Forum

Gawędy o jedzeniu

Ryba na wigilijnym stole

  • Autor: madina99 Data: 2014-11-28 16:10:46

    Jakie ryby i w jaki sposób przyrządzacie na stół wigilijny-może w tym roku zrobiłabym rybkę po innemu.Ja najczęściej robię karpia smażonego,rybę po grecku,smażone filety rybne a siostra przynosi rybę w galarecie.A w tym roku wigilia u mnie i chciałabym aby było miło,przyjemnie i smacznie.

  • Autor: makusia Data: 2014-11-28 16:14:34

    U mnie podobnie ( tylko bez ryby z galarecie, nikt nie lubi) dodatkowo łosoś z grilla, uwielbiamy.  Po za tym śledzie z cebulką i sałatki śledziowe. 

    Głęboko się zastanawiam, czy będzie w tym roku karp. 

  • Autor: madina99 Data: 2014-11-28 16:35:57

    Makusiu,a robisz jakąś marynatę do tego łososia.

  • Autor: madina99 Data: 2014-11-28 18:27:18

    Bardzo dziękuję:)

  • Autor: bogdzia Data: 2014-11-28 16:55:20

    U mnie będzie smażony sandacz (taki najlepszy ), okonie pieczone w śmietanie z pieczarkami, śledziki pod pierzynką. Karpia nie będzie, bo nikt go nie lubi.

  • Autor: madina99 Data: 2014-11-28 18:38:53

    Może i ja sandacza zrobię-słyszałam,że to bardzo smaczna ryba

  • Autor: bogdzia Data: 2014-11-28 18:52:11

    Chyba jedna ze smaczniejszych, a najważniejsze, że jak wyfiletowana, to prawie zupełnie nie ma ości.

  • Autor: Monika09 Data: 2014-11-28 21:29:45

    A mogłabyś podać przepis na  okonie pieczone w śmietanie z pieczarkami?

  • Autor: bogdzia Data: 2014-11-29 11:46:53

    Sprawionego okonia przyprawiam przyprawą do ryb, pieprzem i odstawiam na kilka godzin, lekko go obsmażam na maśle, wkładam do naczynia żaroodpornego, obkładam lekko podsmażonymi pieczarkami z cebulą, zalewam śmietana lekko osoloną wymieszaną z koperkiem i natką pietruszki i piekę do zrumienienia. Robię to na czuja, uważając aby ryba była upieczona i nie rozpadała się.

  • Autor: iwciaG Data: 2014-11-29 12:06:33

    Bogdziu, a śmietana gęsta np18% czy może słodka 30%...???

  • Autor: bogdzia Data: 2014-11-29 13:58:24

    Jak kto lubi, mnie pasuje kwaśna 18%, którą czasem rozrzedzam mlekiem, bo nieraz taka gęsta, że łycha stoi.

  • Autor: iwciaG Data: 2014-11-29 16:41:33

    Dzięki ;)

  • Autor: Monika09 Data: 2014-11-29 20:00:16

    Dziękuję, chyba spróbuję w tym roku. Często robię rybę w porach i wszystkim smakuje, więc myślę, że taka też będzie fajna.

  • Autor: Monika09 Data: 2014-12-26 18:48:45

    No i zrobiłam. Bardzo dobre. Do śmietany dodałam musztardy i rozrzedziłam ją rosołkiem. Na pewno będzie powtórka.

  • Autor: majolika Data: 2014-12-01 19:41:50

    Witaj Bogdziu! No wiadomo, kto jak kto, ale dziewczyna z Warmii, jak ty- zna się na rybach)) Sandacz to chyba najlepsza, najszlachetniejsza ryba z jezior. Droga okrutnie niestety)) Ja mam to szczeście, że mi czasem ktoś podrzuca))Zamrażam wtedy na Wigilię właśnie)) A okoń-znawcy tematu uważają, że najsmaczniejszy. Tylko weź go drania oskrob!Chyba nie ma gorszej ryby do skrobania))Ale warto, smak powalający. Ja preferuję sielawki smazone. Poza tym uważam, że smakowo  niewiele ryb pobije zwyklego leszcza. Tylko musi być spory. Miałam sąsiada, który był ichtiologiem(!!))) i nauczył mnie sposobu na leszcza i jego paskudne ości międzygrzbietowe. A okonki wg twojego sposobu porywam do ulubionych. Pozdrówka od sąsiadki!

  • Autor: bogdzia Data: 2014-12-01 20:16:08

    Witaj Sąsiadko . Okonie skrobiemy wspólnie z męzem, kupiliśmy sobie takie urządzonko i nawet dobrze to idzie, nie mniej jednak trzeba się trochę namęczyć, ale warto. Masz rację, leszcze są pyszne, aletylko te duże osobniki, bo nie trzeba tak uważac przy konsumcji, a przyrządzanie leszcza do smażenia nauczył mnie teść, świetna metoda, pozbywamy się drobnych ości, bo się wysmażają. A sielawa, no marzenie, uwielbiam ją pieczona, a wędzona jest boska.

  • Autor: neferet Data: 2014-12-02 17:09:06

    A nie mogłybyście zdradzić tych sposobów na leszcza? Smak cudny, ale te ości...

    Sielawę odkryłam dopiero w czasie tegorocznego rejsu i nie wiem dlaczego nie wcześnie, bo pyszna przecież. :)

  • Autor: majolika Data: 2014-12-02 19:48:41

    Witaj. Bogdzia już zdradziła- w smażeniu te drobne , jak włoski ości się wysmażają.  Ja za radą mojego sąsiada- mielę wyfiletowanego  leszcza w maszynce)) Te włoskowate ości się zmielą))a te duże  skłębią się na sitku(sitko trzeba czyścić cżesto przy mieleniu leszcza))) A potem mroże to w porcjach. I mam gotową przesmaczną masę rybną na rybę faszerowaną, kotlety rybne, klopsiki dietetyczne.itp.Zupa z leszcza jest tak lekkostrawna, że onegdaj leczono nią, odzywiano ludzi z krwawiącymi wrzodami zołądka, rekonwalescentów, rannych na wojnie itp. Odżywia, lekkostrawna i nie obciaża zbytnio przewodu pokarmowego.Na dodatek smaczną))Dodatkową zaletą leszcza jest jego cena)) To tania ryba.Najlepiej je po prostu złowić na  wędkę. To bardzo powszechnie występująca w polskich wodach ryba.

  • Autor: argennia Data: 2014-11-28 17:15:10

    U nas łosoś i limanda. Smażę na maśle klarowanym. Karpia nie trawię.

  • Autor: mariolan76 Data: 2014-11-28 17:26:00

    Ja pomyślałam ze może zrobię rybę w galarecie ale nie wiem jak może ktoś poda sprawdzony przepis mam na myśli taka rybę zmienlona nie całe dzwonka 

  • Autor: madina99 Data: 2014-11-28 18:36:51

    Moja siostra robi w galarecie ale karpia i do tego w dzwonkach,i tylko oni go jedzą bo reszta nie lubi.No ale ryba w galarecie jest na stole.

  • Autor: monia3 Data: 2014-11-29 12:12:30

    Moj tesc robi karpia w galarecie . Gotuje oczyszczonego karpia do miekkkosci potem obiera wyciaga osci , miesko wklada z jarzynami do miseczek i zalewa rosolem z rozrobiona zelatyna .

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-11-29 12:21:55

    Kilka lat temu robiłam z dorsza....filet (ze skórą, bez oczywiście tez można) zmieliłam w malakserze ( z nożami) razem z jajkiem, bułką tartą, cebulką, pieprzem cytrynowym i solą i koperkiem...proporcje "na oko" ale tak zeby dało sie z tej masy uformować cos na kształt walca...walec zawinęłam w gazę i pyrkotał w wywarze jarzynowym+ziele angielskie-lisc laurowy...ugotowany i porządnie wystudzony (po nocy w lodówce) został pokrojony w plastry i zalany galaretą...wywar jarzynowy na galaretę do ryby oprócz standardowych przypraw lekko zakwaszam octem.

  • Autor: mariolan76 Data: 2014-11-29 12:39:15

    Dzięki będę eksperymentować zobaczymy co mi wyjdzie w najgorszym przypadku wyląduje wszystko w koszu

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-11-29 12:51:23

    Jeśli lubisz smak gotowanej ryby to bedzie ok...ja jednak zdecydowanie wolę dorsza w wersji smażonych klopsów. W koszu nie wylądowało ale powtórki też nie było:)

  • Autor: neferet Data: 2014-12-02 17:13:57

    Ja zamiast bułki tartej daję kaszę manną, żeby ładniej wyglądało, kiedy ryba biała. No i bez koperku, bo nie lubię. Można tak właściwie każdą rybę zrobić. U nas to rodzinny przysmak dla dzieci, co nie cierpią ości. :)

  • Autor: Mloda Data: 2014-11-28 17:50:01

    Ryba smażona w migdałach. Mmm... Pycha jest!

    http://wielkiezarcie.com/recipe106208.html

  • Autor: majolika Data: 2014-12-01 19:54:03

    Ja też czasami robię ryby w migdałach na wigilię. To naprawdę bardzo smaczne i efektowne danie. Polecam jednak nieiwielkie pstrągi, okonie, sielawy- smazone saute i polane roztopionym świezym masłem z lekko podpieczonymi w nim płatkami migdałów. Jak podasz każdemu na talerz taką rybe- efekt murowany. Na dodatek bardzo smaczne.

  • Autor: renataz36 Data: 2014-11-28 18:38:53

    U mnie będzie KARP...

    potem jeszcze Karp...

    i na zakończenie.... karp.... to nasza ukochana ryba wigilijna i cała rodzina nie chce wtedy patrzeć nawet na inne rybki... KARP KRÓLEWSKI króluje

  • Autor: piszczalka Data: 2014-11-29 09:33:31

    Renia ja tez uwielbiam karpia i ta ryba bede sie delektowac przez cale swieta, bedzie caly moj :))) Ale dla reszty musze cos innego zrobic.

  • Autor: renataz36 Data: 2014-11-29 10:45:10

    Na szczęście moja rodzina Cała uwielbia karpika. Tato przed wigilią kupuje 4 - 5 szt tych rybek i wszyscy zajadają się taką pieczoną w dzwonkach na masełku klarowanym MNIAM już się nie mogę doczekać

  • Autor: goplana2 Data: 2014-11-29 12:20:13

    U mnie będzie KARP... potem jeszcze Karp... i na zakończenie.... karp....
    to nasza ukochana ryba wigilijna i cała rodzina nie chce wtedy patrzeć nawet
    na inne rybki... KARP KRÓLEWSKI króluje

    U nas też KARP król ryb. Nie wyobrażam sobie Wieczerzy bez karpia. Jak byłam mała razem z bratem lubiliśmy patrzeć jak pływa w wannie.Niestety rano 24 szedł na skazanie,a potem trafił na stół...i zapomnieliśmy ,że tak było go żal...nie kupuję nigdy żywego,choć zawsze mam prosto ze stawu. Niedaleko mnie sprzedają i zawsze każę ''ubić'',żeby potem nie płakać. Co do ryb,to jeszcze mój Tato zrobi śledzia w śmietanie.Przyrządza go odkąd pamiętam.Niestety tylko ja i on jesteśmy amatorami tego pysznego śledzia i zjadamy go z ziemniakami. 

  • Autor: Maria K Data: 2014-11-29 22:13:20

    To tak jak u mnie, uwielbiamy karpia:)W Biedronce kupiłam dzisiaj mrożone kostki mintaja, pakowane po 6 szt, są bardzo dobre i mają mało lodu.

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2014-11-28 19:44:00

    Na pewno będzie karp, smażony albo pieczony z pieczarkami. Będzie również trochę karpia w galarecie (dla męża). Ponieważ młode pokolenie nie lubi karpia usmaży się dla niej kawałek łososia.

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-11-28 19:44:25

    Wigilię zawsze spędzam u rodziców , na stole filety rybne panierowane i oczywiście karp , nie każdy go je , ale ja uwielbiam , ryby w galarecie niema , bo nikt nie lubi . Oprócz rybek smażonych , tradycyjnie śledzie w oleju , pomidorach i musztardą francuską. Pomimo , że niewiele i tak wszystkiego zostaje.

  • Autor: mggi63 Data: 2014-11-28 19:56:45

    Karp-śledzie-karp-śledzie.....

  • Autor: piszczalka Data: 2014-11-29 09:34:18

    Sledzie w smietanie i w oleju tez zawsze robie :)))

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-11-28 21:21:07

    Karp, pstrąg, śledź i ryba w brzoskwiniach

  • Autor: Iza29 Data: 2014-11-28 21:32:48

    U nas pstrąg bo mąż uwielbia i łosoś dla mnie i najmłodszego syna :)

  • Autor: belgosia Data: 2014-11-29 19:45:59

    Polecam mojego karpia z pieczarkami - http://wielkiezarcie.com/recipe72862.html

  • Autor: Smosia Data: 2014-11-29 20:05:21

    U nas obowiązkowo świeży pstrąg - ostatnio pieczony w piekarniku, w całości, nadziany masłem czosnkowym z dodatkiem natki lub koperku.

    Oczywiście śledzie - ze 2 rodzaje.

    Inna rybka (prosto z łowiska): amur (wg internetowej receptury "Po norwesku") albo karp (wg Okrasy "Na kapuście" lub smażony).

    Nie ma ryb w galarecie, bo słabo schodzą i sama je dojadam, aż do przejedzenia ...

    Z roku na rok zwiększam ilość rybek na Wigilię, chociaż mam z tym coraz więcej kłopotów (nie ma chętnych do zabijania, ale w ostateczności zawsze mogę im zwrócić wolność -  wypuszczając do dzikiego stawu za wsią).

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-01 11:37:19

    Śledzie od megi65, pewnie w pomidorach z rodzynkami, karp smażony dla Słońca Mego i mam nadzieję, że ktoś się zlituje i zrobi w galarecie - kocham! Jedyny minus, że w tym roku nie mam zamrożonych dzikich karpi, które są mistrzostwem świata. No i pewnie ryba po grecku.

  • Autor: kayunia Data: 2014-12-01 12:17:19

    Karp nie przyjął się w mojej rodzinie, bo nikomu nie chce się gmerać w ościach i do tego "wali mułem", że tak zacytuję moje Dziecię:)  Zresztą, sama nie przepadam... Muszą być filety i dlatego kupię dorsza dla tradycjonalistów, a dla innych albo łosoś, albo pstrąg tęczowy. Ryby tylko smażone. Poza tym śledź na dwa,  trzy sposoby, ale jeszcze nie zdecydowałam na jakie.

  • Autor: Jola666 Data: 2014-12-01 14:08:46

    Dziewczyny poproszę o konkretne przepisy :) Ja robię od trzech lat http://wielkiezarcie.com/recipe53402.html a jest jeszcze dziesiątki smakowitych przepisów na rybki na Tej stronie ,Więc proszę co Wam się sprawdziło :)

  • Autor: Smosia Data: 2014-12-02 15:08:22

    Dziewczyny poproszę o konkretne przepisy :) Ja robię od trzech lat
    http://wielkiezarcie.com/recipe53402.html

    Dzięki za szczere chęci - biała karta u mnie (chyba przepis 53 402 usunięto).

    Ja lubię śledzie z tego przepisu:

    http://wielkiezarcie.com/recipe53243.html

    i ekspresowy sposób na pstrąga łososiowego :

    http://wielkiezarcie.com/recipe106220.html

    Może później jeszcze coś wyszperam, teraz czasu brak. Pozdrawiam.

    Dopisano 14-12-02 16:33:40:

    Oto i moje ulubione, sprawdzone:

    http://wielkiezarcie.com/recipe7021.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe8482.html

    Smacznego.

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-12-02 15:53:56

    Dziewczyny poproszę o konkretne przepisy :) Ja robię od trzech
    lathttp://wielkiezarcie.com/recipe53402.html Dzięki za szczere chęci -
    biała karta u mnie (chyba przepis 53 402 usunięto). Ja lubię śledzie z
    tego przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipe53243.html i ekspresowy
    sposób na pstrąga łososiowego
    : http://wielkiezarcie.com/recipe106220.html Może później
    jeszcze coś wyszperam, teraz czasu brak. Pozdrawiam.

    http://wielkiezarcie.com/recipe53402.html

    U mnie działa :)

  • Autor: Smosia Data: 2014-12-02 16:26:36

    Super, dzięki.

  • Autor: yennefer Data: 2014-12-01 17:14:30

    Od dziecka nie wyobrażam sobie Świąt bez karpia w suszonych grzybach. Zawsze robiła go dla mnie mama i był najlepszy na świecie. Od trzech lat robię go sama i staram się choć zbliżyć do ideału...

  • Autor: smakosia Data: 2014-12-03 10:43:43

    No własnie - czas coś zaplanować w temacie ryb

    Bez dłuższego zastanawiania się mogę napisać, że u mnie prym wiedzie "ryba po grecku". Chyba zrobię ją z ryby o nazwie sola. Od trzech lat kupuję właśnie tę i wszystkim smakuje więc w tym temacie mam jasność.

    Co do sałatek, to tradycyjnie "śledź łowicki", bo w tym wydaniu, to nawet ja lubię (mimo, że śledzie, to nie moja bajka). Dla chętnych zostawiam link: http://wielkiezarcie.com/recipe11676.html

    Co do ryby smażonej, to mam dylemat. Zauważyłam, że karpia nie jedzą wszyscy więc może sobie odpuszczę...? Może w to miejsce usmażę halibuta albo pstrąga? Wspominaliście o rybie zapiekanej z pieczarkami w śmietanie. Brzmi smakowicie i mam ochotę zrobić.

    To by chyba było na tyle w temacie ryb

  • Autor: carri_ Data: 2014-12-13 12:53:49

    Szukam przepisow na suma  moze macie jakies wyprobowane przepisy . Chcialabym  suma podac na wigilie ??

  • Autor: majolika Data: 2014-12-13 14:09:28

    Podobno ten afrykański, dostepny w sklepach jest dobry. Niestety polskie sumy nie są uważane za najlepsze ryby. Tłuste bardzo, zwarte mięso. może z tych  małych sztuk jest dobre... wiem, że dosc dobrze smakuje w zalewie. Saute jest- no niezbyt ciekawe.

  • Autor: majolika Data: 2014-12-13 14:29:59

    Wędkarze licytują się w łowieniu sumów, bo to duża ryba i cięzko ją złowić. ale często potem robią z niej kotlety, albo wędzą.W procesie wędzenia ona wytapia ten swój tłuszcz.. W smaku podobna do węgorza. Ma mało ości. ale kiedy się ją smaży to trzeba umiejętnie, na małym ogniu i wysmażyć na skwarkę)) I tak, podobnie do karpia, ma mulisty smak. Te duże sztuki to tylko dla  koneserów. U nas w muzeum przyrody w mieście jest wypchany sum, złowiony przez rybaków w latach 60 tych w Jeziorze Długim. Bydle, nie sum! Ma przeszło 5 metrów.Smok! Człowieka by zeżarł. Sum to nie jest ruchliwa ryba. Siedzi w trzcinach, tak, jakby wisi i czeka na ofiarę. Dlatego jest dosć tłusta. Wyciągnać suma to duża sztuka, bo drań ciężki. Nie ma zębów, tylko takie jakby blaszki wokół paszczy. Wedkarze wyciągając-wsadzają mu rękę w paszę i  i ciągna z całej siły.A to silna ryba.Nie pogryzie, bo nie ma czym))ale slady na rekach zostawia))

  • Autor: Jola666 Data: 2014-12-19 12:43:00

    Dziewczyny a może macie jakiś sprawdzony przepis na rybkę po "grecku " bo zostałam obarczona przygotowaniem jej dla prawie  20 osób na drugi dzień świąt  i nie mogę się zdecydować .......Tradycyjnie czy trochę inaczej  :) Rybkę zrobię we wtorek .

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-12-19 13:26:45

    Co prawda ja nie dziewczyna :) ale tu masz wątek założony tydzień temu :) Może coś podpatrzysz.

    http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=697214&post=697214

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-19 21:00:06

    Nie chcę zakładać nowego wątku.

    Robiłam kiedyś sałatkę śledziową z WŻ (z buraczkami). Była bardzo smaczna i efektowna, układało się składniki na półmisku w ukośne, kolorowe pasy. Za cholerę nie mogę znaleźć wydrukowanego przepisu, w ulubionych też nie mam. Pomoże ktoś?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-20 10:55:15

    Dzięki. :)

  • Autor: makusia Data: 2014-12-19 22:50:56

    Pewnie przepis Izy:) http://wielkiezarcie.com/recipe54170.html

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-20 10:54:18

    Oooo, dokładnie ta! Dziękuję bardzo, makusiu. :)

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-12-19 22:51:11

    Taką mam w ulubionych http://wielkiezarcie.com/recipe54170.html

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-20 10:54:53

    Dziękuję, Janeczko, to ta. :)

  • Autor: majolika Data: 2014-12-21 18:31:45

    To sałatka "vinegret" z Litwy. Mam w swoich przepisach. I właśnie podawali ją na plaskim dużym półmisku, ułożoną  pasami. Każdy sobie sam grzebał po półmisku  i wybierał, co mu pasuje))

  • Autor: MartaKret Data: 2014-12-29 14:54:28

    U mnie jest obowiązkowo smażony karp - chociaż ja go nie jadam, nie lubię karpia...Za śledziami tez nie przepadam. Przygotowuję za to jakąś zapiekaną rybkę, łososia albo makrelę, z sosami albo ze szpinakiem i mozarellą - pokochałam ostatnio to połączenie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu