Tak makusiu ,wyszły,ciasto bardzo smaczne niby" kremówka", moje wyszło nie bardzo wysokie ale to dlatego że zrobiłam w ciut większej formie.Co nie znaczy że gorsze ,jeszcze ciepłego zniknęło ponad połowa blaszki
Smaki ,smaki narobione, więc też bułeczki jedne z serem ,drugie z rabarbarem[oczywiście wszystkie z rabarbarosem dla mnie normanie jak chytra baba z radomia]
Brzmi wytwornie to Chateau i zapowiada się ciekawie - koła, fosy i kule (czyżby przygotowania do oblężenia zamku)? Czekam z niecierpliwością na efekt końcowy cukierniczych manewrów (jeżeli fotorelacja będzie kontynuowana). Gratuluję wyobraźni i talentu (kolejny raz).
Nieco wyzszy poziom cukierniczy ale warto bylo. Smak jest tak samo wspanialy jak satysfakcja z wykonania ciasta samodzielnie od podstaw. Ciasto francuskie, ciasto parzone, karmel, krem cukierniczy podstawowy i krem chiboust z beza wloska. Genialna sprawa i dobra zabawa.
Jak pisałam 'wytworne' to Gat.. (obstawiałam Chat...) i pewnie smak niebiański. 'Szapo baa' - rewelka. Pomlaskam sobie i pójdę zagnieść drożdżówkę z nutą pomarańczową :))
Oj niebianski... Krem chiboust to delicja! Ciasto francuskie i kruche w polaczeniu z nadziewanymi kremem budyniowym, z mnostwem zoltek za to bez dodatku tluszczu, ptysiami, karmelem...nic dzienego, ze to klasyka smaku. Warto choc raz sprobowac.
Tort prosto z gabloty czy doszukiwać się serca? Ostatnimi czasy mam fizio-hopla na punkcie czekoladowego. W kolejce czeka już brownies-Sebka http://wielkiezarcie.com/recipes/30086012
Desery ... przygotowałam dla moich "dzieciaczków " z okazji dnia Matki ... trzy rodzaje galaretek, truskawki, bita śmietana z mascarpone, polewa czekoladowa, orzechy laskowe ... sporo kalorii, ale co tam ... dziś jest wyjątkowy dzień ;)
DLA WSZYSTKICH MAM JAK NAJWIĘCEJ SZCZĘŚLIWYCH DNI :)
Domia .... Kochana .. biorę każdą ilość nawet te ... ''wieloletnie'' .. Chyba muszę odwiedzić Twoją kuchnie i ''odczarować piekarnik'' ... tak świetnie radzisz sobie w kuchni ,że muszę zobaczyć gdzie tkwi ''diablik'' .. Po Pawlovej ... tylko wspomnienie. )) Był gość , który pierwszy raz jadł ten deser i już uzależniony .
Robiłam ostatnio Pavlową po raz pierwszy i nie powiem - aligancka wyszła:) Ale krem i galaretkę zrobiłam osobno i za każdą odkrojoną porcją blatu dopiero dekorowałam kremem i galaretką bo bałam się ,że mi zmiękczą blat jak dłużej poleży. Jak to jest - mozna od razu całość dekorować?
Megi, szefowo od bezy spójrz..co za klapa. Na oko, niczego sobie, ale środek...totalna porażka. Za niska temperatura suszenia, zbyt krótki czas suszenia..? Nie wiem, brak pomysłu, w którym szczególe tkwi diabeł. Ale najlepsze to, ze pojedyńcze blaty wychodzą elegancko wysuszone. Przyjmę każdą krytykę..
Ja to chciałabym tak 'schrzanić' bezę, ale nie umiem :( - więc moje białka zapasowe zamieniam w pianki z budyniem lub kisielem (w pleśniakach ). No i beza troszkę mnie 'kłuje' w zęby (chyba przez Jolandę K.) :)))
U nas mało przepiękna, ale bardzo przepyszna Biała Pavlowa w tradycyjnym już prostokątnym kształcie, ponieważ łatwiej podzielić, bo najważniejsze jest, żeby nikt nie miał większego kawałka .
Hihi, no właśnie dlatego mało przepiękna, ale jak się idzie na ilość, a nie na jakość, to tak się ma ;). Tylko stoją nade mną te darmozjady i : "mamo, rozsmaruj bardziej, to więcej będzie...", no i po efekcie, ale na szczęście na smaku nie traci .
Sernik, spod brownie, czereśnie i ciasteczka Ringo...ideał! Kruche rogaliki z nutellą oraz dżemem morelowym na dokładkę..Kilogram rogalików dostała wychowawczyni Młodych na koniec roku szkolnego. Emotikon smile
Biszkopt Makusiu, póżniej lekki krem budyniowy i truskawki. Od jakiegoś czasu piekę biszkopty "na zaś", mrożę blaty i czekają na niespodziewanych gości, bo w sezonie letnim wciąż jacyś u mnie się zjawiają i mam błyskawicznie czym poczęstować .
Teraz już bez przepisu, bo poznałam zasadę żeby dodać do suchych składników, takie mokre : czekoladę rozpuszczona, alkohol, konfiturę.... i uzyskać odpowiednią konsystencję.... i trzymać w lodówce :))
Ani morskie, ani nawet akwariowe tylko rabatkowe (moje ulubione funkie- w tym roku 'giganty') Taka zasłonka (od słonka i nie tylko). Mój operator Mężowaty twierdzi, że wyszło artystycznie... a tu proszę ryba i do tego flądrowata (no to idę załamać się ).
U nas powymyślane ciacho, trzeba było zagospodarować znalezione w szafce ciepłe lody :D
Wyszło smacznie i kolorowo:)
Przepis dodam, jak się "napisze" :)
Bajeczne, mniam... :)
Dziękuję, smaczniaste ogromnie :)
Madziu czekam na przepis :) Cudo.
Będzie :)
u mnie dzisiaj "magiczne ciasto'
Wow, a co to za ciasto Agusiu ????
Znalazłam, zaciekawiło mnie to ciacho, muszę wypróbować :) Wyszły Ci te warstwy?
Tak makusiu ,wyszły,ciasto bardzo smaczne niby" kremówka", moje wyszło nie bardzo wysokie ale to dlatego że zrobiłam w ciut większej formie.Co nie znaczy że gorsze ,jeszcze ciepłego zniknęło ponad połowa blaszki
Koniecznie upiekę, z czystej ciekawości :) Agusiu, polecisz jakiś sprawdzony przepis?
Makusiu ja korzystałam z tego przepisu
http://martexsweetdreams.blox.pl/2013/04/Magiczne-ciasto.html
Dziękuję Agusiu;)
Jej Wysokość ... Pavlova ... z winogronami i granatem ;)
Bombastyczne, poproszę kawałeczek :)
Wysyłam.
Dziękować
U mnie torcik daquoise.
W końcu wyszła mi pięknie wysuszona beza.
Domia .... a teraz to już nie ma bata ... Anna Pavlowa zatańczy na stole jak nic .. :))
Ło matuluuuuuuu, dobrze że pojadłam na grillu, bo byłoby źle
Super :)
O matulo .. jaki płotek , jaka fala ... czuję jak chrupie albo już .... schrupana... )))
Schrupana w całości przez gości.
Drożdżówki z rabarbarem, serem, świeżymi daktylami i kokosem :)
Upss ...absolutnie moje smaki .. Muszę drożdżowego też cuś wymodzić ... :))
Też lubię wszelakie drożdżowe...:))
Ale apetyczne bułeczki ,pewnie pyszniaste ,uwielbiam rabarbar
Dziękuję :) Fakt, są smaczniaste. Też lubię rabarbarem, a szczególnie w drożdżowym cieście.
Ful wypas, mniami ;)
Dziękuję, są niesamowicie pyszniaste :)
Olala!!! Tak zwyczajnie a nadzwyczajnie!! Piękna.
Dzięki :) To tylko zwykła drożdżówka z dodatkami.p
Lea była inspiracją ... prosto z piekarnika ślimaczki z twarogiem,rabarbarem karmelizowanym i żurawiną
Fajne zakrętaski :)
Już z makijażem .... nazwałam ''puszaki''
Kusicie tym rabarbarem :)
Smaki ,smaki narobione, więc też bułeczki jedne z serem ,drugie z rabarbarem[oczywiście wszystkie z rabarbarosem dla mnie normanie jak chytra baba z radomia]
Fajniusie te bułeczki :)
Ciekawe, czy chytra baba z Radomia wie, że jest chytra babą z Radomia?
Na bank nie zdaje sobie z tego sprawy
Dziś poczynione drożdżówki z budyniem, rabarbarem i kruszonką :)
Wczoraj rogaliki z maroladą, dzisiaj koktajl borówkowy,z bananem, szpinakiem i miętą:)
Na podwieczorek właśnie wyjechały z piekarnika " Ślimaki z rabarbarem " w/g megi65
Oto one :
Idziemy zjeść
ateau Saint-Honore, nie dzis lecz na jutrzejszy deser. :)<
Brzmi wytwornie to Chateau i zapowiada się ciekawie - koła, fosy i kule (czyżby przygotowania do oblężenia zamku)? Czekam z niecierpliwością na efekt końcowy cukierniczych manewrów (jeżeli fotorelacja będzie kontynuowana). Gratuluję wyobraźni i talentu (kolejny raz).
Deser...mango, kiwi, ananas, banan i płatki zbożowe.
Zostało coś jeszcze? Może być nie zmiksowane!
Jasne, owoce u mnie zawsze są :)
O matulu ... ale to pysznie wygląda,aż ślinotoku dostałam.
Gâteau St-Honoré
Wygląda smacznie ;)
Nieco wyzszy poziom cukierniczy ale warto bylo. Smak jest tak samo wspanialy jak satysfakcja z wykonania ciasta samodzielnie od podstaw. Ciasto francuskie, ciasto parzone, karmel, krem cukierniczy podstawowy i krem chiboust z beza wloska. Genialna sprawa i dobra zabawa.
Oj gdybym to jeszcze mogła zjeść.... Wolę nie brać się za takie słodkości:)
Jak pisałam 'wytworne' to Gat.. (obstawiałam Chat...) i pewnie smak niebiański. 'Szapo baa' - rewelka. Pomlaskam sobie i pójdę zagnieść drożdżówkę z nutą pomarańczową :))
Oj niebianski... Krem chiboust to delicja! Ciasto francuskie i kruche w polaczeniu z nadziewanymi kremem budyniowym, z mnostwem zoltek za to bez dodatku tluszczu, ptysiami, karmelem...nic dzienego, ze to klasyka smaku. Warto choc raz sprobowac.
sernik gotowany mi się zamarzył
Sernik królewski wg Agussia834, mega smaczny ;)
suuuuuuuuuuuuuuper
Nieprzyzwoicie wciągający snicers
Bułeczki z makiem ,kruszonką i lukrem .Ciasto zgapione od Megi65 Perfekto
...
I chyba nieprzyzwoicie zamulający
mggi raz kozie śmierc,miałam upiec ze śledziami ,ale się rozmyśliłam
Tort czekoladowy...
Tort prosto z gabloty czy doszukiwać się serca?
Ostatnimi czasy mam fizio-hopla na punkcie czekoladowego.
W kolejce czeka już brownies-Sebka http://wielkiezarcie.com/recipes/30086012
najprostsze jakie tylko może być :) Maślankowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Pysznie wygląda
Pycha, u nas też proste, ale za to mega smaczne ;)
Makusiu ja to się Ciebie tylko pytam kiedy Ty kobietko masz czas na pichcenie & pieczenie,prowadzenie bloga,Fb i żywotność na WŻ?
Daje radę mggi, jak widać, czasami nocami :)
,,Łikendowo" były Megusiowe Ślimaczki z Rabarbarem:))
Serniczek na cieniutkim kruchym ciescie
Możesz napisać z jakiego przepisu ten serniczek robiłaś?
z takiej książeczki pt przepisy czytelników jesli chcesz to ci przesle
To poproszę o przepis
A ja poleciałam w barwy narodowe, ciasto truskawkowo-śmietanowe
Bogdziu, Mniamniuśnie wygląda
Ach, mniam :)
Wyglada nieziemsko i pewnie Wszystkim smakowalo.
Wzajemnie misiu:) A deserki luks :)
Ciasto Korzenne wg.krysia64
Z własną mieszanką korzenną i zamiast porzeczkowego dżemu są Jagody z zalewy....Pycha:))
Ale wyrosło, wygląda kusząco :)
:D
Makusiowe świdereki ...pychooota
Megi..ale cudo..nad cudami...
pozdrawiam i zabieram trzy sztuki...
też mnie nudzą o nie ;)
Zapakowana na wycieczkę na wieś ..oczywiście Pavlowa
Megusiu, zapraszam z tą panią do mnie :)
Meguś, u Ciebie kolejny Pavlowy sukces, u mnie kolejna klapa. Aż wstyd się przyznać.
Chyba zacznę mrożone białka wysyłać kurierem do Ina
Domia .... Kochana .. biorę każdą ilość nawet te ... ''wieloletnie'' ..
Chyba muszę odwiedzić Twoją kuchnie i ''odczarować piekarnik'' ... tak świetnie radzisz sobie w kuchni ,że muszę zobaczyć gdzie tkwi ''diablik'' ..
Po Pawlovej ... tylko wspomnienie. )) Był gość , który pierwszy raz jadł ten deser i już uzależniony .
Robiłam ostatnio Pavlową po raz pierwszy i nie powiem - aligancka wyszła:)
Ale krem i galaretkę zrobiłam osobno i za każdą odkrojoną porcją blatu dopiero dekorowałam kremem i galaretką bo bałam się ,że mi zmiękczą blat jak dłużej poleży. Jak to jest - mozna od razu całość dekorować?
Megi, szefowo od bezy spójrz..co za klapa. Na oko, niczego sobie, ale środek...totalna porażka.
Za niska temperatura suszenia, zbyt krótki czas suszenia..? Nie wiem, brak pomysłu, w którym szczególe tkwi diabeł. Ale najlepsze to, ze pojedyńcze blaty wychodzą elegancko wysuszone.
Przyjmę każdą krytykę..
Domka ... Ja tam nie widzę klapy .... Wszystko jak należy ...
Mnie czekają blaty bezowe weselne ale chyba dam radę .. ))))
Jaka porażka???????? Oszołomiło cię? Beza śliczności!!!!
Ja to chciałabym tak 'schrzanić' bezę, ale nie umiem :(
- więc moje białka zapasowe zamieniam w pianki z budyniem lub kisielem (w pleśniakach ).
No i beza troszkę mnie 'kłuje' w zęby (chyba przez Jolandę K.) :)))
cudownie maślane (300 g masła weszło weń) ciasto z morelami i migdałową kruszonką
Kopertki :)
U nas pachnie drożdżami i truskawkami ;)
Sezonowa truskawka w piance toffi z przepisu Marli.
Szybciutkie ciasteczka ............pol-gotowce.
Dziś były drożdżówki z serem, rabarbarem i żurawiną na modłę Megi :)
Zdjęcia nie zdążyłam zrobić :)
A ja przeczytałam i ''modlę się Megi '' ..... .
U nas mało przepiękna, ale bardzo przepyszna Biała Pavlowa w tradycyjnym już prostokątnym kształcie, ponieważ łatwiej podzielić, bo najważniejsze jest, żeby nikt nie miał większego kawałka .
Wygląda jak karpatka:)
Hihi, no właśnie dlatego mało przepiękna, ale jak się idzie na ilość, a nie na jakość, to tak się ma ;).
Tylko stoją nade mną te darmozjady i : "mamo, rozsmaruj bardziej, to więcej będzie...", no i po efekcie, ale na szczęście na smaku nie traci .
Łykendowe ciasto z truskawkami
Tort z Czarnego Lasu.
,,Łikendowa" Babeczka Cytrynowa wg.Radzia :))
Po zeszłoweekendowym serniku, powtórka dla "gościów"..:) Mój "prosty sernik z brzoskwiniami"..
muffinki
A focia ..?
Focia? Bardzo proszę ;)
Mmmmm... śliczniusie! :)
Bułeczki drożdzowe z budyniem plus truskawka i samymi truskawkami
Wypasik , oj lubię , lubię takie połączenia ..
Sernik, spod brownie, czereśnie i ciasteczka Ringo...ideał! Kruche rogaliki z nutellą oraz dżemem morelowym na dokładkę..Kilogram rogalików dostała wychowawczyni Młodych na koniec roku szkolnego. Emotikon smile
Sernik brzmi smacznie ..;)
Zakręcone bułeczki z serem
Dopisano 2015-6-5 21:4:27:
Ludzi u mnie dużo, więc jeszcze ciasta dorobiłamMega apetyczne ;)
Dziękuję za miłe słowa
Ja k nie lubię drożdżówek tak na te bym się skusiła :)
Nieskromnie muszę napisać, że bardzo smaczne
Ja też nie ale na bogdzine to bardzo chętnie , nawet babkę z ... piasku u bogdzi zjadałabym
Meguś, to dorzucę jeszcze to ciasto, zrobione dzisiaj rano . Pozdrawiam i życzę miłego łykendu
Chodzi za mną to ciasto. Truskawki się zaczynają w ogrodzie więc pewnie niedługo też poczynię.
A swoja drogą, aż tak kusić nie musisz :)))
Ja nie kuszę, ja się chwalę
Placek z truskawkami
Kruche czy biszkopt? Pożeram oczami :)
Biszkopt Makusiu, póżniej lekki krem budyniowy i truskawki. Od jakiegoś czasu piekę biszkopty "na zaś", mrożę blaty i czekają na niespodziewanych gości, bo w sezonie letnim wciąż jacyś u mnie się zjawiają i mam błyskawicznie czym poczęstować .
Ale żeś pomysłowa kobietka :))
Jak mnie czasem cos najdzie, to zapasy robię ku radości ciastożerców
I bardzo dobrze ;)
Kruche czy biszkopt? Pożeram oczami :)
Moje kruszonkowe z truskawkami, fotka taka jak i moje siły dzisiaj
Trzeba wykorzystać okres truskawkowy..
Biszkopt z truskawkami
Melduję, że polizałam.
Akurat ! Wrąbałaś połowę ciacha
A właśnie, że to nie ja!
A ktoooo???!
A kaszanka!!! I się nie przyznaje! A ja widziałam!
biszkopt z kremem adwokatowym i z truskawkami
Pyszniasty prawda? :)
baaaaaaaaaaaa :) Trudno poprzestać na jednym kawałku :)
Krystyno911,zdradź proszę jak zrobić taki pięknie i smacznie wyglądający krem ajerkoniakowy..
przepis na krem (i całą resztę) jest u mnie na blogu, ale nie wiem czy mogę tu podawać link aby nie narażać się nikomu
Oj tam, wszak jesteśmy tu jedną wielka rodziną
Krysiu, to poproszę o linka na PW.
poszło PW
O tym samym pomyślałam i ... przeszukałam WŻ. Skoro jest na blogu, to super, dzięki.
Ja też poproszę o linka na PW
PW poszło
Krysiu a dlaczego nie zamieścisz adresu bloga na swojej stronie profilowej WŻ?
Ja też bym poprosiła.
Tu nie ma co prosić ma dać i po sprawie
Piaskowe z truskawkami ...
Torciki daqouise ... Domia poznajesz, Twoja białka tak skończyły . Jeden blat to chyba z radości pęknął
matulu, cudowna pyszotka :))
...weselne , jako dodatek do prezentu ... ))
Megi, pewnie ze poznaję swoje białka, zwłaszcza tym pierwszym torciku (hihihi)
Piękności, nic dodać, nic ująć!
Udanego świętowania!
U nas ciacho z masą budyniową, truskawkami i galaretką jabłko - mięta :)
Ależ to ciasto urodziwe i pewnie smakowite
Pyszne, ledwo zdjęcie zrobiłam i zjedli wsio :D
łooooo cieee jakie urocze ... )))
Oj, Makusiu, wykorzystam Twój pomysł zieloną galaretką. Przecudowny i bardzo apetyczny kąsek.
Dziękuję i smacznego :)
Pyszniasta Tarta Truskawkowa!!!
Kawałeczek dla mnie ;)
Ja nie wiem makusiu raz jesz tylko oczętami innym razem nie zamęczasz się dietą tylko idziesz na żywioł
Wirtualnie dozwolone wsio
Oooj taak !
Makusiu, nie ma możliwości tylko jeden kawałek..... zapraszam na kawałeczek i dokładkę
jogurtowo-truskawkowe bez pieczenia jest
Bardzo, bardzo apetyczne, muszę też coś podobnego utworzyć
Moje ciasto na upał
Cudne, mniam ;)
Bogdziu, miejże litość..... :)))
Bardzo ,,Wstawiona" Bajadekra....:))
Moje ulubione ciasto z dzieciństwa były w sprzedaży bajaderki i WZ-ki ale to był smak ! Iwciu z jakiego przepisu działasz?
Teraz już bez przepisu, bo poznałam zasadę żeby dodać do suchych składników, takie mokre : czekoladę rozpuszczona, alkohol, konfiturę.... i uzyskać odpowiednią konsystencję.... i trzymać w lodówce :))
A z tego przepisu robiłam pierwszy raz....
http://wielkiezarcie.com/recipes/30004826
Dziękuję bardzo
Kaszanko, wybacz: karpatka.
Fiuuu....fiuuuu to żeś wyrzeźbiła !
Niom... pierwsza w życiu. :) I teraz długo NIC, żadnych ciast nie budiet! Rzekłam!
Oj tam...oj tam czcza gadanina
Wow!! Jakie wierchy :)
Barwny sernik z truskawkami :)
Fantastyczna tarta truskawkowa..
Kombinowane na szybko: biszkopt 3-jajeczny nasączony syropem mandarynkowym (z puszki), obsmarowany dżemem pomarańczowym/krem serkowo-galaretkowo-ananasowy/mandarynki z galaretką pomarańczową.
Fotkę wstawię niebawem, słowo :))
Oto foto (ciasto z 15-go więc nazwałam je 'Jolka ananasowa').
....lecę :)
Zapraszam, jeszcze troszkę mam w lodówce :))
Sorry za głupie pytanie, ale co to za dziwne morskie stworzenie w tle za talerzykiem?
Ani morskie, ani nawet akwariowe tylko rabatkowe (moje ulubione funkie- w tym roku 'giganty')
Taka zasłonka (od słonka i nie tylko). Mój operator Mężowaty twierdzi, że wyszło artystycznie... a tu proszę ryba i do tego flądrowata (no to idę załamać się ).
Nie becz!!! Wyszło egzotycznie i tajemniczo!!! A teraz to rzeczywiście rozpoznaję. :D
To i ja ''tartnęłam''... jeszcze cieplutka
Makusiowy kokosowy................u mnie tortowy.
Łeeeee jakie fajne ciacho .... )))
Twoje fajniejsze........odmalpuje !
Łeeeee jakie fajne ciacho .... )))
Do porannej kawy ostatnie kawałki mojego sernika http://wielkiezarcie.com/recipes/30043259 a do popołudniowej będzie wczoraj upieczona tarta z truskawkami..:)
Zwyklak jogurtowy z owocami
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką :)
MNiam, najlepsze ;)
Pączki z jabłkami
Zapraszam do kontynuacji wątku :) KLIK