Witam!Mam do Was pytanko dostałam od znajomej zakwas na chleb wraz z przepisem w którym jest napisane,aby dodać min. szklankę maki żytniej, czy ja mogę tą mąkę zastąpić np. mąką razową ewentualnie mąką graham i z tego wyjdzie mi kolejny zakwas na odłożenie na późniejszy chleb?
Kiedyś się bawiłam z zakwasem i z braku mąki żytniej podkarmiałam go zwykłą pszenną. I też żył. Nie bawię się, bo mi chleb na zakwasie zwyczajnie - nie smakuje.
Nie martw się tak, myślę, że na grahamce czy razowej też przeżyje. To nie apteka.
Możesz zastąpić. Wyjdzie Ci kolejny zakwas, który będzie miał trochę inną strukturę ale dalej będzie to dobry zakwas do zrobienia chlebka. Mój zakwas ma już kilka lat, robię go zawsze z mąki żytniej ale do pieczenia dodaję również mąki razowe (żytnią lub pszenną) i różne nasionka. Moja rodzina bardzo lubi swojski chlebek zrobiony na zakwasie.
Dokładanie - mąki można mieszać.. Nasz zakwas miał półtorej roku i.. podczas przeprowadzki stłukł się biedak. Teraz hodujemy nowy i pierwszy chleb z niego wyszedł przedni, także tyle dobrze.
Witam!Mam do Was pytanko dostałam od znajomej zakwas na chleb wraz z przepisem w którym jest napisane,aby dodać min. szklankę maki żytniej, czy ja mogę tą mąkę zastąpić np. mąką razową ewentualnie mąką graham i z tego wyjdzie mi kolejny zakwas na odłożenie na późniejszy chleb?
http://wielkiezarcie.com/article69501.html ,,, może tu znajdziesz coś interesującego
Kiedyś się bawiłam z zakwasem i z braku mąki żytniej podkarmiałam go zwykłą pszenną. I też żył. Nie bawię się, bo mi chleb na zakwasie zwyczajnie - nie smakuje.
Nie martw się tak, myślę, że na grahamce czy razowej też przeżyje. To nie apteka.
Możesz zastąpić. Wyjdzie Ci kolejny zakwas, który będzie miał trochę inną strukturę ale dalej będzie to dobry zakwas do zrobienia chlebka. Mój zakwas ma już kilka lat, robię go zawsze z mąki żytniej ale do pieczenia dodaję również mąki razowe (żytnią lub pszenną) i różne nasionka. Moja rodzina bardzo lubi swojski chlebek zrobiony na zakwasie.
Dokładanie - mąki można mieszać.. Nasz zakwas miał półtorej roku i.. podczas przeprowadzki stłukł się biedak. Teraz hodujemy nowy i pierwszy chleb z niego wyszedł przedni, także tyle dobrze.
Dzięki! jutro kupię potrzebne mi ziarenka i zacznę zarabiać chlebek.
pozdrawiam
To też kwestia smaku i gustu,oczywiście mąki można ze sobą mieszać,sekret tkwi tylko i wyłącznie w dobrym zakwasie i na tym proponuję się skupić.
a co to jest dobry zakwas ?
Mily, grzeczny i uczynny... Ty znowu nic nie wiesz!!! ;)
aaaaa, to przepraszam teraz już będę szukał takiego