Forum

Kuchenne porady

ostre papryczki

  • Autor: dagusia_29 Data: 2014-09-30 17:54:14

    mam dość sporo ostrych papryczek i nie wiem co z nimi zrobić proszę o pomysly najlepiej w słoiki :) papryczki chude i długie :) 

  • Autor: Rzymianka Data: 2014-09-30 18:02:01

    Wysuszyć i do słoika.

  • Autor: okruszek33 Data: 2014-09-30 18:11:56

    Jak masz aż tak dużo, to część zamarynuj i część zasusz.

  • Autor: bea39 Data: 2014-09-30 18:32:24

    Ostatnio też zostałam obdarowana większą ilością ostrych papryczek, ale te dały się nadziewać serem. Część zalałam oliwą, dodałam ząbki czosnku, świeży tymianek z rozmarynem, część zakisiłam z innymi warzywami ( nie spodziewałam się,że mogą być takie dobre :) )

    Część możesz oczywiście zasuszyć (mam takie zasuszone razem z nasionkami a potem rozdrobnione-super przyprawa), ale niestety nie do wszystkiego już zużyjesz. Te zalane oliwą możesz traktować jak świeże.

  • Autor: anusia_m Data: 2014-10-01 14:25:16

    Możesz je zamarynować jak zwykła paprykę. 

  • Autor: małpiatka Data: 2014-10-01 14:30:12

    Możesz też zrobić oliwę z papryczkami - niebo w gębie! Po prostu je zalewasz oliwą i przechowujesz tak jak zwykle (ja czasem je kroję, by uzyskać szybszy i mocniejszy efekt) - fantastyczny dodatek do sałatek, marynat, pizzy...

  • Autor: majolika Data: 2014-10-05 06:49:18

    Ojej, skarb! Możesz do oliwy wsadzić z ziołami prowansalskimi i czosnkiem i masz pyszną oliwę do sałatek i świetne papryczki  .Ich ostrość w  oliwie spada- przechodzi do oliwy. W moich przepisach znajdziesz przepis na papryczki ostre marynowane. Jednak najlepiej zrobić  ostrą pastę paprykową typu sambal oelek(tez moich przepisach). Jak chcesz mieć super ostrą pastę- wysusz je i potem zblenduj z dodatkiem oliwy, czosnku i odrobiny soli i cukru. Ja własnie zakupiłam  ostre papryczki  i suszę na taką pastę.Pozdrawiam.

  • Autor: Basialis Data: 2014-10-06 14:30:38

    Czy musi stac w lodowce?

  • Autor: małpiatka Data: 2014-10-06 17:45:00

    Nie, nie musi stać w lodówce, ale na pewno w miejscu zaciemnionym - tak jak każda oliwa.

  • Autor: Basialis Data: 2014-10-06 19:09:50

    Dzieki

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-10-05 10:55:37

    Witam, w ubiegla niedziele bylam na swiecie jablka i jadlam tam konfiture z ostrych papryczek, cos niesamowitego, polaczenie cukru i ostrej papryczki bardzo mnie zachwycilo. Pani powiedziala mi przepis, a jego uscislenie znalazlam w internecie (1kg. ostrej papryczki pokroic i wymieszac z 75dag cukru, poczekac az pusci sok, rozgotowac, podusic tluczkiem do ziemniakow, dodac sok z jednej cytryny i jeszcze podgotowac 10 min., gorace wkladac do sloikow). Przepis ten jest niewyprobowany, ale zamierzam zrobic po niedzieli, pozdrawiam.

  • Autor: EkskluzywneAGD Data: 2014-10-13 11:34:30

    Ja zawsze marynuje w słoikach i mam na całą zimę,to moim zdaniem zdecydowanie najlepsza  z możliwych opcji,ewentualnie na bieżąco zrobić leczo na ich bazie,szczególnie jeżeli lubimy ostre potrawy.

  • Autor: heiworth Data: 2014-10-16 13:59:25

    Ostatnio robiłam to ...

    http://wielkiezarcie.com/recipe111968.html

    Polecam :)

  • Autor: Malinaa27 Data: 2014-11-03 14:21:09

    Ja osobiście najchętniej korzystam z sypanych przypraw do dodania ostrości. Np. takie chili xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx po prostu jest ekologiczne i sprawdzone zwłaszcza w przepisach z kuchni meksykańskiej :)

    link usunięty przez moderatora, ponieważ narusza regulamin(reklama)

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-11-03 14:26:07

    Znowu reklama tego młyna

  • Autor: Laugasel1 Data: 2014-11-03 20:02:54

    Ja robiłam taki sos gęsty. Z normalnymi paprykami i z przecierem pomidorowym, Jeśli chcesz to poszukam przepis u siebie. Konsystencja podobna do ketchupu. Wychodzi sporo słoików.

Przejdź do pełnej wersji serwisu