Zostałam obdarowana dwoma ogromnymi udźcami z indyka. Nigdy nie przyrządzałam tego mięsa, a chciałabym może na obiad w jakimś sosie. Może polecicie jakiś przepis dla początkującej??
Wielki udziec a wiec był ''wielki ptak '' . Jeżeli wielki i młody mięso będzie młode i nie włókniste. Kiedyś zakupiłam tak ładnie wyglądające udźce indycze (małe) i ... nigdy więcej . Długa obróbka termiczna a mięso zrobiło się łykowate, włókniste . Wyleczyłam z indyka.
Moje propozycje na noc udźce w przyprawy jakie lubisz i do rękawa do piekarnika 180C zależy czas zależy od wagi mięsa (1kg/godz) .
Możesz również obsmażyć na gorącym tłuszczu a następne na wolnym ogniu dusić z małą ilością wody. Pod koniec warto do wytworzono sosu dodać nacie pietruszki , selera , pora i lubczyku .
Przyprawiam go w całości ulubionymi przyprawami, szpikuję czosnkiem - w małe nakłucia wciskam ząbki, Ustawiam piekarnik na 190 st. Udziec ląduje w foli do pieczenia na pierwsze 40 min. Po tym czasie na drugą blachę wykładam ziemniaczki w ósemki pokrojone i przyprawione moją mieszanką do ziemniaków i olejem. Piekę kolejne 40 min. wszystko. W ten sposób mam do zrobienia tylko już surówkę, a cały obiad z piekarnika. PYCHA.
Zostałam obdarowana dwoma ogromnymi udźcami z indyka. Nigdy nie przyrządzałam tego mięsa, a chciałabym może na obiad w jakimś sosie. Może polecicie jakiś przepis dla początkującej??
Wielki udziec a wiec był ''wielki ptak '' . Jeżeli wielki i młody mięso będzie młode i nie włókniste. Kiedyś zakupiłam tak ładnie wyglądające udźce indycze (małe) i ... nigdy więcej . Długa obróbka termiczna a mięso zrobiło się łykowate, włókniste . Wyleczyłam z indyka.
Moje propozycje na noc udźce w przyprawy jakie lubisz i do rękawa do piekarnika 180C zależy czas zależy od wagi mięsa (1kg/godz) .
Możesz również obsmażyć na gorącym tłuszczu a następne na wolnym ogniu dusić z małą ilością wody. Pod koniec warto do wytworzono sosu dodać nacie pietruszki , selera , pora i lubczyku .
Życzę kulinarnego sukcesu .
Ja robię, jak mam znajomych na obiedzie tak :
Przyprawiam go w całości ulubionymi przyprawami, szpikuję czosnkiem - w małe nakłucia wciskam ząbki, Ustawiam piekarnik na 190 st. Udziec ląduje w foli do pieczenia na pierwsze 40 min. Po tym czasie na drugą blachę wykładam ziemniaczki w ósemki pokrojone i przyprawione moją mieszanką do ziemniaków i olejem. Piekę kolejne 40 min. wszystko. W ten sposób mam do zrobienia tylko już surówkę, a cały obiad z piekarnika. PYCHA.
Ostatnio robię dość często taki :
http://wielkiezarcie.com/recipe6890.html
Co prawda filet ,ale myślę ,że z udźcem też można pokombinować :)
http://wielkiezarcie.com/recipe37241.html
Robiłam też udziec z jabłkami,majerankiem i czosnkiem i też był bardzo dobry :)
Polecam ten z pomaranczami i kokosem.........wysmienity.