hej, czy wykorzystujecie czasem whisky w daniach? albo w deserach? ja nie mialam okazji jeszcze, bo zawsze jakos tak wole wypic whisky, niz wrzucic ja do jedzenia :P a chcialabym wiedziec jakie sa wasze doswiadczenia.
Pewnie znowu obok tematu, bo nie znam potraw, ale wyśledziłam pyszniutki sernik z tymże alkoholem właśnie. Jak upichcę coś mojemu Mężusiowi, to wkleję namiary. O ile kogoś to interesuje, bo znowu na słodko będzie:P
Najlepsza kompozycja jak już wspomniano lód + szklanka + whisky . Jako poncz z kawą do ciemnych ciast np. piernik lub murzynek (wiem rozpusta ale jaka jakość ) A jeżeli chcemy błysnąć kulinarnie polecam (dodaje jeszcze morele ) sos przepyszny
Oj, zgadzam sie z megi65. Whisky z lodem jest najlepsza ;) mi najbardziej pasuje taka delikatna, o na przykład taka http://whisky.pl/delikatne/glenlivetfounders.html dla mojego chlopaka jest zbyt delikatna, za mało "męska" ale mi odpowiada ;) a jak juz dodaje whisky do potrawy to zwykle do jakiś słodkich pyszności ( ciasto z jablkami i whisky... pycha :) albo sosów
Ośmielę się sprofanować ten szacowny trunek, bo wg mnie i mojej kumpeli z akademika, najlepsza była darowana (ogólnie znana) z dodatkiem Pepsi. Taki miałyśmy spaczony gust w czasach kryzysowych, studenckich i taki mi pozostał do dzisiaj smak (a tak serio- to już prawie nie pijam whiskaczów, chyba że w celach 'degustacyjnych'). Smacznego: z lodem lub 'na ciepło', ale zawsze z Pepsi .
hej, czy wykorzystujecie czasem whisky w daniach? albo w deserach?
ja nie mialam okazji jeszcze, bo zawsze jakos tak wole wypic whisky, niz wrzucic ja do jedzenia :P
a chcialabym wiedziec jakie sa wasze doswiadczenia.
Jak robię Bajaderki dla dorosłych, gdy mają zjechać goście, to robię taką wypasioną % wersję i whisky właśnie używam:))
z lodem się dobrze komponuje
Pewnie znowu obok tematu, bo nie znam potraw, ale wyśledziłam pyszniutki sernik z tymże alkoholem właśnie. Jak upichcę coś mojemu Mężusiowi, to wkleję namiary. O ile kogoś to interesuje, bo znowu na słodko będzie:P
Dopisano 2015-12-7 16:42:4:
Oto zapowiadany sernik:http://cookinggoodlooking.blog.pl/2014/03/11/kukulka-aromatyczny-sernik-z-guinessem-i-whiskey/
Najlepsza kompozycja jak już wspomniano lód + szklanka + whisky .
Jako poncz z kawą do ciemnych ciast np. piernik lub murzynek (wiem rozpusta ale jaka jakość )
A jeżeli chcemy błysnąć kulinarnie polecam (dodaje jeszcze morele ) sos przepyszny
http://wielkiezarcie.com/recipes/30011383
A błysnę sobie kiedyś, a co ...
Tylko dodam inne %%%- centy, jeszcze nie wiem jakie.
Dzięki za podpowiedź :))
Oj, zgadzam sie z megi65.
Whisky z lodem jest najlepsza ;) mi najbardziej pasuje taka delikatna, o na przykład taka http://whisky.pl/delikatne/glenlivetfounders.html dla mojego chlopaka jest zbyt delikatna, za mało "męska" ale mi odpowiada ;)
a jak juz dodaje whisky do potrawy to zwykle do jakiś słodkich pyszności ( ciasto z jablkami i whisky... pycha :) albo sosów
Ośmielę się sprofanować ten szacowny trunek, bo wg mnie i mojej kumpeli z akademika, najlepsza była darowana (ogólnie znana) z dodatkiem Pepsi.
Taki miałyśmy spaczony gust w czasach kryzysowych, studenckich i taki mi pozostał do dzisiaj smak (a tak serio- to już prawie nie pijam whiskaczów, chyba że w celach 'degustacyjnych').
Smacznego: z lodem lub 'na ciepło', ale zawsze z Pepsi .
Do sosow do miesa, do marynowania miesa, do ciast, musu czekoladowego...