Chyba na mnie spadnie w tym roku robienie świątecznych pierogów, a ja... nie pamętam kiedy je w ogóle robiłam. Jakoś strasznie dawno, z babcią jeszcze. Czy możecie mi polecić jakiś sprawdzony przepis na dobre ciasto, żeby nie za twarde wyszły? A farsz - czy to musi być kapusta? Prawdę mówiąc nie lubię takich i choć ciut jakiś innych bym zrobiła. Z pieczarkami może? Jak myślicie?
Potwierdzam ciasto rewelacja. Dla ciekawostki podam,że koleżanka dodała do niego 1 jajko, za kolejnym razem tak dla eksperymentu. Ponoć równie rewelacyjne.W każdym razie jest wdzięczna za podsunięcie jej przepisu a to kuchara z doświadczeniem :))
tak tak potwierdzam -woda musi być jak najcieplejsza ponieważ ciasto musi się zaparzyć(chyba tak to się nazywa).dziś zrobiłam z grzybami i kapustą 50 szt już się mrożą,jutro powtórka
Tak, tak świetne, sama sprawdziłam. Ja jednak wolę do pierogów z kapustą lub ziemniakami i uszek takie bez śmietany, za to z olejem i masłem + żółtko lub 2. Co do przepisu Babci Zosi - nie mam zdania, jeszcze go nie przerabiałam. Może niebawem wypróbuję i wstawię komentarz.
A farsz... hmm nie koniecznie kapucha. Może być szpinak z twarogiem i czosnkiem, ziemniaki z podsmażoną cebulą i sporą ilością pieprzu ( u nas w domu to tradycja- moja babcia takie robiła), ruskie, z samymi grzybami i cebulką. Pozdrawiam Beata
Chyba na mnie spadnie w tym roku robienie świątecznych pierogów, a ja... nie pamętam kiedy je w ogóle robiłam. Jakoś strasznie dawno, z babcią jeszcze. Czy możecie mi polecić jakiś sprawdzony przepis na dobre ciasto, żeby nie za twarde wyszły? A farsz - czy to musi być kapusta? Prawdę mówiąc nie lubię takich i choć ciut jakiś innych bym zrobiła. Z pieczarkami może? Jak myślicie?
Polecam Ci to ciasto: http://wielkiezarcie.com/recipe44836.html jest rewelacyjne, leciutko się wałkuje, dobrze skleja.
Tego osobiście jeszcze nie próbowałam, ale dziewczyny bardzo chwalą: http://wielkiezarcie.com/recipe70229.html
Możesz dać bardzo mało kapusty i duuużżżooo grzybów, co do pierogów z pieczarkami uwielbiam po prostu.
Przesmażam pieczarki na maśle z cebulką a na koniec wsypuję trochę bułki tartej.
Tak, tak, ciasto od behemotki84, jest najlepsze! Zamiast pierożków tradycyjnie wigilijnych, możesz zrobić, np. z kapustą i gotowanymi ziemniakami.
Potwierdzam ciasto rewelacja. Dla ciekawostki podam,że koleżanka dodała do niego 1 jajko, za kolejnym razem tak dla eksperymentu. Ponoć równie rewelacyjne.W każdym razie jest wdzięczna za podsunięcie jej przepisu a to kuchara z doświadczeniem :))
tak tak potwierdzam -woda musi być jak najcieplejsza ponieważ ciasto musi się zaparzyć(chyba tak to się nazywa).dziś zrobiłam z grzybami i kapustą 50 szt już się mrożą,jutro powtórka
Potwierdzam, pierwszy przepis jest rewelacyjny, tylko z niego korzystam , innego póki co nie szukam,
Najlepsze na świecie ciasto jest w przepisach megi65, to ciasto Halinki http://wielkiezarcie.com/recipe70229.html
Ze skromnością znaną sobie potwierdzam i młoteczkiem przybijam przepisik !
Tak, tak świetne, sama sprawdziłam. Ja jednak wolę do pierogów z kapustą lub ziemniakami i uszek takie bez śmietany, za to z olejem i masłem + żółtko lub 2. Co do przepisu Babci Zosi - nie mam zdania, jeszcze go nie przerabiałam. Może niebawem wypróbuję i wstawię komentarz.
Oj tak, to może jedyny przepis na pierogi jaki znam i praktykuję, ale wg mnie i tak jest najlepsiejszy na świecie :D
Najlepsze na świecie ciasto jest w przepisach megi65, to ciasto
Potwierdzam,przepis wspaniały.Uszka i pierożki zrobione i zamrożone.W piątek wypróbuje przepis babci Zosi na ruskie pierogi.Halinki http://wielkiezarcie.com/recipe70229.html
Dzięki wielkie. Widzę, że każdy ma swoich zwolenników. No to mam dylemat. :)
A farsz... hmm nie koniecznie kapucha. Może być szpinak z twarogiem i czosnkiem, ziemniaki z podsmażoną cebulą i sporą ilością pieprzu ( u nas w domu to tradycja- moja babcia takie robiła), ruskie, z samymi grzybami i cebulką. Pozdrawiam Beata