Witam wszystkich i prosze o poradę mam zamiar zrobić jutro pierwszy raz schab w galarecie autorstwa śnieżynki , w przepisie pisze żeby schab ugotować w wywarze warzywnym ale niema podane czasu gotowania czy ktoś już może robił taki schab i wie ile trzeba go gotowac .Dziękuje za odpowiedzi.
Mój serdeczny kolega, z zawodu świetny kucharz polecił mi nie gotować schabu do galarety a obsmażyć krótko na dużym ogniu z każdej strony a potem upiec w rękawie foliowym albo naczyniu żaroodpornym (pod przykryciem)...piec 1 godzinę na kazdy kilogram mięsa w temperaturze max 160 stopni, potem wystudzić i dobrze schłodzić i dopiero wtedy kroić w plastry i zalewać galaretą. Mam porównanie, bo wcześniej gotowałam, ale ten pieczony smakuje nam zdecydowanie bardziej. No ale to oczywiście kwestia gustu :)
Witam wszystkich i prosze o poradę mam zamiar zrobić jutro pierwszy raz schab w galarecie autorstwa śnieżynki , w przepisie pisze żeby schab ugotować w wywarze warzywnym ale niema podane czasu gotowania czy ktoś już może robił taki schab i wie ile trzeba go gotowac .Dziękuje za odpowiedzi.
Mój serdeczny kolega, z zawodu świetny kucharz polecił mi nie gotować schabu do galarety a obsmażyć krótko na dużym ogniu z każdej strony a potem upiec w rękawie foliowym albo naczyniu żaroodpornym (pod przykryciem)...piec 1 godzinę na kazdy kilogram mięsa w temperaturze max 160 stopni, potem wystudzić i dobrze schłodzić i dopiero wtedy kroić w plastry i zalewać galaretą. Mam porównanie, bo wcześniej gotowałam, ale ten pieczony smakuje nam zdecydowanie bardziej. No ale to oczywiście kwestia gustu :)
100 % racji - nie gotuj, tylko upiecz i potem do galarety, znam to z przepisu:
http://wielkiezarcie.com/recipe33450.html i polecam :).