Forum

Kuchenne porady

Pomysł na TŁUSTY CZWARTEK

  • Autor: joamyt83 Data: 2015-02-03 12:30:23

    Witam.Za niedługo tłusty czwartek. Przyjeżdża do nas rodzina mojego męża więc chcę upiec fajne pączki i ....no właśnie i coś fajnego smacznego. Co proponujecie? 

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-02-03 12:35:05

    U mnie to jak zwykle tradycyjnie,< choć lubię eksperymenty, to w niektóre dni tak mi jakoś do nich niespieszno> więc: pączki, faworki i karnawałowe róże. 

  • Autor: joamyt83 Data: 2015-02-03 12:39:06

    bardzo dziękuję

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-03 12:58:55

     Tradycyjnie paczki, roze i faworki, z wloskich specjalow castagnole i frappe ( cos jak nasze faworki).

  • Autor: GosiaAga Data: 2015-02-03 21:36:37

    Oponki z sera

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-03 21:57:41

    Z tego wszystkiego zapomnialam... Niesmiertelne doughnuts!!!

  • Autor: justine75 Data: 2015-02-04 09:46:46

    Ja polecam gniazdka http://wielkiezarcie.com/recipe32406.html

    Tylko z 1 porcji to znikną Ci w mig ;)

    Tak rzadko tu bywam ostatnio,że zapomniałam jak się uaktywnia link :P

  • Autor: gabigold Data: 2015-02-04 10:42:41

    Chciałam zapisać do ulubionych do wypróbowania ale nie można :(

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-04 11:04:12

    Jesli to o te chodzi to,przepis jest baaardzo prosty :) 4 jajka, 200g maki pszennej, 100g masla, 1 szklanka wody i szczypta soli. Make gotujemy z tluszczem i sola w wodzie, mieszajac, gdy otrzymamy szklista, gladka kluche odstawiamy do ostygniecia, do ciasta dodajemy po jednym jajku, miksujac. Przekladamy do szprycy, wczesniej przygotowujemy sobie kwadraty wielkosci gniazdek z papieru do pieczenia, wyciskamy na nie ciasto, wkladamy ciastem do dolu do rozgrzanego do 175st C tluszczu, odklejamy papier, smazymy ok 4 minuty z kazdej strony.

  • Autor: GosiaAga Data: 2015-02-04 11:46:42

    Czy mogłabyś swoje przepisy dać w przepisach a nie tylko na forum w dyskusji? Potem trudno je odszukać

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-04 13:14:09

    Nie. Mozesz sobie skopiowac :) Pazernosc mi nie pozwala.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-02-04 13:40:32

    Wiesz o tym, że jesteś złą kobietą?

    Bez proszku do pieczenia? Rosną one przy tym smażeniu, ili niet?

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-04 13:56:33

    Wiem i sobie chwale. :) jak widac na zdjeciu rosna :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-02-04 16:42:20

    Obarczam cię całkowitą odpowiedzialnością, jeśli nie urosną. Zamierzam zrobić w tłusty poniedziałek.

  • Autor: Wkn Data: 2015-02-11 09:06:12

    Mam podobny przepis co Zła Kobieta

    proszek do pieczenia niepotrzebny - podczas smażenia gniazdka rosną

    http://wielkiezarcie.com/recipe99112.html

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-02-13 10:18:39

    A mnie chodzą po głowie "wytrawne" gniazdka. Co byście dodały albo zmieniły?

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-13 10:34:31

    No Pani Kochana gniazdka to mozesz sobie przekroic jak bajgla, w srodku posmarowac serkiem kremowym, oblozyc lososiem, rukola itp. Albo zrobic mini ptysie, napchac je wytrawnym kremem, np z szynki gotowanej, serka, jakies szpinakowe, Jajowe, serowe, ip. :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-02-13 10:50:33

    A własnie.... przysłałabyś na PW przepis na bajgle? Bo mi wisi w mózgu, że robisz.

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-13 10:55:05

    Jutro jwk mi moja ksiega kucharska wroci z Neapolu :)

  • Autor: Wkn Data: 2015-02-13 10:55:10

    Na forum, kurde blade - ona już Zła Kobieta jest, bo nie chce wstawiać przepisów, a Wy ją jeszcze do ograniczenia się do PW zachęcacie. Złe Żarłoki jesteście

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-13 10:57:58

    No niech bedzie na Forum. Z okazji, ze Walentynki. :) tyle dobra z siebie wykrzesam. :)

  • Autor: Wkn Data: 2015-02-13 11:03:44

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-02-13 11:13:27

  • Autor: ekkore Data: 2015-02-13 15:45:36

    http://allrecipes.com/recipe/real-homemade-bagels/detail.aspx

    Przepis na amerykańskie specjały. Powiem Wam, że bardzo mi smakują - w sumie jeden z niewielu rodzajów, poza czymś w rodzaju bułki francuskiej (przy czym z bagietką nie ma nic wspólnego, raczej nasza polska bułka wrocławska czy weka) zjadliwego pieczywa na moim terenie.Reszta jest okropna - chleb się sypie, mnie tak zły nie wyszedł nawet w pierwszych okresach zabawy z pieczywem, bułki gumowate. i wszystko o słodkawym posmaku.

    Sama jeszcze nie robiłam.

    Dopisano 15-02-13 16:01:52:

    aktywny link http://allrecipes.com/recipe/real-homemade-bagels/detail.aspx

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-13 16:12:05

    Moj przepis jest inny. 

  • Autor: ekkore Data: 2015-02-13 16:29:50

    Bo Ty masz pewnie włoskie bajgle - ja amerykańskie.

    Krakowskie też się robi pewnie inaczej...Ale to już krakowianki powinny się wypowiedzieć - Bea, Ewa?

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-13 16:35:25

    Mam amerykanski. Tylko inny. 

  • Autor: ekkore Data: 2015-02-13 16:37:07

    No to dawaj. w sumie ja wybrałam i zapisałam w swojej książce spośród całej strony przepisów na bajgle akurat ten - bo mi się najbardziej spodobał.

    Wiedzy i przepisów nigdy za dużo.

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-13 16:51:12

    odpisalam  J., ze moj przepis w Neapolu razem z ksiega zaklec. Wiec jeszcze nie wiem, czy zamieszcze go jutro, czy w nd. 

  • Autor: ekkore Data: 2015-02-13 17:19:23

    Rozumiem: podanie, znaczki skarbowe (a jeszcze lepiej równowartość, sama zakupisz), załączniki...

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-13 17:55:01

    Moze byc. Po prostu materialy do ksiazki sa na komputerze, ktory razem z M. jest w Neapolu. Wracaja dopiero jutro wieczorem, choc mialo byc dzis... ;) tak to jest jak zaczelismy pracowac na zyliard etatow.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-02-15 15:02:22

    Dzięki. Nie wiem, czy się skuszę ale dzięki.

  • Autor: ekkore Data: 2015-02-15 15:34:34

    Roboty sporo z tym...

  • Autor: joamyt83 Data: 2015-02-04 11:51:17

    Dzięki. To jest super. Myślę że wszystkim zasmakuje

  • Autor: gabigold Data: 2015-02-04 19:12:13

    dziekuję :)

  • Autor: gabigold Data: 2015-02-04 19:16:30

    dziekuję :)

  • Autor: balbisia19 Data: 2015-02-04 21:09:18

    Czy mogłbys napisac ile gniazdek mniej wiecej wychodzi z jednej porcji ciasta?

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-04 21:12:12

    Okolo 20 sztuk

  • Autor: balbisia19 Data: 2015-02-04 21:15:03

    Dziekuje :)

    To bedziemy smazyc, mniam, a kuper znowu troche urosnie :D

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-04 21:17:39

    to zeby nie bylo szkoda od razu rob z podwojnej porcji, a co!

  • Autor: balbisia19 Data: 2015-02-04 21:20:14

    No pewnie, jak szaleć to juz :D

  • Autor: ulla* Data: 2015-02-04 13:45:53

    http://wielkiezarcie.com/recipe32406.html

  • Autor: Bahati Data: 2015-02-04 13:58:36

    404

  • Autor: kokarda Data: 2015-02-04 18:57:09

    U nas wielkie "pączenie" w poniedzialek :) - zle podpiete

  • Autor: Smosia Data: 2015-02-04 19:06:48

    http://wielkiezarcie.com/recipe32406.html

    Po kliknięciu wyskakuje pusta strona :(. Tylko u mnie?

    U nas tylko mini pączusie w papilotkach - pieczone w piekarniku, nie smażone, wg przepisu WŻ:

    http://wielkiezarcie.com/recipe57768.html

    Dopisano 15-02-12 21:56:06:

    Teraz mogę jedynie zaciągać się słodkim zapachem pączusiów, moce przerobowe wyczerpane. Pączki, jak i rok temu pyszne i delikatne (zdjęcie z ubiegłego roku):

    , dzisiejsze nie pękały tak mocno, tylko troszkę i były nadziane konfiturami truskawkowymi, a nie powidłami śliwkowymi.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-02-04 13:41:25

    A ja chyba zrobię różyczki makusi. Nie chce mi się stać przy kuchence i różach karnawałowych. :(

  • Autor: Monika09 Data: 2015-02-04 21:11:26

    Ja dla odmiany zrobię mrowisko, przypomniane mi przez mamę. A pączki, mam nadzieję, zrobi teściowa.

  • Autor: ekkore Data: 2015-02-12 18:28:49

    U mniej mniej tłustoczwartkowo - za to bardziej walentynkowo. Nic nie poradzę, że to takie wielkie święto. A więcej nie chce mi się piec ani smażyć. Bo nie miałby kto zjeść - ja mam już dosyć słodkości.

    I tak był piernik marchewkowy Till, przekładany na gorąco gęstą śmietaną, w polewie czekoladowej, posypany cukierkami pudrowymi serduszkami (żeby jakoś były te walentynki) - to było do mojej szkoły.

    A dzisiaj od rana piekłam serduszkowe kocie oczka. Na życzenie córki. Wczoraj specjalnie po foremki jeździłyśmy. Ciasteczka drożdżowe - będą robić za pączki - to co zostanie po odliczeniu potrzebnej ilości do szkoły- potrzebne było 20, jest więcej.

  • Autor: Wkn Data: 2015-02-12 20:21:00

    Nie wytrzymałam, musiałam nasmażyć - oto moje eksperymentalne pączki drożdżowe serowe, z marmoladą i lukrem pomarańczowym. Nie pytajcie, ile ich pożarliśmy, bo waga pęknie z zachwytu :P

    Przepis zaraz wklepciajnę - może przyda się komuś w najbliższy tłusty weekend :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-02-13 10:21:00

    A ja wczoraj po nasmażeniu oponek serowych postanowiłam, że teraz zrobię serowe pączki, niby-klasyczne, z nadzieniem z róży! A tu rano na WŻ - przepis. :)))

  • Autor: Wkn Data: 2015-02-13 10:48:54

    Haha, bo się nazywa telepatia :D

  • Autor: oliwia4000 Data: 2015-02-12 21:45:34

    u mnie były dziś oponki serowe, synek to już nawet kolacji nie zjadł tak się objadł.

    a jest tadkiem-niejadkiem.

    zdjęć jeszcze nie potrafię wkleić

  • Autor: makusia Data: 2015-02-12 22:23:30

    u mnie były dziś oponki serowe, synek to już nawet kolacji nie zjadł tak
    się objadł. a jest tadkiem-niejadkiem. zdjęć jeszcze nie potrafię
    wkleić

    Oliwio, wejdź w link, otworzy się wątek z instrukcją jak wstawić zdjęcia;) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=298625&post=298625

  • Autor: oliwia4000 Data: 2015-02-14 22:24:52

    dziękuję,  jak znajdę chwilkę to spróbuję. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu