Forum

Gawędy o jedzeniu

Młoda kapustka

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-04-15 17:26:17

    Robicie? Lubicie?

    Po ostatnim artykule Wkn o nowalijkach, tak mnie dziś naszło, na młodą kapustkę, a że miałam rybę na obiad to mi jakoś idealnie pasowało, a smakowało, że hej. :)
    Zastanawiam się jak oprócz kapustki ze śmietanką i bigosikiem ją wykorzystujecie? Czy macie jakieś swoje ulubione dania z kapustką, jeśli tak dzielcie się przepisami. Pewnie nie tylko ja je wykorzystam.
    Ja przygotowuje szybciutko robi się z 15 minut.
    Rozgrzewam klarowane masełko na patelnię wrzucam pół główki młodej niedużej kapusty, poszatkowanej oczywiście i duszę pod przykryciem. Gdy zmięknie (nie lubię takiej rozciapkanej robię al-dente), dodaję śmietankę 18 % (tak trochę) do tego koper pokrojoną cebulkę (zieloną), sól, pieprz, łyżka octu jabłkowego i gotowe. I na takiej oto kapustce podałam rybę.

  • Autor: Wkn Data: 2016-04-15 17:47:51

    Muszę wykorzystać Twój sposób. Ja do tej pory najczęściej robiłam młodą kapustę po prostu dusząc na maśle z większą ilością koperku i trochę skrapiałam sokiem z cytryny. Podawałam oczywiście do ziemniaków z wody i czasem do kotletów drobiowych.

    Lubię też parzybrodę, z pomidorkami lub bez :) czasem z dodatkiem pieczonej papryki obranej ze skórki.

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-04-16 07:42:20

    Parzybrody z pomidorkami nie robiłam nigdy. Czy pomidorki należy obrać ze skórki pokroić i dorzucić na koniec?

  • Autor: Wkn Data: 2016-04-16 08:27:10

    Ja obieram, ponieważ wybitnie lubię podgotowanych skórek :/
    Sparzam pomidorki, ściągam skórkę, potem przecinam na pół i dodaję na 10-15 minut przed końcem gotowania parzybrody, żeby się nie rozpadły. Fajnie wyglądają i bardzo pasują do tej zupy :)

  • Autor: renataz36 Data: 2016-04-15 18:36:34

    Ja podobnie jak Wkn duszę na odrobinie wody i skwareczkach z boczku, na koniec pęczek koperku. aha i NIGDY nie dodaję do kapusty śmietany... to wg mnie nie możliwe połaczenie

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-04-16 07:51:04

    Renata, a jadłaś taką ze śmietanką ? Rozumiem Ciebie, bo dla mnie niemożliwe jest jedzenie placków ziemniaczanych na słodko:)

  • Autor: mariolan76 Data: 2016-04-15 18:37:36

    Ja tez bardzo lubie młoda kapustę właśnie dzis kupiłam i bedzie jutro na obiad . Kapustę poszatkowana poprostu dusze z pomidorami obranymi ze skóry i odrobina domowej vegety potem doprawiam koprem i śmietana . Dla mnie moze być sama z ziemniakami lub chlebem  ale dla pozostałych domowników z mięskiem . Czasami tez do takiej kapusty dodaje uduszone mięsko i wychodzi taki niby bigos . No i najlepsze z kapusty to poprostu surówka z młoda marchewka , zielenina i oliwa .

  • Autor: mggi63 Data: 2016-04-15 19:23:56

    Uwielbiamy m?od? kapustk? ale ja przygotowuj? dopiero jak jest nasza krajowa.Dusz? z kielbask? i cebul?,dodaj? kócentrat pomidorowy a na ko?cu koperek prawdziwy i pachn?cy.Ale si? u?lini?am ! rolleyes3

  • Autor: megi65 Data: 2016-04-15 21:39:34

    A mnie tam ''zagraniczna'' nie przeszkadza przecież to ''nasi'' przy nich pracują .
    A nasze w pola czy z foli też z odpowiednimi związkami chemicznymi .. no ba ale zawsze co nasz azot to nasz ...wink2.

  • Autor: Basialis Data: 2016-04-15 21:53:47

    Megi, jaka zagraniczna? U nas moze za miesiac zjawi sie w sklepach!

  • Autor: megi65 Data: 2016-04-15 22:41:12

    Ja tam nie wiem zza jakiej kapucha miedzy ...
    Jak widzę ładna ''cukrową''główkę kupam i tyle .. ))O paszport i wizę się nie pytam smug2

  • Autor: mggi63 Data: 2016-04-16 06:17:54

    Megu? nie chodzi o zwi?zki chemiczne wy??cznie ale o smak happy

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-04-16 07:43:40

    Smak taki sam, ja tam nie widzę różnicy. Jedynie truskawki dla mnie nasze Polskie są bezkonkurencyjne :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-04-16 13:07:45

    Ile ludu tyle smaków happy

  • Autor: Beata500 Data: 2016-04-16 08:47:35

    Moja ma paszport hiszpański . Dzisiaj wyląduje w surówce.

  • Autor: smakosia Data: 2016-04-15 20:12:54

    Jeszcze w tym roku nie robi?am, ale jak ju?, to zawsze z pomidorami: http://wielkiezarcie.com/przepisy/kapusta-mloda-z-pomidorami-30009671

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-04-16 07:45:18

    Ten patent z serkiem topionym  do wykorzystania :)

  • Autor: megi65 Data: 2016-04-15 21:44:28

    Agusiu .. przypomniałaś mi o daniu z kapusty z klopsikami z dużą ilością pietruchy . Wszystko razem gotowane a właściwie ''zagrzebane'' w kapuście podlanej białym wytrawnym winem.
    Póki pamiętam muszę zrobić i Wam podać  (bo tylko raz asystowałam przy tym w kuchni ) ..Pyszotka ))

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-04-16 07:48:17

    Oj koniecznie Megi:) Jak już wspomniałaś o pietruszce to też mi przeszło przez głowę z jakimi ziołami mieszać kapustkę, może ktoś robił jakieś kombinacje?
    Zestawienie kapuchy i kopru idealne:) pietruchę dodaję do surówek z kapustą. Chciałam kupić kolendrę i spróbować, ale nigdzie nie ma kolendry u mnie. 

  • Autor: megi65 Data: 2016-04-18 20:16:18

    Aguś...
    Foci nie mam bo szybko zniknęła na kolacji ... młoda kapusta z koperkiem (tym pachnącym nie ''jeltkowym'' i ..młody lubczyk ze wsi ... Pychooota ))

  • Autor: Wkn Data: 2016-04-18 22:57:32

    Nie wytrzymałam, kupiłam pustą głowę, i "pęczek" koperku rachityczny w kondomiku, i pomidorki cherry, i marchewki. Masło mam - będzie jutro wielkie duszenie na obiad :)

  • Autor: Basialis Data: 2016-04-15 21:49:44

    Co roku denerwujecie mnie ta mloda kapusta! Uwielbiam, w kazdej postaci, z lazankami, ale nigdy nie probowalam ze smietana.Uduszona  na klarownym maselku z cebulka i koperkiem,czasami z boczkiem.U mnie moze za miesiac bedzie?Moze w polskim sklepie wczesniej dostane?

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-04-16 07:50:27

    Basia, a powiem Ci, że moja córka niejadek kapuściany jada tylko kapustkę ze śmietanką:)

  • Autor: Wkn Data: 2016-04-16 08:28:42

    Rozumiem Twój ból - dobrze zrobiona młoda kapusta to nie lada rarytas. Ale poczekasz i też będziesz się delektować. 
    Ja dziś ględzę o kapuście, ale w planach obiad zupełnie inny, bo produkty na niego już kupione :)

  • Autor: Gluba666 Data: 2016-04-17 07:28:31

    Przez Was, nie patrząc na cenę wczoraj kupiłem i dzisiaj robię. Uwielbiam :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-04-17 07:29:38

    Cieszę się bardzo, a co będziesz robić?

  • Autor: soraja Data: 2016-04-17 07:30:59

    A jakaż ta cena..u nas 3zł
    charming

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-04-17 07:31:37

    U mnie Małopolska też

  • Autor: Gluba666 Data: 2016-04-17 07:34:03

    Jedna większa czyli jeszcze średnia + jedna mała = 10,50 PLN kurde.

  • Autor: Gluba666 Data: 2016-04-17 07:32:22

    Zwykłą młodą kapuchę duszoną na masełku z duuużą ilością koperku i dodatkiem soku z cytryny + zasmażka :)

  • Autor: soraja Data: 2016-04-17 07:34:47

    U Gluba..normalnie petarda...jak u

    Kurta Schellera

  • Autor: soraja Data: 2016-04-17 07:38:22

    U mnie malutka 3zeta.ale na dwie osoby...spoko....jeszcze sie ostała

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-04-18 16:24:29

    Moja ulubiona wersja młodej kapusty to - duszona ze śmietaną i koperkiem, ze skwarkami, lekką zasmażką, octem i koperkiem , duszona z pomidorami i koperkiem.
    Reszta rodziny uwielbia młodą z łazankami, skwarkami boczkowymi i pieczarkami a także z boczkiem wędzonym i kiełbaską ostrą(taki niby-bigosik).
    Wszyscy lubimy taki a'la kapuśniak z maleńkimi klopsikami.
    Ważne właśnie, żeby była al-dente a nie rozgotowana na paćkę.
    Dobrze , że mam folder ze starymi fotkami hihi.

  • Autor: Wkn Data: 2016-04-18 19:18:10

    Nazbierało Ci się tych kapustek, pysznie!

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-04-18 19:28:03

    Wkn, hihi, to jeszcze nie wszystkie, przez tyle lat na WZ...

  • Autor: majolika Data: 2016-04-26 12:39:10

    Uwielbiam świeży smak mlodej kapusty. Zresztą tak samo, jak i innych nowalijek. Jednak wiedziona rozsądkiem kupuje je wtedy dopiero, kiedy są już sprzedawane od hodowców z pól, a nie ze szklarni. Wyjątek robię tylko z botwinką. Jej smaku nie mogę sobie odmówić))) Nawet wiedząc o tym, że jest bezczelnie pędzona chemią)) A młoda kapusta smakuje mi najbardziej ze znikomą ilością dodatków, bo one wg mnie jakby gubią smak świeżość samej kapusty, to robię ją klasycznie-na maśle , z koperkiem i śmietaną i młodą cebulą z dodatkiem odrobiny młodej marchewki, ale tak żeby nie zabić tłuszczem, smakiem skwarek, czy pomidorów samego smaku kapusty. Masło wg mnie wzbogaca jej smak.  Moja koleżanka robi  taką kapustkę po generalsku. No czy ja wiem...trochę inna. Kiedyś podam ten przepis na WŻ, jak będę trochę wolniejsza od pracy. Pozdrawiam!

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-04-26 21:14:55

    To czekamy na ten przepis z niecierpliwością:)

  • Autor: Basialis Data: 2016-04-26 22:09:00

    Majolika to tak jak ja , (kiedys wstalam w nocy i w wielkim oglupieniu dodalam do kapusty vegety).......w smieciach wyladowala.U mnie tez maselko,cebulka sol i koperek.....pycha!No i czasami ze wzgledu na gosci w rachube boczek jeszcze wchodzi.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-04-27 11:51:37

    Młoda kapustka jest tak pyszna sama w sobie,że niewiele dodatków jej potrzeba :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-04-27 16:18:24

    Oj tak, szkoda że jest tak krótko:)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-04-27 18:02:47

    Oj szkoda,szkoda.Ale dobrze,że w ogóle jest happy Lato to rozkosz  dla podniebienia bo mamy tyle warzywek i owoców do wyboru a jeszcze przetworzyć można 

  • Autor: Wkn Data: 2016-04-27 21:59:15

    Od tego roku zacznę też regularnie robić surówkę z młodej kapusty :) Pychota.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-04-28 07:47:52

    Zgadza się. Pychota! :)

  • Autor: majolika Data: 2016-04-28 10:03:15

    Młoda kapusta pyszna jest taka " z wody". Musi to być już jednak taka młoda kapusta z zawiązaną już twardawą główką, a nie tylko luźne liście. Gotuje się i je, jak kalafiora, pokrojoną na ćwiartki- polaną masłem z podprażoną bułką tartą, albo  w zdrowszej i mniej kalorycznej wersji- polaną dobrą, pachnącą oliwą z odrobiną przeciśniętego czosnku i octu winnego.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-04-28 11:07:43

    Ja zapiekam w piekarniku i jeszcze na to ser żółty starty mniammmm :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-04-28 13:21:13

    Znam, bardzo lubię - dobrze to określiłaś, kapusta z już zawiązaną główką :)

  • Autor: majolika Data: 2016-04-30 21:10:38

    Wiem, że ludzie mają różne gusta, rożne upodobania kulinarne, ale uważam, że świeżych, młodych, delikatnych  smaków nie wolno zabijać smakiem zbyt dominującym.  Dlatego młoda kapusta wg mnie powinna być przygotowywana na maśle z odrobiną śmietany na koniec. Można zagęścić odrobiną mąki, ale już nie zasmażki. Dodatki też o delikatnym smaku nowalijek, czyli młoda marchewka, młoda cebulka ze szczypiorem, dużo koperku. Pomidory już mają zbyt dominujący smak, mięso też. A tu chodzi o delikatność smaków. Taka kapusta wg mnie najlepiej smakuje z młodymi kartofelkami polanymi roztopionym masłem. To smak świeżości, delikatny, zapach koperku, zapach nowalijek. I piszę to ja- wielbicielka ostrej kuchni)))Ale co ostre i wyraziste to co innego-delikatne.Pozdrawiam wszystkich wielbicieli młodej kapusty)))

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-01 09:51:34

    Heh, młoda kapusta leży właśnie za oknem, czekając na dzisiejszy obiad :)
    Planowałam właśnie wypróbować wersję na maśle z koperkiem, marchewką i odrobiną śmietany. I może jeszcze malutkich kosteczek obranej ze skórki czerwonej papryki :) Podzielę się wrażeniami, bo ze śmietaną jeszcze nie robiłam, ale po Waszych pochwałach, skuszę się!

  • Autor: mggi63 Data: 2016-05-01 11:10:39

    W ubiegłym roku zachciało mi się  kapustki takiej własnie prostej na oleju bo masła nie używam z dużą ilością kopru  i zaprawioną mąką z wodą.Była bardzo smaczna to fakt.Ale wersja z pomidorami jak dla mnie jest  bardziej wykwintna happy 

  • Autor: iwett Data: 2016-05-01 11:22:10

    Olej i do tego mąka z wodą? No nieeee .....szkoda kapusty młodej!

  • Autor: mggi63 Data: 2016-05-01 12:03:41

    Iwett, dlaczego się dziwisz to jest wersja lżejsza.Kiedyś owszem robiłam zasmażki ale od dawna już zaprawiam tylko mąką zagęszczając potrawę.Trzeba sobie radzic jakos  grin 

  • Autor: iwett Data: 2016-05-01 12:16:24

    Mggi no nie żartuj - żadnych zasmażek jesli nie używasz masla to tylko oliwa dobra oliwa a olej to tylko do smażenia kotletow.

  • Autor: as Data: 2016-05-01 12:21:55

    Niby dlaczego nie olej? Olej ma te sama właściwości co oliwa. Ja oliwy nie używam nigdy bo nie chcę 

  • Autor: iwett Data: 2016-05-01 12:30:05

    Dziwne ..........nie testowałam ale mówią od wszech czasów, że oliwa zdrowa , posiada witaminy wszelkie omegi i inne. 
    Pamietam jak moja matka używała tez olej do sałatek , surówek (no ale wtedy nie było jeszcze oliwy - no może była ale nie u nas) i mi śmierdziały te surówki. A dodatek oliwy to sam balsam dla ciała i duszy.  
    A dlaczego as nie uzywasz oliwy?

  • Autor: as Data: 2016-05-01 20:09:35

    kiedyś mówiło się że oliwa lepsza ze względu na te omega. Teraz mówią, że w oleju rzepakowym jest omega tyle samo i jest równo zdrowy. 

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-05-01 13:21:30

    Dla mnie ani oliwa, ani olej, tylko masełko jak pisałam, ale rzepakowy jest jeszcze lepszy niż oliwa z oliwek.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-05-01 12:28:00

    Iwett, a czy gotowanie to musi być oparte na zasmażkach,smalcu i słoninie bo inaczej to niezjadliwe? Jezeli chodzi o masło to ja nie uzywam w ogole dla rodziny owszem bo ich nie muszę katowac. Olej jest na porządku dziennym i nie widzę tu jakiegoś udziwnienia z mojej strony bo mam koleżanki,rodzinę gdzie również w podobny sposób się gotuje i nie znaczy,że dietetycznie to jest bleee wprost przeciwnie.

  • Autor: iwett Data: 2016-05-01 12:41:13

    Mggi a przeczytałaś co napisałam?   Żadnych zasmazek!

    U mnie w kuchni przy płycie stoją: olej słonecznikowy, masło klarowane, olej kokosowy ( wspaniały wynalazek), mix oleju z oliwą. 
    Jest też smalec ale używany dla psów - codziennie rano dostają małą kanapkę ze smalcem.
    Choć przyznam, że od czasu przepisu Kormaga na schab smażony w smalcu ; uzyskał on duże poważanie w moich oczach :))  Przepyszny schabik!

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-01 12:48:30

    Tak, smalec bardzo dobrze sprawdza się przy niektórych przepisach smiley2 Ja bardzo lubię rogaliki na smalcu, ciasteczka mazurki na smacu, kotlety schabowe smażone na smalcu lub mieszance smalcu i oleju, i oczywiście uwielbiam pączki smażone na smalcu rolleyes5

  • Autor: iwett Data: 2016-05-01 12:53:22

    Muszę też przyznac, że też od czasu do czasu topie słoninke, podgardle, dodatki i taki smalczyk gorący ze skwareczkami mam w słoiku.
    Jak najdzie ochota to ho, ho ........ogóreczek kiszony do tego; no i co ...........d...a rośniegrin.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-05-01 13:18:38

    Ja topię tez czasami  bo są takie dania,które wręcz proszą o okrasę i o zgrozo dla mnie bo czasami podjadam te skwarki smash

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-01 13:23:09

    Uwielbiam kopytka ze skwarkami, albo ruskie :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-05-01 13:25:54

    O taaakkkk ruskie bez skwareczków i słoninki dla mnie nie istnieją :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-05-01 23:24:10

    I jeszcze do tego sporo smażonej cebulki... :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-05-02 06:51:17

    Obowiązkowo:)

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-05-01 13:25:00

    A ja tak od czasu do czasu lubię sobie zrobić smalczyk. Zjeść go z pajdą chleba, posolić do tego ogóreczek małosolny lub pomidorek. Pychota. Cholesterol mi nie grozi bo mój organizm przetwarza go tak, że lekarze się mnie pytają co ja robię, że mam tak niski cholesterol:)

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-05-01 13:20:12

    Iwet pewnie zdziwił olej, który mnie też nie komponuje się z młodą delikatną kapustą. Dla mnie masełko jest lepsze, ale tyle ile nas tyle smaków i gustów:)

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-01 13:23:36

    O toto! 

  • Autor: iwett Data: 2016-05-01 13:31:03

    No coż sierść nie wełna byle dupa pełna  grin

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-01 15:05:41

    Dobre, nie znałam tego powiedzinka happy2

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-01 11:41:36

    Wersję z pomidorami zostawię sobie na... hm... jutro? :D
    Dziś ostatecznie zrobiłam na maśle z koperkiem i śmietaną, bez innych dodatków. Przepyszna! Dzięki dziewczyny, że podpowiedziałyście ten pomysł ze śmietaną - rewelacja! :)

  • Autor: iwett Data: 2016-05-01 11:44:43

    Koperek, śmietana pycha......Tak sobie przypominam - oglądając programy kulinarne - masło i śmietana kremówka zagęszczały potrawy.

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-01 12:02:54

    Kremówka na pewno zagęści, ponieważ podgrzewana sama gęstnieje. Ja dodałam kwaśną śmietanę 12%, ona ma raczej tendencje odwrotne - po wymieszaniu z nią kapusty powstała niewielka ilość pysznego jasnego sosu, a wcześniej było go mniej :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-05-01 12:06:11

    Ale nabrałam ochoty !

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-01 12:29:57

    To Cię jeszcze podrażnię, ale trochę później, bo fotka ugrzęzła w aparacie, a pupa po obiedzie za ciężka, żeby po niego iść na drugi koniec pokoju i ściągać zdjęcie happy2

  • Autor: mggi63 Data: 2016-05-01 15:17:55

    .Litości !  Bo już dzisiaj limit wyczerpałaś  cry

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-01 15:47:20

    Nie ma tak dobrze, będzie kapuściana fotka i basta laugh2

  • Autor: mggi63 Data: 2016-05-01 17:05:04

    Yyy !  dizzy2

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-01 18:32:55

    Mniam devilish

  • Autor: mggi63 Data: 2016-05-01 20:00:02

    Mniam ...Z talerzykiem wszamałam tongue3

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-05-01 21:05:21

    :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-05-01 23:27:02

    Pychotka... :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-02 07:47:07

    No to tak:
    ponieważ wczoraj była kapusta duszona ze śmietaną, trzeba koniecznie zrobić sobie jakąś przerwę, żeby się nie znudziła, więc dzisiaj będzie fantasy salad, a kapusta dopiero... jutro cool Zamówiła znajoma warzywną majówkę, to będzie ją miała laugh Ugotuję parzybrodę z marchewką, koperkiem, ziemniakami, papryką i śmietaną - powinno chyba wszystko do siebie pasować...

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-05-02 14:56:42

    Narobiłaś mi rano smaka na zupę młodej kapusty. Tylko nie mogę dodać przepisu pisze mi błąd 500. :( Znów mnie zaciekawiłaś bo ze śmietaną parzybrody nigdy nie robiłam.
    Tak wyszło :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-02 15:50:27

    No jak to tak to, błąd 500 :/ A spróbuj dodać z innego komputera i z telefonu, to przy okazji sprawdzić, czy wszędzie błąd występuje.

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-05-02 17:34:20

    Wkn, a teraz to jest w ogóle nieaktywne u mnie jest "dodaj". Wszystko na stronie mogę klikać a funkcja dodaj u mnie nie działa. Można w jakiś inny sposób dodać przepis?

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-03 22:42:01

    Już wszystko działa :) Po kilku godzinach dziwna niespodzianka przegnana :)

  • Autor: iwett Data: 2016-05-02 11:48:28

    U mnie dzisiaj będzie 1 raz w końcu kapustka młoda. Poddusiłam na maśle klarowanym ze śmietaną 18% do tego dorzuciłam marchewkę i cebulkę. Tylko zapomniałam kupić kopru - szkoda bo smaczniejsze a mój wysiany jeszcze mały.
    Do tego młode ziemniaczki i schabowy albo szczupaczek (udało mi się kupić na targu po 13 zeta/kg nie za wielkie ale się okazuje , że mniejsze smaczniejsze)

  • Autor: iwett Data: 2016-05-02 12:29:31

    O! A i koperek się znalazł :)  Wysłałam lubego do sklepu bo nie wyobrażam sobie młodych ziemniorów i  kapuchy bez koperka. A i dałam troszkę pieprzu cytrynowego. 

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-05-02 14:58:07

    A wrócił z koperkiem:) ? Pieprz cytrynowy do młodej kapusty ciekawa sprawa do wypróbowania. Korci mnie jeszcze tymianek, zostało mi 1/2 główki coś wykombinuję :)

  • Autor: iwett Data: 2016-05-02 15:01:45

    Z koperkiem i browarem  happy2

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-02 15:53:05

    Zabrzmiało prawie jak Żwirek i Muchomorek - widać nierozłączni są ten Koperek i Browarek laugh4

    To mi przypomniało historię opisywaną przez stajnię Anka o dwóch konikach huculskich - Bawarku i Browarku, to byli bracia po matce w różnym wieku, jeden starszy, drugi młodszy, ale bardzo podobni, do tego stopnia, że zostali pomyleni podczas siodłania do wyjazdu w teren i pojechał ten młodszy, jeszcze niezajeżdżony. A ponieważ dał się osiodłać, okiełznać, jeźdźca i siebie w lesie nie zabił, gremialnie ogłoszono, że konik dobrze rokuje na przyszłość laugh4

  • Autor: iwett Data: 2016-05-02 16:41:50

    he,he, dobre laugh4

  • Autor: Smosia Data: 2016-05-02 21:08:59

    Dzisiaj wreszcie kupiłam młodą i piękną kapustkę.
    Zaryzykowałam i udusiłam ją w piekarniku (naczynie żaroodporne z pokrywą).
    Dodałam troszkę dobrego oleju na spód naczynia i duuużo masła, marchewkę, cukinie też młodziutkie - jak kapusta, koperek + pieprze: biały i ziołowy. Ze dwa razy przemieszałam w trakcie zapiekania.
    Resztkę jutro zagęszczę manną tongue

    Dopisano 2016-5-3 17:52:19:

    Jednak bez kaszki, zagęściłam rzadziutkie resztki brokułami pociętymi na małe kawałki. Dobre wyszło - do grilowanej karkówki i kurczaka idealne.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-05-09 14:12:44

    U mnie młoda kapustka jeszcze droga. Kupiłam po 5 zł i sprzedawczyni w maluteńkim sklepiku w którym jest tylko kilka warzywek, powiedziała, że to nasza tutejsza kapustka. Kupiłam 2 główki kapuchy, pokaźny pęczek szczypioru z niezbyt wyrośniętą cebulką i piękne pęczki dużych rzodkiewek. 
    Młodą kapustkę robię podobnie jak majolika. I tych pierwszych dużych zielonych liści nie wyrzucam. Te duże liści myję i kroję dość szerokie paski i wrzucam je jako pierwsze do garnka z klarownym masłem i odrobiną oliwy lub oleju i duszę około 5 minut. Kapustę kroję w ćwiartki, a następnie w szersze paski i dorzucam do tych zielonych. Potem jak kapustka trochę siądzie, dodaję szczypior z cebulką i oczywiście pęczek koperku. A na koniec samą śmietanę bez żadnej mąki. Jak mam młodą marchewkę, to wtedy też dodaję. Taka kapustka jest pyszna. Tak wyglądały zakupione młode kapustki. :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-09 14:50:59

    Drogo, ale za to smacznie :) Sezon wciąż trwa, więc warto ją kupować.
    Ja dziś widziałam młodą fasolkę żółą, ale była po 36 zł za kilogram :/, więc kupiłam... modrą kapustę do zrazów :D

  • Autor: Lea2 Data: 2016-05-09 15:52:03

    Fakt, smaczniutka, ale wszystko co młode jest najlepsze. Racja, trzeba kupować dopóki sezon trwa. :) Dopiero młode warzywka się zaczynają i z dnia na dzień ceny będą spadać. Przypomniałaś mi, że "wieki" nie jadłam czerwonej kapuchy, jakoś zawsze mi umykała podczas zakupów. Czas jednak to zmienić. Przeważnie robiłam kapustkę czerwoną duszoną z fasolą. :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-09 16:30:59

    Ja dziś robiłam ze śliwkami suszonymi na słodko kwaśno. Niestety nie miałam drobnych rodzynek, a szkoda, bo bardzo pasują jako dodatek. 

    Dziś była też surówka z młodej kapustki po prostu pomieszanej z jogurtem gęstym naturalnym i solą :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-05-09 16:48:01

    Pyszności, aż ślinka cieknie czytając takie opisy. :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-05-09 16:24:47

    Ech nasza kapustka to dopiero smaczek !  smiley2

  • Autor: Lea2 Data: 2016-05-09 16:28:52

    Pewnie, jest najlepsza... :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu