Forum

Gawędy o jedzeniu

Ciasta, desery, i słodkie przekąski c.d.

  • Autor: makusia Data: 2016-07-03 21:40:12

    U nas deser z bitą śmietaną, bezami i owocami, kiwi i maliny :)  

  • Autor: Bahati Data: 2016-07-03 22:00:58

    Sernik na spodzie brownie z brzoskwiniowym wierzchem. 

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-07-04 18:32:49

    Drożdżówki z czereśniami (głównie).

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-04 19:33:05

    Czereśnie wrzucasz całe z pestkami? Czy tylko tak na zdjęciu wyglądają?

    U nas dziś ciasto kefirowe z czereśniami i brzoskwiniami. Powinno być jeszcze z wiśniami, ale zapomniałam kupić.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-07-05 19:35:39

    A w życiu!  Co by ostatnie zęby połamać?  :) Drylowane.

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-06 06:16:33

    Hehe :)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2016-07-23 19:37:14

    Torcik urodzinowy mojej chrzesnicy:)

    Dopisano 2016-7-23 23:7:47:

    Ale mi  się podpięło....no w pięć ni w dziewięć;)

    Dopisano 2016-7-23 23:59:7:

    Ale mi  się podpięło...ni w pięć ni w dziewięć;)

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-23 20:56:49

    Jak ta ciocia  nie tylko kochana ale i zdolna ..... thumbsup...

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-24 10:12:16

    Podpięło się jak się podpięło. Ale trocik słodziachny! :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-04 19:59:52

    Jagodzianki z lukrem i skutek uboczny...kisiel jagodowy :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-04 20:08:13

    Przepiękne puchate ciasto wyszło Ci w tych jagodziankach!
    Ja też zaraz idę robić kisiel jagodowy, bo obiecałam :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-04 20:11:30

    Dzięki...korzystałam z uwag w wątku o jagodziankach :)

  • Autor: makusia Data: 2016-07-06 23:38:12

    Wow, ale bym zjadła taką jagodziankę ;)

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-05 19:27:18

    Na deser...rozkoszne szklanice...dzieciakom oczy się śmiały...chyba zadowolone :)

  • Autor: iwciaG Data: 2016-07-05 19:38:55

    Nooo, rozkosz aż u mnie się uwolniła....mniami:))

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-07-05 19:38:51

    Chyba stałam się przewidywalna. Ale co tam, misi i tak nikt nie przebije :)))
    Wkn - słowo,  że drylowane. :)
    P.S. Właśnie zobaczyłam,  że z daleka wyglądają jak z jajkami.

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-06 06:17:42

    Drylowane, nie drylowane - jadłabym! Uwielbiam drożdżowe :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-07 17:32:03

    Wspomnienie dzieciństwa ...powtórka...kisiel jagodowy,tym razem z bitą śmietaną ;)

    Dopisano 2016-7-7 17:42:11:

    Wspomnienie dzieciństwa ...powtórka...domowy kisiel jagodowy,tym razem z bitą śmietaną ;)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-07 18:27:28

    Bardzo ładny i pewnie bardzo dobry.
    Po moim wczorajszym kisielu niestety już ślad nie został (oprócz zdjęcia :D).
    Dziś budyń jagodowy doczekał się zrobienia, tylko jeszcze z aparatu nie wyskoczył ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-07 20:57:45

    Czereśnie nadziewane jagodami smażone w cieście :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-07 21:22:14

    Ale śmieszny pomysł - rewela!

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-07 21:37:11

    Dzięki :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-07 21:27:03

    Super pomysł :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-07 21:36:46

    Dziękuję misiu :)

  • Autor: soraja Data: 2016-07-08 09:37:38

    Lea, cos wspaniałego...jak wpadłaś na taki świetny pomysł?cheesydaisy

     

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-08 09:51:27

    Ja jestem ciekawa, jak drylowałaś, żeby wydłubać pestkę i żeby ogonek został wystający.
    No i ciasto jakie, żeby kształt taki ładny wyszedł. Dawaj przepis, została mi garstka czereśni i absolutna resztka jagód - wykorzystam :D

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-08 13:34:24

    Bardzo prosto,  żeby wydrylować czereśnię trzeba po prostu naciąć ją z drugiej strony, lekko podhaczyć pestkę małym nożykiem lub wyjąć palcami, tak aby nie naruszyć z drugiej strony ogonka.  Przepis zaraz wstawię . :-)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-08 13:25:48

    Soraja dziękuję :) Mam sporo świetnych pomysłów i dużą wyobraźnię :-)

  • Autor: iwciaG Data: 2016-07-08 09:55:49

    Lea, przysiadam się do talerzyka pyszności......:)) Ale Pomysłowe:))

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-08 13:26:59

    Dziękuję iwciu :-)

  • Autor: makusia Data: 2016-07-09 12:22:37

    Kapitalne, muszą smakować obłędnie ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-10 02:53:26

    Dziękuję makusiu :) Mam nadzieję, że spróbujesz zrobić dopóki jest sezon na czereśnie. :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-09 20:37:14

    Zrobiłam, mega efektowne i smaczne :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-10 02:54:41

    Wspaniale wyszły :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-08 09:37:02

    Czy ma ktoś ochotę na domowy budyń jagodowy z okruszkami czekolady? :)

  • Autor: makusia Data: 2016-07-09 12:21:45

    Ja, ja!!!Ale znając życie już nic ni ma beadyeyes

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-10 05:54:50

    Na tak pyszniutki budyń zawsze jest chęć, mniami... :)

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-07-08 13:02:07

    Piekę placek drożdżowy z czereśniami z przepisów Megi. Sama jestem ciekawa co mi wyjdzie. Właśnie siedzi w piekarniku. 

