Na poczatku też chciałam zrobić mazurek pomarańczowy ze swojego przepisu, który udostępniałam w grudniu, ale jednak kajmak wygrał :) W lodówce chłodzi się jeszcze placek orzechowy z masą jabłeczną i bitą śmietaną, ale przepis i zdjęcia dodam już po Wielkanocy :)
Co za żarłoki, zrobiłam drożdżowe cynamonowe serca, zeżarli. Musiałam jeszcze dopiec porcję rogalików z nutellą. Wariactwo, czuję się jak fabryka cukiernika.
No nie ma, to prawda :) Całe szczęście, że chociaż część rogalików udało mi się schować do woreczka i zachomikować na jutro do szkoły do śniadaniówki :)
Ale fajne :D Ja wciąż nie mam metalowych rurek, na których się piecze te ciastka, a jakoś szkoda mi gnieść folię aluminiową, żeby zastąpić stożkowe foremki.
Widzę, że Ty też jak ja, zamiast piec muffiny z okazji dnia muffina pociągnęłaś po swojemu ;P U mnie dziś ciasteczka czekoladowe z czekoladą - zdjęcie potem, bo nie chce mi się ściągać, ale wyszły przepyszne!
Dzięki :) Właśnie w tamtym tygodniu kupiłam te foremki do rurek, ale niestety tylko 1 komplet i muszę chyba dokupić. A mój mężuś już od kilku dni miał ochotę na rurki i wreszcie musiałam je zrobić. Tak się dzisiaj zastanawiałam co zrobić, babeczki, muffinki czy jeszcze coś innego, ale w końcu trzeba było wypróbować nowy nabytek i wyszły rurki w 3-ch kolorach. :)
Kilkanaście sztuk zrobiłam, a jeszcze zostało mi ciasta i śmietany. Domowy budyń bardzo lubię, a ten, który zrobiłaś z sosem malinowym musi być pyszniasty, mniam... :)
Sernik mooocno orzechowy ... Spód zrobiony z herbatników,orzeszków ziemnych i masła. Masa serowa połączona z masłem orzechowym. Wierzch to polewa z mlecznej czekolady i pokruszonych orzeszków ziemnych :)
Będę tylko musiała uważać w przyszłości, co piekę... paluchy wiedźmy - i kciuk odpadnie, uśmiechnięte buźki i głowę dziecku znienacka z wrażenia zgilotynuje
bardzo dobre jest z serem, ale spokojnie możesz zrobić z kruchego ciasta, nawet na całym jajku i odrobinie kwaśnej śmietany. Tylko proszku do pieczenia dodaj minimalnie, żeby ciasteczka nie straciły kształtu podczas pieczenia :)
Nie bardzo, ponieważ sama robiłam wyłącznie z twarogiem, więc nie mam stuprocentowej pewności, czy z moich wymyślonych proporcji wyjdzie tak smacznie jak bym tego chciała :)
Ja dziś co prawda nie robiłam, ale jadłam i zamierzam w najbliższym czasie odtworzyć:
Tort budyniowy Oreo - na pokruszonych ciasteczkach Oreo zagniecionych z masłem, przykrytych plasterkami bananów, na nich gruba warstwa budyniu z bitą śmietaną, a całość posypana tartą czekoladą. Pychota!
Nie, nic tam nie ma............po prostu taki puszysty biszkopt mi wyszedl.Smietana 18% z ktorej po przekrojeniu goracego biszkoptu kremik sie zrobil( przepis z WZ).
Babo Jedna .... gonie czas jak pies kość .. i tak jestem opóźniona w rozkładzie dnia .. )) Za to proszę pleśniowiec już się studzi, palec oparzony ale bezowa pani się suszy a ja dalej wiooo ))
Mój drugi tort w życiu :) Tak bardzo się cieszę :)) Pierwszy chyba na którąś rocznicę ślubu, a tym razem bez okazji :) Krem czekoladowy z pijanymi wisionkami i śmietankowy z białą czekoladą.
Piękny ... taki swojski domowy,a kremik rarytasio .. A ja nie pamiętam chyba z 15 lat nie piekłam torcia i chyba mnie ..... natchnęłaś z okazji, że nie ma okazji ..
Dziękuję dziewczyny i do dzieła :) Torcisko krzywe jak diabli, krążki nijak nie mogłam ułożyć, choć na obrazku nie widać. Potwierdzam, po dobie w lodówce smakuje wybornie, święto bez święta :)
Ewuś ... Uda się ....dobrze schłodzone białka +szczypta soli i miałki cukier ... Zanim dosypiesz cukier dobrze ubij białka na pianę a później partiami dosypuj cukier . Piana musi być super sztywna i ...po robocie ... Pieczenie a raczej suszenie ...ja daję 180 C na 7 min.. z sekundnikiem w łapce . Później temp. skręć do 120 C na 90 min .. Nie uchylaj piekarnika , niech tam spoko siedzi do całkowitego wystudzenia . Aaaa i ważne Pawlova ładnie trzyma fason wyłożona na okręgu 22-23 cm przy pieczeniu zawsze rozrasta się ... Spróbujesz ?? Jakby co to chętnie pomogę ..
Tak .. okrąg wymaluj na papierze do pieczenia obrysowując okrąg płaskiego talerza. A później samodzielnie łychą zrobisz boki ''płotek''.. Następnym razem mogę zrobić dla Ciebie fotorelacje .Nie ma bata ... musi się Tobie udać .
Wiejskie ciasto nie dla mnie .... dla pani z miasta, wiec ... cukier został w cukiernicy . A gdybyś kiedyś chciała zrobić taki deser to cukier śmiało można zdredukować i beza nie powala słodyczą ...a to tak na marginesie ))
Na początku miałam obawy .. cóż wyjdzie nie wyjdzie ))) Do 6 białek dodaję ok 238 - 250 g miałkiego cukru . Doskonałe czy nie ale nie wyczułam różnicy z 300g cukru - struktura była właściwa . Fakt zamiast 5 min. w wysokiej temp. trzymam 7 min i jest ok ))
Smośku .. ta moja wiejskość to daje po oczach , bo zamiast liścia widziałam ... Twój kapelusz wiejski taki polny .... Ciacho takie musi być pyszne , takie wiejskie, swojskie ))
To chyba taka odmina Hosty olbrzyma, bo i listek jest takiego troszkę innego kolorku. Też mam 2-rodzaje, ale listków, to aż tak wielgaśnych nie mają. Bardzo je lubię, zwłaszcza te dwukolorowe. No i ich listeczki są całkiem smaczne. :))
Powiem krótko ....czy nasza polska z pola przy miedzy czy podrasowana w Hiszpanii , truskawka straciła swój smak i aromat ... ((( niestety . Niebawem u nas na osiedlu pojawią truskawki z pod Sochaczewa ..wygląd owszem ale tylko wygląd . Smak ... kwaśniaki ,
Patka .. jak Ty komentujesz w słodkim wątku to już ''cuś'' musi przykuć Twoją uwagę . ''Lizaj'' co chcesz ... początkowo miała być tylko cytrynowa polewa ale doszłam do wniosku ,że dodam trochę brązu .. i brązu ''się zrobiło'' dużo no to ciapałam tak ekspresjonalnie .. )))
Po prostu dziubnij ten obiad jak prawdziwa gospodyni z przeszłości - zawsze siadała do obiadu, ale mało co jadła, bo się najadła podczas próbowania, czy dobre wyszło to co dla gości i domowników przyrządza :D
Na szczęście napoczęłaś przed gośćmi, bo jak by się na ten sernikos rzucili, to tyle byśmy go widzieli :) Ale Meguś przewidująca, foteczkę szczeliła przed obiadem ;)
... bo ja o Was myślę.... a słowo u mnie ''droższe pieniędzy'' Pawlak. Resztę serniczka zapakowałam i ... wydałam , zostawiłam tylko mały trójkącik ''adiooos sernikos'' jakby Iwcia stwierdziła ))
Deser dla mojego maturzysty ... mus kawowy z sosem czekoladowym,bitą śmietaną,tartą czekoladą...rogaliki krucho drożdżowe z powidłami śliwkowymi...żeby było zdrowiej kiwi .
Wczoraj na słodką wersję obiadu były naleśniki maślane z gęstą śmietaną, truskawkami i cukrem :) Truskawki szczęśliwie udało się kupić pachnące i słodkie.
Dziś na słodko planowane różyczki z ciasta francuskiego i plasterków jabłek :)
Sernik :)
U mnie tez :)
Aaaaa to dla tego nie dotarłaś na randkę, sernik wygrał. Ja też dzisiaj sernikowo, przyjaciółka przyniosła wiedeński, a miał być z brzoskwiniami.
Dotarlam, z winem. A ciebie nie bylo!!! Pewnie sie wystraszylas... Rozumiem. Wiesz, na taka randke wybrac wino...troche mi zeszlo!!! :)
Snicersio )))
A oto mój tort dla mojego ośmiolatka w środku ciasto Kubanka a na zewnątrz dekoracja z lukru plastycznego
Ale fajny :) Buzia się śmieje na jego widok!
My zabieramy się już za podjadanie wielkanocnych mazurków :)
A u mnie w tym roku skromniutko. Jeden mazurek pomarańczowy z zapiekanym marcepanem i babka czekoladowa. do tego ziemniaczki słodkie.
Na poczatku też chciałam zrobić mazurek pomarańczowy ze swojego przepisu, który udostępniałam w grudniu, ale jednak kajmak wygrał :)
W lodówce chłodzi się jeszcze placek orzechowy z masą jabłeczną i bitą śmietaną, ale przepis i zdjęcia dodam już po Wielkanocy :)
Repertuar wielkanocny - Sernik z truskawkami; Babka drożdżowa:)
Baba drożdżowa wygląda przepięknie. Z jakiego przepisu ją robiłaś?
Ja właśnie żegnam się z ostatnimi piernikowymi zajączkami...
Cudne , żal jeść.
No właśnie! Katusze przeżywam, zanim odgryzę takiemu zajączkowi uszka
Powoli znika też jabłecznik na orzechowym spodzie.
Dla mnie wzorzec szarlotki jak metra w Serves .
To dobrze, czy niedobrze?
W każdym calu klasyka. Najbardziej w każdej szarlotce podoba mi się naturalny kolor jabłka.
Smacznie cudowna
Babeczka p. Wachowicz w wykonaniu Zosi
Co za żarłoki, zrobiłam drożdżowe cynamonowe serca, zeżarli. Musiałam jeszcze dopiec porcję rogalików z nutellą. Wariactwo, czuję się jak fabryka cukiernika.
Brawo rodzina ... nie ma jak to świeże wypieki prosto z piekarnika ..
No nie ma, to prawda :) Całe szczęście, że chociaż część rogalików udało mi się schować do woreczka i zachomikować na jutro do szkoły do śniadaniówki :)
Rurki z kolorową bitą śmietaną :)
Ale fajne :D Ja wciąż nie mam metalowych rurek, na których się piecze te ciastka, a jakoś szkoda mi gnieść folię aluminiową, żeby zastąpić stożkowe foremki.
Widzę, że Ty też jak ja, zamiast piec muffiny z okazji dnia muffina pociągnęłaś po swojemu ;P
U mnie dziś ciasteczka czekoladowe z czekoladą - zdjęcie potem, bo nie chce mi się ściągać, ale wyszły przepyszne!
Dzięki :) Właśnie w tamtym tygodniu kupiłam te foremki do rurek, ale niestety tylko 1 komplet i muszę chyba dokupić. A mój mężuś już od kilku dni miał ochotę na rurki i wreszcie musiałam je zrobić. Tak się dzisiaj zastanawiałam co zrobić, babeczki, muffinki czy jeszcze coś innego, ale w końcu trzeba było wypróbować nowy nabytek i wyszły rurki w 3-ch kolorach. :)
Rurki... :)
Hehe, sporo tych rurek musiałaś mieć :D
U nas dziś domowy budyń z dodatkiem kaszy manny i z ciepłym sosem malinowym pieczonym w piekarniku:
http://wielkiezarcie.com/przepisy/budyn-waniliowy-z-kasza-i-sosem-malinowym-2495244104125967345
Kilkanaście sztuk zrobiłam, a jeszcze zostało mi ciasta i śmietany. Domowy budyń bardzo lubię, a ten, który zrobiłaś z sosem malinowym musi być pyszniasty, mniam... :)
Ciasteczka czekoladowe z... czekoladą
Sernik mooocno orzechowy ... Spód zrobiony z herbatników,orzeszków ziemnych i masła. Masa serowa połączona z masłem orzechowym. Wierzch to polewa z mlecznej czekolady i pokruszonych orzeszków ziemnych :)
Powtórka z wczoraj - tanie rogaliki z marmoladą na jednym jajku :)
Drożdżowe serca cynamonowe :)
Do popołudniowej kawy dojedliśmy litewski sękacz, otrzymany w darze, całkiem smaczny
Kiedyś sękacz był dla mnie ciastem niemal magicznym, ciekawe dlaczego :)
Udało mi się dorwać całą siatkę renet za złotówkę za kilogram w pobliskim warzywniaku - będzie szarlotka. Albo dwie :D
Jestem za dwoma, kiedyś, gdy córki mieszkały z nami, to szarlotkę wcinały na kolację, no i miłośc do niej trwa do dziś
Drożdżówka Nocna Ze Śliwkami i Kruszonką:))
Ale kusisz!
Woow! Dawno tu nie zaglądałam a tu takie słodkości :)
Owoce pod kokosowa pierzynka podane na ciepło z lodami waniliowymi
:) Ja się nie mogę doczekać sezonu na owoce lasu i ogrodu - uwielbiam truskawki, wiśnie, maliny i borówki pod kruszonką podane z lodami waniliowymi :)
Sernik waniliowy
Szarlotka kruszonkowa
Sernik ..... taniocha ))) za chwilę wyjedzie ze mną na wieś i tam będzie pierwsze cięcie )
Tez planuje sernik ;)
Ostatni okruszek ..
Muszę się w końcu nauczyć robić takie fantastyczne serniki jak Ty!
sernik gotowany, adwokatowy
Ale piękny! Musiał być pyszny.
Dziś z moją bratanicą Hanią napiekłyśmy ciasteczek krucho -drożdżowych ;) ...nadzienia to budyń,masło cynamonowe, gęsty sos zrobiony z wiśni :)
No cóż Hania ''genetycznie obciążona'' ale ma już dryg rogaliki z pod paluszków ulepione po mistrzowsku
Meguś Hanie ciągnie do kuchni.Mój brat dosłownie stwierdził to co Ty ... że jest genetycznie obciążona.
Też mam takie obwarzanki z cynamonem i cukrem!
A serca piekłam jakieś dwa tygodnie temu :)
Uwielbiam!
Ale u Was to jak widze produkcja hurtowa :D
Trza było na wynos dać bratu i jeszcze moi synowie dla dziewczyn wzięli ... nie wiele co zostało :D
U nas drożdżówek były dwie blachy. Na 4 osoby. Zostały, aż wstyd się przyznać, 4 drożdżóweczki
Kruche ciasteczka z jabłkami :)
U mnie wczoraj były bardzo podobne - zębate i z oczami :D
To były pewnie fajne i śmieszne... :)
Śmiesznie to było, jak podczas jedzenia tych zębatych ciastek jednej z dziewczynek ząb mleczny wyleciał
To dopiero przytrafiło się bidulce... Niedługo wyrośnie jej nowy i lepszy... :)
Będę tylko musiała uważać w przyszłości, co piekę... paluchy wiedźmy - i kciuk odpadnie, uśmiechnięte buźki i głowę dziecku znienacka z wrażenia zgilotynuje
No cóż, wszystko się zdarzyć może, więc lepiej chuchać na zimne...
I fotka :)
Też chciała bym zrobić coś takiego. Tylko na WZ ciasto jest albo serowe albo drożdżowe a ja bym chciała jakieś zwykłe, kruche. Szukam przepisu.
bardzo dobre jest z serem, ale spokojnie możesz zrobić z kruchego ciasta, nawet na całym jajku i odrobinie kwaśnej śmietany. Tylko proszku do pieczenia dodaj minimalnie, żeby ciasteczka nie straciły kształtu podczas pieczenia :)
Mogła byś mi podać dokładny przepis?
Nie bardzo, ponieważ sama robiłam wyłącznie z twarogiem, więc nie mam stuprocentowej pewności, czy z moich wymyślonych proporcji wyjdzie tak smacznie jak bym tego chciała :)
Klasyczne ciasto kruche lub polkruche sie nada ale tylko pod warunkiem, ze ciastka po uformowaniu beda dobrze schlodzone, inaczej ciasto poplynie.
To jest dopiero okazałe "uzębienie" i nie dziwota, że dziewuszka przejechała się na tak wielkich kiełkach...
Noooo... miały być straszno-śmieszne z obłędem w oczkach. Chyba się udało
I to jeszcze jak...
Sernik na zimno resztkowy i .. zabrakło łyżki żelatyny a lenistwo nie pozwoliło mi dołożyć cytrynowej galaretki ale .. fason trzyma
U Ciebie nawet to co resztkowe wygląda jak z najlepszej cukierni.
Ptysie ... do wyboru krem waniliowy i kawowy :)
Apetyczne, też mam ochotę takie zrobić... :)
Co to za krem misiu? Wygląda jak lody ;)
Krem budyniowy :)
jogurtowe z rabarbarem
Mus owocowy :)
Jak kolorowo to zawsze apetycznie
Powtórka sernika z truskawkami.
Deserki. :)
Z kaszą jaglaną? :)
Nie zgadłaś, bo same owocki zmiksowane + chia, a zielone to banan ze szpinakiem + trochę świeżej pokrzywy :)
O, jeszcze pyszniej :)
Tarta z jabłkami
A gdzie focia .. ??
nie zrobione, a tarta z wyglądu normalna. Kruche ciasto, dużo jabłek z cynamonem. Na wierzchu kratka z ciasta
Nie opisuj nam tarty tylko na talerzyku zaserwuj ...nie ma fotki nie ma ciasta.
Haha, idealny wpis Megi! :D
Dla mggi63 i nie tylko .... ))) ''sie chwaliła - jest ciasto - jest fota ''
Wygląda pysznie
Dziękuję Makuś .. leciałam ekspresem i zamiast kruszonki ... znalazłam kuleczkę mrożonego kruchego ciasta - idealnie pasuje do bezy ))
Ooo dzięki meguś ! Szkoda,że bliżej nie stacjonujesz bo już bym była
Naleśniczki z mleczną czekoladą i truskawkami :)
Pyszne i szybkie.....ciacho wg. Megi:))
Ja dziś co prawda nie robiłam, ale jadłam i zamierzam w najbliższym czasie odtworzyć:
Tort budyniowy Oreo - na pokruszonych ciasteczkach Oreo zagniecionych z masłem, przykrytych plasterkami bananów, na nich gruba warstwa budyniu z bitą śmietaną, a całość posypana tartą czekoladą. Pychota!
"sernik" z jogurtu typu greckiego
Poduszeczki serowe :)
A z resztek ciasta serowego Mordziaki - psie główki hand made by wużeciątko :D
Mordziaki kapitalne
Najlepsze te nosy kulfoniaste małą rączką toczone, no nie?
Tak myślałam że dzieciaczek robił, albo dorosły, tylko nie całkiem trzeźwy
U nas to chyba tradycja sernikowa :)
Taki ,,zbieraśny" najlepszy:))
Ło mamusiu,ale mi smaka narobiłaś...wygląda bardzo kusząco.Mam jeszcze troszkę owoców w zamrażarce i chyba też machnę takie ciacho .
Roboty tyle co .. wyciągnąć składniki z szafek i ''do kupy'' i myk do formy . Jakby co to polecam :
http://wielkiezarcie.com/przepisy/ciasto-owocowe-przypominajace-drozdzowe-30081884
ciasto migdałowo imbirowe z rabarbarem
Babeczki z nadzieniem czekoladowo-daktylowo-orzechowym :)
Deser z Oreo i bananami :)
piaskowe ciasto z kokosowym budyniem (na mleczku kokosowym) i z rabarbarem
Jak spod igły :)
Dla wszystkich , których kocham .. ))
Przepysznej urody!!
Deser galaretkowy z owocami i bitą śmietaną :)
Pyszny biszkopt ze smietana i truskawkami.
Uwielbiam!
A co tam masz na dole? Bo wygląda jak by to nie był sam biszkopt ze zdjętą skórką przykryty bitą śmietaną, tylko jeszcze jakieś drobinki?
Nie, nic tam nie ma............po prostu taki puszysty biszkopt mi wyszedl.Smietana 18% z ktorej po przekrojeniu goracego biszkoptu kremik sie zrobil( przepis z WZ).
Aaaa, bo gorący biszkopt kroiłaś i przekładałaś. Ok, dzięki :)
Pyszny koktajl-deser :)
Drożdżówka z borówkami amerykańskimi i kruszonką ...jak ostygnie, machnę lukier cytrynowo-waniliowy :)
Normalnie ''american dream ''... nad Wisłą
Pani Walewska :)
Dla odmiany Biała Pavlowa ...ale dla moich bliskich ...
Zawijasy drożdżowe z rabarbarem, serem i rodzynkami :)
Dzisiaj koktajl, awokado,banan i truskawki, wczoraj tort i Picolo:)
Uroczyście i smakowicie, mniam... :)
:)
drożdżowe z rabarbarem i truskawkami pod kruszonką
No nie da rady ...nie popuszczą Jest fota jest ciasto jak ...mawiam )))
Mooow ! Gites muffinki :))
Megi sama przyzwyczaiłaś np.mnieeee do focenia swoich wypieków :))
Niech będzie. .mea culpa
Noooo, nareszcie jest fotka
Muffineski pyszniaście się prezentują :))
Właśnie upiekłam babkę z owocami goji, orzechami laskowymi i rodzynkami :)
Piękna babka;)
Dziękuję :)
A przekroić można ?
Niestety nie można, bo babka poszła sobie w gości i to beze mnie... :)
Spleśniałe rabarbarowo-borówkowe wjechało do piekarnika ..a poświeciłam się i tarłam na tarce ciasto .
Megi no jak nie miałaś inkszego zajęcia no to seee tarłaś
Babo Jedna .... gonie czas jak pies kość .. i tak jestem opóźniona w rozkładzie dnia .. )) Za to proszę pleśniowiec już się studzi, palec oparzony ale bezowa pani się suszy a ja dalej wiooo ))
Ja zawsze trę.
Zapraszam .... lekko ciepławy ''spleśniałek'')) . Przepis późnym wieczorem
Właśnie go piekę :D
Pyszny, połowę już zjedliśmy :)
O! Łakomczuchy
Serowe ciasto pełnoziarniste z owocami :)
Mój drugi tort w życiu :) Tak bardzo się cieszę :))
Pierwszy chyba na którąś rocznicę ślubu, a tym razem bez okazji :)
Krem czekoladowy z pijanymi wisionkami i śmietankowy z białą czekoladą.
Piękny ... taki swojski domowy,a kremik rarytasio ..
A ja nie pamiętam chyba z 15 lat nie piekłam torcia i chyba mnie ..... natchnęłaś z okazji, że nie ma okazji ..
Takie domowe najlepsze!
Gratki anrubi !
Smaczny wypiek
Dziękuję dziewczyny i do dzieła :)
Torcisko krzywe jak diabli, krążki nijak nie mogłam ułożyć, choć na obrazku nie widać.
Potwierdzam, po dobie w lodówce smakuje wybornie, święto bez święta :)
Ucierane z rabarbarem. W trakcie :)
Jeszcze ciepłe :)
Jogurtowe z jabcami i cynamonem :)
Uwielbiam Pavlovą, ale mi beza zawsze spływa i robi się cienki placek :(
Ewuś ... Uda się ....dobrze schłodzone białka +szczypta soli i miałki cukier ...
Zanim dosypiesz cukier dobrze ubij białka na pianę a później partiami dosypuj cukier .
Piana musi być super sztywna i ...po robocie ...
Pieczenie a raczej suszenie ...ja daję 180 C na 7 min.. z sekundnikiem w łapce .
Później temp. skręć do 120 C na 90 min .. Nie uchylaj piekarnika , niech tam spoko siedzi do całkowitego wystudzenia .
Aaaa i ważne Pawlova ładnie trzyma fason wyłożona na okręgu 22-23 cm przy pieczeniu zawsze rozrasta się ...
Spróbujesz ?? Jakby co to chętnie pomogę ..
Spróbuję Madziu, na pewno. Niewiele słodyczy lubię, ale Pavlovą uwielbiam. Zgłoszę się niebawem :)
Ps
na okręgu, ale bez rantu?
Tak .. okrąg wymaluj na papierze do pieczenia obrysowując okrąg płaskiego talerza.
A później samodzielnie łychą zrobisz boki ''płotek''..
Następnym razem mogę zrobić dla Ciebie fotorelacje .Nie ma bata ... musi się Tobie udać .
Dzięx, jak się nie uda, to poproszę o foto :)))))))))))))))))))
Makusiowo - kruszonkowe z malinami i poziomkami( zamrozone, wlasne)............swietne, bo ja w kuchni leniwa jestem, lubie szybko i smacznie.
placek serowy z rabarbarem
Ożeż Krysiu...to magiaKrólowo..wypieków
Szarlotka:))
No no, prosto do paszczy wjeżdża ten apetyczny kawałek. Nic tylko go wyciągnąć z ekranu i zawłaszczyć :)
a prociem bardzo :DD
Szybkie ciasto z rabarbarem
Do popołudniowej kawki na trawie )))
Śliczna i bardzo wiosenna :)
Właśnie policzyłam, że to już Twoja czwarta Pavlowa w tym miesiącu...
Ot... matematyczka .. )))
Zbieraj białka .... razem ukręcimy z ogrodu i łąki dodatki zrobimy
Megi te kwiotki w placku to straszna wiocha
Wiesz jak to jest : Człowiek wyjdzie ze wsi , wieś z człowieka nigdy ..
Przy TAKIEJ ilości spożywanego cukru...to już dziwne rzeczy się robi
Wiejskie ciasto nie dla mnie .... dla pani z miasta, wiec ... cukier został w cukiernicy .
A gdybyś kiedyś chciała zrobić taki deser to cukier śmiało można zdredukować i beza nie powala słodyczą ...a to tak na marginesie ))
Z ta redukcja cukru jednak sie nie zgodze. Zawsze 1 czesc cukru na 3/4 czesci bialek, proporcje doskonale. :)
Na początku miałam obawy .. cóż wyjdzie nie wyjdzie ))) Do 6 białek dodaję ok 238 - 250 g miałkiego cukru . Doskonałe czy nie ale nie wyczułam różnicy z 300g cukru - struktura była właściwa . Fakt zamiast 5 min. w wysokiej temp. trzymam 7 min i jest ok ))
Na 6 przecietnej wagi bialek akurat wychodzi ok 250-260 g cukru. :)
Ha ... to jednak robię doskonałą .:D .. nie ważyłam białek a przepis podawał mi na 6 białek 300g cukru ... dla mnie było to ciut za słodkie )))
Tyz prowda, jak i to: co się martwisz, co się smucisz - ze wsi jesteś na wieś wrócisz .
PS. Ja jestem żywym (jak na razie) dowodem na powyższe 'mądrości ludowe' :))
Fotka na osłodę - dla wszystkich zgorzkniałych (w tle 'moja' wioseczka):
Smośku .. ta moja wiejskość to daje po oczach , bo zamiast liścia widziałam ... Twój kapelusz wiejski taki polny ....
Ciacho takie musi być pyszne , takie wiejskie, swojskie ))
Takie listki (funkia - hosta) spokojnie zastąpią kapelusik, bo to olbrzymy są...
A ciacho na biszkopcie ze 100 % wioskowych, żółciutkich jaj
Ja też pierwszym rzutem oka wzięłam listeczek za kapeluteczek
Piękna fotka w sielskim plenerze, ale co to, czy ten listeczek taki duży, czy to talerzyk taki malutki... :)
To liść 'mutant', bo talerzyk z tych większych deserowych :))
To chyba taka odmina Hosty olbrzyma, bo i listek jest takiego troszkę innego kolorku. Też mam 2-rodzaje, ale listków, to aż tak wielgaśnych nie mają. Bardzo je lubię, zwłaszcza te dwukolorowe. No i ich listeczki są całkiem smaczne. :))
Smaczne, niestety, więc ślimaki pożerają je ekspresowo (ku mojej rozpaczy). Ale to już do innego wątku...
Widzsz, ślimaki wiedzą co dobre. :) Niestety u mnie też jest plaga tych paskudników. :)
hihihi, o matko
Przepiękna królowa :) ...kusisz Maguś ,oj kusisz ...chyba machnę na niedzielę :)
Misiu ... polecam .. na ludowo machniesz czy po mieszczańsku ?
Na ludowo...jajca między innymi wiejskie od mojej kochanej teściowej.
U nas teraz często będą koktajle i owoce ;) Dzisiaj, truskawki, ananas, banan, błonnik jabłkowy, chia i napój owsiany. Pycha;)
Truskawki już polskie? U mnie w warzywniakach te polskie niestety po 35 zł za kilogram :/
U nas po 18 zł, przy drodze. Ale smak taki sobie.
Powiem krótko ....czy nasza polska z pola przy miedzy czy podrasowana w Hiszpanii , truskawka straciła swój smak i aromat ... ((( niestety .
Niebawem u nas na osiedlu pojawią truskawki z pod Sochaczewa ..wygląd owszem ale tylko wygląd . Smak ... kwaśniaki ,
Zgadzam się, czasami te hiszpańskie są słodziutkie.
Sernik ....
O jasny gwint, to coś na wierzchu aż mi się wylewa z monitora. Mogę nawet zjeść monitor. Cudo!
Patka .. jak Ty komentujesz w słodkim wątku to już ''cuś'' musi przykuć Twoją uwagę . ''Lizaj'' co chcesz ... początkowo miała być tylko cytrynowa polewa ale doszłam do wniosku ,że dodam trochę brązu .. i brązu ''się zrobiło'' dużo no to ciapałam tak ekspresjonalnie .. )))
Megi droga, to ja mam prośbę, szczególną. Jak będziesz kroić, to jeden kawłeczek dla mnie i wcale nie musi być najmniejszy. Pozdrawiam!
Się zrobi ... może to tego wiśnie w sosie amaretto ?
Hihi jak z alkoholem to podwójna procję. . Będę czekać, ale nie powiem, że cierpliwie haha.
Dla wszystkich którzy lubią serniki, wiśnie i ... trochę mnie
Ten sernik musiał być obłędny w smaku!
Tiaa... ale się załatwiłam .. zrobiłam sesję foto przed podaniem obiadu i tak mnie zasycił ..a tu zaraz z gośćmi trzeba do obiadu siadać .. tiaaaa (((
Po prostu dziubnij ten obiad jak prawdziwa gospodyni z przeszłości - zawsze siadała do obiadu, ale mało co jadła, bo się najadła podczas próbowania, czy dobre wyszło to co dla gości i domowników przyrządza :D
No nie mogę opanować odruchu sięgania po to cudo. Megi , wygląda niesamowicie apetycznie i kusząco!
No masz Ty szczęście, że dopchałam dziś resztę swojej śmietankowo-truskawkowej różowej damy, bo użarłabym monitor :) Jak ja lubię serniki :)
Megi, bezlitosna jesteś.......Baaaardzo smakowity sernikos :))
Wykończysz mnie ...food porn :)
Kiedy TO napoczniesz, bo nie mogę wytrzymać ;)
Na szczęście napoczęłaś przed gośćmi, bo jak by się na ten sernikos rzucili, to tyle byśmy go widzieli :) Ale Meguś przewidująca, foteczkę szczeliła przed obiadem ;)
... bo ja o Was myślę.... a słowo u mnie ''droższe pieniędzy'' Pawlak.
Resztę serniczka zapakowałam i ... wydałam , zostawiłam tylko mały trójkącik ''adiooos sernikos'' jakby Iwcia stwierdziła ))
Jej wysokość ... Pavlova ;)
Łoooooocie .... jaka piękna .. płotek kunszt
Dzięki :)
Matuluuuuuuuu, a ja na diecie ;(((
Podrzuć komuś innemu ... dietę
Jak by się dało:)
Ciasteczka Misie
Przecudne ;)
Dziękuję Makusiu
Widziałam je, wstawiłaś w komentarzu - cudnie wyszły :D
Przecudne :)
Hahahaha :) Madziu mój mąż jak zobaczył pavlovą ,stwierdził (powiem dosłownie) jeb... dietę.Przepraszam za słownictwo :)
Zna się na rzeczy facet .. :)) i .. już go lubię ..
takie banalnie proste z rabarbarem
Takie lubię najbardziej :)
Wczoraj jabłka w cieście, dzisiaj drożdżówki z kruszonką i lukrem, ale dopiero się robią :)
...a sztuki będą dzisiaj, mam czekać.
Dopisano 2016-5-15 21:46:18:
... szneki , szneki miały być ... ))),,Łikendowo" Ciasto Imprezowe wg.Mienta. U mnie z malinami i czerwoną porzeczką, pół na pół:))
Przecudne, uwielbiam takie ciacha.......mniammm
Dzięki Iwett .....faktycznie pyszne i często będę do niego wracać:))
Ciacho jeszcze dla mnie ''jeee '' ?
Drożdżówki z kruszonką i lukrem :)
No tom siem doczekała ''szneków'' .... Jak widzę (o ile dobrze ) cięte z rulonika ciasta ..
Haha, jedziesz po okularzyska :D Zwijane z ruloników w pojedyncze ślimaki :D
Oj ale maż czują. ..wizyta w gabinecie we wtorek. ..obym nie zapomniała.
Hyhy ;)
A szneki z glancem pyszniaste - uzależniające niestety...
Deser dla mojego maturzysty ... mus kawowy z sosem czekoladowym,bitą śmietaną,tartą czekoladą...rogaliki krucho drożdżowe z powidłami śliwkowymi...żeby było zdrowiej kiwi .
No jeśli synuś tak się uczy jak mama w kuchni gotuje to ... Oxford matura gwarantuje .
Dopisano 2016-5-18 21:7:24:
...albo odwrotnie matura Oxford gwarantuje .Zgadza się, same pyszności :)
U nas lody, jutro machnę ciacho, bo mi przynieśli skrzynkę jabłek, to i nowy wątek założę ;)
Megi egzaminy ma już za sobą i na razie nie jest źle...jeszcze wyniki pisemnych...ale Oxford niekoniecznie .
Wczoraj na słodką wersję obiadu były naleśniki maślane z gęstą śmietaną, truskawkami i cukrem :)
Truskawki szczęśliwie udało się kupić pachnące i słodkie.
Dziś na słodko planowane różyczki z ciasta francuskiego i plasterków jabłek :)
Makuś ! Zamykaj wątek, bo ciasta nasze już czerstwe się zrobiły ..
Jutro Kochana, jutro :)
imbirowy sernik z karmelizowanym rabarbarem pod galaretką. Musi jeszcze trochę postac w lodówce
Kontynuacja tutaj KLIK zapraszamy ;)