnikowy i pyszny! Mnie wystarczył, a dla połówka dodatkowo schabowy, ziemniaki młode i mizeria. Wczoraj i dziś zupa ziemniaczano-fasolowa, ostra i syta. M. jadł też karkówkę, ale czy dobra..? Nie wiem, ja w tym palców nie maczałam..;)
Zupka z papryczkami wygląda bardzo smakowicie........ napiszesz jaka to pychota, przepisik lub opisik?
Czyżby to był chłodnik na soku pomidorowym?
Dziewczyny, to chłodnik pomidorowy z przepisu Uretana. Rewelacja! Polecam z całego serca!:)
Potwierdzam,że ten chłodnik to rewelacja na letni obiad.
U mnie też był więcej niż 1 dzień i nie wyczułam żeby stracił na wartości.
Fajnie,że się skusiłaś na zrobienie tego chłodnika. i że bardzooo smakował.
To wczorajszy obiadek. a dzisiejszy dopiero w trakcie... Botwinka z jajkiem i wieprzowinka duszona z cebulką i czosnkiem, młode ziemniaczki z koperkiem i ogórek małosolny :)
karczek i ziemniaki z pieca ...
Krupnik,pyzy z przysmażoną cebulką i boczusiem.
Prawdę mówiąc nigdy nie wiem, żurek czy barszcz... Zakwas od psiapsiólki z mąki żytniej, kiełbasa biała, wczoraj robiona w domowym zaciszu przyjaciół, chrzan z pola teściowej, czosnek nasz wspólny. Rezultat - pyszna zupka.
No ale deser to wymiata wszystko, ogrom pooziomek z lasów Rudaw Janowickich. Takich połaci pól poziomkowych nigdy w życiu nie widziałam. Częścią Was częstuję, reszta cierpliwie zamienia się w nalewkę. Mam nadzieję na wspólną degustację tutaj z Wami za kilka miesięcy.
łomatko jaki piękny widok!!!!
Wow, ile poziomek, ale smakowite :)
Czerwone udka (Netki Anetki),purre ziemniaczane ze szczypiorkiem i mizeria.
Dziś wielkie grillowanie, ale że dopiero za chwil kilka, trzeba coś w porze obiadowej zjeść. Taki lekki starter..:)
Gołąbki i ziemniaki z koperkiem.
Barszczo-żurek z jajkiem, śmietaną i zieleniną. Indyk w sosie serowo-pietruszkowym z chilli.
W ostatnim czasie u mnie było:
piatek: botwinka i kasza, gulasz z szynki i ogorki
sobota: kapusniak, na drugie pstrag ryż i sałata z pomidorami
Niedziela: rosol z makaronem, na drugie koktajl truskawkowy
Poniedzialek: dalej rosol i gołabki w sosie wlasnym lub pomidorowym do wyboru z bułka lub ziemniakami.
Wtorek: Zurek z ziemniakami i kielbaska, na drugie makaron z truskawkami
środa: cebulowa z duza iloscia sera i grzankami, na drugie bigos z chlebem
Dzisiaj zupa pomidorowa z makaronem w domu a potem wycieczka zakonczona przepyszna golonka z kapusta i dodatkami
maz zamowil kwasnice
Piszczałko przepiękna fotorelacja
Też mi się podoba ..!
Dzieki dziewczyny :)))
Aż się zrobiłam głodna ;)
Jaja sadzone, ziemniaki z koperkiem, surówka z kalarepy (wg Anny Z). Na deser- truskawki.
Dorsz zapiekany z warzywami,ziemniaki z koperkiem,mizeria.
U nas od wczoraj tylko kisiel...
Grypa żołądkowa? Jeśli tak, to wspólczuję i zyczę szybkiego powrotu do zdrowia
Niestety Bogusiu...dzięki za życzenia:)
Wczoraj: pomidorowa z ryzem, ma drugie bigos z młodej kapusty z chlebem
Dzisiaj: zupa z kalarepy z ziemniakami, na drugie nalesniki z domowym dzemem z truskawek
Kapuśniak z młodej kapusty,kotlet z fileta kurczaka,ziemniaki z koperkiem,mizeria.
Ale zazdroszczę tych obiadków...u nas dziś jeszcze kisiel i słone paluszki,jutro trochę rosołu :)
To Was zmogło Teraz tylko szybko wracajcie do zdrowia i zaraz nadrobicie
Dziś u nas rosół z makaronem kurczak pieczony, młode ziemniaki z koperkiem, duszona marchewka z czosnkiem i natką pietruszki :)
Dopisano 14-06-22 14:17:48:
Dziś już jednego identycznego zjadłem...drugiego nie dam rady
Zapraszam do mnie mam mniejszą porcyjkę
Podudzia z kurczaka pieczone,ziemniaki z koperkiem,sałata ze śmietaną i fasolka szparagowa z bułką tartą.
Kurczak w sosie z kurkami, młode ziemniaki, mizeria z rzodkiewką
Królik w sosie, młode ziemniaczki i marynowane buraki :)
Mniammmm... :)
Makusiu podaj przepis na tego królika.
Wklepię tutaj jak wrócę, przed momentem dałam na bloga :)
Już jest, zapraszam :) http://wielkiezarcie.com/recipe110474.html
Ależ smakowicie to wygląda!
Dziękuję :)
Kalafiorowa z ziemniakami, pieczona kiełbasa z cebulką i świeżą bułką + ogórek małosolny. Na deser- czekoladowa ekstaza.
Zupa pomidorowa, calzone ze szpinakiem i jajkami :)
Dopisano 14-06-23 14:48:45:
Koktajl arbuzowo-truskawkowy :)
Piątek: botwinka i młode ziemniaczki
Sobota: udka pieczone na ostro, młode ziemniaki i sałata z cukinią.
Niedziela: żeberka duszone, kluski śląskie i młoda marchewka z porem,bakłażany zapiekane ze szpinakiem, pomidory z cebulką.
Ale pyyysznosci :)))
A dziękuję! :)
Pomidorowa z makaronem,indyk z pieczarkami,kasza jęczmienna,sałata z rzodkiewką i śmietaną.
Pierogi ruskie z okrasą.
Że też ta moja durna rodzina nie lubi ruskich pierogów, więc kochana zaadoptuj mnie na czas takiej wyżerki, proszę .
Bogdziu, adopcja załatwiona , Ty robisz ciasto ja resztę
Proszę sobie żądać rodzaj, ilość wnet przybywam .
Dla każdego coś innego..
Wczoraj: córa rosół na indyku z makaronem, ja sałatka z rukolą, fetą, wędzoną rybą i wszelkimi zalegającymi w lodówce warzywami i gołąbki, M gołąbki, w ilości "robiącej" za dwa dania. Dziś: wszyscy zupa z fasolką szparagową, bobem i kaszą jaglaną, i dla chętnych reszta gołąbków (które będziemy dojadać myślę przez kolejne trzy dni, podobnie zresztą jak zupę..;)) ja dodatkowo - bób saute.
Oczywiście - wczoraj: indyk w sosie miętowym, przysmażone młode ziemniaczki i mizeria.
Dzisiaj zaprosiłem parę osób na mięso z grilla (a właściwie to z ogniska)