Forum

Gawędy o jedzeniu

Sernik idealny, czyli jaki ;)

• Autor: Smosia Data: 2026-09-10 21:28:29

Dobry wieczór :))
    A chcę poruszyć temat podwieczorkowy - sernikowy, ważny dla każdej ambitnej Pani domu. Każda z nas chce by smakował rodzince i znajomym.
    Jaki ma być ten naj, naj?:
    - pieczony na kruchym cieście;
    - bez ciasta, spodu;
    - na pokruszonych ciastkach...
    Najważniejsze są jednak składniki masy serowej, ich proporcje, sposób pieczenia i zdobienia smash

Zapraszam, może uda się odkryć tajemnicę idealnego sernika, by nigdy już nie wyszedł nam za niski lub za słodki, zbyt rzadki lub niezbyt puszysty...

Dobrej nocy, słodkich snów i genialnych pomysłów o poranku kiss

• Autor: Smosia Data: 2026-09-11 07:47:02

Dobry piątuś' Wszystkim chef

Kolejnym odkryciem jest sernik od Goplany, z malinami, u nas świeżymi, prosto z krzaka.
    Polecam, szybki i niezawodny, z dobrym serem /ja miałam śmietankowy w kostkach/ zawsze wychodzi.
    Bez ucierania, zmielone wszystko po kolei nożem w malakserze:
    masło z cukrem, żółtka, ser i reszta składników.
    A białka z kisielem i wiórkami to HIT.
    Mam w planach wersję wiśniową idea2tongue

Sernik kremowy z malinami, pyszny wg mnie

• Autor: goplana2 Data: 2026-09-11 12:13:46

Dziękuję za uznanie tego sernika. Cieszę się,że Ci smakuje blush

• Autor: Smosia Data: 2026-09-11 11:16:47

Nie może zabraknąć na podium laugh4 sernikowym pysznego odkrycia WŻ, "Sernika kalinowskiego od teresy55.
    Jest najbardziej tradycyjny ze wszystkich, smaczny i też prosty w wykonaniu.

Sernik kalinowski

• Autor: goplana2 Data: 2026-09-11 12:20:23

Witam w sernikowym wątku bow Jaki sernik preferuję? Jaki najlepszy? Chyba na swojskim serze,ale gdzie teraz taki dostać? A tak,u nas przed świętami na targu taka babcinka sprzedaje. Kiedyś robiła moja,ale to wszystko zamierzchłe czasy. Tak czy inaczej u mnie zawsze na kruchym cieście,rzadziej na herbatnikach. Bez spodu jeszcze nigdy nie piekłam. Ogólnie to lubię wszystkie serniki. Ten tradycyjny koniecznie z rodzynkami i skórką pomarańczową. Latem sernik na zimno z owocami. Ciężko wybrać ten ulubiony chinese Tak czy inaczej teraz muszę ograniczyć,ale od święta sobie pozwolę na kawałeczek antlers

Przejdź do pełnej wersji serwisu