Misia, Pyszniaste wypieki...!!! Mam pytania co do nadzienia budyniowego, czy to po prostu budyń wg. przepisu na opakowaniu, czy jakoś na potrzeby nadzienia zmodyfikowany....?
Dżanno ... z tym co miałam pod ręką . Kiedyś zakupiona marmolada morelowa, suuperaśna (aż boje się producenta podać ''obiektywizm'' ) i drugi wariant po pół kostki czekolady białej i gorzkiej . Obie opcje pyszniaste o kruchym śmietanowym cieście nie wspomnę .
Drwa pod śniegiem czy jak kto woli klasztorna chata w wersji prawie oryginalnej, bo zamiast śmietany jogurt a zamiast wiśni konfitura z czereśni. No i bez jaj. :D
Jako, że w poście większa część deserów nie je, dopadło mnie grypisko paskudne i na dodatek piekarnik przestał współpracować tylko odmrożone pączki, oponki i takie tam ...inne.
Pysznie wygląda. Ale mam wrażenie, że spód to nie kruche a ucierane? Możesz zdradzić czy tą bezę pieczesz osobno (suszysz?) czy jak bo tak obłędnie wygląda:))
To klasyczne ciasto polkruche, tylko z pol kg maki powinno byc na duzej blasze, ale ja z racji tego, ze nie jem ciast czesciej niz raz w miesiacu rozwalkowalam je na 8 porcjowej blasze do lazanii. Na to 1,5 kg jablek i beza z 4 bialek. Podpieczone ciasto, jablka, beza, 150 st C przez 10 minut i 100 stC przez kolejne 90 minut, studzenie w uchylonym piekarniku.
O dzięki!!! Muszę z tą bezą wypróbować. Ja robię spód z maślankowego ciasta, potem jabłka lub inne owoce na to gorący budyń wylewam i albo kruszonka albo pianka ale ta przeważnie mi kapcieje po upieczeniu więc spróbuję po Twojemu
Masz prawo miec swoje zdanie, ja mam prawo miec je w glebokim powazaniu. Tonie pie, to szarlotka na polkruchym spodzie. To nie pisz bredni, bo" toto" koło najlepszej szarlotki nie leżało:(
No chyba logiczne, że nie leżało koło najlepszej szarlotki skoro ta jest najlepsza. Tekstu o bredniach nie skomentuję bo mi żal mojego konta na WŻ.
Dorcia .. za Twoim płotem ''dawali'' jogurt bałkański w takiej cenie,że musiałam coś wymodzić. A później to już poszło szybko : szufladka z galaretkami i szufladka z mrożonymi owocami. Zerknij proszę...
Misiu dasz wiarę, ciasto z blachy zrobiło piękny ''klaaaps'' na podłogę, oczywiście galaretką do podłogi.(a,że niedziela to podłoga błysk ) Mąż na całe szczęście nie stracił zimnej krwi i podjął ''reanimacje'' Kiedy otworzyłam oczy ciacho bez większych ''złamań'' siedziało w formie i .... pognaliśmy wszyscy szczęśliwi na wieś z ciachem.
Moja wina - nie zapięłam dobrze formy. Gapa, gapa ze mnie jak nic .
Drożdżowa brioszka z siekaną czekoladą (pomysł z najnowszej książki Lidla). Nadzienie: śliwki suszone i marcepan. Nie wiem czy doczekają deseru (za wcześnie upiekłam - wczorajszej nocy). Może pójdę zagnieść drugą porcję???
Dopisano 15-03-15 20:52:47:
'Podkolorowane' kurkumą i jedno cykane pod żarówką, a drugie w naturalnym świetle.
Na życzenie Wnusi i Chrześnicy, muffiny z jabłkami ;)
Śmietankowiec z malinami .. własnoręcznie zbieranymi .
Dzisiaj wszędzie popielec, a tu śmietanowiec - yeee, rządzisz megi! Daaawno nie jadłam i... nigdy nie robiłam :)
Kokosanki
U nas dzisiaj pączki, dowiedziałm się w południe że mamy dzisiaj gości, więc zabrałam się za pączusie:)
z kremem czekoladowym i polewą czekoladową
z konfiturą z róży i cukrem pudrem
z marmoladą i lukrem
Babeczki z jabłkiem :)
Malinowe labadki :)
Rolada jablkowa
Malinowe labadki :)
Poprosze 6 łabadków ,by wpłyneło do mojej gębuliAkurat 6 bylo :)
Akurat 6 bylo :)
Jak to ,to potrafie przewidziec ,a w lotto nie umie traficKarpatka, po której zaraz pozostanie tylko smaczne wspomnienie
Drożdżówki z marmoladą i rogaliki bez jajek Makusi ...u mnie z budyniem :)
Misia, Pyszniaste wypieki...!!! Mam pytania co do nadzienia budyniowego, czy to po prostu budyń wg. przepisu na opakowaniu, czy jakoś na potrzeby nadzienia zmodyfikowany....?
Dziękuję :) Iwciu budyń ugotowany w troszkę mniejszej ilości mleka z dodatkiem łyżki masła.
Dzięki Wielkie za odpowiedź:)
Rogaliki Ani -Wiosenki . ))
Boziu, megi, z czym one? Śliczne są.
Dżanno ... z tym co miałam pod ręką . Kiedyś zakupiona marmolada morelowa, suuperaśna (aż boje się producenta podać ''obiektywizm'' ) i drugi wariant po pół kostki czekolady białej i gorzkiej . Obie opcje pyszniaste o kruchym śmietanowym cieście nie wspomnę .
Murzynek
Na prosbe przeziebionej Najstarszej rogaliki najdelikatniejsze z nutella. :)
Muffiny z marmoladą oraz muffiny z orzechami, jabłkami, kakao i cynamonem.
Taśmowo po kuszeniach Megi.......Rogaliki z różnymi nadzieniami, wg. ania_wiosenka
Pyszne ciacha.
Eklerką się poczęstuje ,wygląda obłędnie ;)
Serial rogaliczkowy trwa .. tym razem croissant
Dopisano 15-02-26 14:59:59:
Po 30 min....
mniammm
Megi, Cudne :)) Porywam jednego na juro na śniadanko.....
Ja doczekają jutrzejszego dnia ... witam w moich progach
Taaaa, uważaj... mnie miała dać kanapkę ze swoim pasztetem. O suchym pysku przesiedziałam w pracy. :(
Matko! Ile razy ja już monitor z tym przepisem wylizałam. Ale to chyba za trudne i pracochłonne dla mnie.
Dżanno .. Moja Panno ... nie taki diabeł strasznym, opis przydługawy ale rzucasz na stół, stolnice i składasz, wałujesz i rolujesz rogale.
Pasztet ..pamiętam podam jak trza .. dzisiaj czas mnie gonił . ))
Ale na pasztet to ja nie chcę przepisu, ja chcę kanapkę.
W tych rogalikach przeraża mnie zamrażanie - zamrażarki zawsze u mnie na full.
Przepis to chcę ja jeśli można.
Mój dzisiejszy deser taki jak w dzieciństwie....kompot z jabłek...
Raczej powinno być w wątku ''Co dzisiaj piłeś''. Osobiście jestem za .
Były już jabłka, jak byłeś mały?
Tiramisu zamknięte w biszkopcie czekoladowym . Krem na masacropne mrożonym, lekka kaszowata konsystencja ale po połączeniu ze śmietaną wszystko ok .
Dżanno .. kanapka będzie później ...rozumiesz trochę ponczu zostało .
Po rozkrojeniu ...)))
No teraz to co innego
Malgos to nadal to samo ciacho... A może na wymianę za śledzie ....
Chyba raczej nie...
Sałatka Owocowa z waniliowym jogurtem i czekoladą :))
Juuuu ale bomba witamin .. )) Pięknie ..
Jedna dla mnie, bez dwóch zdań, tylko czekoladę zdmuchnę
Jedna dla mnie, bez dwóch zdań, tylko czekoladę zdmuchnę
...to dobrze, że jej nie wmieszałamPrawie jak moj obiad. :) i sniadanie dzisiejsze.
Całe szczęście
Drwa pod śniegiem czy jak kto woli klasztorna chata w wersji prawie oryginalnej, bo zamiast śmietany jogurt a zamiast wiśni konfitura z czereśni. No i bez jaj. :D
Jakie apetyczne Cuuudo:))
wygląda genialnie :)
Tort urodzinowy Rysi.:)
Oczywiście kolor czerwony z buraków, zielony szpinak, żółty kurkuma a niebieski to wykręcony Smerf Maruda. ;D Wszystkie w tubkach. ;)
torcik cudny,na pewno smakuje tak jak wygląda,najlepsze życzenia dla solenizantki,a ile lat kończy?
Dziękuję :) Ryśka skończyła 4 lata.
Cudny:)
100lat:)
Pewnie smaczny :) Dla Ryśki, wszystkiego co najlepsze :)
Masa czekoladowa z konfitura ekstra z czeresni, masa z mascaropne, kremowki i truskawek, dekoracja z ulubionych przysmakow. Oczywiscie, ze smaczny. :)
Wszystkiego naj naj najlepszego dla Małej Damy! Tort świetny.
Na deserek dwa rodzaje sernika ... do wyboru ;)
Nie wybierałabym, oba smakowicie się prezentują
Jak jest wybór, to na zimno poproszę :)
Jako, że w poście większa część deserów nie je, dopadło mnie grypisko paskudne i na dodatek piekarnik przestał współpracować tylko odmrożone pączki, oponki i takie tam ...inne.
Torcik urodzinowy mojego wnuczka Kubusia.
Kapitalny , jakie smaki?
Zdrówka dla Kubusia:)
Wszystkiego najlepszego dla Wnusia!
Tort piękny.<Czyżby ręka Alll?>
Zachciało się ... drożdżówek upiec . Osobiście tylko mogę polizać papier po pieczeniu ale radość pieczenia jest ogromna
Dopisano 15-03-03 16:58:18:
Wyjechały z piekarnia.....
Babeczki czekoladowe i koktaj z poziomek
Fajniuchne. :) ja tez nie jem 90% tego co pieke, dzis pieke bagietki i Rysiowa ukochana rolade jablkowa. :) dla mnie...jablko wystarczy.
Cudeńka poproszę jedną
Te się tylko obliżę cudne, jak malowane ;)
Ale Cudnie zakręcone....!!! Mniami w sam raz do kawusi.......biorę, a co:))
Smaczniusie :) Fajnie chociaż popatrzeć
Ciasto pawełek i biszkopt z lekką masą cytrynowo-kokosową ...
Cappuccino na frużelinie ...
Ale szalejesz kobieto, mniamuśnie aż strach :)
Raczej przyjemność niż strach
Raczej przyjemność niż strach
Dla mnie strach kochana, mam cukru ( we krwi) zanadtoA to strach !
Murzynek, napakowany dużym słoikiem dżemu brzoskwiniowego....mniam, taki wilgotny :))
Pyszny...:) Nawet wiem z jakiego przepisu
A ja nie jestem taka bystrzacha jak Małgoś .. i pytam się grzecznie o przepis . Wygląda przepysznie ))
A ja nie jestem taka bystrzacha jak Małgoś .. i pytam się grzecznie o
Już od dawna, tylko ten.... http://wielkiezarcie.com/recipe25015.htmlprzepis . Wygląda przepysznie ))
U mnie to ciasto popisowe Tamary, z malymi zmianami. piecze je najlepiej na swiecie. :)
Tak jak mój Bubuś..... sama nie mogę go robić, bo się obrazi na mnie.....:))
Ja tu nie pomagam, tylko wstawiam do piekarnika i wyjmuje. A biszkopty...moje zawsze nizsze niz Tamiski. Ma dziewucha talent. :)
A podziękować .. za przypomnienie to mój ulubiony z dawnien dawna przepsik na murzynka ))
Rolada biszkoptowa z dzemem truskawkowym.
wariacja murzynkowa
Ale pięknę chmurki zamknęłaś w murzynku .. Brawooo ))
Super wykombinowałaś :)
Dziękuje
wariacja murzynkowa
Super wariacja...takie inne, niepospolite czekoladoweA jak pięknie wykombinowałaś:) Brawo!
Powoli zaczynam wyjadać mrożonki-owoce . Dzisiaj półkruchy z truskawkami i kruszoną ... ''się piecze''
ale póki co pachnie truskawką w całej kuchni .
Już czuje ten zapach -Boskie
Madziu dawaj w przekroju:)
Już, już podaje.... zrezygnowałam z lukru .. ciacho jest wystarczającą słodkie. Truskawki super grzecznie zachowały się nie zrobiły zakalczyka ..
Ajajaj, skubnę kawalątko
To i ja z drugiej strony skubnę
Budyń czekoladowy.
Sernik rosa ...
Cudne kropelki:)
Jak prawdziwe :)
Sernik na zimno
Zaparzane ciasto piaskowe :)
Ale wygląd i smak ... fiuu , fiuu . Agniś niech zgadnę jajca od kur teściowej ? albo ... kurkuma ?
Dziękuję :) ... jajeczka od teściówki oczywiście :)
Muffinki czekoladowe z kawałkami białej czekolady
Muffinki czekoladowo - wiśniowe z turbanem mascarpone
Torcik serowy z bananem i odwrócone ciasto z gruszką i jabłkiem.
Mniam ,jak ładnie i kolorowo ,same pyszotki
Dziękuję
Mniam,mniam ...porywam kawałeczek ;)
Oki, ja wezmę kawałek Twojej babeczki
Cudownie bajeczne, aż nie można oderwać wzroku i z pewnością pyszniaste, mniam... :)
Dziękuję :)
Japanese soufflé cheesecake
Domowe ciasteczka :)
Dopisano 15-03-09 15:31:35:
Ciasteczka domowe :)
Super wzorki :)
Dziękuję :)
Mój "narkotyk" kruche z jabłkami, orzechami, rodzynkami i bezą.
i zaległe zdjęcie drożdżówek z przygodami :):):)
Moje smaki ..szarlotka a spodzik jaki żółciutki coś tak czuje,że szczęśliwa kurka grzebała w tym pazurkiem ...
Oko i nos kuchenny jak widzę nie zawodzą:)
I jedno i drugie pyszniutko wygląda :)
dziękuję:)
Mniam ;))
A mogłabyś pokazać paluszkiem przepis? Czy raczej improwizujesz? Chodzi mi o to z jabłuszkami.
Mówisz i masz :):):)
http://wielkiezarcie.com/recipe114052.html
Dzięki wielkie. :)
Ciasto ze śliwkami pod grubą pierzynką
Uwielbiam .
A kiedy przekroimy, jeszcze ciepłe ?
Proszę bardzo , częstujcie się .
Mniammmm:)
Brzmi samczniutko :)
Drożdżówka Nocna ze Śliwkami i kruszonką pomarańczową:))
Mniam, porywam kawałek :)
...a proszę, proszę.......:)) ...śliweczki nieco kwaskowe.....:))
U nas deserki na Dzień Mężczyzn:) Chłopcy zadowoleni :D
No nie dziwie się,że zadowoleni :) Aż się oczy i buzia cieszą jak patrzę :))
Sama bym taki zjadla i to nie jeden :)))
Ciasteczka domowe cd. :)
Dawno nic nie piekłam, bo też nie miałam po temu warunków w domu, zaczynam więc od szarlotki
i u mnie dzis szarlotka :)
Biorę kawałek na osłodę
Widzę, że się już odgruzowałaś :)
Porywam kawałek, pysznie wygląda i kusi:)
Odgruzowany mam salon i kuchnia także działa, a reszta wciąz do wykończenia, do lata się uporam
Faworki tysiąca bąbelków.
Wow, u nas by się "migły" w sekundę
Bułeczki z serem ,rodzynkami i skórką cytryny
Kaszanka, rzuć się bułeczką w moją stronę...
łap ...dwie...
To i ja poproszę , wyglądają cudnie ;)
Proszę sie częstowac....czym chata bogata jutro pieke nastepne ,ale już na zamówienie
Ciasto drozdzowe bez wyrabiania z truskawkami.
Ciasto drozdzowe z ricotta, truskawkami i kruszonka.
Musiało smakować :)
Babka pomarańczowa...Kupiona w najlepszej cukierni w Poznaniu. Dobra ale nie powala.
Ale wygląd ma
Wczoraj mnie naszło i zrobiłam dwa desery: serek z kiwi i mus czekoladowy
Pyszotki :)
Mmmmmmm.....porywam ,,kiwiaczka" wygląda tak wiosennie :))
:)))
,,Pourodzinkowo" jeszcze dojadamy (krówki domowe i torcik czekoladowy)
Torcik wyszedł bardzo kusząco ,mniamciu
...dziękuję
a z jakiego przepisu robilas krówki?
a z jakiego przepisu robilas krówki?
Są w moich przepisach....Polecam :))
http://wielkiezarcie.com/recipe84984.html
Moze kiedys sie zdecyduje :)))
IwciaG, proszę napisz jak spłodzić takie krówki? Rety, wyglądają na takie ciągnące, pyszne..
Świeżo poskładane tiramisu w biszkopcie z przepisu Marli.
Megi skutecznie kusi, a ja nie mogę się oprzeć..
IwciaG, proszę napisz jak spłodzić takie krówki? Rety, wyglądają
na takie ciągnące, pyszne..
Domiu, nie są ciągnące, tylko pysznie kruchutkie i mega uzależniające Polecam :))
http://wielkiezarcie.com/recipe84984.html
IwciuG, dziękuję..
Właśnie wyszło z pieca ... kruchy spód, na to śliwki, jabłka, borówki amerykańskie, rodzynki ... wierzch - maślana kruszonka z odrobiną cynamonu ;)
Mniam......musiało być pyszne:)
Najlepsza z szarlotek z super krucha beza.
Kradnę kawałek ;)
Najlepsza z szarlotek z super krucha beza.
Za dużo ciasta...za mało jabłek:(
Masz prawo miec swoje zdanie, ja mam prawo miec je w glebokim powazaniu. To nie pie, to szarlotka na polkruchym spodzie.
Pysznie wygląda. Ale mam wrażenie, że spód to nie kruche a ucierane? Możesz zdradzić czy tą bezę pieczesz osobno (suszysz?) czy jak bo tak obłędnie wygląda:))
To klasyczne ciasto polkruche, tylko z pol kg maki powinno byc na duzej blasze, ale ja z racji tego, ze nie jem ciast czesciej niz raz w miesiacu rozwalkowalam je na 8 porcjowej blasze do lazanii. Na to 1,5 kg jablek i beza z 4 bialek. Podpieczone ciasto, jablka, beza, 150 st C przez 10 minut i 100 stC przez kolejne 90 minut, studzenie w uchylonym piekarniku.
O dzięki!!! Muszę z tą bezą wypróbować. Ja robię spód z maślankowego ciasta, potem jabłka lub inne owoce na to gorący budyń wylewam i albo kruszonka albo pianka ale ta przeważnie mi kapcieje po upieczeniu więc spróbuję po Twojemu
Masz prawo miec swoje zdanie, ja mam prawo miec je w glebokim powazaniu. To
To nie pisz bredni, bo" toto" koło najlepszej szarlotki nie leżało:(nie pie, to szarlotka na polkruchym spodzie.
Masz prawo miec swoje zdanie, ja mam prawo miec je w glebokim powazaniu. Tonie
No chyba logiczne, że nie leżało koło najlepszej szarlotki skoro ta jest najlepsza. Tekstu o bredniach nie skomentuję bo mi żal mojego konta na WŻ.pie, to szarlotka na polkruchym spodzie. To nie pisz bredni, bo" toto" koło
najlepszej szarlotki nie leżało:(
No coz, mi tez szkodza... Was zwlaszcza zostawiac. A Ciebie to ja na fb nie mam bo? ;)
Jabłkowe..... mmmm pycha.
Beza mnie powaliła, muszę spróbować swoje jabłkowe upiec tak jak Ty bo choć beza wychodzi mi niezła to taka fajna jak ta nie zawsze.
Dopisano 15-03-15 16:14:27:
To do Bahatkowej szarlotki miało być:)Jejciuuuuuuuuuuuu .
Biszkopt z masą serowo-krówkową z nutą truskawki i ananasa ...
Dzisiaj nie mogłam patrzeć na jedzenie( jelitówka) ale to ciacho wciągam przez monitor :)
Ciasto mocno czekoladowe
Też pycha :)
No to na koniec kolejki ciągnę z talerzykiem ciacha ..
a cio to? :) mus z truskawek/malin? coś takiego chyba za mną chodzi....
Dopisano 15-03-15 13:54:53:
ups...a dlaczego to tak się podpięło? miało byc do Megi....Dorcia .. za Twoim płotem ''dawali'' jogurt bałkański w takiej cenie,że musiałam coś wymodzić. A później to już poszło szybko : szufladka z galaretkami i szufladka z mrożonymi owocami. Zerknij proszę...
http://wielkiezarcie.com/recipe114092.html
Pianka pod truskawkami to z czego wyczarowana:) ?
Dopisano 15-03-15 16:28:07:
Już wszystko wiem:) Znalazłam przepis:)Perfekcyjne :)
Misiu dasz wiarę, ciasto z blachy zrobiło piękny ''klaaaps'' na podłogę, oczywiście galaretką do podłogi.(a,że niedziela to podłoga błysk ) Mąż na całe szczęście nie stracił zimnej krwi i podjął ''reanimacje'' Kiedy otworzyłam oczy ciacho bez większych ''złamań'' siedziało w formie i .... pognaliśmy wszyscy szczęśliwi na wieś z ciachem.
Moja wina - nie zapięłam dobrze formy. Gapa, gapa ze mnie jak nic .
Poezja smaku :)
Drożdżowa brioszka z siekaną czekoladą (pomysł z najnowszej książki Lidla). Nadzienie: śliwki suszone i marcepan. Nie wiem czy doczekają deseru (za wcześnie upiekłam - wczorajszej nocy). Może pójdę zagnieść drugą porcję???
Dopisano 15-03-15 20:52:47:
'Podkolorowane' kurkumą i jedno cykane pod żarówką, a drugie w naturalnym świetle.
Idź ,idź Smosiu .. pozwalamy tylko pamiętaj focie nam zrobić .. )) Pozdrawiam serdecznie ))
Fotki wkrótce (czekają na operatora, czyli wiecznie zajętego Pana...) Pozdrowionka.
Nooo, co z fotka , to z fotka , mniami:)
U mnie Kruche z jabłkami i budyniem z nutką pomarańczy. Fotka jutro w nowym wątku :)