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-08 14:47:41

    Dobrze Ci wyjdzie :)
    A mieszasz czasem wiśnie i czereśnie? Bardzo dobry efekt, jak się pomiesza słodkie i kwaśne :)

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-07-08 16:10:40

    Pyszny jest. Musiałam kawałek ukroic bo nie mogłam wytrzymać; ) Nie pomyślałam żeby dodać wiśni ale nadrobie następnym razem :)

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-07-08 19:00:25

    Chciałam wstawić zdjęcie ale nie moge z telefonu. Nie działa mi plusik :(

  • Autor: Smosia Data: 2016-07-08 18:07:57

    Drożdżówki odrywane, bez przepisu - wg wątku o 'wyższości ciasta drożdżowego nad pozostałymi', nadzienia: czereśniowe i jagodowe (dżemowe).
    Dzięki Bahati i wszystkie inne 'skuteczne czarodziejki' - mam puchate bułcie jak nigdy dotąd :))

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-09 10:38:06

    Rogaliki krucho-drożdżowe z powidłami śliwkowymi :)

  • Autor: makusia Data: 2016-07-09 12:23:34

    Tak ze dwa sobie podbiorę dizzy2 mniam;)

  • Autor: Agateczka75 Data: 2016-07-10 10:51:35

    A oto moja słodka przekąska -gofry z jagodami

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-10 14:31:20

    Jakie firmy masz gorfownicę?

  • Autor: Agateczka75 Data: 2016-07-10 23:10:35

    Dezal biała 

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-07-10 12:15:33

    półkruche z czarnymi porzeczkami

  • Autor: Smosia Data: 2016-07-10 16:05:19

    Dzisiaj eksperymentalna niespodzianka: drożdżowe z dżemem, orzechami i pianką białkowo-galaretkową.
    Już nie mogę doczekać się degustacji :P

    Dopisano 2016-7-10 18:57:45:

    Udało się, pycha :))

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-11 00:00:40

    Kompot ze świeżych ogrodowych owocków z aromatycznymi przyprawami korzennymi i świeże owoce: czereśnie, morele i truskawki :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-11 08:47:14

    Biorę i piję zanim reszta Żarłoków się dorwie!
    U nas wczoraj wieczorem pieczone ciasto z porzeczkową pianką i kruchą bezą :) Niestety zostały tylko 3 tyciusie kawałki :/

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-11 09:05:15

    Pij ile chcesz. Ugotowałam aż 10 litrów, to dla wszystkich wystarczy. :-)

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-11 19:13:17

    Kruche ciasto jagodowo-porzeczkowe z czapką bezy .

  • Autor: soraja Data: 2016-07-11 19:34:56

    Lea..uwielbiam kompoty:)wszelakiecool

  • Autor: mggi63 Data: 2016-07-12 10:14:38

    Made in Wkn... zapomniałaś dopisać :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-12 19:45:18

    Myślisz, że w wukaen takie pleśniaki się wytwarzają? tongue3
    U mnie dziś budyniek wiśniowy :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-07-13 11:39:17

    Nom :) A budyniek też smacznie wygląda rolleyes4

  • Autor: mariolan76 Data: 2016-07-13 11:51:46

    Sypane ciasto czereśniowe 

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-13 14:05:16

    Już wydałam z siebie komentarz pod przepisem. Ze wstydem muszę przyznać, że w pierwszej chwili pomyślałam, że to takie tam mało warte uwagi, ale potem doczytałam, że czereśnie są z kakao. A to już całkowicie insza inszość w cieście! :) Poczęstowałabym się!

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-13 13:34:03

    Znowu czuć malizną ...tylko 17 szt. czym tu dzielić głodny lud ?happy2

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-13 14:03:54

    No cudaśne, a ja jagód drugiego pudełka nie zdążyłam nazbierać - pierwsze całe pudło litrowe zużyłam wczoraj na obłędne pierogi z jagodami, a dziś na spacerze z Mordziełkiem skupiłam się na kurkach. Na jagody czasu już nie starczyło, ale jeszcze zrobię kolejne podejście!

  • Autor: mggi63 Data: 2016-07-14 08:29:59

    Z borówkami czy jagodami działałaś ?

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-14 09:02:37

    Rozmowa w cukierni
    - Ma pani jagodzianki ?
    - Mam
    - A z czym ?
    laugh4laugh4

    Mggi oczywiście z jagodami, borówki to tylko deco )))

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-14 09:03:55

    Dobre! :)

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-14 09:35:41

     Tak wczoraj ślubny zapytał  na widok ''jagodzianek ''.... dowcipas )))

  • Autor: mggi63 Data: 2016-07-14 09:10:49

    laugh4

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-07-15 14:32:39

    A z cukrem pudrem, lukrem lub z kruszonkąlipsrsealed2wiseguy

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-16 14:30:48

    Drożdżówka ))


  • Autor: Wkn Data: 2016-07-16 14:49:42

    Wygląda obłędnie!
    Po ile u Was borówy?

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-16 14:52:14

    Dla Ciebie pogrzebałam w śmietniku laugh4.... 4.99 złocisza za 250g !

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-17 00:13:02

    Przrzrz... parskłam smartass2 Dziękuję, że pogrzebałaś w śmietniku sneaky U nas też najtaniej za 22 za kilo.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-17 00:43:11

    Fakt, w tych marketach, to same śmieci... dizzy2

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-17 21:59:49

    Dokładnie ...jagody były z zakładów chemicznych. Rozumie ,że zakupy robisz tylko w Natur Haus a na markety  nawet nie spojrzysz sneaky..

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-17 23:43:36

    Nie da rady, co krok to market - jak się człowiek zagapi, klapiąc w klawiaturę ajajfona, to zawsze do jakiegoś niechcący wlizie i nawet nie zauważy devilish

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-17 23:45:47

    A jagody pewnie były te chińskie farbowane, podobnie jak zielony groszek też farbowany, widziałaś filmik ? Proponuję obejrzeć. dizzy2 Fakt, po zakupy wybieram się do sklepu w naturze czyli do własnego ogródka... :D A na markety czasem patrzę z daleka i z bliska, i powiem Ci, że wcale mi się nie podobają... :D

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-18 00:13:25

    Jagody były z Gostynskiego Parku  Krajobrazowego ..

    A borówka z największej plantacji borówki amerykańskiej w Pl..
    Groszek może być nawet z Marsa....nie przepadam
    Zerknij na detergenty do prania. ..to zaniesiesz pościel do strumyka  lub rzeki pod warunkiem ze woda jest wolna od chemii .
    Mydła  nie ruszaj to czyste związki chemiczne które niszczą skórę rąk. 
    Rozumiem że zimą z komina na Twój  ogródek leci ekologiczny dym ,dlatego rosną takie super zdrowe warzywa. 
    Ąaa jeszcze nasunelo mi się. ..gdyby nie "chemia"...byłabyś singielką.:D

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-18 00:45:47

    Wiem, że te Twoje jagody były krajowe i co z tego ?... smartass2 
    Każdy ma prawo wypowiedzi i wyboru... wink3
    A gdyby raczej nie fizyka kwantowa, to nie byłoby wszechświata, ani tym bardziej nas... :D

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-18 09:06:25

    Lea ... dyskutujemy o chemii a nie odrabiamy lekcji fizyki...grin
    Tylko dlaczego moje krajowe  jagody nazywasz śmieciowe ...?
    Każdy ma prawo wyboru ...Ty wybierasz warzywa ze swego ogródka zanim ślimak je wsunie . Ja mam wybór albo ze wsi przywiozę albo na targu czy w warzywnym kupię ...
    Straszne rzeczy robię prawda  happy2happy2 ?
    Pass w dyskusji ... miłego ekologicznego dnia ...))) happy

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-18 11:57:29

    Megi, jak pewnie dobrze wiesz, tylko nie chcesz się do tego przyznać, bo lubisz się droczyć, fizyka i chemia są ze sobą ściśle powiązane i jedno bez drugiego nie mogło by istnieć... vanish earmuffs

    I to Ty napisałaś, że "pogrzebałaś w śmietniku", więc jak można to rozumieć ? Zresztą nieważne, ja tylko przytaknęłam w żartach, ale Ty widocznie na żartach się nie znasz i zaczęłaś wysnuwać własne niestworzone teorie... shocked :D

    Dobrze, że chociaż przyznajesz, że każdy ma prawo wyboru... Nie wiem jakie "straszne rzeczy robisz", bo to nie moja sprawa i możesz sobie robić, to co Ci się żywnie podoba... smartass2grin

    Nie mam zamiaru dalej drążyć tego "pasjonującego tematu", bo można spierać się w nieskończoność i każdy pewnie wtedy chciałby postawić na swoim, a to już grozi działaniem bojowym, więc lepiej rozwiązać tę kwestię drogą pokojową, żeby zapanowała zgoda w narodzie... wink3pleased.  Wobec tego pierwsza wyciągam rękę, a nawet i nogę na zgodę... gossip Zawieramy przymierze ? deal2 I żeby mi to było ostatni raz, i proszę się więcej mnie nie czepiać bez uzasadnionego powodu, ok. thumbsup

    Udanego chemicznego dzionka :))) smiley

  • Autor: makusia Data: 2016-07-17 15:01:19

    laugh4

  • Autor: Beata500 Data: 2016-07-16 14:54:19

    U nas 25 zł za 1 kg . Czyli tak samo.

  • Autor: iwett Data: 2016-07-16 15:43:11

    U mnie za darmochę :)  Z ksiaków :D

    Córka pisała, że kupiła w Kopenchadze 300 g za 10 koron. Czyli tyle co u nas.......
    Sprawiedliwość ekonomiczna ....

    U mnie ciacho na spodzie suchary-herbatniki-krakersy-czekolada z orzeszkami.
    Krem : mascarpone - masło orzechowe - czekolada biała. Na wierzch borówy i polane czekoladą.

    Szybkie i pyszne!

  • Autor: soraja Data: 2016-07-16 15:58:29

    iwett..daj fotę.bo nie wierzę

  • Autor: iwett Data: 2016-07-16 17:44:08

    Właśnie wciągam. :)
    Dałabym ale mam tylko smartfona i .......kompletnie nie wiem jak to się robi embarassed

    Jestem tak ciemna z kompa, że masakra.

  • Autor: makusia Data: 2016-07-17 15:02:12

    Oj zjadłabym kawałek, wygląda cudnie;)

  • Autor: tingra Data: 2016-07-17 15:11:47

    Dzisiaj upieklam mufiny z jagodami i serem ricotta:) Jagody zbierane osobiscie wczoraj, koszt 1 L benzyny:D

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-17 19:28:20

    Te zapowiadane.
    U nas dziś bez ciast. Ostatnie kawałki pysznego pleśniaka Megi dojedzone na śniadanie. Jutro pomyślę o jakimś cieście :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-07-17 19:38:56

    Croquembouche, deser bylby znacznie wyzszy, gdyby nie podzeracze. :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-17 20:16:50

    Przecudne!

  • Autor: Bahati Data: 2016-07-17 20:35:49

    Dzieki :)

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-17 22:25:09

    Fajniusi ...thumbsup

  • Autor: Beata500 Data: 2016-07-18 08:13:34

    Jakie to ładne!

  • Autor: mggi63 Data: 2016-07-18 09:11:23

    Supcio ! Kojarzy mi się z choinką :)

  • Autor: soraja Data: 2016-07-18 09:24:59

    Bahati to sa mini ptysie (ciasto ptysiowe), naklejone na tekturowy stożek?

  • Autor: iwett Data: 2016-07-18 09:31:09

    Nieee, soraja to taka choinka zobacz:

    http://www.mojewypieki.com/przepis/croquembouche

    Układasz jak stożek a potem od góry zeżejrasz :))

  • Autor: soraja Data: 2016-07-18 09:33:49

    iwett,,ale najpierw oklejasz tymi ptysiami stożek..u nas się tak ten deser wykonuje...

    To nic trudnego  nawet dzieci w MasterChef robiły

  • Autor: iwett Data: 2016-07-18 09:38:03

    No co Ty ........tekturę będziesz jadła :)

    A na co przyklejasz na kropelkę czy z pistoletu  :D Hi, hi...

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-18 12:06:40

    Soraja, ten stożek jest w całości z samych profiterolek i powstaje z dużej ich ilości, które układasz rzędami jedne na drugich, tak jak Ci napisała Bahati. I żaden tekturowy stożek nie jest do tego w ogóle potrzebny. :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-07-18 10:12:05

    Nie, skleja sie je goracym karmelem, zanurza sie spod profiterolki i uklada jedne na drugich, tworzac wieze. :)

  • Autor: iwett Data: 2016-07-18 09:36:34

    Cudne Bahati !
    A te nitki karmelu jak drut ,który pilnuje co by za dużo nie wciągnąć  :)

    Przypomniało mi się : dobrych kilka lat temu piekłam coś podobnego (jakaś taka ruska nazwa)
    tyle to były rurki ptysiowe nadziewane kremem ułozone w piramidkę (3 +2 +1) i między 
    nimi też krem.

    Ale z tego co pamiętam to ptyśki mi po czasie rozmiękły od  kremu i wcale nie bylo już tak
    smacznie ......nie chrupało  :).

  • Autor: soraja Data: 2016-07-18 09:38:24

    Ptys rozmięka po pewnym czacie..to tylko ładnie wygląda...zwykłe ptysie

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-18 10:14:35

    Po prostu trzeba podać w stosunkowo krótkim czasie od przyrządzenia, nie po 2 dniach :) Sflaczałe ptysie to nic przyjemnego. Ale jeśli upiec chrupiące, nie zdążą wchłonąć wilgoci z kremu i będą jednocześnie smaczne i efektowne :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-07-18 10:21:19

    Dlatego, zeby byly chrupiace, po upieczeniu nakluwa sie je i w po raz drugi obnizonej temperaturze dopieka prze 5 minut, by woda ze srodka ciastek wyparowala. 210 stopni przez 15 minut, 180 stopni kolejne 15 minut, nakluwanie, 160 stopni przez 5 minut. :) 

  • Autor: iwett Data: 2016-07-18 10:46:06

    Ja piekę jak karpatke albo bezy.
    A o tym nakłuwaniu nie wiedziałam.......fajne.....dzięki.

  • Autor: Bahati Data: 2016-07-18 10:50:15

    Prosze bardzo. :) 

  • Autor: iwett Data: 2016-07-18 10:42:00

    No właśnie ciacho nie dla 2 osób :)
    Ale musiałam spróbnąć.

  • Autor: Bahati Data: 2016-07-18 10:18:48

    Zwykle profiterolki. :D ale...dobry krem cukierniczy, fajna forma podania, zabawa przy robieniu to przemawia za tym, ze warto zrobic. ;) Warto tez miec odpowiednia ilosc osob do jedzenia, na orzyklad u mnie, przy wysokiej wilgotnosci, zanim ciasto zmieknie, karmel smetnie sie rozpusci. :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-07-18 10:14:34

    Klasztorna chata, robie czasem, szybko sie robi, jest smaczne, wyglada na skomplikowane... :)

  • Autor: iwett Data: 2016-07-18 10:44:04

    O ........właśnie ale ruska nazwa .......nie pamiętam.

    Szybko się robi ?shocked  Chyba zartujesz!   Pół dnia sie namęczyłam  rolleyes4

  • Autor: Bahati Data: 2016-07-18 10:49:26

    Pieke duzo bulek wiec przygotowanie roladek zajmuje mi chwile. :) pozniej tylko ulozyc jedna na drugiej, posmarowac kremem, wlozyc do lodowki i gotowe. :) Najlepiej wieczorem zagniesc ciasto, wlozyc do lodowki, do lodowki wlozyc tez smietane albo jogurt na sitku, nastepnego dnia upiec roladki, przelozyc i gotowe. 

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-18 12:10:02

    Wygląda wspaniale :) Przepisik wklep :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-07-18 14:05:20

    Ciasto parzone:
     
    126 g pelnego mleka
    126 g wody
    4 g soli
    10 g cukru
    150 g maki (ponizej 10g bialka na 100g)
    220 g jaj ( ok 4 jaj)
    100 g masla (82%)
     
    Mleko, wode, maslo, sol i cukier zagotowujemy, dodajemy cala przesiana make, mieszamy podgrzewajac, az masa stanie sie szklista, na dnie zacznie tworzyc sie "skorupka", okolo 2-3 minuty. Zostawiamy do ostudzenia (50stC), mieszamy i dodajemy stopniowo jajka, mieszamy do polaczenia skladnikow. Ciasto przekladamy do rekawa cukierniczego z okragka koncowka (1cm), nachylajac pod katem 45 st wyciskamy na posmarowany tluszczem papier do pieczenia porcje ciasta wielkosci pilki golfowej. Jesli powstana " czubki" przygniatamy je zamoczona w widzie lyzeczka. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stC piekarnika, pieczemy 15 minut, obnizamy temerature do 180 st C, pieczemy kolejne 15 minut. Nakluwamy kazde ciastko i wstawiamy do piekarnika ( 160stC) na 3-5 minut, dzieki temu ciastka beda wysuszone rowniez w srodku. Z tej porcji uzyskamy 30-45 profiterolek.
     
    Krem cukierniczy:
     
    4 zoltka 
    100 g cukru
    40 g maki pszennej
    20 g maki kukurydzianej (niekoniecznie)
    Pol laski wanilii, bez ziaren 
    1/2 litra pelnego mleka
    Skorka z polowy cytryny ( paski, bez bialej czesci)
     
    Mleko zagotowujemy z wanilia i skorka cytrynowa, wyjmujemy wanilie i skorke. Zoltka ucieramy w rondelku z cukrem do bialosci, dodajem make (lub maki), dokladnie mieszamy. Dolewamy powoli gorace, mleko, mieszamy, podgrzewamy, stale mieszajac przez 3-4 minuty. Przykrywamy krem folia spozywcza tak, by dotykala kremu na calej powierzchni. Studzimy. 
     
    Przygotowanym, wystudzonym kremem, nadziewamy przy pomocy rekawa cukierniczego ostudzone profiterolki. 
     
    100 g cukru podgrzewamy w rondlu do uzyskania bursztynowej barwy, nie mieszamy. Spod kazdego nadzianego kremem ciastka maczamy w goracym karmelu, ukladamy ( sklejac spodami) jedno ciastko na drugim, tworzac wieze. Dekorujemy nitkami karmelu, ktore najlatwiej zrobic widelcem, umoczonym w lekko gestniejacym karmelu i wyciagajac nitki. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
    Krem i ciastka mozna przygotowac dzien wczesniej, przed podaniem nadziac kremem i zlozyc. 
     

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-19 17:11:01

    Bahatek, dziękuję :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-07-18 10:45:30

    Moje rurki sa z ciasta polkruchego albo kruchego, nadziewane wisniami lub czeresniami i przekladane gestym, odsaczonym przez 12h jogurtem greckim, bo kwasnej smietany, ktorej powiino sie uzywac zazwyczaj w sklepach nie ma. :)

  • Autor: soraja Data: 2016-07-18 11:32:15

    Iwett..no to se ze swoją "ulubienicą"  pocukrowałaś chinese

  • Autor: soraja Data: 2016-07-18 11:32:15

    hihihi chinese

  • Autor: iwett Data: 2016-07-18 14:12:24

    Nooo i polukrowałam a diabełek do kuchni do garów, hehehe  devildevilish

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-19 12:08:01

    Ciastka bananowo-otrębowe z owocami :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-07-19 14:16:06

    Nic nie pieczecie? Ja znowu jagodzianki,  tym razem z ciasta Krystyny. Zdjęcie komórką w piekarniku więc. ... :)

  • Autor: Smosia Data: 2016-07-19 14:36:29

    Ja piekę (mam świadków) :))

    Właśnie wcinam cieplutkie mufino-serniczki wg Izyyy :P
    Fajne, sera duużo, prawie pół na pół z ciastem.

  • Autor: Bahati Data: 2016-07-19 15:08:49

    Biscotti cytrynowe z makiem sie licza? :)

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-19 15:30:28

    .... ależ one apetyczne .... )))

  • Autor: Beata500 Data: 2016-07-19 15:57:30

    Jakie równiutkie !  Zdolna jesteś .

  • Autor: Beata500 Data: 2016-07-19 16:13:34

    U mnie w piekarniku stygnie malinowe pod bezą .

  • Autor: makusia Data: 2016-07-20 11:29:20

    Jogurtowiec z malinami i porzeczkami :)

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-20 13:36:27

    Muffinki ....... z wszystkim co miałam pod ręką  )))
     

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-20 19:05:20

    Kompot z owoców mieszanych i  różne owocki :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-23 10:56:35

    Serniczek na zimno z malinami i porzeczkową pianką :)
    Jeszcze pół zostało ;) 

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-23 18:35:52

    Na cito ...po 3 bicie już wspomnienie )))

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-24 10:13:32

    Ja też dziś muszę jakieś ciacho z owocami lata przygotować - znajomi jutro przyjeżdżają z wizytą, a moje z porzeczkową pianką właśnie się kończy ;) 

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-07-24 11:42:58

    kruche z pianką i malinami. Muszę poleć wierzch gorzką czekoladą bo jest za mdłe w smaku

  • Autor: Smosia Data: 2016-07-24 12:25:35

    Znowu drożdżowe do odrywania, z cynamonem (tym razem wyjątkowo ładne, puchate - nauka nie 'poszła w las', procentuje a raczej bąbelkuje-drożdżowo).

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-24 12:49:09

    Ok...a gdzie ta nauka. ..na słowo mamy przyjąć? wink3

  • Autor: Smosia Data: 2016-07-25 09:52:40

    scholar A ło tutaj niedowiarku:
    http://wielkiezarcie.com/forum/8284873846635277714

  • Autor: nadia Data: 2016-07-24 21:04:39

    Moj maz ma niebawem urodziny, tort zrobilam dzisiaj, bo jutro ma wolne. Co prawda tort nie jest tak ladny jak niektore z Was robia, ale robiony jest z serca i to sie liczy :) U nas upaly, wiec masa nie  jest pokorna ;p W kazdym badz razie zrobilam tort z kremem tiramisu, z maslem i serkiem tiramisu, oczywiscie calosc zakropiona spirytusem, zeby nie bylo za mdle ;) Maz ma zakaz zagladania do lodowki, bo inaczej bedzie spac w ogrodzie z kotem ;)))

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-24 21:54:37

    ... biorąc pod uwagę temp. w sypialni chyba spanko w ogrodzie to byłaby frajda wink2
    Torcik uroczy , domowy od serca ... )))

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-07-27 07:42:41

    Sliczniusi torcik☺

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-24 21:53:04

    Drożdżowe jagodowo - śliwkowe

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-07-25 09:00:59

    Takie drożdżówko-zawijaski z makiem i lukrem. Jeśli Najważniejszy nie zeżarł wszystkich, to po powrocie do domu cyknę fotkę. :)
    No i zbieram się do zrobienia Anny, bo mi się białek nazbierało. Ale nie wiem czy wytrzymam temp. w kuchni przy suszeniu. uhoh

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-25 18:55:28

    Sernik na kruszonkowym spodzie z bezową pianką i malinami :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-07-27 07:27:43

    Na wyraźne życzenie Najdroższego - powtórka drożdżówki z makiem i lukrem.

  • Autor: soraja Data: 2016-07-27 08:44:23

    Dzanina ale pycha..moje ulubione  2thumbsup

    mak z puszki czy sama kręciłaś?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-07-27 19:28:31

    Miło mi, następnym razem wyszarpne Najmadrzejszemu dwie dla ciebie :). Z puszki.... aż taka ambitna nie jestem, szczególnie w upały.  Poza tym okazało się,  że Helio nie jest taki zły. 

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-27 17:22:34

    O matko,ale pychota :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-07-27 19:29:42

    Misiu, dziękuję,  w twoich "ustach" to dopiero komplement. :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-27 19:33:30

    Dżani no proszę Cię... blushEkran monitora bym polizała :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-27 19:09:28

    Cudniaste zawijaski makowe, mniamuśniaste... :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-07-27 20:32:15

    Dzięki wielkie. W końcu moje dwie lewe ręce zaczynają się zamieniać w lewą i prawą dzięki WZ. :)

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-07-27 13:46:14

    Po raz kolejny porzeczkowe z bezą wg Wkn. Dzisiaj z dodatkiem malin bo zalegaly resztki w lodówce. 

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-27 14:31:10

    Bardzo się cieszę ☺️

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-27 22:52:18

    Placek ze śliwkami, pianką i bezą :)

  • Autor: Smosia Data: 2016-07-28 12:17:08

    Drożdżowe (bez dod. soli, za to z cukrem cytrynowym - z aldika) owockowe: z jabłkami (podsmażonymi i wymieszanymi z galaretką), ananasami, żurawiną oraz polewą z czekolady truflowej, kakao, masła i śmietanki :P

    Wygląd średni, ale smak do przyjęcia (skórki z jabłek trochę chrzęszczą w zębach, następnym razem je obiorę).

  • Autor: bogdzia Data: 2016-07-29 13:22:46

    Nazbierałam jagód, więc obowiązkowo pierogi były i dzisiaj jagodzianki 

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-29 14:32:41

    U nas pierogi z jagodami były wczoraj :) Dziś zastanawiam się nad jakimś torcikiem na biszkopcie przekładanym masą śmietanową i galaretką z malinami i jagodami :)

  • Autor: bogdzia Data: 2016-07-29 18:21:45

    Wczoraj podobne ciasto stworzyłam blush

  • Autor: iwciaG Data: 2016-07-29 15:41:51

    Wreszcie i ja cosik upiekłam, a to dzięki szybkiemu przepisowi od Mariolan ;))

    Tarta Jagodowa:))

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-29 18:39:31

    Mega apetyczna! Chyba jutro zrobię, bo kusi strasznie! 

  • Autor: iwciaG Data: 2016-07-29 18:50:34

    Oj często będę je robić....super szybkie i naprawdę smaczne:)) Aaaa i uniosło ciacho ok 400g owoca, a ostatnio M marudził, że w cieście (wcześniej, innym) nie czuć owoców, to dziś uśmiechał się wyjątkowo lubieżnie na widok i smak, śniadaniowo pożeranego kawałka:))

  • Autor: Beata500 Data: 2016-07-29 18:54:14

    Ale pięknie wygląda . Chyba się jednak jutro skuszę.

  • Autor: soraja Data: 2016-07-29 19:01:37

    Szkoda by mi było tyle jagód na zwykłą tartę...wolałabym jagodzianek upiec:)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-29 19:27:11

    Wieszsz... może się zdarzyć tak jak u mnie... tak dużo miałam jagód, zbieranych co kilka dni po 1 litr, że wcale nie szkoda na tartę, bo i jagodzianki już były, i koktajk, i pierogi ze dwa razy. I 5 słoiczków dżemu już zrobionych do naleśników. Aaaa, naleśniki z jagodami, lodami i bitą śmietaną też przecież już były. Więc taka tarta to miła odmiana, hehe :) 

  • Autor: soraja Data: 2016-07-29 19:33:49

    A ja 5 litrów zamroziłam:)he

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-29 19:40:37

    Cholercia, zapomniałam zamrozić! Muszę koniecznie to nadrobić - zimą będę tęsknić do pierogów z jagodami. 

  • Autor: soraja Data: 2016-07-29 19:43:47

    No właśnie..pierożki pleasedlaugh4

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-29 19:45:59

    No taka prawda, takie domowe pierogi z jagodami to coś pysznego - kupne się do nich nie umywają! 
    Ostatnio robiłam dla 4 dorosłych osób i zużyłam do nich 1,5 litra świezych jagód. Była uczta :) 

  • Autor: soraja Data: 2016-07-29 19:53:04

    Ja robiłam dla dwóch i zużyłam więcej niż pół litrabow pracy mało ale jakie pycha:))

    traz zrobię jak syn przyjedzie..bo bardzo lubi:)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-30 10:27:02

    Tarta siedzi w piekarniku :)

  • Autor: mariolan76 Data: 2016-07-30 13:19:39

    Mój prościuch tym razem w wersji truskawkowo - jagodowej . Jeszcze ciepły . 

  • Autor: tingra Data: 2016-07-30 19:18:27

    Smacznie wyglada:)

  • Autor: Beata500 Data: 2016-07-30 19:20:47

    Proszę Twój prościuch  , będzie do pary z borówkami i kruszonką:

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-31 16:26:24

    Ciacho...biszkopt,krem kawowy,borówki amerykańskie i galaretka z owoców leśnych ;)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-07-31 22:04:28

    szarlotka z papierówkami

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-07-31 22:07:03

    Ciasto ucierane mikserem ze śliwkami 

  • Autor: mariolan76 Data: 2016-08-01 22:42:46

    Fale dunaju 

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-02 16:10:57

    Kruche ciasteczka z jagodami :) 

  • Autor: soraja Data: 2016-08-03 14:18:43

    Jagodzianki od Dzaninki-pychabuilder

  • Autor: soraja Data: 2016-08-03 14:18:43

    Jagodzianki od Dzaninki-pychabuilder

  • Autor: iwett Data: 2016-08-03 14:49:03

    No, no nie poskąpiłaś nadzienia.......mniam!

    A jakby były z malinami to by sie nazywały malinianki :)

  • Autor: soraja Data: 2016-08-03 15:43:35

    Lubię jak jest dużo jagód..po pierwszym kęsie....fajnie wypływabowpakuje po trzy małe łyżeczki, do niedużej bułeczki............

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-08-03 19:33:47

    Dobrze ze nie maliniaki

  • Autor: iwett Data: 2016-08-04 18:33:34

    He, he dobrze, że nie malinówki  cheesy

  • Autor: Bahati Data: 2016-08-04 09:45:00

    Bardzo dziwne, ale pyszne czekoladowe ciasto, ktore rozdziela sie podczas pieczenia na ciacho i mus czekoladowy. :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-08-06 20:35:04

    Takie tam dla koleżanek :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-06 22:14:21

    Piękne! To jakieś zawijańce maślano-cynamonowe? 

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-08-08 08:33:30

    A nie wink3 różane.

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-08 09:04:40

    Bardzo apetyczne! 

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-08-08 11:19:24

    A dziękuję! :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-08 11:23:32

    I dzięki za wstawienie przepisu z fotkami z etapów zawijania bułeczek! :) 

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-08-08 13:40:45

    Mam nadzieję, że zrozumiałym.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-08-09 12:14:01

    O żesz ale Ci wyszły ! shocked2

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-08-09 12:19:45

    Mggi, praktyka czyni... no, może jeszcze nie mistrza. Dobrze, że ma kto zjadać. :D Tzn. mam ciąg na robienie, więc nawet koleżanki w pracy uszczęśliwiam.

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-08-07 08:14:31

    Kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą z przepisów Wkn (pyszne!)

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-07 10:38:27

    :D 

  • Autor: misia123 Data: 2016-08-08 21:32:30

    Tym razem z cukierni...

  • Autor: tingra Data: 2016-08-09 00:18:37

    Bylam caly weekend bez netu...to pieklam :DDD

    Bulki rosnace na noc w lodowce. Pycha ciasto z czerwonymi porzeczkami polane sosem na bazie: kremowka, cukier i jasny syrop z trzciny cukrowej. Ciasto polalam syropem pod koniec pieczenia. Smak boski:) Dzisiaj z ostatnich truskawek i gotowego ciasta francuskiego upieklam rozplywajace sie w ustach ciastka. Pod kazda truskawka lezy kawalek prawdziwej masy marcepanowej.

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-09 11:25:47

    Piękne te bułki - na drożdżach? 

  • Autor: tingra Data: 2016-08-09 19:28:43

    Tak na drozdzach  z maki zytnio pszennej 40% zytniej i 60 % pszennej:) Dziekuje za komplement:)

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-09 22:54:56

    Dzięki za wstawienie przepisu - będę piekła - mam słabość do pieczywa (no dobra, mam słabość do dobrego jedzenia w ogóle!).

    Bardzo lubię mieszać różne rodzaje mąk. Do tego stopnia, że udało mi się zapomnieć, co namieszałam jakiś czas temu, a użyłam do wczorajszych omlecików biszkoptowych, hihi ;) 

  • Autor: tingra Data: 2016-08-09 23:23:17

    Dorotko jestes zdolna , to dasz rade, bo to ciasto pierwszy raz dalo mi w skore , ale sie nauczylam i nie mam zadnego problemu teraz :)  Hihi,jak ja lubie te zdrobnienia O :) Omlety biszkoptowe po mojemu...hihihi :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-10 06:41:36

    A nie, bo omleciki! Omlety są większe, a to miniatury placków biszkoptowych były kiss

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-08-10 09:11:19

    Tingro, zerknij, proszę, do przepisu na bułki.

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-09 11:25:21

    Omleciki biszkoptowe z owocami lasu i bitą śmietaną.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-08-09 12:14:52

    Mogę owocki pozjadać ? wink3

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-08-09 12:20:38

    Wkn jest na wyjcu i nie widzi. Pozjadaj, nie powiem kto.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-08-09 12:29:11

    Dobra tylko pamietaj ciiiii...... Zresztą Wkn nazbierała a nie kupiła to nie pożałuje tongue

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-09 15:32:14

    Owocki możecie pozjadać - tylko na maliny leśne tym razem się spóźniłam - ktoś "moje" poletko odwiedził i może kilkanaście sztuk udłubałam. Podobnie jak z jeżynami, które dla odmiany zaczynają dojrzewać, więc będę jeszcze na nie polować. 
    A jagód 2 litry zaraz idę mrozić :D 

  • Autor: mggi63 Data: 2016-08-09 16:11:26

    Dzięki dobra kobietko.O patrz jaki intruz ! Ale dobrze,że jagodami nadrobiłaś happy

  • Autor: misia123 Data: 2016-08-10 14:25:50

    Pyszna śmietankowa bankietówka...już rozpracowana ;) i babeczka z kremem i owocami :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-10 14:52:50

    Bankietówka robi wielkie wrażenie - czy wykonałaś ją sama, czy jest z cukierni?

  • Autor: misia123 Data: 2016-08-10 15:19:09

    Narazie jestem na wyjeździe,więc z cukierni. Będę próbować wykonać ją jak wrócę ;)

  • Autor: iwciaG Data: 2016-08-10 17:38:25

    A co to bankietówka??? Znaczy opisz mi proszę szczegółowo zawartość, środek i wierzch :)) :o:

  • Autor: Lea2 Data: 2016-08-10 22:10:05

    Wygląda przepysznie... :))

  • Autor: megi65 Data: 2016-08-11 17:15:23

    Zdążyłam przed zamknięciem .... no to z całą formę zostawiam .

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-11 22:24:23

    Prezentuje się tak, że tylko w monitor się wgryźć! 
    Dzięki za przepis!! 

  • Autor: megi65 Data: 2016-08-12 11:12:27

    Dziękuję za miły komentarz...)))

  • Autor: anrubi Data: 2016-08-13 11:27:16

    Odpowiadam również na śliwkowo :)  Przepis z bloga Aleex.
    Jakoś mi dziś jesiennie...

  • Autor: Bahati Data: 2016-08-12 14:57:01

    Poki co gotowe tiramisu :)

  • Autor: mariolan76 Data: 2016-08-13 11:19:16

    Szarlotka wyjechała z piekarnika 

  • Autor: Bahati Data: 2016-08-13 12:16:56

    Cannoli.

  • Autor: iwett Data: 2016-08-13 12:23:28

    Bahati a ja myslałam, że cannoli to makaron laughing

    A co to za bajer ? Rurki.....widzę pistacje jakiś krem.....undecided

  • Autor: Bahati Data: 2016-08-13 12:26:57

    Smazone ciasto z dodatkiem kakao, wina i swiezo mielonej kawy. Nadzienie z ricotty z dodatkiem czekolady, pistacji, kandyzowanych owocow i cukru pudru. :)

  • Autor: iwett Data: 2016-08-13 12:53:00

    Oooo surprised  Ale musi byc dobre !

    To jak te rurki na patelni smażyłaś ? W foremkach ?

  • Autor: Bahati Data: 2016-08-13 12:54:36

    W glebokim tluszczu. :) foremki sobie zrobilam, bo nie znalazlam w sklepie. :D 

  • Autor: iwett Data: 2016-08-13 13:05:46

    Fajne i pomysłowe i smaczne :)

  • Autor: makusia Data: 2016-08-13 23:59:28

    Kontynuacja wątku http://wielkiezarcie.com/forum/10932904464320959198, zapraszamy :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu