Forum

Kuchenne porady

Jak zrobić majonez 'jak kielecki' ?

  • Autor: iza1 Data: 2015-03-22 16:58:50

    Robicie na oleju,oliwie - jakiej ? poproszę o proporcje bo chciałam zrobić na święta a nie bardzo mi wychodzi... i dokładny przepis co po czym bo często mi się warzy :( 

  • Autor: domia Data: 2015-03-22 18:17:35

    http://gotowanie.onet.pl/wideo/detal/domowy-majonez-w-2-minuty,2126667/

    Może sie przyda.

  • Autor: domia Data: 2015-03-22 18:35:40

    Ja do majonezu używam oleju kujawskiego.Przyprawiam na "oko", do smaku. Nie pamiętam kiedy kupilam słoik majonezu..

    Ważną rolę odgrywa sprzęt jakim robisz majonez. Musi mieć odpowiednią moc. Inaczej zawsze się zwarzy.

  • Autor: iza1 Data: 2015-03-22 18:42:40

    Ja do majonezu używam oleju kujawskiego.Przyprawiam na "oko", do smaku. Nie
    pamiętam kiedy kupilam słoik majonezu.. Ważną rolę odgrywa sprzęt jakim
    robisz majonez. Musi mieć odpowiednią moc. Inaczej zawsze się zważy.

    od razu wszystko miksujesz czy dodajesz partiami ?

  • Autor: marzena89gb Data: 2015-03-22 19:04:37

    Przepis na majonez wg mamunia , może ten spróbuj. 

  • Autor: iza1 Data: 2015-03-22 19:11:58

    a linka dasz :) ?

  • Autor: as Data: 2015-03-22 19:14:38

    http://wielkiezarcie.com/recipe20363.html

  • Autor: iza1 Data: 2015-03-22 19:30:00

    dzięki , próbowałaś?

  • Autor: as Data: 2015-03-22 19:41:33

    Ja nie robię majonezu bo u mnie idzie mała ilość i musiała bym wyrzucić. Link podałam ten co poprosiłaś koleżankę wyżej o podanie. Kieleckiego nie lubię więc nie kupuję. Wolę inny. 

  • Autor: iza1 Data: 2015-03-22 19:57:10

    Ja nie robię majonezu bo u mnie idzie mała ilość i musiała bym wyrzucić.
    Link podałam ten co poprosiłaś koleżankę wyżej o podanie. Kieleckiego
    nie lubię więc nie kupuję. Wolę inny. 

    dzięki , szczęśliwi co u nich majonez nie idzie:)

  • Autor: agacia3323 Data: 2015-03-23 12:00:12

    w dzisiejszych czasach gdzie wszyscy się odchydzają,kto by jadł tyle majonezu ps.ja tam jem ,bo się nie odchudzam

  • Autor: marzena89gb Data: 2015-03-23 09:19:47

    dzięki , próbowałaś?

    Próbowałam , tylko mniej oleju dodałam , jak robię majonez to oleju dodaję w zależności jaki gęsty chcę uzyskać . Tak na oko.

  • Autor: małpiatka Data: 2015-03-23 12:41:35

    Ja również polecam ten przepis - robiłam, wyszedł bardzo dobry.

  • Autor: Olek Data: 2015-03-22 21:40:16

    Ja nie robię, ale pamiętam jak rodzice robili, to przestrzegali,żeby wszystkie składniki miały taka samą temperaturę, bo inaczej lubił się zwarzyć.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-03-23 07:47:36

    Robię na oleju, jaki mam pod ręką (najczęściej słonecznikowy) albo oliwie. W takim blendero-rozdrabniaczu z Lidla. Miksuję jajko, trochę soli, cukru, za chwilę zaczynam dolewać olej. Wcale się nie bawię w ogrzewanie jajka do temp. pokojowej. Nie leję "ciągle" małym strumyczkiem, ponieważ ten blender jest zamykany. Wlewam małą partię oleju i miksuję do połączenia. Nie, żebym była nieskromna ale jeszcze nigdy mi się nie zważył. Nie ma się co spinać. Lubię łagodny, delikatny, wręcz bezsmakowy majonez, dlatego nie dodaję np. musztardy. Kieleckiego nie używam.

  • Autor: marzena89gb Data: 2015-03-23 09:22:21

    Tak jest , najlepiej się nie ceregielić, wtedy wyjdzie najlepszy.

  • Autor: Smosia Data: 2015-03-23 09:31:03

    Ja używam lidlowego blendera ('żyrafy')- mam już nawet słoik pasujący, pod wymiar - wszystko kolejno wrzucam na raz zimne, prosto z lodówki ('żyrafę' i słoik też schładzam w lodówce). Ważne jest jajko (świeże, żółtka nie wolno rozlać), temperatura i kolejność dodawania składników.

    Na maxa blenduję najpierw tuż przy dnie słoika, potem lekko unoszę gdy na dole mam już emulsję, następnie do samej góry i na dół parę razy. W sekund pięć majonez gotowy, słoik zakręcam i do lodówki.

    Olej najczęściej słonecznikowy (1 szklanka lub 300 ml na 1 jajko), rzadziej rzepakowy (tłoczony na zimno) odradzam szczerze sezamowy (moja kulinarna wpadka, blee).

    Zawsze udany. U nas do sosu tatarskiego i sałatek.

    Pozdrawiam.

  • Autor: Teresa40 Data: 2015-03-28 19:58:28

    A nie lepiej kupic gotowy ? Ja dzisiaj kupilam ,za duzy litrowy sloik kieleckiego dalam 7.90 zl , uwazam ze nie jest drogi w porownaniu z kiedysiejszymi cenami . Taki domowy robiony nie zawsze sie uda i co wtedy,szkoda skladnikow i roboty. Zreszta kazdy ma swoje zdanie. Pozdrawiam.

  • Autor: Smosia Data: 2015-03-28 23:00:13

    Ten blenderowo-słoikowy zawsze jest udany, a w rezerwie mam zawsze kupiony, który może stać i pół roku w lodówce ... Kielecki kupiłam kiedyś w promocji - skusił mnie niską ceną, jednak wolę inne (2 pewniaki, ogólnie znane). Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu