W tym roku specjalnie sie nie narobie.Dzieci przyjda w drugi dzien Swiat na obiad.Planuje indyka faszerowanego( po wydrylowaniu kosci) watrobka i mnostwem zieleniny.Na ciasto jeszcze sie nie zdecydowalam, ale tez cos upieke.Pasztet, nozki i inne dobra Boze dostana na wynos ( wnuk budzi sie i cala rodzine o 4:00 rano)wiec sniadanie zjemy tylko w dwojke, zreszta co to za swieta...........raptem dwa dni.
obowiazkowo: zur w chlebie pasztet jajka nadziewane rolada szpinakowa z lososiem ( strasznie nudne, zupelnie mnie nie zachwyca, Mloda niestety uwielbia) ciasto colomba i wieniec z jajem babka piaskowa, dla tesciowej pieczona jagniecina, dla tescia biala kielbasa, obowiazko dla M. na obiad mielone omleciki nadziewane, pospolite kotlety wieprzowe, pieczone miecha kurczak, schab, nie h sobie wybieraja. Patatki, czyli gnocchi, pieczone ziemniaki, groszek z biczkiem, fasolka szparagowa z parmezanem, swieze salaty, lazania i muszle nadziewane jako pierwsze dania.
Co na stół? - Bardzo dobre pytanie. Będą jajka i jajeczka, kurze i chyba przepiórcze, faszerowane i w sosie 'tatarskim'. Zupa chrzanowa albo serwatczanka, biała kiełbasa z suszonymi śliwkami, schab pieczony, może indyk (filet), sałatki i trochę śledzi (dla męża). Na słodko: sernik lub mini serniczki, mazurek i ciacho (z chałwą, albo z makiem). Dobre winka i zapas mineralki dla 'wysuszonych' :D
Kto wie, czy znowu nie będę musiała piec pizzy (jak rok temu). To taka nasza nowa tradycja wielkanocna. Gdyby to moje Babcie widziały (zamiast bab jakieś podpłomyki ???) - toż to nie uchodzi ...
A pizze robicie z jajkiem i białą kiełbasą? :) Zamiast keczupu pewnie sos chrzanowy
Ja tam dużo nie robię..........trochę jajeczek, żurek na białej, polskiej i wędzonce trochę wędliny, jakaś sałatka......... W pierwszy dzień wybieramy się do Lichenia......nigdy nie byłam więc jest okazja.
Z jajkiem jak najbardziej i z kielbasa tez! Moze nie do konca biala ale najbardziej zblizona, ktora cale swieta biala udaje. :) a ketchup do pizzy czy inny sos to chyba jednak odpuszczam.
O tak, z kiełbasą polecam, zwłaszcza 'Pieczoną na smalcu' od Tarczyńskiego, do tego cebula w piórka podsmażona na maśle + zioła i leciutko posypać serem - pychota. Sos nie jest konieczny, po co zabijać smaczek kiełbasy. Jak ktoś musi mieć 'poślizg', to może być wielkanocny (chrzanowy, tatarski), byle domowy. Smacznego :))
Żur na wędzące z kiełbasą, szynką, boczkiem jajkami i chrzanem. Kiełbasa, szynki i boczek juz zamówione u rzeźnika. Wędzone do gotowania by żur był pyszny. Babka i jeszcze jakieś jedno ciasto bez mas
Bahati, dobrze ze założyłaś ten wątek to i ja coś odgapię od Was. Jak co roku ,tak i teraz, w planach był wyjazd i niczego nie planowałam, poza pakowaniem i pięknym "wyglądaniem" hehehe. Teściowa poprosiła o pozostanie na łonie rodzinki, więc "teściowej się nie odmawia". Co za tym idzie żarełko ja , ciasta inni (na całe szczęście i zdrowie wszystkich zjadaczy). żurek z wędzonką, jajkiem, chrzanem i biała kiełbasą biała kiełbasa w sosie piwnym i pieczona w białym winku mięsiwa na zimno;boczek, karkówka, rolada cielęca, własnej produkcji szynka wędzona, kiełbasa i baleron pasztet wg Bahati jajka faszerowane i w sosach - tatarskim i śmietanowo-szczypiorowo-grzybowym obiadowo; również jagnięcina , jaskółcze gniazda i chyba steki wołowe ćwikła z chrzanem a resztę...a resztę niech inni zrobią jak chcą (chyba) Może jeszcze coś u Was mnie skusi. No i prosta prościzna brrrr lista zakupów i uskutecznienie jej
Dopisano 2016-3-15 20:0:54:
Ooooo i jeszcze zrobię tort chlebowy przekładany sałatka jajeczną. W razie gdyby nikt nie zrobił sałatek to będzie robiło i za ciasto i za sałatke hahahah.
Renatko, śmietanę 18% albo gęsty jogurt mieszam z mniejszą częścią majonezu, posiekanym szczypiorkiem i grzybkami marynowanymi (tylko podgrzybki albo maślaki). Szczypta soli, cukru i soku z cytryny. Zamiast szczypiorku czasami dodaję koperku. Pyszny jest też bez zieleniny.
Zmiana planów, zamiast jaskółczych gniazd mam zlecone krokiety i tutaj zaczyna się dramacik. Zlecenia nie zlekceważę, bo to kolejny rozdział "Teściowej się nie odmawia..." a ja NIE-NA-WI-DZĘ, smażyć naleśników i to w ilości szt30 . Proszę o jakiś bezbolesny sposób na Alcy-naleśnika.
Mggi, ciasto mi nie wychodzi. Teraz mam przepisy i instrukcje od Bahati i Bogdzi, więc pełna optymizmu jestem hahaha. Wszystkie inne uwagi skrzętnie w głowie notuję, to musi być sukces
Do ciasta nalesnikowego daję troszkę oleju a do pierwszego smażenia patelnie smaruję troszeczkę olejem ,później nie. Smażę zawsze na 2-3 patelniach zależy od ilości. Moment i naleśniki usmażone - chochelka miarką. Jedne ściągam drugie przewracam trzecie nalewam itd. Nie taki diabeł straszny.............:))
U mnie w tm roku jajka, galareta z kurczaka z dodatkiem jajka,dwie sałatki ( pieczarkowa polana i na krakersach z tuńczykiem),mięsa pieczone ,może jakaś pieczeń ,z ciast rafaello ,sernik i może jeszcze jakieś do tego,i chyba zrobię jeszcze roladki chrzanowe w galarecie
- zurek z biala kielbasa jajeczkiem i chrzanem, - biala kielbasa pieczona w piwie i cebuli, - wlasne wedzonki: boczek, schab, karczek, - wlasne wyroby zakaskowe ogoreczki, papryka, grzybki, cwikla - schab nadziewany sliwka i morela pieczony w smalcu, - galareta tzw. zimne nozki - jajka z sosem tatarskim, jajka z chrzanem, jajka z czosnkiem - salatka tradycyjna i jakies dwie lzejsze na winegrecie, - babka tradycyjna, - babka pannetone, - mazurki kajmakowy, cytrynowy, - sernik Jak widac mocno tradycyjnie ale tak lubimy. Plany moga ulec zmianie ale pi razy drzwi tak to u nas wyglada.
Takie jajeczka to nic prostszego a sa pyszne. Ugotowane na twardo dziele na pol i wybieram zoltko, ktore wstepnie rozcieram widelcem. Dodaję trochę majonezu, jogurtu, rozgniecionego czosnku, doprawiam sola i pieprzem - mase mieszam i nadziewam jajca. Do gotowej masy czesto dodaje jeszcze drobno starty twardy ser dlugodojrzewajacy i drobno posiekany szczypiorek choc nie jest to konieczne. Przystrajajac polmisek ukladam jajka na porwanych lisciach salaty, na wierzch wciskam delikatnie kawaleczek rzodkiewki, paseczek drobny papryki badz czastke pomidorka i to jeszcze z wierzchu posypuje startym serem - ot taka propozycja podania co kto ma akurat pod reka.
Kormag możesz napisać jak pieczesz ten schab w smalcu? A jajeczka na śniadanie szykujesz dzień wcześniej czy rano przed Wielkim Śniadaniem. Zawsze wstaję wcześniej w niedzielę bo się boję ,że wczorajsze mogą być już z lekka nieświeże. Ale nie mogę się wyspać solidnie
Hej, przepraszam ze dopiero teraz odpisuje ale wczesniej braklo czasu. Oczyszczone mieso szpikuje czosnkiem, w srodek wkladam suszone sliwki, morele i nacieram ulubionymi przyprawami. Takie mieso siedzi sobie noc w lodowce a najlepiej jeszcze caly dzien (absolutne minimum to 3 godziny). Nastepnie rozpuszczam w garnku smalec tyle zeby siegal przynajmniej do polowy miesa. Na rozgrzanym smalcu umieszczam schab, z jednej i z drugiej strony smaze go po 8-9 min na strone sciagam z pieca i odstawiam pod przykryciem do calkowitego wystygniecia. Przygotowany w ten sposob schab jest niesamowicie soczysty i w gruncie rzeczy samo jego przygotowanie jest banalnie proste - czasochlonne ale nie pracochlonne :).
Super przepisik......Coś nowego na święta......Wypróbuję i dam znać. Dziękuję. No a te jajka to faszerujesz dzień wcześniej czy na świeżo przed śniadaniem Wielkanocnym?
W nocy przed sniadaniem, te kilka godzin w lodowce im nie zaszkodzi, przed podaniem tylko wyjmuje aby sie ogrzaly do temperatury pokojowwej bo takie wyjete prosto z lodowki sa mniej smaczne.
A bo widzisz wielkie umysly mysla podobnie :D, tez zamierzam smalczyk wykorzystac do podpieczenia bialej kielbasy, ktora zrobie wedlug przepisu patrycji :).
Zrobione, podjadlem kawaleczek zeby sprawdzic smak no i jest lepiej niz dobrze :D. W tym roku marynate zrobilem z: odrobiny oleju, soli, pieprzu, ziela angielskiego, gozdzikow, kminku, papryki wedzonej, rozmarynu majeranku, liscia laurowego, rozmarynu i galki. Slabej jakosci zdjecia robione na szybko ale chcialem tylko pokazac ze napewno sie upiekl :)
Moj jeszcze goracy.Poniewaz nie jestem zwolenniczka zbyt duzej ilosci przypraw dalam jedynie sol, czosnek i mieszanka przypraw do grilla.Cala noc przelezal w lodowce.Pieklam 9 min z kazdej strony. Po polizaniu..........super smak a jaki bedzie w srodku........zobaczymy.Super sposob na szybki schab.Dzieki Kormag.
Wspaniały przepisik, a mięsko super soczyste i aromatyczne. Schabik w ten sposób przygotowany z pewnością często będzie gościł na moim stole. Bardzo dziękuję :)
Czy ten schab to raczej z tych węższych, bo boję się czy po takim krótkim czasie nie będzie surowy w środku? Czy w czasie stygnięcia należy przewracać, bo przecież tylko do połowy leży w smalcu? Przepraszam, ale jakaś taka niekumata dzisiaj jestem;)
W swoim poscie i w dalszych odpowiedziach do iwett udzielone sa odpowiedzi na Twoje pytania ale co mi tam powtorze :). Schab smazymy oczywiscie z dwoch stron po 8-9 minut na jedna strone, chodzi o to aby dobrze zamknely sie pory miesa. Smaze kawalki najczesniej po 1,3 kg tak do 1,5kg ale zdarzaly sie i mniejsze kilogramowe. Jak juz obsmazysz z dwoch stron to go odstawiasz pod przykryciem do calkowitego powolnego stygniecia. Jeszcze mi sie nie zdazylo zeby tak przygotowane mieso wyszlo surowe. Pamietaj tylko ze zanim wlozysz mieso smalec musi byc maksymalnie rozgrzany (najlepiej smazyc w jakims wysokim garnku czy brytfance bo mocno bedzie skwierczal, trzeba przy wkladaniu uwazac).
U mnie skromnie, dla dwóch na jeden dzień nie ma co szaleć. Córka nie zurkowa i nie jajeczna, z jajek to tylko czekoladowe. Albo jajecznice.
Jak uda się zakwas to żurek, trochę jajek, szynka, sernik. Myślę, że bez sałatki, ewentualnie coś na bieżąco. Może test maszynki do mięsa i pasztet, jak kupię watrobke.
Witam,w moim domu skromnie seromak,ciasto tortowe jakieś orzechowe może kora orzechowa ...coś szybkiego babka mam jeszcze ochotę na keksa ,ale nie wiem czy zdążę , wolnego nie mam ani jednego dnia, na obiad schab w śmietanie i oczywiście wielkanocne śniadanie to barszcz na wędzące z jajami i chrzanem .Mało skromnie ,a święta najważniejsze w roku cóż może mnie nie porazi grom z jasnego nieba .A sałatka to jak w domu będę ,życie nauczyło mnie jednego nie rób i nie wyrzucaj .Wyjazd do mamy ,teściowej i jeszcze w domu chcę posiedzieć ech mało czasu ...
U mnie będzie normalne jedzonko wielkanocne, a mianowicie: żurek na wędzonce biała kiełbasa pieczona karkówka z ananasem schab pieczony sałatka jarzynowa jajka faszerowane roladki schabowe w galarecie mięsne muffinki ryba w pomidorach golonka z szynkowara To na razie tyle, pewnie w trakcie przygotowań coś jeszcze wpadnie do menu, albo też z niego wypadnie Aaaaaa, o ciastach zapomniałam... babka gotowana sernik z brzoskwiniami jakiś torcik no i może mazurek
Karkówkę marynuję, wyciągam z marynaty, osuszam, obwiązuję sznurkiem i obsmażam ze wszystkich stron, piekę wg zasady 1 godz na 1 kg mięsa. Plastry ananasa z puszki wyjmuje i obsmażam na maśle do lekkiego skarmelizowania. Wyjmuję karkówkę, kroję na płaty i między nie wkładam plastry ananasa. Wszystko razem chwilę jeszcze zapiekam.
Generalnie jakiegoś świętowania nie planuję. Za to planuję doprowadzać do porządku domostwo po remontach:)) Ale jakieś, takieś jedzonko chcę zrobić delikutaśnie....:D
Ciasto: Szarlotkę i spody do minimazurków (do przystrojenia kolorowym lukrem przez synka) Mięsko: Schabik wg. Megi65 / Kiełbasa biała w ciemnym piwie i z cebulą Śledziki: W śmietanie i Po wiejsku -moje Sałatka: Ziemniaczana z brokułem, ziołami i czosnkiem Ryba na obiad: Pstrąg, Labraks lub inna Posmarowana pastą czosnkową, pieprzem i solą Pieczona w piekarniku.
I już.....a jeśli będzie zimno, to wszystko zakropimy grzanym piwkiem z moją mieszanką korzenną:))
Witam.Nie chcąc zakładać nowego wątku,pozwolę sobie tutaj spytać o sałatkę ale bez majonezu,na bazie jogurtu.Może ma ktoś jakiś fajny przepis .Dziękuję
Nie wiem czy to co napiszę przyda Ci sie w jakikolwiek sposób ale-kiedy moje dziecie było zbyt smarkate na majonez a domagało sie wszystkiego co na stole to mieszałam gęsty jogurt z odrobiną musztardy-smakowało podobnie do majonezu a było zdrowsze i mniej kaloryczne-byc moze wykorystasz to do sałatki która w pierwotnej wersji występuje z majonezem :) pozdrawiam
Oooo......fajne połączenie z tym serkiem. Pysznie brzmi.....Muszę popróbować. Ja daję Fetę do sosu czosnkowego a takie rozwiązanie też super smaczne musi być.
