Forum

Kuchenne porady

Drożdżówka zostawiana na 7 godzin lub na noc w blaszce.

  • Autor: crisen Data: 2015-02-26 23:18:16

       Zarobioną drożdżówkę wykłada się na blaszkę i zostawia na 7 godzin lub na noc a rano piecze.

                                                                                                                                                                Dopadła mnie chyba skleroza. Szukam  i szukam i nic. 

    Bardzo proszę o podpowiedż -jeśli koś ma przepis lub pamięta czyj on jest .

  • Autor: mariolan76 Data: 2015-02-26 23:43:58

    http://wielkiezarcie.com/recipe14898.html Ja mam taka w ulubionych moze to o ta chodzi .

  • Autor: crisen Data: 2015-02-27 00:09:32

    http://wielkiezarcie.com/recipe14898.html    Ja mam taka w
    ulubionych moze to o ta chodzi .

    Niestety to nie ten ale dziękuję bardzo. 

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2015-02-27 08:06:23

    To przepis mojej znajomej z jej bloga /mam nadzieję, że mnie nie zabija za skopiowanie/ 

    Ciasto drożdżowe bez wyrabiania – 7-godzinne

    Szybkie w realizacji, ale na konsumpcję trzeba trochę poczekać… ale można go zrobić rano, a w porze obiadowej upiec i już mamy deser… albo zrobić wieczorem, a rano tylko siup! do piekarnika i już mamy ciasto… można zrobić je z bakaliami /oprószyć mąką/ albo też wyłożyć na wierzch sezonowe owoce, albo mrożone…

    Składniki

    1/2 kg mąki
    5 dkg drożdży
    3/4 kostki masła
    3 jajka
    1 szklanka cukru,
    1 szklanka mleka
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    cukier waniliowy lub aromat
    opcjonalnie bakalie lub owoce

    Wykonanie

    Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać rozkłócone jajka, masło rozpuszczone w letnim mleku, pozostałe składniki i wszystko wymieszać. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem  i wysypanej tartą bułką /lub wyłożonej papierem do pieczenia/.
    Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 7 godz.
    Ciasto wkładać do zimnego piekarnika, dopiero teraz nastawić termoobieg temp. 180 st. C. Piec ok. 35-45 min.. /blaszka 24×36 cm/.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2015-02-27 08:12:55

    pogadałam już z nią, wprawdzie po fakcie zadzwoniłam, ale lepiej późno niż wcale - nie będę zabita! ufff...

  • Autor: crisen Data: 2015-02-27 14:03:15

    pogadałam już z nią, wprawdzie po fakcie zadzwoniłam, ale lepiej
    późno niż wcale - nie będę zabita! ufff...

    Bardzo ,bardzo dziękuję za przepis i za narażanie się. O ten przepis  mi chodziło.

    Serdeczne dziękuję.

  • Autor: powsinoga Data: 2015-02-27 08:36:50

    http://wielkiezarcie.com/recipe19336.html

  • Autor: crisen Data: 2015-02-27 14:06:42

    http://wielkiezarcie.com/recipe19336.html

     Nie ten  przepis ale wypróbuję kiedyś także ten. To przepis jaki dała wyżej Zuzanna248.

    Serdecznie dziekuję za poświęcony mi czas.

Przejdź do pełnej wersji serwisu