Forum

Gawędy o jedzeniu

Co dziś jecie na obiadek 04/2016

  • Autor: bahus Data: 2016-06-02 02:01:43

    Stek z polędwicy wołowej z sosem z gorgonzoli i risotto

  • Autor: Smosia Data: 2016-06-02 09:19:46

    To samo co wczoraj: risotto z boczkiem i kiełbasą, na maśle klarowanym, pomidory, korniszony lub ćwikła.

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-04 18:23:52

    Kotlecik sokólski i .. reszta jak widać wink2

  • Autor: makusia Data: 2016-06-02 12:57:54

    Jak miło Ciebie widzieć bahusie 2thumbsup znowu, dobrze że powoli wracasz :) 

    U nas będzie fasolka po bretońsku:) 

  • Autor: bahus Data: 2016-06-02 20:54:12

    Wiesz dobrzedlaczego mnie jakiś czas nie było. Pochowałem żonę i jakoś nie miałem chęci na gotowanie. Teraz depresja powoli mija...

  • Autor: soraja Data: 2016-06-02 21:00:28

    Uuu Bahus....przykro....]****[

  • Autor: makusia Data: 2016-06-02 21:28:23

    Wiem...dlatego się cieszę że wracasz powoli daisy

  • Autor: Basialis Data: 2016-06-02 21:50:10

    Wiem co to znaczy.Serdecznie wspolczuje.

  • Autor: anrubi Data: 2016-06-05 11:18:09

    Składam szczere kondolencje... Depresja to poważna sprawa, dbaj o siebie, wszystkiego dobrego.



  • Autor: jolka60 Data: 2016-06-16 10:06:50

    Moje kondolencje.

  • Autor: misia123 Data: 2016-06-02 13:08:16

    Pierogi ze szpinakiem,fetą i mozarellą :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-06-02 15:00:39

    Misiu, ja chcę zobaczyć te pierogi, mniam ze szpinakiem... :))

  • Autor: misia123 Data: 2016-06-02 20:34:15

    Niestety ...już połknięte ;)Następnym razem może :))

  • Autor: Izuś Data: 2016-06-02 13:23:37

    ,,Najlepsza" z Teściowych- krupnik, skrzydełko w miodzie, młode ziemniaki i mizeria. 
    My z chłopem- po kalafiorze na łeb (z masłem i bułeczką).

  • Autor: soraja Data: 2016-06-02 13:31:27

    "najlepsza z teściowych?" czyli że,co....synowa też załapała się na ochłapy?dizzy2

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-06-02 14:59:46

    Ło matko , a co ona taka czarna? Pewnie gorzka była :))

  • Autor: iwciaG Data: 2016-06-03 13:53:09

    Bahus niezmiernie miło zasiąść znowu do Twojego i z Tobą stołu:))

    Dziś moja pierwsza tego sezonu......Młoda Kapusta :))

  • Autor: mggi63 Data: 2016-06-04 15:33:27

    O! To ja już tworzę wcześniej... Hitem w tym roku jest surówka jednak grin Nawet dzisiaj była.

  • Autor: Izuś Data: 2016-06-04 13:52:38

    Zupa cebulowa z grzankami (wg emiloos- jak zawsze pyszna),
    schab duszony w sosie własnym, młode ziemniaki z koprem i ogórki małosolne.

  • Autor: bahus Data: 2016-06-04 16:54:39

    Roladki ze schabu, ziemniaki, fasolka szparagowa...:)

  • Autor: anrubi Data: 2016-06-05 11:21:15

    U nas już pachnie kurczak generał :) Poza tym surówka ze świeżej kapustki, sałata z rzodkiewką i kalafior bez okrasy - dietetyczny ;)   Ogólnie wypas, nie ma biedy w Polsce ;)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-06-05 12:48:16

    kotlet drobiowe były

  • Autor: ulla* Data: 2016-06-06 09:30:11

    Wczoraj i dziś -pałki z kurczaka gotowane i podsmażone w cieście,pomidory z cebulą,ryż smażony z warzywami
    ostatnio: ryba smażona(miętus),kasza smażona z warzywami,sałatka z surowego kalafiora i majonezu.
    kotlety rybne,makaron z serem żółtym,marchewka z jabłkiem
    placuszki ryżowe z jabłkami , z dżemem i śmietanką z cynamonem
    naleśniki z truskawkami i jogurtem....
    ....

  • Autor: makusia Data: 2016-06-06 12:16:12

    Wczoraj grillowany obiad, karczek, rolowany boczek...

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-06-06 12:42:24

    Wczoraj były pieczarki z piekarnika (umaziane w oleju z dodatkiem czosnku, ziarenek kolendry, płatków chili, posypane parmezanem) na sałatce z rukoli i pomidorów. Dzisiaj młoda kapusta z zielonym groszkiem i młodą marchewką, oczywiście z toną koperku. Jutro papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. W planach na następne dni: szparagi polane przyrumienioną bułka tartą i młode ziemniaki, zupa szparagowa (obierkowa), filet z pstrąga smażony i sałatka ziemniaczana, knedle z truskawkami....co dalej, nie wiem:)

  • Autor: makusia Data: 2016-06-07 13:33:29

    Żabko, a co to za zupka? zupa szparagowa (obierkowa)?

  • Autor: bahus Data: 2016-06-07 15:43:50

    Chyba wiem o co chodzi. Też tak robię. Wszystkie obierki ze szparagów (oczywiście tylko zdrowe) zalewam wodą i gotuję. Odcedzam obierki wyrzucam, a na wywarze gotuję szparagi przeznaczone na zupę. Wtedy zupa jest bardziej esencjonalna....:)

  • Autor: makusia Data: 2016-06-07 18:03:15

    o widzisz:) Super patent :)

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-06-10 12:17:46

    Makusiu, jest prawie tak, jak bahus napisał. Prawie, bo ja obierki gotuję w wodzie, w której gotowały się szparagi na jarzynkę. Dodaje jeszcze bułkę pszenną albo dwie. One mi się super rozdydłająhappy. Pózniej to wszystko przecieram, jeśli potrzeba,  to blenduję i dosmaczam sokiem z cytryny. Podaję z posiekanym jajkiemdaisy

  • Autor: makusia Data: 2016-06-10 16:39:01

    Nieznane mi smaki, ale chętnie bym skosztowała. :) 

  • Autor: bahus Data: 2016-06-14 23:22:08

    A ja podaję z kluseczkami półfrancuskimi.

  • Autor: jolka60 Data: 2016-06-16 10:11:11

    No i slusznie.Po co to marnowac..

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-08 17:02:29

    Kotlety mielone z pokrzywami i bazylią nadziane fetą i świeżymi daktylami + reszta dodatków :)

  • Autor: iwciaG Data: 2016-06-08 17:41:25

    Dziś obiad na szybko.....Naleśniki Zapiekane z kurczakiem i warzywami:))

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-06-08 19:12:17

    Resztki wczorajszej piersi w papirusie wg mggi63 w sałatce i moje, pierwsze w tym roku, ogórki małosolne.

  • Autor: Smosia Data: 2016-06-08 21:28:23

    Wielgachne (2-3 szt./osobę max) pieczone pierogi drożdżowe z nadzieniem rusko-szynkowym.
    Połowa farszu została, więc jutro będą gotowane piergale albo 'naleśnikowe' :P

  • Autor: Bahati Data: 2016-06-09 12:29:44

    Z istatnich dni: pierogi ruskie, pierogi ze szpinakiem i ricotta. Zupa pomidorowa z ryzem. Patatki ( czyli gnocchi po rysiowemu) z sosem smietanowym, boczkiem, zapieczone z serem. Kotlety mielone nadziewane cheddarem, korniszonami, cebula z ziemniakami i surowka. Sphaghetti z sosem bolonskim i wiorkami parmezanu. 

  • Autor: iwciaG Data: 2016-06-09 12:45:46

    hmmmm.....a fotki? Nie być taka......podziel się widokiem;)

  • Autor: Bahati Data: 2016-06-09 13:01:54

    Pierogow nie widzialas?! :D 

  • Autor: iwciaG Data: 2016-06-09 14:05:32

    ....nie chcesz pokazać, tooo niee :PP

  • Autor: Bahati Data: 2016-06-09 14:56:55

    Cos ostatnio nie robilam zdjec. :) poprawe obiecuje. Poza tym...oszczedzam internety, bo mam malo!!! Przesylanie sdjec zre mi transfer jak Stefan...hmmm...wszystko, co jadalne. ;)

  • Autor: iwciaG Data: 2016-06-09 17:36:06

    Przyjęłam i rozgrzeszam :fotka:
    Poczekamy cierpliwie na Twoje ,,stałe łącze" :))

  • Autor: misia123 Data: 2016-06-09 16:20:45

    Dziś ryba ...panierowana flądra,ziemniaki z koperkiem,surówka z kiszonej kapusty :)

  • Autor: Kormag Data: 2016-06-09 16:50:51

    Wspaniały obiad ! aleś mi smaka narobiła, chyba będę musiał odwiedzić rybny sklep :D

  • Autor: misia123 Data: 2016-06-09 17:23:19

    Dzięki :) Też nabrałam chęci na rybę w drodze z pracy :)

  • Autor: anrubi Data: 2016-06-10 14:12:22

    Brawo misiu :)

    U nas na szybko bigos z młodej kapustki z sokołami :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-06-11 14:19:35

    An dziękuję :) Ty wiesz...

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-06-09 18:19:24

    Szparagi pieczone z filetem indyka i parmeńską (inspiracja - przepis Gluba 666), rukola z chrypiącym boczkiem i serem brie, sos miodowo-winny i jogurtowo-cytrynowo-czosnkowy.

  • Autor: Bahati Data: 2016-06-10 14:13:53

    Oooo, dzis obiad baaardzo ambitny i skomplikowany. :D Ryz z truskawkami. 

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-06-10 18:39:10

    Zupa szparagowa (przygodowa) wg Dzanina Fonda - pyyycha. Filet z indyka pieczony z czosnkiem i rozmarynem.

  • Autor: bahus Data: 2016-06-10 19:07:48

    Kotlet mielony z dodatkami...

  • Autor: Izuś Data: 2016-06-11 11:57:58

    U mnie mielone jutro, z puree kalafiorowo- grochowym i ogórkami małosolnymi.
    Dzisiaj- oberiba (zupa z kalarepki- wg Paola_r) i currywurst (kiełbaski w sosie curry)z frytami.

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-06-11 12:21:36

    Izuś, podaj przepis na puree kalafiorowo-grochowe, proszę pięknie :)

    U mnie dzisiaj miał być obiad gwizdany, ale wykluła się myśl " może ryba w smażalni?", czyli ja halibuta ,mąż pstrąga. Potem na wieś obejrzeć włości hihi i kolacja ogniskowa mniam.

  • Autor: Izuś Data: 2016-06-11 16:52:13

    Gotujesz galantego kalafiora, obok 1/2 kg grochu łuskanego w połówkach. Odparowujesz jedno i drugie do bólu, blenderujesz, dodajesz podsmażoną cebulkę na maśle lub oliwie,czosnek,  doprawiasz solą, pieprzem i czym tam chcesz i masz-  z francuskiego ,,wu a la ". Pomogłam ?

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-06-13 14:00:16

    Izuś, pomogłaś :))) > Dziękuję :)

  • Autor: as Data: 2016-06-11 14:58:02

    Fasolka po bretońsku 

  • Autor: mggi63 Data: 2016-06-11 15:53:58

    Podudzia z kurczątka pieczone,ziemniaki młode z koperkiem,buraczki młode.

  • Autor: tingra Data: 2016-06-11 20:17:55

    Dzisiaj filety z dzikiego lososia :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-06-12 12:48:23

    duszony ogon wołowy, podany w sosie w towarzystwie ziemniaków i buraków na ciepło

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-06-13 14:02:40

    Kasza jaglana z pomidorami, szparagami i indykiem.

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-06-14 05:44:09

    Wczoraj zupa jarzynowa z przewagą kalarepki, na drugie fasolka szparagowa z przyrumienioną bułką tartą. Dzisiaj kotleciki jajeczno-ziemniaczane z warzywnymi szaszłykami.

  • Autor: misia123 Data: 2016-06-14 14:56:07

    Dziś w roli głównej cukinia i szparagi zielone :)
    Pierwsze danie ... Pikantna zupa krem z zielonych szparagów i cukinii,z grzankami czosnkowymi z grahamki.

     
    Drugie danie...sałata rzymska z grillowaną cukinią,zielonymi szparagami,pomidorem,czerwoną cebulą i pikantnym filetem z kurczaka...wszystko wykończone sosem na bazie octu balsamicznego oraz gęstym sosem balsamicznym :)

  • Autor: iwett Data: 2016-06-14 19:55:42

    Misia w sobotę jestem w Warszawie.......Podaj adresa  devilish

    Cudeńka tworzysz, oj cudeńka rolleyes

    U mnie dzisiaj: ziemniaki, panierowany cyc kurzy, szpinak z fetą i czosnkiem i rukola z ogórkiem i cebulką w śmietanie.  Też dobre grin

  • Autor: misia123 Data: 2016-06-14 20:52:46

    Iwett u mnie drzwi szeroko otwarte love,ale... w sobotę grzeję na weselicho guitarist.

  • Autor: tingra Data: 2016-06-14 21:13:12

    Oj, musze skomentowac...:) Oczu nie moge oderwac! Super, jak milo popatrzec na tak pyszne jedzenie. Moja wyobraznia na sam widok powoduje slinotok! A o przepis mozna poprosic?

  • Autor: misia123 Data: 2016-06-14 21:53:03

    Dziękuję :) W wolnej chwili napiszę przepis.

  • Autor: tingra Data: 2016-06-14 22:22:18

    Na prawde , bardzo prosze :) Rozumiem, ze tych wolnych chwil masz malo, ale jak znajdziesz , to sie bardzo uciesze:) Zwlaszcza przepis na zupe mnie bardzo ciekawi:)

  • Autor: renataz36 Data: 2016-06-15 09:58:02

    Nie obiecuj nie obiecuj..... disappointed

  • Autor: misia123 Data: 2016-06-15 16:05:57

    Dziś podałam...żur na białej kiełbasie oraz ziemniaki z odrobiną przesmażonego boczku z cebulą ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-15 17:42:31

    Pampuchy z nadzieniem jagodowo-bananowym z sosem jagodowo-bananowym :)

  • Autor: Kormag Data: 2016-06-15 18:57:11

    Leaaa przepis proszę :D Wszystko co z jagodami uwielbiam - jagodzianki, pierogi, lody, szejki, no wszystko a Twoje pampuchy wyglądają rewelacyjnie i już sobie wyobrażam jak muszą smakować. :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-16 11:28:33

    Też uwielbiam pod każdą postacią. :) Przepis jest dość prosty. :)

    Pampuchy z nadzieniem jagodowo-bananowym z sosem jagodowo-bananowym
    Ciasto:

    0,5 kg mąki,
    1 szklanka mleka,
    1 jajko,
    3 łyżki masła roztopionego.
    30 g drożdży,
    2 łyżki cukru /można mniej lub wcale/
    szczypta soli

    Nadzienie jagodowo-bananowe:
    ok. 3/4 szklanki jagód /miałam mrożone/,
    1 banan,
    1 łyżka bułki tartej,
    cukier do smaku wg uznania

    Sos jagodowo-bananowy:
    ok. 1 szklanki jagód,
    1 banan,
    0,5 szklanki śmietany,
    cukier wg uznania

    Ciasto:
    Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać do przesianej mąki, wsypać cukier i sól, wymieszać. Wbić jajko i wyrabiać chwilę, a następnie wlać ostudzone masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę i szklanką wykrawać dość grube kółka.

    Nadzienie:
    Teraz przygotować nadzienie. Banan pokroić drobno, dodać jagody, ewentualnie cukier i bułkę tartą. Wymieszać.

    Sos:
    W czasie kiedy ciasto będzie wyrastać przygotować sos jagodowo-bananowy. Jagody wrzucić do blendera, dodać banana i śmietanę oraz ewentualnie cukier, zmiksować.

  • Autor: Kormag Data: 2016-06-16 12:01:57

    Dziękuję pięknie, a przekopiowałabyś powyższego posta i utworzyła przepis żebym mógł go dodać do ulubionych ażeby nie zginął w odmętach internetu :D ?

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-16 13:28:50

    Ok. zrobię to specjalnie dla Ciebie. :D

  • Autor: Kormag Data: 2016-06-16 16:36:47

    Kochana jesteś :*

  • Autor: Smosia Data: 2016-06-15 21:42:56

    Znowu pizza 'na leniwca' (ciasto z lodówki, dodatki bezwysiłkowe - puszkowe). To lubię naj, naj :D

  • Autor: tingra Data: 2016-06-15 23:13:09

    Dzisiaj  z  zamrazalnika mlode maslaki z cebula , duszone  ze smietana. Bekonowe chipsy ,mlode ziemniaki  i micha salaty :)

  • Autor: tingra Data: 2016-06-16 19:15:27

    Dzisiaj filet z poledwicy wolowej, marynowanej amerykanskim Liquid Smoke i posypany tuz przed smazenien platkami soli morskiej o smaku hickory. Podany  na grzance pelnoziarnistej, usmazonej na masle na chrupko. Sos z zielonego pieprzu bardzo pieprzowy. Szparagi smazone na masle. Dobre bylo:)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-06-16 19:50:13

    Mmmmm... moje smaki :)

  • Autor: tingra Data: 2016-06-16 21:22:49

    :) i moje:)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-06-16 19:48:20

    Mięso z udek bez skóry prawie po hindusku :)

  • Autor: tingra Data: 2016-06-16 21:23:55

    Super, tylko z jakich udek? A przepis wstawisz?

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-06-16 22:02:06

    Tingra, no jak to z jakich? z żabich , a co nie widać? (żart :))) )
    Udka z kurczaka, wytrybowane i bez skóry. Przepis wstawię, smak ciekawy, ale zapach obłędny :))
    Wracając do żabich udek, najlepsze jakie jadłam to w Polsce, w takiej orientalnej knajpce w Nowym Sączu mniam... :))

  • Autor: tingra Data: 2016-06-16 22:39:05

    Wlasnie uda drobiowe to najlepsze mieso, soczyste, nie da sie schrzanic :)))) A te udka zabie, jestes pewna, co jadlas? Podobno udka szczura podobnie smakuja .......hihihi

  • Autor: Basialis Data: 2016-06-16 22:42:45

    Dobre!

  • Autor: tingra Data: 2016-06-16 22:51:26

    A pewnie, ze dobre, jak glod przyjdzie, to zjemy  co zlowimy! Moja Mama i Jej Mama przezyly glod wojenny wlasnie na szczurzych smakolykach:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-06-17 07:47:22

    Wróciła kiedyś moja Młoda (wtedy młodsza) do domu i mówi, że widziała koło nas zabitą przez samochód wiewiórkę. To pytam przekornie skąd wie, że wiewiórka?
    - "Bo smakowała jak wiewiórka"....

  • Autor: renataz36 Data: 2016-06-17 12:24:56

    devilish

  • Autor: tingra Data: 2016-06-18 19:58:29

    Sie posiusialam .............hahahahahahahahahahahaha! Wspaniale Mloda odpowiedziala !!!!

  • Autor: iwciaG Data: 2016-06-18 13:23:39

    Dziś będzie pęczotto z chorizo i grillowane: wołowe kiełbaski oraz skrzydełka:)
    Wczoraj Francuskie Trójkąty i Prostokąty Ze Szpinakiem:))

  • Autor: tingra Data: 2016-06-18 20:00:17

    Mniam :)

  • Autor: tingra Data: 2016-06-18 20:05:37

    Dzisiaj u mnie dziki losos smazony na masle. Pure z zielonego groszku, brokul, cebuli i jablka,doprawione bulionem kurzym i sokiem cytryny. Szparagi , mlode ziemniaki maslem i koperkiem okraszone i miska wlasnych salat z dodatkami, dresing osobno:)

    Dopisano 2016-6-18 21:19:18:

    Zapomnialam napisac, ze do obiadu pilismy wino Rose Echo Falls , bardzo pasowalo do dania:)

  • Autor: Izuś Data: 2016-06-19 10:05:44

    Gołąbki, ziemniaki z koperkiem, ogórek małosolny (babcia jeszcze krupnik).
    Na deser- ciasto z truskawkami i czereśnie.

  • Autor: megi65 Data: 2016-06-19 20:09:49

    Rosół z kołdunami i pierekaczewnik z jabłkami i bakaliami .. ))) Pyyyysznie

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-19 20:21:42

    Jedno i drugie wygląda obłędnie. Chętnie bym zrobiła! Taki pierekaczewnik (jakkolwiek go się robi) musi cudownie smakować zimą!

  • Autor: megi65 Data: 2016-06-19 20:35:34

    Dostałam głupawki i Pan Tatar ... okazał mi wiele cierpliwości bo był taki wybór .. z serem i jabłkami , z jagnięciną .. z kapusta i grzybami .. i bądź tu mądra ... Megi, który pierekaczewnik wybrać ))

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-19 20:36:48

    Hm... wybrałabym z kapustą i grzybami, potem z serem, i oczywiście z jabłkami grin

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-19 20:20:34

    Dziś rzeczy szybkie i proste, bo głód doskwierał, a nie było czasu, żeby przygotować obiad wcześniej. Więc powstały do wyboru:
    kotlety mielone w cieście francuskim
    albo kotlety mielone na chlebie bucktooth

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-06-20 12:38:41

    U mnie bardzo pracochłonnie ( zawieruszył mi się Leń, poszukiwania trwają huh )
    Pierwszy, samodzielny pasztet z mięs różniastych, wg Bahati. Posłuży jako przystawka z własną żurawiną. Studzi się, ale już skubnęłam, pyyycha.
    Bahati dzięki wielkie :)))
    Danie główne, gołąbki z sosem z prawdziwków i z pomidorowym.

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-06-20 14:53:23

    Pyszny :))

  • Autor: Basialis Data: 2016-06-20 15:35:21

    Wyglada przepysznie............niestety ale ja znalazlam tylko "warzywny pasztet" wg.Bahati.

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-06-20 15:44:07

    Basiu, ja przepis od Bahati dostałam na czaciku.

  • Autor: Basialis Data: 2016-06-20 16:23:31

    Szczesciara z Ciebie!W zasadzie to tez pieke b.dobry pasztet ( przepis mojej Mamy),ale wiesz jak to jest. Zawsze czlowieka korci by cos nowego sprobowac.

  • Autor: Izuś Data: 2016-06-21 10:47:04

    Barszcz ukraiński (znowu mi się wiaderko ugotowało),
    na drugie- makaron muszelki z sosem indyczo-pieczarkowo-serowym i ogórki (kiszone lub małosolne).
    Na deser- ciasto z malinami i/lub czereśnie.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-06-21 11:34:45

    Barszczu ukraińskiego, tak jak i sałatki jarzynowej, nie da się zrobić "trochę". :) Zjadłabym. I tego, i tego.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-21 11:42:09

    Botwinka, naleśniki jaglano-owsiane z kremowym farszem bananowo-serowym z wanią i truskawkami :)

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-06-21 11:57:18

    Chłodnik pomidorowy Uretana oraz pierogi ruskie okraszone skwarkami. Na deser koktajl truskawkowy i arbuz. Jutro powtórka z rozrywki:)

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-21 15:48:48

    Sredle z morelami bucktooth

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-21 16:33:05

    Pomimo nazwy smakowicie wyglądają te sredle laugh4

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-21 16:56:32

    Pomimo nazwy nie dostaje się po nich "sredlaczki" earmuffs
    Latem knedle muszą być! A dziś przecież pierwszy dzień lata :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-21 18:18:53

    Jasne, inauguracja sredlaczków cool3

  • Autor: misia123 Data: 2016-06-21 19:22:51

    Filet z piersi indyka w dwóch odsłonach ... pieczone roladki z piersi indyka nadziewane fasolką szparagową... piekielne ,siekane kotlety z piersi indyka,z mozzarellą,czosnkiem,pastą paprykową (bardzo ostrą),natką pietruszki ... mizeria,młode ziemniaki ;)

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-21 19:43:08

    Czy fasolkę najpierw podgotowujesz? Bo włożona do mięsa surowa chyba się nie upiecze na miękko?

  • Autor: misia123 Data: 2016-06-21 19:47:27

    Tak, od zagotowania ok 3-4 minuty :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-21 20:29:00

    Tak myślałam, że blanszujesz, dzięki :)

  • Autor: megi65 Data: 2016-06-21 23:05:07

    Wszystko super pyszne : ziemniaki z ziołami cudowna żółta mięsista odmiana, ogórasek  chrupiący małosolny i kotleciki sokólskie (do skopiowania ) smug2

  • Autor: mariolan76 Data: 2016-06-22 07:00:00

    Kotleciki sokólskie  a co to takiego ? Zdradzisz przepis ? 

  • Autor: megi65 Data: 2016-06-22 14:13:45

    Jasne Moja Droga ... Nie po to ''wdarłam ''się do kuchni i z szefową rozmawiałam ..smug2. Niech tylko wrócę do domciu ... póki pamiętam smak ..
    Kucharki były wspaniałe ... z dobrym wyrobionym smakiem . Szacun dla Cichego Zakątka thumbsup

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-22 13:11:34

    Zrazy z mięsa mielonego nadziewane pieczarkami, cebulą i mozzarellą + reszta dodatków :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-22 13:14:34

    uuuu, wypas!

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-22 13:59:39

    Dzięki :) Robię takie różne mieloniaki specjalnie dla mężowskiego, bo je uwielbia. :) A ja mam ochotę na warzywne rarytasy. :)

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-06-22 13:52:51

    U nas dzisiaj i jutro gołąbki. W końcu się przemoglam, bo nie potrafię zwinąć porządnie. Wyszły jak zwykle beznadziejne z wyglądu, mam nadzieje że smak zrekompensuje koniecznosc patrzenia na nie.

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-06-22 18:00:23

    Na pierwsze - bób, na drugie - bób, na deser...wiadomo bób :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-22 19:05:25

    Toś Ty  "bobowa panienka "... :D

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-06-22 19:07:34

    Taaaa raczej bombowa, zaraz pęknę, wybuch usłyszysz hihihi wreck

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-22 19:39:47

    Jak podzielisz się tym bobem, to razem będzie raźniej... hi hi hilaugh4

  • Autor: megi65 Data: 2016-06-22 19:57:37

    Pychota , świeże soczyste i chrupkie )))

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-22 20:08:23

    U lala, jadłabym wszystko!

  • Autor: megi65 Data: 2016-06-22 22:34:26

    Toć to żal nie kupić ..taki talerz tylko 10.50 złocisza + prawdziwy kompocik truskawkowo - porzeczkowy  a nie siusiajka za całe 1.50 zeta !!! Szkoda ,że nie uwieczniłam grin.

  • Autor: misia123 Data: 2016-06-22 20:48:34

    Oszzz...ale zgłodniałam.

  • Autor: misia123 Data: 2016-06-22 20:47:24

    Dziś w mojej kuchni królują placki ziemniaczane z młodych ziemniaków:)

  • Autor: iwciaG Data: 2016-06-22 22:09:50

    Uwielbiam te z młodych pyrek.....mmmm:)) A Twoje wyglądają idealnie Mniami:)
    Chyba mnie natchnęłaś......do zrobienia;)

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-22 22:45:03

    Też nabrałam ochoty!

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-22 22:53:27

    Pięknie usmażone, właśnie tak jak lubię, mniam. :) Też miałam zrobić w tygodniu, ale zamiast placków zrobiłam naleśniki, więc te czekają na swoją kolejkę. :)

  • Autor: makusia Data: 2016-06-22 23:10:24

    Ale smakowite, zjadłabym jednego, wyglądają na chrupiące..mmmm cheesy

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-22 23:24:02

    No właśnie, są pięknie przysmażone... :)

  • Autor: megi65 Data: 2016-06-22 23:26:56

    ..a ja tylko zielone zjem ... mogę  wink2 ?

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-23 09:35:22

    W tygodniu były też świeże rybki prosto z kutra :)

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-06-23 11:25:16

    Zazdraszczamlipsrsealedwink2 U nas dzisiaj spaghetti z sezamem i czosnkiem z przepisów bahusa, a na deser koktajl truskawkowy i czeresnie.

  • Autor: Izuś Data: 2016-06-23 10:04:18

    Zupa brokułowa, na drugie- najlepszy paprykarz (wg gabik- pyszny) na ciepło i ogórek małosolny lub papryka konserwowa.
    Na deser- bób, czereśnie, lody (co tam komu zagrawink3).

  • Autor: Smosia Data: 2016-06-23 12:31:36

    Młode ziemniaki (chyba pieczone), grilowane kiełbaski (frankfurterki/mini polskie surowe) i może jaja sadzone (nakupiłam jak głupia i muszę je gdzieś upchnąć).
    Dodatki: papryka marynowana, ćwikła lub ogórasy w occie.
    Deser: looody, lodyyyy albo chłodzone napoje chmielowe : D

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-23 18:20:58

    Placki ziemniaczano-marchewkowe z młodych warzywek + dip rzodkiewkowo-ogórkowy :)

  • Autor: Smosia Data: 2016-06-23 18:47:35

    A ile marchewki dodajesz?
    Ostatnio trochę przesadziłam i wyszły zbyt marchewkowe, słodkie, mimo dużej ilości przypraw :(

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-23 18:59:03

    2 średnie marchewki :-)

  • Autor: tingra Data: 2016-06-23 19:51:21

    Zostalo cos? Glodna jestem:) Dip mniam!!!

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-23 20:24:31

    Oczywiście,  że zostało jeszcze sporo, proszę częstuj się... :)

  • Autor: tingra Data: 2016-06-23 20:31:41

    O dziekuje, bo ja dzisiaj nie mialam czasu na gotowanie, ani ochoty:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-06-24 07:28:21

    Zdecydowanie czas zrobić! :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-24 08:10:48

    Też tak uważam, że to najwyższa pora, bo jeszcze chwilka, a już nie będą takie młode i dobre. :-)

  • Autor: megi65 Data: 2016-06-23 20:41:52

    Wstawiam wczorajszy ... dzisiejszy jeszcze w aparacie i ...żołądku ))

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-24 17:59:22

    Uwielbiam takie pyzy!

  • Autor: megi65 Data: 2016-06-24 20:47:26

    Ja Ci dam pyzy .... kartacze z pod ręki mistrzyni babki ziemniaczanej z Podlasia tongue2

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-24 20:50:03

    kartacze tyż pyzy!
    Uwielbiam pyzy kartacze! devilish
    Ino takich dobrych chyba (jeszcze) nie umiem robić cool2

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-06-24 13:19:07

    Kurczak (udka) w estragonie i czosnku, pod skórą też :).
    Lea, jak widzisz, musiałam hihi.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-24 14:09:57

    Mniam, będzie wyżerka... :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-06-24 20:52:04

    Obowiązkowo drugie danie, spaghetti prawie po bolońsku :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-24 20:54:05

    Bardzo prawie - dobrze nazwałaś, bo za mało mięsa. Lubię po bolońsku, lubię prawie po bolońsku, lubię bezbolońsku - z samymi pomidorami, solą pieprzem i bazylią cheesy

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-06-24 21:05:36

    Wkn, jeżeli chodzi o ilość mięsa to jak najbardziej boloński. 600g mięsa i jedna puszka pomidorów, to nawet mniej pomidorów niż podają włoskie przepisy. Moje prawie, bo nie dodałam łodygi selera tylko samą marchewkę i zabrakło parmezanu. Obowiązkowo czerwone wino :))

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-24 21:17:57

    W takim razie tylko na zdjęciu wygląda jakby miał dużo więcej sosu pomidorowego i o wiele mnie mięsa.
    Jak by nie było, wygląda baardzo zachęcająco. Jedno z moich ulubionych dań :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-06-25 19:35:11

    Wkn, "po"!!! "Po bezbolońsku", dziewczyno.

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-25 19:49:34

    Oj no zeżarłam, głodna byłam bucktooth Tobie się nie zdarza? smartass2

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-06-25 20:53:57

    No ba!! :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-24 20:57:57

    Duszone udka w czosnku, młode ziemniaczki, surówka ogórkowo-rzodkiewkowa z koperkiem :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-24 21:00:12

    Porywam młode ziemniaczki, oł jeeee!

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-24 21:08:28

    Bierz, dopóki jeszcze są... :-)

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-24 21:18:58

    Mam jeszcze jeden ostatniutki trójkąt pizzy z fetą i pomidorami :) Chociaż dzisiaj przy tym upale zimne młode ziemniaczki lepsze ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-24 21:43:15

    Racja, a do tego jeszcze taka lekka suróweczka a'la mizeria i więcej nic nie trzeba, no chyba że jeszcze koktajl. :) Też miałam znowu pizzę robić, ale już mi się nie chciało, a na dodatek niespodziewanie goście się zapowiedzieli, więc nawet nie było kiedy. :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-24 22:58:06

    A my znowu mieliśmy knedle na obiad, z homo i ufo - pizza była na kolację :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-24 22:59:54

    Pysznie :)

  • Autor: Izuś Data: 2016-06-25 13:03:26

    Najlepszy z teściową -pyry z gzikiem.
    My z Młodym mamy upał w nosie, więc schabowe, ziemniaczki i młoda kapusta.
    na deser- piwo i meeeecz.

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-25 13:53:19

    Młode ziemniaki z koperkiem i żółta fasolka mamucia :)

  • Autor: megi65 Data: 2016-06-25 15:31:19

    Po dwóch tyg. wróciłam do mojej kuchni ..na szybko i na szybko ..

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-25 17:22:55

    Wcale nie gorsze niż te rarytasy, którymi Cię w Bieszczadzkiej chałupie karmili :D

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-25 19:32:13

    Zupa ze świeżego zielonego groszku cukrowego :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-25 19:50:08

    A co tam jeszcze w niej masz dobrego?

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-25 19:57:07

    Włożyłam wszystkie dobre młode warzywka i ryż tyż... :D

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-25 20:20:15

    Ja dziś wahałam się między groszkiem cukrowym na zupę a botwinką na chłodnik. Z racji potfffforniastych upałów zwyciężyła botwinka - właśnie się gotuje :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-25 20:23:42

    Botwinka, mniam. Też muszę znowu upolować, ale ostatnio u mnie ciężko o botwinkę. :)

  • Autor: makusia Data: 2016-06-25 22:51:02

    Wczoraj "wynudzone" placki z młodych ziemniaków, z sosem pieczarkowym. Dzisiaj kalafior okraszony przyrumienioną bułeczką, mizeria i młode ziemniaki.

    *zdjęć nie miałam siły robić sweatdrop 

  • Autor: iwciaG Data: 2016-06-27 17:47:57

    Wczoraj poczynione....już nieco przeze mnie zapomniane, pyszne....Japońskie Pierożki smażone:))

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-27 17:51:53

    Pierożki zrobiłaś obłędne! Jadłabym pasjami!
    Zjadłabym też swój wczorajszy chłodnik, ale już nic zostało :(

  • Autor: tingra Data: 2016-06-27 21:43:16

    Tez bym chetnie zjadla, ale u nas prawie nie mozna kupic mlodych burakow z lisciami, ucinaja dranie i tylko same buraki sabigcry
    Na moje wlasne to jeszcze pewnie miesiac musze poczekac :D

    Super wyglada Twoj chlodnik!

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-27 22:23:03

    To faktycznie nie masz wyjścia, musisz poczekać na własną. Liście młodych buraków są bardzo smaczne, ale z drugiej strony, dobry chłodnik można też zrobić na świeżo wyciśniętym soku z buraków - wystarczy wymieszać go odrobiną wystudzonego wywaru warzywnego, gęstym jogurtem, kefirem lub śmietaną oraz dużą ilością pokrojonych ogórków i rzodkiewki. Do tego nieobowiązkowo jajko na twardo i posiekany koperek. Pycha :)

  • Autor: tingra Data: 2016-06-28 23:40:33

    Wole poczekac na wlasne :) Uzywam je rowniez do salat mieszanych na zywca:)))

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-28 14:13:12

    Iwciu, ale mi narobiłaś smaka tymi zasmaczystymi pierożkami, mniam :)) Chętnie takie zrobię, ale muszą poczekać na swoją kolejkę, bo teraz chcę zrobić ulubione pierożki Bahatka, czyli z młodej kapusty i twarogu... :)

  • Autor: iwciaG Data: 2016-06-28 16:15:03

    Dziękuję Lea......mam nadzieję, że narobiłam smaka, bo te japońskie cudeńka są super chrupiące i uzależniające...hi hi :))

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-06-27 20:50:35

    knedle z ciasta serowego z truskawkami, polane śmietaną z cukrem

  • Autor: tingra Data: 2016-06-27 21:44:07

    O jak smacznie wygladaja Krysiu, mniammmm!!!!:)

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-27 22:23:59

    Bardzo ładne, ja teraz czekam na wiśnie, żeby zrobić zupę wiśniową na zimno z puszystymi kluchami kładzionymi :)

  • Autor: tingra Data: 2016-06-27 22:32:12

    WISNIE, tutaj nie znaja co to :))) Zasadzilam wiele lat temu i ani jednej nie moge sie doczekac, bo albo zima da im w tylek, albo ptaki podziubia, a w tym roku robactwo zjadlo polowe drzewa....

    Pamietam te zupy z dziecinstwa u Babci:)

  • Autor: Izuś Data: 2016-06-28 09:46:07

    troszkę chłodniej, więc zupa ziemniaczano- chrzanowa,
    na drugie spaghetti bolognese +  ogórek małosolny.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-06-28 19:06:31

    zaś knedle :D Tym razem z morelami. Moje ukochane

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-06-29 09:33:45

    Dzisiaj, i jutro też - kapuśniak z mlodej, słodkiej kapusty. Mniam. 

  • Autor: megi65 Data: 2016-06-29 13:00:17

    Taaadam )))

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-29 13:05:39

    Kartacze jeszcze z Podlasia przywiozłaś... :D

  • Autor: megi65 Data: 2016-06-29 18:09:07

    Udało się ... to przywiozłam . :))

  • Autor: Lea2 Data: 2016-06-29 18:52:51

    Super :)

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-06-29 19:17:57

    Fasolka szparagowa z przyrumienioną bułką tartą. Jutro ziemniaki z koperkiem i kefir, maślanka lub kwaśne mleko. Na "deser" woda z plasterkiem cytryny i świeżą, balkonową miętą:)

  • Autor: tingra Data: 2016-06-29 19:25:47

    Dzisiaj zostal podany filet z lososia z dodatkami i kieliszkiem Chardonnay. Na deser do wyboru :arbuz albo truskawki:)

  • Autor: Wkn Data: 2016-06-30 21:14:50

    Oj, jadłabym z tego zestawu łososia z ciemniakami i sałatą!

  • Autor: tingra Data: 2016-06-30 21:54:25

    Dziekuje:) Faktycznie , wiecej nie potrzeba, ale ten mlody groszek tylko sekunde w gotujacej wodzie z maslem zanurzony , zadnej soli- tez pasowal swoja slodkoscia:)  Krewetki byly do kitu, taka resztka , za male, za slone ..nie zjadlam :) Salaty i rzodkiewki 100 % eko, bo z mojego ogrodu, bo tu ani przemyslu, ani innych chemi w powietrzu...tak mysle:))))

  • Autor: misia123 Data: 2016-06-30 20:46:35

    Dziś każdy coś innego... krupnik vs ogórkowa...panierowany filet z piersi kurczaka , fasolka szparagowa,pieczona kostka ziemniaczana( za dużo ziemniaków pokroiłam do zup :D )

  • Autor: megi65 Data: 2016-06-30 22:06:06

    Misiu .... to ja u Ciebie będę te ziemniaki obierać i kontrolować (bo bardzo lubię ) w zamian na miseczkę zupy ... ok ? bucktooth. Wszystko tak apetyczne ...dobrze, że słuszna odległość mnie dzieli, bo ...dzwonek i '' czy możesz pożyczyć mi szklankę soli '' :DDD

  • Autor: misia123 Data: 2016-06-30 22:17:57

    Dziękuję Megi blush.Cholera...z tą solą to różnie u mnie bywa,ale szklanka mąki zawsze się znajdzie,do wyboru,do kolorudevilish.A...i drzwi u mnie otwarte wink2.

  • Autor: anrubi Data: 2016-07-01 16:03:57

    Brawo misiu :) Krupnik mniam :) Pozdrawiam :)

    U nas młode kartofelki z koperkiem, jajo sadzone i mleko, które zsiadło się w domu :)

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-07-01 06:27:25

    Filet z pstrąga z miętą, sałatka z rukoli i pomidorów, ziołowa bagietka. Na deser arbuz, nektarynki i radler;)

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-07-01 16:42:13

    Chlodnik z jajkiem i do tego ziemniaki z masełkiem 

  • Autor: makusia Data: 2016-07-02 00:27:09

    Obiadek poza domem, było pysznie:) Dorsz smażony, frytki i surówka z marchewki:)

  • Autor: Smosia Data: 2016-07-02 21:46:29

    Sobotni luzik: wczorajsze pierogi ruskie dla Męża i wędzona pierś kuraka na ciepło, pasztet z żurawiną (gotowce) z chlebkiem i chrzanem dla mnie.
    Niedzielny 'wypas': schab, cukinia, młode ziemniaki z masłem i koperkiem.

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-03 16:17:24

    Dzisiejsze menu... Pieczone polędwiczki z piersi kurczaka,obtoczone w panierce z krakersów i orzechów,wcześniej zamarynowane w paście z oliwy,pikantnej przyprawy do kurczaka po węgiersku,czosnku,odrobiny śmietany kremówki i jajka...fasolka szparagowa zapiekana w otoczce z boczku wędzonego...pieczone połówki ziemniaków...sos czosnkowo-paprykowym...pomidory ze szczypiorkiem :)

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-07-03 19:22:09

    Pysznie wygląda. 

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-03 19:46:45

    Dziękujęblush.

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-03 19:51:58

    U nas dziś takie a'la leczo na kiełbasie, z kozakami i kurkami, oraz papryką. Zdjęcia nie ma, bo mi się nie chciało zrobić ;P  Skupiłam się fotce jagodzianek :D

  • Autor: tingra Data: 2016-07-03 20:06:37

    Kozaki i kurki swieze?

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-03 20:10:37

    Tak, mimo że nie udałam się specjalnie na grzybobranie, tylko wyszłam na jagody, przy okazji znalazłam garść kurek i kozaków :) Chyba sporo grzybów jest w lasach po deszczach :)

  • Autor: tingra Data: 2016-07-03 20:14:30

    Ale zazdroszcze! Musze poczekac jeszcze miesiac chyba i na grzyby i na jagody:) U mnie rowniez zapowiada sie dobry rok na zloto z lasow, podobno bedzie super sezon jagodowy:)

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-07-04 06:17:52

    Kotlety mielone z ziemniakami, zielona sałata oraz pomidory z cebulką i ze śmietaną. Na deser koktajl z mieszanymi owocami (porzeczka czarna i czerwona, malina, jeżyna) i arbuz.

  • Autor: Izuś Data: 2016-07-04 11:23:03

    Barszczyk czerwony z uszkami, fasolka szparagowa z masłem i bułką. Arbuz lub/i czereśnie.

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-07-06 06:29:06

    Makaron z brokułami i z boczkiem z moich przepisów, na deser koktajl truskawkowy i arbuz. Jutro i pojutrze pierogi z kaszą gryczaną i fetą oraz ze szpinakiem i fetą.

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-06 10:55:17

    Wczoraj ...udziec z indyka w sosie kurkowym,kluski śląskie,zestaw surówek,kolorowe pomidorki...porcje dzieciaczów,które są u mnie na wakacjach :)

  • Autor: soraja Data: 2016-07-06 11:39:43

    Misiu..z chęcią bym do Ciebie na wakacje przyjechałacool takie jedzonko szykujesz:)

    kluseczki też sama robiłaś?

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-07 15:46:59

    Dziękuję Sorajo i zapraszam :) Kluski oczywiście własnej produkcji :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-07 14:27:24

    Kotlety z cukinii z ciągnącym żółty serem :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-07 15:11:06

    Pieczone,faszerowane mini papryczki,podane na kremowym sosie ze świeżych pomidorów...nadzienie to filet z kurczaka,pieczarki,cebulą,papryka,szpinak,ser żółty,chili,czosnek...sos zrobiony z uduszonych z cebulą wypestkowanych pomidorów,z dodatkiem serka topionego, słodkiej śmietanki,z dużą ilością pieprzu :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-07 15:38:27

    Został farsz z papryczek,powstały...sakiewki z ciasta francuskiego ;)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-07 16:47:40

    Zrobiłam się znowu głodna!

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-07 16:53:27

    Wpadaj do mnie Wkndevilish.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-07 22:40:35

    Smażony dorsz + reszta dodatków :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-08 09:03:27

    No właśnie, coś dawno ryby na obiad nie miałam, trzeba ten błąd naprawić ;)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-07-08 09:19:30

    U mnie dzisiaj paluszki rybne tak na skróty tongue

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-08 09:34:55

    Oj, zjadłabym takie domowe, trochę zabawy przy nich by było, ale jaka pychota!

  • Autor: Izuś Data: 2016-07-08 12:24:55

    Wątróbka z indyka z cebulką w sosie własnym, ziemniaki z koperkiem i oszywiście sneaky mizeria.
    Na deser czereśnie, truskawki i śliwki- do wyboru.

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-07-08 12:57:32

    Ziemniaki z koperkiem i fasolka szparagowa. 

  • Autor: iwciaG Data: 2016-07-08 16:07:42

    Ostatnio Pierogi z jagodami, a dziś Kotlety Sokólskie wg.Megi:))

  • Autor: Smosia Data: 2016-07-08 18:13:29

    Same odgrzewańce: smażone młode ziemniaki z koperkiem, risotto 'misz-masz' z boczkiem i kiełbasą, cukinią i pomidorami :P

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-08 20:03:14

    Prosta zupa buraczkowa i znowu dorsz smażony + dodatki, koktajl truskawkowo-czereśniowy :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-07-09 09:49:36

    Bardzo smakowite polaczenie wloskich kielbasek, papryki i cebuli. :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-09 10:38:33

    Bardzo apetycznie to wygląda.

  • Autor: Bahati Data: 2016-07-09 11:30:35

    Dodatkowo to, co zostanie w garnku doskonale nada sie nastepnego dnia do wymieszania z makaronem. :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-07-09 11:29:13

    Pieczone, rolowane piersi z kurczaka, nadziane szpinakiem i ricotta, w panierce z bulki tartej i parmezanu, z sosem pomidorowym i mozzarella. 

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-07-09 14:44:36

    bissara u mnie dzisiaj

  • Autor: nata30 Data: 2016-07-09 16:44:26

    Krysiu, bób dałaś surowy, czy podgotowany?

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-07-09 20:02:39

    surowy, tylko obrany wcześniej ze skórki

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-07-09 19:15:25

    Ło mamciu jak smakowicie wygląda. Czy możesz zdradzić jak to robiłaś? 

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-07-09 20:03:35

    zaraz sobie sam w głowie poukładam wszystko co dawałam i napiszę przepis. Mnie smakowało bardzo. Ślubnemu też. I nawet nic nie doprawiał 

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-09 21:37:42

    Króluje prostota: do wyboru - pierogi z kaszą gryczaną i cebulą lub pierogi z kaszą gryczaną, cebulą i białym serem :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-10 06:07:16

    Uwielbiam pierożki wszelakiego rodzaju i mogłabym wciągać je stale :) A na tych fotkach wyglądają szczególnie apetycznie, aż dostałam ślinotoku :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-10 10:22:12

    Boszsz, chyba wszystkie fotki zacznę zamiast na stole na tapczanie byle jak robić i przy żadnym oświetleniu grin

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-10 16:38:14

    Na tapczanie czy też na dywanie, nieważne, ale zawsze apetycznie się prezentują smiley2

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-10 14:39:53

    Dziś okazało się, że pierogi z farszem z kaszy i cebuli są doskonałe również na zimno - wciągnęliśmy bez bez podgrzewania :)

    A na ciepło będzie pomidorówka z ryżem :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-10 16:41:52

    Właśnie, na ciepło czy na zimno zawsze są pyszne i dlatego tak bardzo je lubię. :)

    A na pomidorówkę też zawsze mam ochotę, bo to także jedna z ulubionych moich zupek. :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-10 18:42:17

    Pomidorówka jest zupą cudną, ponieważ można ją zrobić na milion sposobów. U mnie ostatnio często gości taka na prawdziwym rosole i słoiczkowym koncentracie pomidorowym :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-10 22:52:12

    Otóż to, można ją przygotowywać różniście. A taka prawdziwa, to już w ogóle miodzio. :)

  • Autor: Izuś Data: 2016-07-10 10:50:33

    Zupa krem z porów z lanymi kluseczkami, na drugie- pulpety z indyka w sosie pieczarkowym, kasza gryczana, ogórki małosolne.

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-10 14:43:43

    Zupy krem z porów z lanymi kluseczkami jeszcze nigdy nie jadłam - zdradzisz przepis? :)

  • Autor: Izuś Data: 2016-07-10 17:13:24

    Wywar na skrzydełkach + włoszczyzna, którą później wyciągam, zostawiam ino marchewki. Trzy pokrojone pory + parę ziemniaków. Blenderuję, gdy miękkie. na to wprost do zupki leję lane kluski i słodka śmietanka 12 %.  To był eksperyment, ale wyszedł smaczny. Pomogłam sneaky? A i tymianek.

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-10 20:00:56

    No w życiu bym nie wpadła, że taki prosty przepis earmuffs Musiałabym spróbować "na chałupkach", bo tak na samo wyobrażenie, to jakoś ciężko mi połączyć smaki zblendowanych ziemniaków i klusek lanych grin

  • Autor: Basialis Data: 2016-07-10 21:36:51

    Tak samo gotuje "porowa"( cztery dorodne pory-biale czesci) - ale jak mawia Wkn.....wege.Na koncu na goraca zupe wrzucam starty zolty ser(nie wolno zagotowac) i "on" sie tak fajnie ciagnie jak kluseczki.Uwielbiamy taka zupke.

    Dopisano 2016-7-10 23:3:52:

    Podaje z grzankami.

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-10 22:46:37

    Filet z kurczaka z marchewką, zielonym groszkiem i zielonym pieprzem w sosie koperkowo-porowym, ziemniaczki, duszone pieczarki z cebulką :)

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-07-12 15:27:37

    Nic wykwintnego, nic wyszukanego, w prostocie siła- młode ziemniaki z koperkiem i kwaśne mleko:)
    Jutro "zaszalejemy", bo będą skrzydełka w ketchupie i miodzie z mieszanką sałat:)

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-12 17:14:18

    Takie tam na szybko .....

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-12 18:20:22

    Jadłabym bardzo takie tam szybko - myślę, że niejeden dałby się pokroić za przepis.

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-12 19:07:32

    Nie będziemy nikogo kroić ... tylko mięso na mielone mielić grin. To wkład mego ślubnego (łopatka i boczek ). Kurki z pod Płocka .. fasolka i pietrucha od Zosi a ziemniaki od naszego sąsiada ze wsi zza płota . Ot i cały obiad, jutro bisujemy wink2.

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-12 18:19:34

    Zupa grzybowa, głównie kurkowa :)

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-12 19:02:27

    Fajna taka zupka ... a miąsko jest ?? wink2

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-12 19:28:12

    Nie, ani ciut ciut, chudy boczek został do planowanej na jutro jajecznicy z kurkami i cebulą do ziemniaków i mizerii :)

  • Autor: renataz36 Data: 2016-07-13 07:52:02

    Pięknie wygląda zupa... ale pytanie mam czy w niej są ziemniaki i makaron? bo to takie długie to chyba makaron :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-13 09:00:13

    W zupie są cząstki ziemniaków i odrobina makaronu spatzle :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-13 14:22:50

    Wiejski obiad kurkowy :)

  • Autor: tingra Data: 2016-07-12 22:27:35

    Czas na nowy watek bahus, bo ten juz dlugi!

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-07-13 20:09:56

    Halibut i przesadne dodatki hihi.

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-13 21:00:21

    Ale zgłodniałam ...mniam :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-07-13 21:10:29

    Misia, to wpadaj zostały jeszcze dwa kawałki :)))) Tylko, jak sama widzisz, nie licz na dodatki , no może ogórka małosolnego znajdę hihiwiseguy

  • Autor: misia123 Data: 2016-07-13 21:17:59

    Rybka z cytrynką wystarczywink3.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-07-14 07:05:08

    Ja bez dodatków zjem ! :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-13 21:16:57

    Przecudnie wysmażony. Czym przyprawiasz?

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-07-13 21:22:36

    Wkn, dzisiaj Twoją wegetą :)), cytryną i pieprzem. Czasami udziwniam np miażdżę czosnek z koperkiem , cytryną, wegetą, czasami jakieś świeże zioła dodaję. Najlepszy dla mnie jest jednak najprostszy, taki jak dzisiaj :)

  • Autor: Basialis Data: 2016-07-13 21:39:41

    Uwielbiam z tymiankiem.Oj jeszcze pare tygodni i w Sopocie bede ucztowac.

  • Autor: iwett Data: 2016-07-14 11:08:04

    Byle pogoda Ci dopisała bo tam całą kase można wydać nie tylko na rybki w 1 dzień.wink2

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-14 09:05:07

    No proszę, proste najlepsze :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-07-14 07:25:27

    Pyszniasty, mniam, mniam... :))

  • Autor: makusia Data: 2016-07-14 11:54:27

    Kontynuacja tutaj KLIK  

Przejdź do pełnej wersji serwisu