Rolmopsy zrobione. No i nie wiem co dalej, a śledziki uwielbiam. W zeszłym roku robiliśmy na słodko z rodzynkami ale nie do końca podeszło, wcześniej pod szubą ale te z kolei szybko podchodzą wodą. Mam ochotę na tatara ze śledzia ale nigdy nie robiłam i może jakąś sałatkę. Pomysłów brak a podpowiedź by się przydała.
Ja robię śledzie wg Alex czyli cebulkę kroje w półplasterki podsmażam na dość sporej ilości oleju dodaje listek laurowy ziele i na końcu koncentrat pomidorowy który tez podsmażam razem jak przestygnie przekładam warstwowo śledzie pokrojone na mniejsze kawałki tylko ja daje śledzie marynowane w occie takie gotowe płaty kupuje w sklepie ale można tez zwykle matiasy ale trzeba je wcześniej wymoczyć .
Drugie to tez śledzie octowe kroje na mniejsze kawałki cebule kroje w kostkę dodaje majeranek mieszam i przekładam warstwowo i na końcu zalewam olejem .
Robię od lat bardzo prosto - wymoczone matjasy do tego pokrojone w kostkę - cebula, papryka czerwona i jabłko. Zalewam w słoiku olejem dorzucam listek laurowy i ziele angielkie. Musi sie 1 dzień przegryźć - super winny smak. Acha płaty lekko posypać pieprzem cytrynowym.
U mnie święta śledziowe były! Śledź marynowany, śledź po kaszubski, śledź w sosie tatarskim, śledź po hawajsku - to były matijasy, a w słoikach śledzie opiekane. No to tylko 4 kg matijasów i 5 kg opiekanych!!!!
Witam, a ja mam inne pytanie. Jak długo mogą być przechowywane sałatki śledziowe i śledzie na różne sposoby w lodówce, żeby były jeszcze zdatne do zjedzenia?
Ja nie jestem zwolenniczką dlugiego przechowywania i salatki trzymam średnio 2 dni,natomiast śledzie 4-5 dni.Wolę dorobić w razie potrzeby i mieć pewność co do świeżości i jakości.
Rolmopsy zrobione. No i nie wiem co dalej, a śledziki uwielbiam. W zeszłym roku robiliśmy na słodko z rodzynkami ale nie do końca podeszło, wcześniej pod szubą ale te z kolei szybko podchodzą wodą. Mam ochotę na tatara ze śledzia ale nigdy nie robiłam i może jakąś sałatkę. Pomysłów brak a podpowiedź by się przydała.
Zaryzykuj : prostota do bólu , może akurat smakiem domownikom podpasują :
http://wielkiezarcie.com/recipe103828.html
Tak ...te bardzo polecam :) Też je właśnie zrobiłam :))
Oprócz tego bardzo dobre dla nas są te i też już zrobione...
http://wielkiezarcie.com/recipe7021.html i te ...
http://wielkiezarcie.com/recipe20710.html
Jeszcze ten tatar śledziowy jest godny polecenia...
http://wielkiezarcie.com/recipe44253.html
Dopisano 14-12-23 8:08:38:
Jeszcze ten :)
http://wielkiezarcie.com/recipe91648.html
U nas w domu wszyscy kochają te śledziki.Pyszne!
Zerknij do mnie, może coś się przyda :) http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=257&user=119476
Ja robię śledzie wg Alex czyli cebulkę kroje w półplasterki podsmażam na dość sporej ilości oleju dodaje listek laurowy ziele i na końcu koncentrat pomidorowy który tez podsmażam razem jak przestygnie przekładam warstwowo śledzie pokrojone na mniejsze kawałki tylko ja daje śledzie marynowane w occie takie gotowe płaty kupuje w sklepie ale można tez zwykle matiasy ale trzeba je wcześniej wymoczyć .
Drugie to tez śledzie octowe kroje na mniejsze kawałki cebule kroje w kostkę dodaje majeranek mieszam i przekładam warstwowo i na końcu zalewam olejem .
Moze któryś z przepisów ci sie spodoba .
A ja polecam z moich zbiorów śledzie z grzybami, albo z suszoną śliwką... Myślę że doskonale pasują na święta
Polecam: http://wielkiezarcie.com/recipe91648.html robiłam już kilka razy!!!
Śledzie w oleju - od megi, siedzą w słoiku
Pyszne są też śledzie od smakosi - łowickie.
U nas śledzie w oleju od megi i śledzie rewelka zrobione.
Robię od lat bardzo prosto - wymoczone matjasy do tego pokrojone w kostkę - cebula, papryka czerwona i jabłko. Zalewam w słoiku olejem dorzucam listek laurowy i ziele angielkie. Musi sie 1 dzień przegryźć - super winny smak. Acha płaty lekko posypać pieprzem cytrynowym.
Proponuję tatar wg MR wyśmienity w smaku:
http://wielkiezarcie.com/recipe91648.html
oraz pyszną sałatkę :
http://wielkiezarcie.com/recipe25721.html
Smaczne są też śledziki w tym wydaniu:
http://wielkiezarcie.com/recipe53824.html
Zobacz na moje śledzie w śmietanie.Proste w wykonaniu i smaczne :)
U mnie święta śledziowe były! Śledź marynowany, śledź po kaszubski, śledź w sosie tatarskim, śledź po hawajsku - to były matijasy, a w słoikach śledzie opiekane. No to tylko 4 kg matijasów i 5 kg opiekanych!!!!
Witam, a ja mam inne pytanie. Jak długo mogą być przechowywane sałatki śledziowe i śledzie na różne sposoby w lodówce, żeby były jeszcze zdatne do zjedzenia?
Ja nie jestem zwolenniczką dlugiego przechowywania i salatki trzymam średnio 2 dni,natomiast śledzie 4-5 dni.Wolę dorobić w razie potrzeby i mieć pewność co do świeżości i jakości.
Moje opiekane śledzie w zalewie octowej stoją w lodówce w plastikowych pojemnikach nawet do miesiąca. Gwarantuje że nic się z nimi nie dzieje złego
Ja robię czasami śledzie w zalewie octowej. Mogą stać nawet do ok. miesiąca - wykorzystuję je do sałatek.