Forum

Kuchenne porady

whisky jako skladnik potraw

  • Autor: krupczyk25 Data: 2015-12-07 10:07:03

    hej, czy wykorzystujecie czasem whisky w daniach? albo w deserach? 
    ja nie mialam okazji jeszcze, bo zawsze jakos tak wole wypic whisky, niz wrzucic ja do jedzenia :P
    a chcialabym wiedziec jakie sa wasze doswiadczenia.

  • Autor: iwciaG Data: 2015-12-07 12:32:47

    Jak robię Bajaderki dla dorosłych, gdy mają zjechać goście, to robię taką wypasioną % wersję i whisky właśnie używam:))

  • Autor: pwyso Data: 2015-12-07 14:30:17

    z lodem się dobrze komponuje jester

  • Autor: Smosia Data: 2015-12-07 14:55:32

    Pewnie znowu obok tematu, bo nie znam potraw, ale wyśledziłam pyszniutki sernik z tymże alkoholem właśnie. Jak upichcę coś mojemu Mężusiowi, to wkleję namiary. O ile kogoś to interesuje, bo znowu na słodko będzie:P

    Dopisano 2015-12-7 16:42:4:

    Oto zapowiadany sernik:

    http://cookinggoodlooking.blog.pl/2014/03/11/kukulka-aromatyczny-sernik-z-guinessem-i-whiskey/

  • Autor: megi65 Data: 2015-12-07 20:30:47

    Najlepsza kompozycja jak już wspomniano lód + szklanka + whisky .
    Jako poncz z kawą do ciemnych ciast np. piernik lub murzynek (wiem rozpusta ale jaka jakość smug)
    A jeżeli chcemy błysnąć kulinarnie polecam (dodaje jeszcze morele ) sos przepyszny

    http://wielkiezarcie.com/recipes/30011383


  • Autor: Smosia Data: 2015-12-08 17:17:31

    A błysnę sobie kiedyś, a co ...
    Tylko dodam inne %%%- centy, jeszcze nie wiem jakie.
    Dzięki za podpowiedź :))

  • Autor: MartaKret Data: 2015-12-18 10:23:55

    Oj, zgadzam sie z megi65. 
    Whisky z lodem jest najlepsza ;) mi najbardziej pasuje taka delikatna, o na przykład taka http://whisky.pl/delikatne/glenlivetfounders.html dla mojego chlopaka jest zbyt delikatna, za mało "męska" ale mi odpowiada ;)
    a jak juz dodaje whisky do potrawy to zwykle do jakiś słodkich pyszności ( ciasto z jablkami i whisky... pycha :) albo sosów

  • Autor: Smosia Data: 2015-12-18 11:08:34

    Ośmielę się sprofanować ten szacowny trunek, bo wg mnie i mojej kumpeli z akademika, najlepsza była darowana (ogólnie znana) z dodatkiem Pepsi.
    Taki miałyśmy spaczony gust w czasach kryzysowych, studenckich i taki mi pozostał do dzisiaj smak (a tak serio- to już prawie nie pijam whiskaczów, chyba że w celach 'degustacyjnych').
    Smacznego: z lodem lub 'na ciepło', ale zawsze z Pepsi laugh4.

  • Autor: Bahati Data: 2015-12-09 14:44:09

    Do sosow do miesa, do marynowania miesa, do ciast, musu czekoladowego...

Przejdź do pełnej wersji serwisu