Forum

Kuchenne porady

Udziec indyczy na obiad

  • Autor: abidiasz Data: 2014-07-18 09:11:04

    Zostałam obdarowana dwoma ogromnymi udźcami z indyka. Nigdy nie przyrządzałam tego mięsa, a chciałabym może na obiad w jakimś sosie. Może polecicie jakiś przepis dla początkującej??

  • Autor: megi65 Data: 2014-07-18 09:35:06

    Wielki udziec a wiec był ''wielki ptak '' . Jeżeli wielki i młody mięso będzie młode i nie włókniste. Kiedyś zakupiłam tak ładnie wyglądające udźce indycze (małe) i ... nigdy więcej . Długa obróbka termiczna a mięso zrobiło się łykowate, włókniste . Wyleczyłam z indyka.

    Moje propozycje na noc udźce w przyprawy jakie lubisz i do rękawa do piekarnika 180C zależy czas zależy od wagi mięsa (1kg/godz) .

    Możesz również obsmażyć na gorącym tłuszczu a następne na wolnym ogniu dusić z małą ilością wody. Pod koniec warto do wytworzono sosu dodać nacie pietruszki , selera , pora i lubczyku .

    Życzę kulinarnego sukcesu .

  • Autor: iwciaG Data: 2014-07-18 09:35:21

    Ja robię, jak mam znajomych na obiedzie tak :

    Przyprawiam go w całości ulubionymi przyprawami, szpikuję czosnkiem - w małe nakłucia wciskam ząbki, Ustawiam piekarnik na 190 st. Udziec ląduje w foli do pieczenia na pierwsze 40 min. Po tym czasie na drugą blachę wykładam ziemniaczki w ósemki pokrojone i przyprawione moją mieszanką do ziemniaków i olejem. Piekę kolejne 40 min. wszystko. W ten sposób mam do zrobienia tylko już surówkę, a cały obiad z piekarnika. PYCHA.

  • Autor: heiworth Data: 2014-07-18 10:01:32

    Ostatnio robię dość często taki :

    http://wielkiezarcie.com/recipe6890.html

    Co prawda filet ,ale myślę ,że z udźcem też można pokombinować :)

    http://wielkiezarcie.com/recipe37241.html

    Robiłam też udziec z jabłkami,majerankiem i czosnkiem i też był bardzo dobry :)

  • Autor: Basialis Data: 2014-07-18 14:24:41

    Polecam ten z pomaranczami i kokosem.........wysmienity.

Przejdź do pełnej wersji serwisu