Forum

Kuchenne porady

Pomysł na ciasto (z ukwaszoną śmietaną 18%)

  • Autor: kinga_maria_zyta Data: 2014-12-04 09:42:57

    witam

    szukam pomysłu- przepisu  na ciasto, ponieważ w lodówce mamy 4 duże kubki śmietany ukwaszonej 18% i muszę jakoś wykorzystać (przez pomyłkę zakupu miało być śmietana słodka,no ale trudno) .Może macie jakiś pomysł?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-04 10:19:27

    W-Z całe życie robią ją z normalną 18% z dodatkiem odrobiny żelatyny. W zasadzie każde ciasto, do którego się ubija słodką śmietanę, można zrobić z 18%.

    http://wielkiezarcie.com/recipe110482.html - możesz zrobić choćby z brzoskwiniami

  • Autor: megi65 Data: 2014-12-04 10:29:18

    Proszę bardzo .. zostanie tylko 1 kubek ale to możesz do mizerii dołożyć czy to innego kruchego ciasta czy do śledzia w śmietanie ))

    http://wielkiezarcie.com/recipe61811.html

  • Autor: lexi27 Data: 2014-12-04 11:20:24

    Polecam :    http://wielkiezarcie.com/recipe65829.html

  • Autor: kinga_maria_zyta Data: 2014-12-04 11:32:03

    Ja mam pytanie do autorki  w sprawie ciasta : 

    Ciasto trzy śmietanki - http://wielkiezarcie.com/recipe61811.html

    Biszkopt z czekoladową bitą śmietaną i owocami - http://wielkiezarcie.com/recipe110482.html

    czy aby kremy nie będą kwaśne , jesli dam ukwaszoną śmietanę?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-04 11:35:09

    Kwestia smaku, ja swoją śmietanę (bo dodajesz też cukier) jeszcze dokwaszam kwaskiem cytrynowym.

  • Autor: megi65 Data: 2014-12-04 12:06:01

    Moja Droga ... z pytań wnioskuje ,ze dopiero zaczynasz przygodę w kuchni . Dobrze radzę , spróbuj, zrób samodzielnie i już będziesz miała swoje wyobrażenie jakie smak ma ciasto czy masa .. Dla mnie to nie jest kwaśne , jest po prostu śmietankowe .. Powodzenia i .... maszeruj bezstresowo do kuchni. Pozdrawiam ..

  • Autor: mgronik Data: 2014-12-04 12:01:09

    A może faworki?

  • Autor: bogdzia Data: 2014-12-04 12:15:39

    http://wielkiezarcie.com/recipe9933.html albo też ciasto styropian-sernik bez sera

  • Autor: megi65 Data: 2014-12-04 12:47:51

    Bogdziu .. Już podałam przepis na ''styropian'' ale nasza Koleżanka zastanawia się czy nie będzie za kwaśne..Dopóki nie zrobi dopóty nie przekona się . Dla mnie maślanka miodzio dla innego kwas .. i tak to jest .. ))

  • Autor: bogdzia Data: 2014-12-04 12:57:51

    To prawda, o smakach się nie dyskutuje, tak jak o gustach

  • Autor: kinga_maria_zyta Data: 2014-12-04 14:50:45

    OK. wszystkim bardzo dziękuję za pomoc, postanowiłam spróbować  "ciasto 3 smietanki", ale mam pytanie, jaki jest wymiar blachy?

  • Autor: Ewa1982 Data: 2014-12-04 15:14:24

    Również polecam styropian - zajefajne ciasto. Polecam.

  • Autor: megi65 Data: 2014-12-04 16:45:45

    Ok .... 40 cm x 28 cm ... mniej więcej ..Daj nam znać jak poszło ...

  • Autor: myszamycha Data: 2014-12-04 16:24:47

    To jest bardzo tajne ciasto ze śmietaną http://wielkiezarcie.com/recipe19105.html

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-12-04 18:31:07

    Ciastka amoniaczki, najlepsze są właśnie z kwaśną śmietaną.

  • Autor: kinga_maria_zyta Data: 2014-12-06 21:09:05

    witam

    wybrałam i upiekłam właśnie ciasto trzy śmietanki  . Byłam zaskoczona,ma bardzo śnieżnobiały kolor niż z normalnego sera, bliskim smakowało, więc na pewno kiedyś powrócę. To ciasto niby to taki oszukany sernik.

    Ciasto trzy śmietanki - http://wielkiezarcie.com/recipe61811.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu