Forum

Kuchenne porady

Mąka kukurydziana

• Autor: dagusia_29 Data: 2014-11-05 20:32:46

Mam już trochę tej mąki i nie wiem co z niej zrobić?? Może jakieś pomysly?? 

• Autor: ekkore Data: 2014-11-05 20:42:18

Chleb - zerknij w moich przepisach.

Meksykański chleb - to takie bardziej ciasto - wytrawne, pikantne - pieczone z serem, ostrym jalapenio, zwykłą papryką i kukurydzą. Za zwykły chleb nie może robić, trzeba mieć chętnych do zjadania w krótkim czasie - bo bardzo szybko pleśnieje, nawet przechowywany w lodówce (góra 2-3  dni). Idealny jako przekąska na różne spotkania z serwowanym alkoholem. To jedna z pierwszych rzeczy, która zachwyciła mnie za oceanem.

Jakby Cię zainteresował - mogę odnaleźć przepis

Tortillę - naleśniki na mące kukurydzianej

• Autor: dagusia_29 Data: 2014-11-06 18:47:45

Ja poproszę o przepis na meksykański chleb brzmi bardzo ciekawie 

• Autor: ekkore Data: 2014-11-06 19:08:37

Tu jest link do przepisu. http://allrecipes.com/recipe/mexican-style-cornbread/detail.aspx

Wykonanie bardzo proste - wystarczy wymieszać wszystkie składniki, rozbełtując wcześniej trochę jajka.

Można dodać czerwonej papryki - żeby uzyskać ładny kolor

Ten krem kukurydziany - to taka papka (którą kiedyś kupiłam przez przypadek, nie podoba mi się, ale przy okazji zużyłam do tego "ciasta"). Jako, że jest ono wilgotne - zwykła kukurydza z puszki spokojnie się nadaje. Moim zdaniem nawet lepiej wygląda.

Jakbyś nie miała maślanki - ja, za recepturami na pancaksy zakwaszam mleko 1 łyżką octu.Bo z całym opakowaniem maślanki nie mam co zrobić.

Jak już pisałam - jest bardzo wilgotny, przez co nietrwały w przechowywaniu, bardzo szybko pleśnieje.

Ale w smaku. Rewelacja.

Przepis jest na małą blaszkę. Na zwykłą - trzeba zwiększyć proporcje.

Amerykański cup to ok. 218 ml - plus minus nasza szklanka duraleksowa, zapełniona ciut poniżej brzegu.

• Autor: dagusia_29 Data: 2014-11-07 17:24:10

Dziękuje za przepis 

• Autor: ekkore Data: 2014-11-07 18:16:57

Ależ proszę bardzo.

• Autor: megi65 Data: 2014-11-05 22:35:40

Dobry wątek .. dzisiaj nabyłam cały kilogram mąki i ...będę śledziła watek z zainteresowaniem ))

• Autor: Smosia Data: 2014-11-06 14:05:35

Trochę tej mąki można zużyć do : http://wielkiezarcie.com/recipe106738.html To ciekawy sposób na nudnego kurczaka, przynajmniej u nas.

Placki (tortille) kukurydziane, jak już ktoś pisał, albo pierożki z mąki kukurydzianej (u mnie z nadzieniem pieczarkowym), smażone w głębokim tłuszczu (przepis gdzieś posiałam, ale pewnie w sieci jest ich pełno).

• Autor: kaśka.k Data: 2014-11-08 06:32:51

Mąka kukurydziana świetnie sprawdza się w kruchym cieście. Ma piękny żółty kolor i robi się naprawdę kruchutkie

• Autor: słodki buraczek Data: 2014-11-08 19:39:49

Polecam rozpływającą się w ustach i rozpadającą się w dłoni ;) szarlotkę kukurydzianą (bezglutenową) http://wielkiezarcie.com/recipe48068.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu