Meksykański chleb - to takie bardziej ciasto - wytrawne, pikantne - pieczone z serem, ostrym jalapenio, zwykłą papryką i kukurydzą. Za zwykły chleb nie może robić, trzeba mieć chętnych do zjadania w krótkim czasie - bo bardzo szybko pleśnieje, nawet przechowywany w lodówce (góra 2-3 dni). Idealny jako przekąska na różne spotkania z serwowanym alkoholem. To jedna z pierwszych rzeczy, która zachwyciła mnie za oceanem.
Wykonanie bardzo proste - wystarczy wymieszać wszystkie składniki, rozbełtując wcześniej trochę jajka.
Można dodać czerwonej papryki - żeby uzyskać ładny kolor
Ten krem kukurydziany - to taka papka (którą kiedyś kupiłam przez przypadek, nie podoba mi się, ale przy okazji zużyłam do tego "ciasta"). Jako, że jest ono wilgotne - zwykła kukurydza z puszki spokojnie się nadaje. Moim zdaniem nawet lepiej wygląda.
Jakbyś nie miała maślanki - ja, za recepturami na pancaksy zakwaszam mleko 1 łyżką octu.Bo z całym opakowaniem maślanki nie mam co zrobić.
Jak już pisałam - jest bardzo wilgotny, przez co nietrwały w przechowywaniu, bardzo szybko pleśnieje.
Ale w smaku. Rewelacja.
Przepis jest na małą blaszkę. Na zwykłą - trzeba zwiększyć proporcje.
Amerykański cup to ok. 218 ml - plus minus nasza szklanka duraleksowa, zapełniona ciut poniżej brzegu.
Placki (tortille) kukurydziane, jak już ktoś pisał, albo pierożki z mąki kukurydzianej (u mnie z nadzieniem pieczarkowym), smażone w głębokim tłuszczu (przepis gdzieś posiałam, ale pewnie w sieci jest ich pełno).
Mam już trochę tej mąki i nie wiem co z niej zrobić?? Może jakieś pomysly??
Chleb - zerknij w moich przepisach.
Meksykański chleb - to takie bardziej ciasto - wytrawne, pikantne - pieczone z serem, ostrym jalapenio, zwykłą papryką i kukurydzą. Za zwykły chleb nie może robić, trzeba mieć chętnych do zjadania w krótkim czasie - bo bardzo szybko pleśnieje, nawet przechowywany w lodówce (góra 2-3 dni). Idealny jako przekąska na różne spotkania z serwowanym alkoholem. To jedna z pierwszych rzeczy, która zachwyciła mnie za oceanem.
Jakby Cię zainteresował - mogę odnaleźć przepis
Tortillę - naleśniki na mące kukurydzianej
Ja poproszę o przepis na meksykański chleb brzmi bardzo ciekawie
Tu jest link do przepisu. http://allrecipes.com/recipe/mexican-style-cornbread/detail.aspx
Wykonanie bardzo proste - wystarczy wymieszać wszystkie składniki, rozbełtując wcześniej trochę jajka.
Można dodać czerwonej papryki - żeby uzyskać ładny kolor
Ten krem kukurydziany - to taka papka (którą kiedyś kupiłam przez przypadek, nie podoba mi się, ale przy okazji zużyłam do tego "ciasta"). Jako, że jest ono wilgotne - zwykła kukurydza z puszki spokojnie się nadaje. Moim zdaniem nawet lepiej wygląda.
Jakbyś nie miała maślanki - ja, za recepturami na pancaksy zakwaszam mleko 1 łyżką octu.Bo z całym opakowaniem maślanki nie mam co zrobić.
Jak już pisałam - jest bardzo wilgotny, przez co nietrwały w przechowywaniu, bardzo szybko pleśnieje.
Ale w smaku. Rewelacja.
Przepis jest na małą blaszkę. Na zwykłą - trzeba zwiększyć proporcje.
Amerykański cup to ok. 218 ml - plus minus nasza szklanka duraleksowa, zapełniona ciut poniżej brzegu.
Dziękuje za przepis
Ależ proszę bardzo.
Dobry wątek .. dzisiaj nabyłam cały kilogram mąki i ...będę śledziła watek z zainteresowaniem ))
Trochę tej mąki można zużyć do : http://wielkiezarcie.com/recipe106738.html To ciekawy sposób na nudnego kurczaka, przynajmniej u nas.
Placki (tortille) kukurydziane, jak już ktoś pisał, albo pierożki z mąki kukurydzianej (u mnie z nadzieniem pieczarkowym), smażone w głębokim tłuszczu (przepis gdzieś posiałam, ale pewnie w sieci jest ich pełno).
Mąka kukurydziana świetnie sprawdza się w kruchym cieście. Ma piękny żółty kolor i robi się naprawdę kruchutkie
Polecam rozpływającą się w ustach i rozpadającą się w dłoni ;) szarlotkę kukurydzianą (bezglutenową) http://wielkiezarcie.com/recipe48068.html