To przepis mojej znajomej z jej bloga /mam nadzieję, że mnie nie zabija za skopiowanie/
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania – 7-godzinne
Szybkie w realizacji, ale na konsumpcję trzeba trochę poczekać… ale można go zrobić rano, a w porze obiadowej upiec i już mamy deser… albo zrobić wieczorem, a rano tylko siup! do piekarnika i już mamy ciasto… można zrobić je z bakaliami /oprószyć mąką/ albo też wyłożyć na wierzch sezonowe owoce, albo mrożone…
Składniki
1/2 kg mąki 5 dkg drożdży 3/4 kostki masła 3 jajka 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju szczypta soli cukier waniliowy lub aromat opcjonalnie bakalie lub owoce
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać rozkłócone jajka, masło rozpuszczone w letnim mleku, pozostałe składniki i wszystko wymieszać. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką /lub wyłożonej papierem do pieczenia/. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 7 godz. Ciasto wkładać do zimnego piekarnika, dopiero teraz nastawić termoobieg temp. 180 st. C. Piec ok. 35-45 min.. /blaszka 24×36 cm/.
Zarobioną drożdżówkę wykłada się na blaszkę i zostawia na 7 godzin lub na noc a rano piecze.
Dopadła mnie chyba skleroza. Szukam i szukam i nic.
Bardzo proszę o podpowiedż -jeśli koś ma przepis lub pamięta czyj on jest .
http://wielkiezarcie.com/recipe14898.html Ja mam taka w ulubionych moze to o ta chodzi .
http://wielkiezarcie.com/recipe14898.html Ja mam taka w
Niestety to nie ten ale dziękuję bardzo.ulubionych moze to o ta chodzi .
To przepis mojej znajomej z jej bloga /mam nadzieję, że mnie nie zabija za skopiowanie/
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania – 7-godzinneSzybkie w realizacji, ale na konsumpcję trzeba trochę poczekać… ale można go zrobić rano, a w porze obiadowej upiec i już mamy deser… albo zrobić wieczorem, a rano tylko siup! do piekarnika i już mamy ciasto… można zrobić je z bakaliami /oprószyć mąką/ albo też wyłożyć na wierzch sezonowe owoce, albo mrożone…
Składniki
1/2 kg mąki
5 dkg drożdży
3/4 kostki masła
3 jajka
1 szklanka cukru,
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
cukier waniliowy lub aromat
opcjonalnie bakalie lub owoce
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać rozkłócone jajka, masło rozpuszczone w letnim mleku, pozostałe składniki i wszystko wymieszać. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką /lub wyłożonej papierem do pieczenia/.
Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 7 godz.
Ciasto wkładać do zimnego piekarnika, dopiero teraz nastawić termoobieg temp. 180 st. C. Piec ok. 35-45 min.. /blaszka 24×36 cm/.
pogadałam już z nią, wprawdzie po fakcie zadzwoniłam, ale lepiej późno niż wcale - nie będę zabita! ufff...
pogadałam już z nią, wprawdzie po fakcie zadzwoniłam, ale lepiej
późno niż wcale - nie będę zabita! ufff...
Bardzo ,bardzo dziękuję za przepis i za narażanie się. O ten przepis mi chodziło.
Serdeczne dziękuję.
http://wielkiezarcie.com/recipe19336.html
http://wielkiezarcie.com/recipe19336.html
Nie ten przepis ale wypróbuję kiedyś także ten. To przepis jaki dała wyżej Zuzanna248.
Serdecznie dziekuję za poświęcony mi czas.