Zazdroszczę Ci tego dostępu do mięs wszelakich tak samo mocno jak heiworth do ryb!:) Możesz więc wyczarować "oryginał", a ja muszę się zadowolić się namiastką.. niemniej jednak smaczną..;)
Inspirowałam się trochę przepisem Mircii, a poza tym trochę przepisem Asi z Kwestii Smaku. Ogólnie jednak robiłam jak zwykle "na czuja". Zależało mi, żeby zapiekanka "nie pływała", więc robiąc sos mięsno-pomidorowy mocno go odparowałam, podgotowałam też 10 minut ziemniaki (czego nigdy nie robię) co bardzo mocno wpłynęło na suchość zapiekanki - da się ją łatwo kroić, nie rozwala się, nie ma zbędnego sosu, dzięki czemu każda warstwa zachowała swój smak. Poszłam też na łatwiznę - ani bakłażana, ani cukinii nie podsmażałam, nie grillowałam. Posoliłam tylko plastry i odstawiłam by puściły sok, a później przepłukałam i osuszyłam. Układałam na przemian, także oba warzywa znalazły się również wewnątrz zapiekanki, cudnie zmiękły i nie spowodowały, że wszystko pływało.
Dziś u nas panierowane, pikantne kotlety z łopatki, pieczone ziemniaki, surówka z pora, marchewki i jabłka, ogórki i pomidory z cebulą, sos czosnkowy, chutney śliwkowy z przepisu Bahusa :)
Zupa kalafiorowa z ogromną ilością koperku:) Na drugie leczo z cukinią, bakłażanem i mielonym mięsem z szynki - dla mnie z ziemniorami (wiem, dziwne, ale tak lubię), dla reszty z pieczywem.
Właśnie ja jak mam ochotę na coś to dzień tygodnia nie ma znaczenia :D kilka lat temu to i u mnie była tradycja,że rosół miał być w niedzielę lub pomidorowa :)
Udka natarłam solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, przesmażyłam ok 5 minut, dorzuciłam średnią cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyłam. Zalałam piwem i dodałam łyżkę miodu. Zmniejszyłam ogień i dusiłam ok godzinę, w razie potrzeby uzupełniając płyn. :)
To przez pazernosc... Przyszedl znajomy, piwo przyniosl... Ja fanka nie jestem, wiec dzielnie udawalam, ze pije i gdy pozegnalam goscia piwo dostal kurak. :) nic sie nie marnuje. ;)
Pierogi z mąki pszennej pełnoziarnistej, 2 rodzaje, jedne prawie jak ruskie tylko jeszcze dodałam sporo pieczarek, a drugie z samymi pieczarkami i cebulką. W sumie wyszło mi 150 sztuk. :)
U mnie też kurczak, tyle że nie na butelce, a w rękawie. Do tego ziemniaki i surówka marchewkowa miała być, ale trafiła do kosza, bo okazała się gorzka. Może ktoś zna przyczynę? Takie coś przydarzyło mi się pierwszy raz i nie mam bladego pojęcia dlaczego. Zamiast surówki były więc małosolne.
Mówią że marchew gorzknieje jak jest za bardzo nawożona gleba... czyli zawinił pewnie rolnik... nic nie poradzisz. Mnie się tak zdarzyło raz z marchewką raz z ogórkami hm i w hasiok
Wybiegnę trochę naprzód. W niedzielę z okazji pewnej okrągłej rocznicy wybieramy się do dobrej poznańskiej restauracji. Pomóżcie wybrać menu. (Proszę nie kierować się ceną, ten jeden raz w życiu pragniemy zaszaleć )
Nr 15. Uczciwy kawał zez jelenia...lub nr 34. Gęsia pierś... A jeżeli jeszcze do tego zupa to: nr 27. Żur duszony na prawdziwkach. Potem Sorbet zez truskawek i mango. I do toastu napój z małym procentem: Lodowa - waniliowa kula, bita śmietana i ajerkoniak, a dla Ciebie Belvedere Magnum :-)
Dla Ciebie zrobie wyjatek, bierz! Pieczona na rozgrzanej odwroconej blasze z para, do zsuwania uzywam...posypanej maka podkladki pod tort. No i nie zblizam sie z walkiem do ciasta. Po pierwszym wyrastaniu dziele na 300g porcje, formuje kule, zostawiam do ponownego wyrosniecia, formuje rozciagajac, na to sos (pomidory z sola, pieprzem i bazylia, lyzka oliwy) na to dodatki i do pieca :)
Wczoraj i dziś węgierska zupa wg praliny (pychotka!), dla połówka dodatkowo żeberka w kiszonej kapuście z piekarnika (co się dusiły ponad 3 godziny...) z ziemniakami.
Normalnie od dobrych dwóch tygodni wszyscy po kolei szczujecie mnie gołąbkami! Tak się nie robi :) szczególnie że jakoś ostatnio czas mi się skurczył i nie mam kiedy zrobić takich frykasów;(
Normaal, voor een goede twee weken iedereen op zijn beurt op instigatie me duiven! Dus niet dat :) doen vooral dat een of andere manier de laatste keer ik gekrompen en als ik niet zulke lekkernijen hebben; (
Mam to samo ! Jestem ostatnio szczuta grzybami z lasu i kaszanką !
Rosół z makaronem dla córy, ja zjadłam w wersji z ziemniakami, a na późne drugie danie była pizza ze szpinakiem, mozarellą i pomidorkami koktajlowymi i suszonymi, z dodatkiem oliwy i octu balsamicznego.. Wyszło na to, że we trójkę pochłonęliśmy trzy blaszki. Cóż, raz na jakiś czas można poszaleć z kaloriami..:/
Na TAKI obiad to rezerwuję miejsce przy Twoim stole na przyszły rok, a że jestem przekonany, że jest pyyycha to z góry zapowiadam się u Ciebie przez kolejne lata :)
Dziś poczyniłam pieczone fileciki z kurczaka, zamarynowane w jogurcie z przyprawami, obtoczone w płatkach kukurydzianych, pieczone ziemniaki, warzywa z sosem musztardowo miodowym, jogurtowy sos czosnkowy ;)
Ja w sumie to co na śniadanie, czyli jajko w warzywach, Młode spaghetti z sosem bolońskim długo i powoli gotowanym. Na deser owoce: winogrona, arbuz, jabłka i ananas.
Filet z kurczaka smażony z kurkami w sosie śmietanowym, ziemniaki z zieleniną, smażona fasolka owinięta szynką szwarcwaldzką i panierowana.
Mniam, same pyszności... :)
Takie oto pierogi ruskie i golabki. Ja kuskus z papryka.
Swoim apetycznym wglądem pokazują, że chcą do buzi... :-)
Noo mniamnuśnie... a fasolka szparagowa ale szparagi super apetycznie :)
U nas sobota sola pieczona, sos czosnkowy i frytki
Niedziela rosół, ziemniaczki z koperkiem, kotlety z karczku (na cały talerz haha) i surówka z białej kapusty
Dziś "jufka" turecka ... piersi z kurczaka, surówka i jakiś sosik czosnkowy
U mnie dziś zupka z kalarepki, z jajkiem , na drugie ryż z jabłkami i cynamonem.
Po tym, co napisałeś o kurkach, to bym się chyba bała.
Czy ta fasolka jest wcześniej obgotowana potem Smażona czy Smażona surowa ?
Wczoraj ZNOWU ...gołąbki pieczone, ze skawrkami boczkowymi i z sosem pomidorowo-bazyliowym. Dzisiaj obiad gwizdany.
Dziś hot-dogi z prażoną cebulką.
meksykański kurczak z chlebem ...
Krokiety z barszczem czerwonym
Dziś u nas rosół z prawdziwej wiejskiej kury, kluski śląskie z sosem z kurek, filet z kurczaka, pikantne duszone warzywa ;)
Dopisano 14-08-25 16:56:14:
Pyszny obiadek :)
U nas karkówka w sosie, modra kapusta i ziemniaki - wciąż jeszcze skrobane.
Zupa ogórkowa,spaghetti z kiełbaską.
Ja poproszę o talerz zupki :)
Kąski indycze marynowane w czosnku i przyprawach na kaszy gryczanej, która ostatnio często gości na moim stole :)
Rosół wołowo-drobiowy z makaronem i: dla mnie kaszotto z szynką i cebulką, dla połówka wołowina z ziemniakami, pomidorem i ogórkiem małosolnym.
a od soboty gotowaniem zajmuje się jakaś knajpa na wynos bo zaczynają się Mistrzostwa Świata w siatkówce ...
Leczo.
Dziś w mojej kuchni króluje Moje Późne Szczęście Będzie armia przepysznych pierogów z mięsem... pewnie sporo wskoczy do mrożenia na zaś
A dla chętnych jest jeszcze gar lecza... muszę zabezpieczyć młodszą latorośl przed zagłodzeniem podczas mojego wyjazdowego urlopu haha
Dziś reszta kalarepkowej i placki ziemniaczane , mniam.
Kapuśniak z kiszonej kapusty.
Ale mi smaka narobiłaś...chyba jutro ugotuję :)
Podroby cielęce w sosie śmietanowo-koperkowym.
Wariacje na temat musaki z przepisu Mircii.. Ziemniaki, bakłażan, cukinia, papryka, pomidory i oczywiście dużooo mięsa..:)
O jej , ale apetyczne. Mam baraninkę, muszę zrobić musakę.
Zazdroszczę Ci tego dostępu do mięs wszelakich tak samo mocno jak heiworth do ryb!:) Możesz więc wyczarować "oryginał", a ja muszę się zadowolić się namiastką.. niemniej jednak smaczną..;)
Małpiatko, masz może jakiś sprawdzony przepis?
Inspirowałam się trochę przepisem Mircii, a poza tym trochę przepisem Asi z Kwestii Smaku. Ogólnie jednak robiłam jak zwykle "na czuja". Zależało mi, żeby zapiekanka "nie pływała", więc robiąc sos mięsno-pomidorowy mocno go odparowałam, podgotowałam też 10 minut ziemniaki (czego nigdy nie robię) co bardzo mocno wpłynęło na suchość zapiekanki - da się ją łatwo kroić, nie rozwala się, nie ma zbędnego sosu, dzięki czemu każda warstwa zachowała swój smak. Poszłam też na łatwiznę - ani bakłażana, ani cukinii nie podsmażałam, nie grillowałam. Posoliłam tylko plastry i odstawiłam by puściły sok, a później przepłukałam i osuszyłam. Układałam na przemian, także oba warzywa znalazły się również wewnątrz zapiekanki, cudnie zmiękły i nie spowodowały, że wszystko pływało.
Dziękuję, też pójdę "na skróty". Przepisów Mirci nie mogę znależć
Może ja pomogę ,bo też robiłam nie raz tę musakę ...a przepisu szukałam i szukałam ...ale teraz wiem już jak znaleźć :)
http://wielkiezarcie.com/recipe15133.html
Dzięki wielkie, zapisane i do zrobienia w oczekiwaniu pozostaje
Dziś u nas kartacze z nadzieniem z wołowego mięsa ;)
Ale ładniusie.....mniami!
Dziękuję
Ślinotoku dostałam
Wpraszam się na jednego chociaż ...pozwolisz ???
Oczywiście...jeszcze siedem zostało.
Dziękuję
Dzisiaj Knedle ze Śliwkami, polane słodką śmietaną.....
Dopisano 14-08-26 17:36:33:
Oooo.... właśnie, takie tam Knedelki.....:)
Ostatnio bylo:
pomidorowa, piersi kurczaka w gyrosie jajko sadzone brokuły i pomidory w sosie czosnkowym ziemniaki z patelni w ziolach
ogorkowa z ziemniakami, kluski ziemiaczane gulasz z łopatki i modra kapusta
barszcz czerwony z ziemniakami i spagetti
krupnik z ziemniakami, pulpety w sosie wlasnym ziemniaki i surowka z czerwonej kapusty
Na pomidorową się wpraszam :)
Bardzo prosze :))) u mnie musi byc czesto bo dzieci uwielbiaja, tak samo jak ten niedzielny rosol haha
Wlasnie robie przeciery pomidorowe na zime :)
Spagetti wygląda świetnie, chyba dzisiaj takie zagości dzisiaj na moim stole
:)))
Znów leczo :)
U nas też będzie leczo :)
Co moze byc lepszego pod koniec lata? :)
żurek na wędzonce i białej kiełbasie - z ziemniakami.
Kradnę dwie łyżki...mniam ;)
Ik steel twee eetlepels ... yum;)
A Ja Ci kradnę dwa kopytka......
Jutro pani ma wyjazd, i sporo zupy dla pana zostało - dwoje byście się najedli....
barszcz czerwony "solo", kluski ziemniaczane z mięsem zwane "kartaczami", ogórek małosolny
a jak ktoś może, to z wczoraj został deser
Pikantna zupa z zielonej soczewicy z curry, na drugie wczorajsza "musaka".
Proszę o przepis na tą zupę.
Bardzo proszę..
http://wielkiezarcie.com/recipe100230.html
Potwierdzam as, o dobry przepis prosisz :) Zupka jest pyszna :)
Dziś u nas kapuśniak na wędzonym boczku, klopsiki w sosie pieczarkowym, kopytka, buraczki zasmażane ;)
Dopisano 14-08-27 16:01:11:
Mniam, piękne i kształtne kopytka, moje dzisiaj wręcz przeciwnie, za świeże ziemniaki miałam i był mały problem ze zlepianiem
Ale w smaku z pewnością wyśmienite i z skwareczkami mniammmm:)
Pysznie Twoje jedzonka wyglądają :)
Wczorajszy kapuśniak,placki ziemniaczane z dipem ziołowym.
Ostatnio było :
Wstążki z mięsem ...
Bakłażany,cukinia,filet z kurczaka z kuskusem ...
Grzyby w sosie śmietanowym od Niebieskiej Różyczki ...
Gołąbki i smażone ziemniaki
Kurczak pomidorowo-paprykowy z piri-piri.
Kurczak nadziewany morelami i śliwkami pieczony z warzywami :)
Dziś u nas panierowane, pikantne kotlety z łopatki, pieczone ziemniaki, surówka z pora, marchewki i jabłka, ogórki i pomidory z cebulą, sos czosnkowy, chutney śliwkowy z przepisu Bahusa :)
Dopisano 14-08-28 15:32:15:
Dopisano 14-08-28 15:33:07:
Dopisano 14-08-28 15:33:57:
Dopisano 14-08-28 15:35:22:
Dopisano 14-08-28 15:36:55:
Wczorajsza pikantna zupa soczewicowa, na drugie faszerowana papryka.
wczoraj: zupa z kalarepy z ziemniakami, na drugie placki ziemniaczne z kleksem jogurtu i cukrem
dzisiaj: kapusniak, na drugie poledwiczka mizeria ziemniaki
Ojojoj...placuszki ziemniaczane-takie uwielbiam...mniam.
"Patatki" w pomidorach zapiekane z parmezanem, rukola z papryka i pomidorem.
Te "patatki" bardzo przypominają mi włoskie gnocchi. Mogę się mylić ale myślę, że się nie mylę
Tym wlasnie sa w gwarze Mlodych Rysi. :)
Teraz wszystko jasne
Dzisiaj bedą duszaki (prażuchy, duszonki jak kto woli) i barszcz biały do picia
zapiekanka z tortellini i surówka z pomidorów
Zupa kalafiorowa z ogromną ilością koperku:) Na drugie leczo z cukinią, bakłażanem i mielonym mięsem z szynki - dla mnie z ziemniorami (wiem, dziwne, ale tak lubię), dla reszty z pieczywem.
U nas też tak jemy :D
Racuszki z jabłkami i serkiem wiejskim
Pychota!
Dziś warzywnie...
Stek z rekina w ziołach (świeży tymianek i bazylia) pieczony w folii.
Dzisiaj tylko rosołek bo zostałam sama na ranczo i trzeba było zrobić coś szybko,łatwo i smacznie.
mniam juz chce niedziele u siebie :)))
Właśnie ja jak mam ochotę na coś to dzień tygodnia nie ma znaczenia :D kilka lat temu to i u mnie była tradycja,że rosół miał być w niedzielę lub pomidorowa :)
Ja w tygodniu sporadycznie robie tez rosol, zreszta moge jesc go codziennie, tylko nie wiem jak reszta rodziny zareagowalaby na to :)))
I tu właśnie problem w reszcie towarzystwa
Kotlet kurzy, ziemniaki wciąż młode - bo skrobane, sałata lodowa z jakims włoskim sosem.
Jajo sadzone lub jajecznica, ziemniaki tłuczone i ćwikła
Udka z kurczaka duszone w piwie z miodem, kuskus, rukola.
Udka w piwie jeszcze nie jadłem a zdradzisz przepis ?
Udka natarłam solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, przesmażyłam ok 5 minut, dorzuciłam średnią cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyłam. Zalałam piwem i dodałam łyżkę miodu. Zmniejszyłam ogień i dusiłam ok godzinę, w razie potrzeby uzupełniając płyn. :)
Dzięki ja tak robię golonke tylko nie dodaje miodu ale następnym razem zrobię kurczaczka
Co za marnotrawstwo tego szlachetnego trunku...
Przecież to dwa w jednym piwo i zagrycha w jednym
To przez pazernosc... Przyszedl znajomy, piwo przyniosl... Ja fanka nie jestem, wiec dzielnie udawalam, ze pije i gdy pozegnalam goscia piwo dostal kurak. :) nic sie nie marnuje. ;)
Ostatnie dwa dni jadłam. :) Raz w normalnym i raz w Redd'sie. Gotowanie z butelką w łapie jest OK.
Żeberka i golonka na kapuście
Niesamowicie apetyczne to wszystko, a pachnie aż u mnie
Na kiszonej kapustce mniammm :)
Makaron z papryką,cukinią,pieczarkami i czosnkiem przyprawiony ziołami prowansalskimi.
Barszcz biały (dutkowy) i ziemniaki
Pierogi z mąki pszennej pełnoziarnistej, 2 rodzaje, jedne prawie jak ruskie tylko jeszcze dodałam sporo pieczarek, a drugie z samymi pieczarkami i cebulką. W sumie wyszło mi 150 sztuk. :)
Udka w piwie i ryz z warzywami.
Kotlet z fileta kurczaka w sezamowej panierce,ryż,fasolka szparagowa z bułką tartą.
Rosół z makaronem. Polędwiczka wieprzowa smażona z szałwią, fasola szparagowa polana tartą bułką, marchewka zasmażana z tymiankiem i cebulką, ziemniaki, masło ziołowe.
Roladki schabowe...
Kurczak po zbójnicku + ziemniaki ...
Po zbójnicku, to znaczy nabyty na drodze rozbójniczego przywłaszczenia?
Wczoraj golonka z zasmazana kapusta i dodatki (w mojej ulubionej knajpie w Ustroniu)
Dzisiaj: lane kluski na rosole, kotlety z piersi kurczaka i sałatka z ogorka kiszonego papryki i cebuli, ziemniaki z koperkiem
Rosołek drobiowo-wołowy z kluseczkami z kaszy manny i natki pietruszki, placuszki ziemniaczne z dodatkiem natki pietruszki :)
Po sobotnim obżarstwie, wczoraj cienki rosołek i mięsko (chyba szynka) , które zostało i na dzisiejszy obiad.
Dopisano 14-09-01 17:13:43:
Mięso wczorajsze ale sos dzisiejszy
Kurczak pieczony na butelce, pomidory.
U mnie też kurczak, tyle że nie na butelce, a w rękawie. Do tego ziemniaki i surówka marchewkowa miała być, ale trafiła do kosza, bo okazała się gorzka. Może ktoś zna przyczynę? Takie coś przydarzyło mi się pierwszy raz i nie mam bladego pojęcia dlaczego. Zamiast surówki były więc małosolne.
Mówią że marchew gorzknieje jak jest za bardzo nawożona gleba... czyli zawinił pewnie rolnik... nic nie poradzisz. Mnie się tak zdarzyło raz z marchewką raz z ogórkami hm i w hasiok
Zupa z soczewicą z selerem naciowym wg małpiatki,kotlet mielony,ziemniaki,sałatka z buraczków,fasolka szparagowa z bułką tartą.
Dzisiaj żeberka próżone - średnio pikantne (bez zaciągania sosu) modra kapusta gotowana z jablkami.
Kaszanka pieczona z cebulą (w piekarniku). Pieczywo ...a do popicia...wiadomo co
Kaszankę z piekarnika pod nos mi tu podstawia ....... Sadysta jeden .....
Seria - szybkie obiady - kiełbaski grillowe i surówka z młodej kapusty
Malze z pomidorami i bialym winem.
O jessssuuuu jakie wspaniałości, mniammmm. Znowu zazdroszczę
Mnie, przydałyby się te muszelki.
Pomidorowa musi być :)...dziś z makaronem,na drugie ziemniaki,kotlet schabowy z kością i sałata strzępiasta z octem i cukrem ...
Pyzy z mięsem,surówka z białej kapusty a dla mnie cukinia pieczona i fasolka szparagowa z bułką tartą.
Kradne pyzy, wszystkie nie jedna ;)))
Nie musisz kraść,chętnie poczęstuję
Zupa ogórkowa (ogórki ukiszone samodzielnie)z ziemniakami,na drugie pulpeciki wieprzowe w sosiku,kasza,surówka z kiszonej kapusty.
Dziś i jutro dla chętnych pikantna zupa gulaszowa. Jutro dla nieletnich risotto.
Podudzia z kurczaka pieczone,ziemniaki z koperkiem,surówka z kiszonej kapusty (produkcja własna).
zupa jarzynowa z lanym ciastem, bigos z bagietką lub/ i naleśniki z jabłkami.
Ziemniaki ,fasolka szparagowa,pomidory i jajko sadzone...
Pysznie i kolorowo. A te różyczki to deser czy przystawka ?
Podejrzewam,że to raczej goździki
Faktycznie, goździki
To danie główne dla naszej świnki weganki
Karkówka grillowana,sałatka z ogórków, fasola szparagowa. (dla chętnych ziemniaki lub pieczywo)
Mniam :)
Kebab :)
Spojrzałam pod "dobrym kątem" i myślałam, że to twój dekolt.
Dokładnie to samo pomyślałam....
Grillowany filet z kurczaka, smażone ziemniaki, kalafior, mix sałat z czosnkowym winegretem.
Gluba666, yyyyy znooowu KURAK, przecież za chwilę Ty sam zaczniesz gdakać, lojalnie uprzedzałam jakby co . Wiem, masz kokoszkę w herbie, co???
Tak poważnie, to bardzo, bardzo apetyczne i już mam ochotę lecieć do zagrody, wyciąć pierisiątko i taki obiadek zjeść.Gołąbki
Mmmmm... jadłabym. :)
A ja mam dzisiaj paprykę faszerowaną. Chcesz?
- Bahati serdecznie zapraszam - nawet z rodziną
- a papryka nadziewana jest tym samym co gołąbki - mielone z ryżem i na blaszce do piekarnika ?
Pewnie, ze chce :) u mnie dzis cukinia z papryka, cebula i pomidorami duszone razem. Ja w formie gestej zupy to jem, reszta z ryzem.
Makaron razowy z boczkiem ,kabanosami,serem białym i cebulką ...
Zupa kalafiorowa,kiełbasa smażona, bigos z kapusty,ziemniaki pieczone,mizeria.
Botwinka, na drugie faszerowane papryki. Jutro pierogi. Kupne
Kaszanka z wyrobów własnych przyjaciół.
Filet Victoria ( albo okoń nilowy ) panierowany w jajku i bułce, ziemniaki obowiązkowo skrobane i fasolka.
Spaghetti aglio olio wg heiworth z piri-piri, kolendrą i grana padano.
A u mnie pierogi ze śliwkami
Wybiegnę trochę naprzód. W niedzielę z okazji pewnej okrągłej rocznicy wybieramy się do dobrej poznańskiej restauracji. Pomóżcie wybrać menu. (Proszę nie kierować się ceną, ten jeden raz w życiu pragniemy zaszaleć )
A oto oferta knajpy:
http://www.mlynskiekolo.pl/index.php/pl/restauracja/menu.html
Bahus, no... osiołkowi w żłoby dano...toż wszystko cudnie brzmi, ja proponuję - zameldujcie sie tam na czas wypróbowania wszystkiego
Bahus, no... osiołkowi w żłoby dano...toż wszystko cudnie brzmi, ja
Chętnie...ale wiesz; tyle kredytu to żaden bank mi nie daproponuję - zameldujcie sie tam na czas wypróbowania wszystkiego
Proponuję takie menu, jakie ja bym wybrała:
Nr 15. Uczciwy kawał zez jelenia...lub nr 34. Gęsia pierś... A jeżeli jeszcze do tego zupa to: nr 27. Żur duszony na prawdziwkach. Potem Sorbet zez truskawek i mango. I do toastu napój z małym procentem: Lodowa - waniliowa kula, bita śmietana i ajerkoniak, a dla Ciebie Belvedere Magnum :-)
Gęsta zupa z grochu zielonego z boczkiem ,kiełbasą i mięsem + bułka ...
Rodzinka Smażona sola ziemniaki pomidorki lub kwaszona czerwona kapusta a ja ziemniaki i duszone grzybki
Rodzinka Smażona sola ziemniaki pomidorki lub kwaszona czerwona kapusta a ja
Ciekawi mnie na jakim, tłuszczu tę rodzinkę smażyłaś?ziemniaki i duszone grzybki
Na gorącym
Pizza
Łooo matko, pysznie wygląda! Pazerna nie bądź i daj kawałek :)
Dla Ciebie zrobie wyjatek, bierz! Pieczona na rozgrzanej odwroconej blasze z para, do zsuwania uzywam...posypanej maka podkladki pod tort. No i nie zblizam sie z walkiem do ciasta. Po pierwszym wyrastaniu dziele na 300g porcje, formuje kule, zostawiam do ponownego wyrosniecia, formuje rozciagajac, na to sos (pomidory z sola, pieprzem i bazylia, lyzka oliwy) na to dodatki i do pieca :)
Skrzydła pieczone z pyreczkami + brukselka
Rewelacja!!
Pieczony mintaj ze szpinakiem, ziemniaki z koperkiem, mizeria z zieleniną ;)
naleśniki z sosem grzybowo-śmietanowym i dodatki
musaka plus czerwone wytrawne wino:
ziemniaki w plastry, posypać oregano i solą
bakłażany zmiękczone w plastry, posypać oregano i solą
pomidory w plastry, posypać oregano i solą
mięso wołowe mielone usmażone z czosnkiem, oregano, cebulą, 2 łyżki bułki tartej na koniec
troszeczke strakowanego sera
beszamel z żółtkami
i do pieca
Golabki i swiezy chleb z ziemniakami.
Jednego "gołąba" porywam :)
Golabki i swiezy chleb z ziemniakami.
Jak to ?? chleb z ziemniakami?Pieczone filety z udek kurczaka, fasolka szparagowa z czosnkową oliwą z oliwek, ziemniaki z koperkiem ;)
Wczoraj i dziś węgierska zupa wg praliny (pychotka!), dla połówka dodatkowo żeberka w kiszonej kapuście z piekarnika (co się dusiły ponad 3 godziny...) z ziemniakami.
Piekielne żeberka.
Szynka w sosie,kasza jęczmienna surówka z kiszonej kapusty.
Gołąbki.
Zupa kremowa z dyni :)
Duszony schab w sosie czosnkowym ,ziemniaki i surówka z pora,jabłka i marchewki ..
Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną w sosie pomidorowym, puree ziemniaczane z zieleniną.
flaczki z grzybów ( z kani ), gulasz z bagietką, ryż z jabłkami
Normalnie od dobrych dwóch tygodni wszyscy po kolei szczujecie mnie gołąbkami! Tak się nie robi :) szczególnie że jakoś ostatnio czas mi się skurczył i nie mam kiedy zrobić takich frykasów;(
Normaal, voor een goede twee weken iedereen op zijn beurt op instigatie me
Mam to samo ! Jestem ostatnio szczuta grzybami z lasu i kaszanką !duiven! Dus niet dat :) doen vooral dat een of andere manier de laatste keer
ik gekrompen en als ik niet zulke lekkernijen hebben; (
Niedziela - rosół wołowo kurzy
Poniedziałek błyskawica - barszcz na niedzielnym rosole i uszka z zamrażarki
dzisiaj wtorek - opiekane pyreczki i schabowy z kością.
Łazanki z własną kapustą kiszoną i maślakami oraz mięsem + barszcz...
Dopisano 14-09-09 17:17:51:
Na deser kluski serowe z masłem ,cukrem i cynamonem....
Dla mnie prosze łazanki a dla dzieci kluski :)))
Zaproszenie aktualne ...tylko Ty wiesz ...potrzebuję trochę czasu
Myslalam ze chociaz na jakies resztki sie zalapiemy ;)
No co Ty ??? Resztki ??? Dla Was ?...Nigdy !!!
Wszytko ma być pięknie przyrządzone i podane :)))
Spaghetti a kiełbaską.
Ogniskowy obiad; szaszłyki, kiełbaski i najsmaczniejsze ziemniaki z żaru. Woda zródlana wprost z górskiego strumyka
Rosół z makaronem dla córy, ja zjadłam w wersji z ziemniakami, a na późne drugie danie była pizza ze szpinakiem, mozarellą i pomidorkami koktajlowymi i suszonymi, z dodatkiem oliwy i octu balsamicznego.. Wyszło na to, że we trójkę pochłonęliśmy trzy blaszki. Cóż, raz na jakiś czas można poszaleć z kaloriami..:/
Pulpety w sosie ze świeżych podgrzybków, kasza gryczana i młoda kapusta (zapas z zamrażarki). Kompot mieszany (wiśnie, nektarynki, siwki, jabłko).
Zupa ogórkowa i w ramach koncertu życzeń kiełbasa przysmażana,ziemniaki pieczone,mizeria.
Rosół z kury, panierowana pierś z kurczaka.
A'la chilli con carne ...
Ostatnio jedliśmy: z zup,każda na 2 dni -minestrone, rosół z makaronem,pomidorówka,
II dania:
-bitki z łopatki w sosie,ziemniaki,mizeria,fasolka szparagowa.
-filety z kurczaka w panierce qqrydzianej,ziemniaki,ogórek,kalafior.
-kotlety gołąbkowe w sosie pomidorowym,ziemniaki.
Dziś mam kotlety rybne,frytki,kapusta kiszona.
Placki ziemniaczane z pomidorami i mozzarellą zapieczone.
Pychotka :)
calzone z papryką, grzybami, serem i kawałkami kurczaka ...
żeberka próżone - średnio pikantne, kapusta kiszona, ziemniaki, kompot z jabłek
Miały być ryby smażone...niestety...dziś obiad na bardzo szybko bo zrobiony w niecałe pół godziny z tego co w lodówce ...
jajka sadzone,ziemniaki ,kiełbasa,cebulka przysmażona,pomidory i pieczarki marynowane ...
Pierogi ruskie.
Krokiety ze Szpinakiem i Fetą + Barszczyk do picia...:)
Krokiety ze Szpinakiem i Fetą + Barszczyk do picia...:)
Pycha!
Dzisiaj obiad płynny...
Na TAKI obiad to rezerwuję miejsce przy Twoim stole na przyszły rok, a że jestem przekonany, że jest pyyycha to z góry zapowiadam się u Ciebie przez kolejne lata :)
Zaproszenie dla Ciebie bezterminowe, mam nadzieję , że za rok też powiemy sobie Sto lat!
Za rok to po takim obiedzie to idziemy na Śnieżkę, a Ty włazisz w szpilkach, no muszę to zobaczyć :)
Prawie gołąbki Czyli pulpety w sosie z ryżem i brukselką.
Dzisiaj pani kucharka została oddelegowana do mycia okien i obiad został przyniesiony z Nan King
- duża lumpia i mięso grilowane w sosie słodko kwaśnym z makaronem
Zupa kalafiorowa
Dziś poczyniłam pieczone fileciki z kurczaka, zamarynowane w jogurcie z przyprawami, obtoczone w płatkach kukurydzianych, pieczone ziemniaki, warzywa z sosem musztardowo miodowym, jogurtowy sos czosnkowy ;)
Ja w sumie to co na śniadanie, czyli jajko w warzywach, Młode spaghetti z sosem bolońskim długo i powoli gotowanym. Na deser owoce: winogrona, arbuz, jabłka i ananas.
Gulasz z cielęciny mocno podlany winem
Karczek pieczony,ziemniaki,buraczki,pieczarki duszone z papryką
Nowe obiadki już są , zapraszamy do dzielenie się pomysłami i smacznymi fotkami :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=680078&post=680078