Dziekuje za przepis na pyszny sos do salatek ,dla nas nie czuc ,ze to nie byl majonez bardzo czesto bede go robic do salatek,jeszcze raz bardzo dziekuje i pozdrawiam,Ania
Dziękuję . Przyprawy jakich użyłam to czosnek ,pieprz,zioła transylwańskie,papryka ostra i wędzona,sól,majeranek.Mięsa zamarynowałam w przyprawach i zostawiłam na 24 godziny.Schab ze śliwką...śliwki i żurawinę wymieszałam z solą,pieprzem i majerankiem,zrobiłam dziurę w schabie i nadziałam owocami.Wszystkie mięsa najpierw obsmażyłam na patelni.Schab karkowy piekłam w piekarniku ,w naczyniu żaroodpornym,pod przykryciem przez 1,5 godziny w 190 stopniach.Schaby włożyłam do garnka podlałam wodą i gotowałam ok 1,15 godziny pod przykryciem. Mielonkę robiłam w szynkowarze...Ok70 dag mięsa mielonego,ok25 dag schabu pokrojonego w kostkę,lekko zbitego tłuczkiem.Przyprawiłam to pieprzem,czosnkiem,solą,majerankiem i papryką wędzoną,dodałam 3 łyżeczki żelatyny i trochę wody.Długo wyrabiałam.Szynkowar wyłożyłam foliowym woreczkiem i napełniłam masą mocno ubijając.Zamknęłam szynkowar i zostawiłam na 24 godziny. Gotowałam do osiągnięcia odpowiedniej temperatury w środku,ok 1godz.40min.
Zioła transylwańskie Kompozycja Ziół transylwańskich to doskonałe połączenie najwyższej jakości ziół z tego regionu o wyrazistym smaku i aromacie. Mieszanka dodana do potrawy, zabierze Państwa zmysły w ekscytującą podróż do rodzimej krainy wampira Drakuli. Zastosowanie: Wspaniale komponuje się z gulaszami, zupami, daniami z kapusty oraz mielonego mięsa. Skład: Majeranek, cząber, koper, lubczyk, estragon
Witam, dziękuję za przepisy nigdy nie słyszałam o ziołach transylwańskich już wpisuję w gogle prowansalskie, tak ale transylwańskie nie nawet nie wiem co mają w składzie .Jeszcze raz dzieki .
Śniadanie wielkanocne:jajka,szynka wędzona swojej roboty,pieczony chleb,nowalijki Obiad:rosół z kury i wołowiny z domowym makaronem,pieczeń wołowa na dziko,ziemniaczki lub kluski,surówka Ponadto: sałatka selerowe pyszności,sałatka klasyczna jarzynowa,swojska szynka i kiełbasa babka wielkanocna,mazurek kajmakowy i może sernik albo tiramisu W drugi dzień świąt żur wielkanocny i jajek ciąg dalszy
W związku z ostatnimi wydarzeniami, raczej mało przyjemnymi, święta tylko dla domowników, więc jak dla mnie maluczko przygotowań. Barszcz biały, kiełbasa biała, jajka.<dość, bo od tej bieli znowu śnieg spadnie>. Pieczona, faszerowana kaczka, pieczarki nadziewane, mięska domowe i sery. Sałatka z tortellini i jeszcze jakaś, ale to się zobaczy. Ciasta to oczywiście sernik, mazurki, moja wersja orzechowca i babki, ale te to już córki zrobią. WESOŁYCH ŚWIĄT!
Na maśle orzechowym się raz przejechałam. Oczywiście w przenośni. Tata kupił nutelle i wafle. Chciał bym mu to posmarowała. nutelli było za mało więc dał mi masło orzechowe. Ja posmarowałam najpierw nutellą a następne warstwy masłem orzechowym. Okazało się, ze masło orzechowe było słone. Trochę dziwnie ten wafel smakował (słodko słony) ale jedliśmy bez marudzenia. Po kilku latach sprzedają teraz w sklepie batoniki słodkie, czekoladowe z słonymi orzeszkami i bardzo je lubię. Ukarali mi prawa autorskie ale to nie jest tematem wątku. Napisałam to jako przestrogę.
Wkn, ten mazurek zrobiłam kilka lat temu po raz pierwszy tylko dlatego, że w nazwie ma MIĘKKI. I to się zgadza, jest mięciutki. Ze mną jest problem bo ja nie lubię: ciasta kruchego, drożdżowego, francuskiego. Nie lubię kakao i wszystkiego co zawiera czekoladę. Sernik tez nie jest moim ulubionym ciastem :)))
Święta to duchowe przeżycie ale ciało jeść musi, czas obejrzeć przepisy, każda potrawa już kusi. Szczególnie indyk faszerowany wśród zieleniny, pasztecik, jagnięcina, wymyślajcie dziewczyny. Jajeczka faszerowane, gotowane i sosem polane, żurki, białe kiełbasy, ciasta na słodko podawane. Ślinka cieknie gdy kiełbaskę z cebulką smażymy, z sosem, ziołami, serkiem, przyrumienioną lubimy. Można zaszaleć i stół bogato mięsiwem zastawić, boczek, karkówka, szynka, pasztety, jak to trawić? Sos śmietankowo-grzybowy, musi być domowy, każdy doda szczypiorek, nie będzie żadnej odmowy. Lenistwo do naleśników może na nich zaważyć, kiedy trzeba krokiety zrobić i jeszcze je usmażyć. Jajeczka z czosnkiem, prosty przepis a doskonały, sól, pieprz, serek, majonez, jogurt, ot sekret cały. Jeszcze ten schab, szpikowany czosnkiem i śliwkami, przyprawy, smażony na smalcu, przepis jest z nami. Karkówka z ananasem, ślinka, ten smak, już wycieka, mięsko marynować, obsmażyć i już się na nie czeka. Dobrze żeby jeszcze troszeczkę zimna, mrozu było, bo takie smaczne dania, piwkiem, wódeczką zakropiło. Zioło hrabiego Drakuli, jego smak zmysły nasze poruszy, majeranek, cząber, koper, lubczyk, estragon, dla duszy. Uwieńczeniem stołu to ciasta w każdej smacznej postaci, serniki, mazurki, chlebek tortowy, wszystko stół ubogaci. Wszystkie potrawy będą bogate, tłuste i zasmakują, pamiętajcie numer pogotowia, gdy brzuchy źle się poczują.
Jako że mam przekonanie że słabo gotuje, postanowiłam na święta zaprosić całą rodzinkę ok 16 osób i podać wypasiony według mnie obiad i coś sobie udowodnić oczywiście jak wszystko się uda. Tak więc korzystając w waszych przepisów upiekę gęsi, pierś z indyka i karkówkę długo pieczoną, do tego ryż i ziemniaki, ćwikła, surówka z selera i jakaś lekka surówka wiosenna. pózniej będą sałatki, moja tradycyjna jarzynowa a reszta co kto przywiezie. Z ciast zrobię tiramisu zamknięte w biszkopcie, sernik królewski, królewiec, rolada z galaretką i bitą śmietaną i może babkę cytrynową. U mnie w domu sosów raczej nie robię bo nie lubią, ale goście chętnie jedzą więc proszę podpowiedzcie jak z tych pieczonych mięs zrobić sos a może zrobić jakiś inny tylko jaki?
Jak tak czytam, ile macie już zaplanowane, to dochodzę do wniosku, że jestem w lesie....
Jedyne, co mam pewne, to to, że na śniadanie będą jajka . Jutro ostateczne decyzje zostaną podjęte ;). Nie mam weny i muszę poszukać u was pomysłów. Dziewczyny chcą jeszcze moje bułeczki z jajkiem i schab po sztygarsku, a co z resztą ...
U mnie pewniakami będą: piernikowe głowy zajączków (jutro rano lukrowanie :)) miękki kruchy mazurek z masą z kajmaku i naturalnego masła orzechowego :) Kruchy mazurek orzechowy z masą jabłeczną :)
Co do reszty, to będzie mało i też jutro podejmę decyzję, ale mam ochotę na żurek na zakwasie, który się kisi oraz jakąś sałatkę.
A co tam, wielkanoc jest raz w roku, to można podać głowy zajączków! Niektóre mają niezły wytrzeszcz - ciekawe czy ze strachu czy to od lampy aparatu Pokażę, jak się ogarnę, na razie się nie ogarniam, więc to i owo siedzi wciąż w aparacie. Ale obiecuję poprawę!
No, menu wykonane, oczywiście z małymi korektami. Dodatkowo musiałam, sałatkę jarzynową, sos chrzanowo-jajkowy, jajka z kiełkami wg WKN będą jutro, krokiety dzięki naleśnikom Bahati genialne ( na zasadzie- chwalę się), barszcz czerwony czysty i ja wysztafirowana, piękna i pachnąca, ubrana w uśmiech. Wesołych, słonecznych świąt wszystkim życzę!
Już teraz kiszki mi marsza nie grają, Już mają kiełbaskę, którą dobrze znają, Już sałatka z jajeczkiem do mnie leci, Już był zajączek i cieszą się z tego dzieci, Już tłusty pasztecik został rozpracowany, Już schabowy z cebulką jest spożywany, Już boczek wypełnia mój gruby boczek, Już niedługo nie zrobię żaden kroczek, Już karkówka za mną szybko bieży, Już do popicia będzie jogurcik świeży, Już zioła złośliwą czkawką mi się odbijają, Już nie mam siły a sosiki wciąż się pchają, Już mazurki i ciasta, co stół tak zdobią, Już widzę jak grubasa ze mnie zrobią, Już się ze mnie nie śmiejcie, sami to wiecie, Będziecie wyglądać jak ja gdy to zjecie.
Wiem, wiem... Swieta to przede wszystkim duchowe przezycie ale cialo jesc musi!
Co pojawi sie na Waszych stolach? :)
W tym roku specjalnie sie nie narobie.Dzieci przyjda w drugi dzien Swiat na obiad.Planuje indyka faszerowanego( po wydrylowaniu kosci) watrobka i mnostwem zieleniny.Na ciasto jeszcze sie nie zdecydowalam, ale tez cos upieke.Pasztet, nozki i inne dobra Boze dostana na wynos ( wnuk budzi sie i cala rodzine o 4:00 rano)wiec sniadanie zjemy tylko w dwojke, zreszta co to za swieta...........raptem dwa dni.
Dzięki Bahaciu za stworzenie tego wątku
obowiazkowo:
zur w chlebie
pasztet
jajka nadziewane
rolada szpinakowa z lososiem ( strasznie nudne, zupelnie mnie nie zachwyca, Mloda niestety uwielbia)
ciasto colomba i wieniec z jajem
babka piaskowa, dla tesciowej
pieczona jagniecina, dla tescia
biala kielbasa, obowiazko dla M.
na obiad mielone omleciki nadziewane, pospolite kotlety wieprzowe, pieczone miecha kurczak, schab, nie h sobie wybieraja. Patatki, czyli gnocchi, pieczone ziemniaki, groszek z biczkiem, fasolka szparagowa z parmezanem, swieze salaty, lazania i muszle nadziewane jako pierwsze dania.
wiadomo: sery, wedliny, owoce, warzywa.
Ogolnie swieta u nas odwolane. Pozostaja jajka, pasztet i lazania.
Co na stół? - Bardzo dobre pytanie.
Będą jajka i jajeczka, kurze i chyba przepiórcze, faszerowane i w sosie 'tatarskim'.
Zupa chrzanowa albo serwatczanka, biała kiełbasa z suszonymi śliwkami, schab pieczony, może indyk (filet), sałatki i trochę śledzi (dla męża).
Na słodko: sernik lub mini serniczki, mazurek i ciacho (z chałwą, albo z makiem).
Dobre winka i zapas mineralki dla 'wysuszonych' :D
Kto wie, czy znowu nie będę musiała piec pizzy (jak rok temu). To taka nasza nowa tradycja wielkanocna. Gdyby to moje Babcie widziały (zamiast bab jakieś podpłomyki ???) - toż to nie uchodzi ...
Spoko, u nas w kazde swieta jest pizza. :) Ostatniego dnia wieczorem.
A pizze robicie z jajkiem i białą kiełbasą? :) Zamiast keczupu pewnie sos chrzanowy
Ja tam dużo nie robię..........trochę jajeczek, żurek na białej, polskiej i wędzonce trochę wędliny, jakaś sałatka.........
W pierwszy dzień wybieramy się do Lichenia......nigdy nie byłam więc jest okazja.
Z jajkiem jak najbardziej i z kielbasa tez! Moze nie do konca biala ale najbardziej zblizona, ktora cale swieta biala udaje. :) a ketchup do pizzy czy inny sos to chyba jednak odpuszczam.
O tak, z kiełbasą polecam, zwłaszcza 'Pieczoną na smalcu' od Tarczyńskiego, do tego cebula w piórka podsmażona na maśle + zioła i leciutko posypać serem - pychota.
Sos nie jest konieczny, po co zabijać smaczek kiełbasy. Jak ktoś musi mieć 'poślizg', to może być wielkanocny (chrzanowy, tatarski), byle domowy.
Smacznego :))
Żur na wędzące z kiełbasą, szynką, boczkiem jajkami i chrzanem.
Kiełbasa, szynki i boczek juz zamówione u rzeźnika. Wędzone do gotowania by żur był pyszny.
Babka i jeszcze jakieś jedno ciasto bez mas
Bahati, dobrze ze założyłaś ten wątek to i ja coś odgapię od Was.
Jak co roku ,tak i teraz, w planach był wyjazd i niczego nie planowałam, poza pakowaniem i pięknym "wyglądaniem" hehehe.
Teściowa poprosiła o pozostanie na łonie rodzinki, więc "teściowej się nie odmawia". Co za tym idzie żarełko ja , ciasta inni (na całe szczęście i zdrowie wszystkich zjadaczy).
żurek z wędzonką, jajkiem, chrzanem i biała kiełbasą
biała kiełbasa w sosie piwnym i pieczona w białym winku
mięsiwa na zimno;boczek, karkówka, rolada cielęca, własnej produkcji szynka wędzona, kiełbasa i baleron
pasztet wg Bahati
jajka faszerowane i w sosach - tatarskim i śmietanowo-szczypiorowo-grzybowym
obiadowo; również jagnięcina , jaskółcze gniazda i chyba steki wołowe
ćwikła z chrzanem
a resztę...a resztę niech inni zrobią jak chcą (chyba)
Może jeszcze coś u Was mnie skusi.
No i prosta prościzna brrrr lista zakupów i uskutecznienie jej
Dopisano 2016-3-15 20:0:54:
Ooooo i jeszcze zrobię tort chlebowy przekładany sałatka jajeczną. W razie gdyby nikt nie zrobił sałatek to będzie robiło i za ciasto i za sałatke hahahah.A steki to tez wedlug Bahati? ;)
Obowiązkowo wg Bahati hahahah, a co!
Co to za sos śmietanowo-szczypiorkowo-grzybowy do jajek? można przepis?
Renatko, śmietanę 18% albo gęsty jogurt mieszam z mniejszą częścią majonezu, posiekanym szczypiorkiem i grzybkami marynowanymi (tylko podgrzybki albo maślaki). Szczypta soli, cukru i soku z cytryny. Zamiast szczypiorku czasami dodaję koperku. Pyszny jest też bez zieleniny.
Zmiana planów, zamiast jaskółczych gniazd mam zlecone krokiety i tutaj zaczyna się dramacik. Zlecenia nie zlekceważę, bo to kolejny rozdział "Teściowej się nie odmawia..." a ja NIE-NA-WI-DZĘ, smażyć naleśników i to w ilości szt30
. Proszę o jakiś bezbolesny sposób na Alcy-naleśnika.
A z czym mają być te krokiety męczennico naleśnikowa?
Bogusiu, z kapustą i pieczarkami. Widzisz, męczeństwo me nie tylko symboliczne hahahaha
Oj tam nie myśl o teściowej tylko o pichceniu a to sama przyjemność :)
Mggi, to sama przyjemność pichcić dla mojej teściowej. Tylko ciasto, w każdej postaci, to dla mnie wyzwanie, nawet naleśnikowe hihihihi.
Znaczy,że Ci nie wychodzi czy nie cierpisz smażyć ?
Mggi, ciasto mi nie wychodzi. Teraz mam przepisy i instrukcje od Bahati i Bogdzi, więc pełna optymizmu jestem hahaha. Wszystkie inne uwagi skrzętnie w głowie notuję, to musi być sukces
Znam ten bol.......nalesniki uwielbiam ale smazenie to tez dla mnie meczarnie.
Do ciasta nalesnikowego daję troszkę oleju a do pierwszego smażenia patelnie smaruję troszeczkę olejem ,później nie.
Smażę zawsze na 2-3 patelniach zależy od ilości. Moment i naleśniki usmażone - chochelka miarką.
Jedne ściągam drugie przewracam trzecie nalewam itd.
Nie taki diabeł straszny.............:))
To ci zazdraszcam. Ja nie mam 3 patelni w tym samym rozmiarze:)
Aaaa bo ja jestem starsza i przez lata się uzbierało :)
U mnie w tm roku jajka, galareta z kurczaka z dodatkiem jajka,dwie sałatki ( pieczarkowa polana i na krakersach z tuńczykiem),mięsa pieczone ,może jakaś pieczeń ,z ciast rafaello ,sernik i może jeszcze jakieś do tego,i chyba zrobię jeszcze roladki chrzanowe w galarecie
Z tego co bedzie na pewno to:
- zurek z biala kielbasa jajeczkiem i chrzanem,
- biala kielbasa pieczona w piwie i cebuli,
- wlasne wedzonki: boczek, schab, karczek,
- wlasne wyroby zakaskowe ogoreczki, papryka, grzybki, cwikla
- schab nadziewany sliwka i morela pieczony w smalcu,
- galareta tzw. zimne nozki
- jajka z sosem tatarskim, jajka z chrzanem, jajka z czosnkiem
- salatka tradycyjna i jakies dwie lzejsze na winegrecie,
- babka tradycyjna,
- babka pannetone,
- mazurki kajmakowy, cytrynowy,
- sernik
Jak widac mocno tradycyjnie ale tak lubimy.
Plany moga ulec zmianie ale pi razy drzwi tak to u nas wyglada.
Kromag, powiedz coś więcej o jajkach z czosnkiem.
Takie jajeczka to nic prostszego a sa pyszne. Ugotowane na twardo dziele na pol i wybieram zoltko, ktore wstepnie rozcieram widelcem. Dodaję trochę majonezu, jogurtu, rozgniecionego czosnku, doprawiam sola i pieprzem - mase mieszam i nadziewam jajca. Do gotowej masy czesto dodaje jeszcze drobno starty twardy ser dlugodojrzewajacy i drobno posiekany szczypiorek choc nie jest to konieczne. Przystrajajac polmisek ukladam jajka na porwanych lisciach salaty, na wierzch wciskam delikatnie kawaleczek rzodkiewki, paseczek drobny papryki badz czastke pomidorka i to jeszcze z wierzchu posypuje startym serem - ot taka propozycja podania co kto ma akurat pod reka.
Kromag, dziękuję. Zrobię, bo takich jeszcze nie jadłam.
Kormag możesz napisać jak pieczesz ten schab w smalcu? A jajeczka na śniadanie szykujesz dzień wcześniej czy rano przed Wielkim Śniadaniem.
Zawsze wstaję wcześniej w niedzielę bo się boję ,że wczorajsze mogą być już z lekka nieświeże.
Ale nie mogę się wyspać solidnie
Hej, przepraszam ze dopiero teraz odpisuje ale wczesniej braklo czasu. Oczyszczone mieso szpikuje czosnkiem, w srodek wkladam suszone sliwki, morele i nacieram ulubionymi przyprawami. Takie mieso siedzi sobie noc w lodowce a najlepiej jeszcze caly dzien (absolutne minimum to 3 godziny). Nastepnie rozpuszczam w garnku smalec tyle zeby siegal przynajmniej do polowy miesa. Na rozgrzanym smalcu umieszczam schab, z jednej i z drugiej strony smaze go po 8-9 min na strone sciagam z pieca i odstawiam pod przykryciem do calkowitego wystygniecia. Przygotowany w ten sposob schab jest niesamowicie soczysty i w gruncie rzeczy samo jego przygotowanie jest banalnie proste - czasochlonne ale nie pracochlonne :).
Oooo dzięki! Fajny przepis bo nie trzeba rozgrzewać piekarnika:) A ile mniej więcej tego schabu smażysz?
A takie kawałki mniej więcej 1,5 kg. Dodatkowym plusem jest to, ze smalec przechodzi przyprawami i jest niezgorszym smarowidlem do chleba :)
Super przepisik......Coś nowego na święta......Wypróbuję i dam znać.
Dziękuję. No a te jajka to faszerujesz dzień wcześniej czy na świeżo przed śniadaniem Wielkanocnym?
W nocy przed sniadaniem, te kilka godzin w lodowce im nie zaszkodzi, przed podaniem tylko wyjmuje aby sie ogrzaly do temperatury pokojowwej bo takie wyjete prosto z lodowki sa mniej smaczne.
Wielkie dzięki! Schab zrobię dam znać jak wyszło i......Wesołych Świąt!
Nooo to naszło mnie, że ten smalczyk wykorzystam do usmażenia białej kiełbasy.
A bo widzisz wielkie umysly mysla podobnie :D, tez zamierzam smalczyk wykorzystac do podpieczenia bialej kielbasy, ktora zrobie wedlug przepisu patrycji :).
Kromag, aż się uniosłam z radości
No to tak jak ja..............gdzy przeczytałam przepis Patrycji to też o tym pomyślałam :)
Na pewno będzie pysznie.
Zrobione, podjadlem kawaleczek zeby sprawdzic smak no i jest lepiej niz dobrze :D. W tym roku marynate zrobilem z: odrobiny oleju, soli, pieprzu, ziela angielskiego, gozdzikow, kminku, papryki wedzonej, rozmarynu majeranku, liscia laurowego, rozmarynu i galki. Slabej jakosci zdjecia robione na szybko ale chcialem tylko pokazac ze napewno sie upiekl :)
A jaki smalczyk do smarowania pieczywa ładny Ci się wytopił :)
Moj jeszcze goracy.Poniewaz nie jestem zwolenniczka zbyt duzej ilosci przypraw dalam jedynie sol, czosnek i mieszanka przypraw do grilla.Cala noc przelezal w lodowce.Pieklam 9 min z kazdej strony. Po polizaniu..........super smak a jaki bedzie w srodku........zobaczymy.Super sposob na szybki schab.Dzieki Kormag.
Schab, rewelacja w 18 min gotowy i pyszny.Wiecej takich niespodzianek poprosze.
Super, bardzo sie ciesze ze smakuje :)
Kormag bądź tak dobry i wrzuć do swoich przepisów ten schabik ok ? :)
Obiecuje, ze jak znajde chwile w tygodniu to wklepie.
Jak Cię zaczną trzymać za słowo, to nie puszczą
A tak koło czwartku, piątku, to już na pewno się nie opędzisz
No jak obiecuje to znaczy dokona
Wspaniały przepisik, a mięsko super soczyste i aromatyczne. Schabik w ten sposób przygotowany z pewnością często będzie gościł na moim stole. Bardzo dziękuję :)
Ja rowniez dziekuje za mile slowa :)
Czy ten schab to raczej z tych węższych, bo boję się czy po takim krótkim czasie nie będzie surowy w środku? Czy w czasie stygnięcia należy przewracać, bo przecież tylko do połowy leży w smalcu? Przepraszam, ale jakaś taka niekumata dzisiaj jestem;)
W swoim poscie i w dalszych odpowiedziach do iwett udzielone sa odpowiedzi na Twoje pytania ale co mi tam powtorze :). Schab smazymy oczywiscie z dwoch stron po 8-9 minut na jedna strone, chodzi o to aby dobrze zamknely sie pory miesa. Smaze kawalki najczesniej po 1,3 kg tak do 1,5kg ale zdarzaly sie i mniejsze kilogramowe. Jak juz obsmazysz z dwoch stron to go odstawiasz pod przykryciem do calkowitego powolnego stygniecia. Jeszcze mi sie nie zdazylo zeby tak przygotowane mieso wyszlo surowe. Pamietaj tylko ze zanim wlozysz mieso smalec musi byc maksymalnie rozgrzany (najlepiej smazyc w jakims wysokim garnku czy brytfance bo mocno bedzie skwierczal, trzeba przy wkladaniu uwazac).
Dziękuję
U mnie skromnie, dla dwóch na jeden dzień nie ma co szaleć. Córka nie zurkowa i nie jajeczna, z jajek to tylko czekoladowe. Albo jajecznice.
Jak uda się zakwas to żurek, trochę jajek, szynka, sernik. Myślę, że bez sałatki, ewentualnie coś na bieżąco. Może test maszynki do mięsa i pasztet, jak kupię watrobke.
I wystarczy. Poniedziałek dzień roboczy.
Witam,w moim domu skromnie seromak,ciasto tortowe jakieś orzechowe może kora orzechowa ...coś szybkiego babka mam jeszcze ochotę na keksa ,ale nie wiem czy zdążę , wolnego nie mam ani jednego dnia, na obiad schab w śmietanie i oczywiście wielkanocne śniadanie to barszcz na wędzące z jajami i chrzanem .Mało skromnie ,a święta najważniejsze w roku cóż może mnie nie porazi grom z jasnego nieba .A sałatka to jak w domu będę ,życie nauczyło mnie jednego nie rób i nie wyrzucaj .Wyjazd do mamy ,teściowej i jeszcze w domu chcę posiedzieć ech mało czasu ...
U mnie będzie normalne jedzonko wielkanocne, a mianowicie:
żurek na wędzonce
biała kiełbasa pieczona
karkówka z ananasem
schab pieczony
sałatka jarzynowa
jajka faszerowane
roladki schabowe w galarecie
mięsne muffinki
ryba w pomidorach
golonka z szynkowara
To na razie tyle, pewnie w trakcie przygotowań coś jeszcze wpadnie do menu, albo też z niego wypadnie
Aaaaaa, o ciastach zapomniałam...
babka gotowana
sernik z brzoskwiniami
jakiś torcik
no i może mazurek
Pani!!!
za skromnie!!!
Kawior gdzie???
;)
Kawioru nie tykam, nie lubię jak mi w zębach chrzęści
To sie nie lubi, to sie jada!!! :)
O popatrz, a ja zawsze myślałam, że sie jada co się lubi
Bogdziu...karkówka z ananasem czyli zdradź kobieto jak działasz?
Karkówkę marynuję, wyciągam z marynaty, osuszam, obwiązuję sznurkiem i obsmażam ze wszystkich stron, piekę wg zasady 1 godz na 1 kg mięsa. Plastry ananasa z puszki wyjmuje i obsmażam na maśle do lekkiego skarmelizowania. Wyjmuję karkówkę, kroję na płaty i między nie wkładam plastry ananasa. Wszystko razem chwilę jeszcze zapiekam.
Dzięki dobra kobietko
Mniammm
Generalnie jakiegoś świętowania nie planuję. Za to planuję doprowadzać do porządku domostwo po remontach:)) Ale jakieś, takieś jedzonko chcę zrobić delikutaśnie....:D
Ciasto: Szarlotkę i spody do minimazurków (do przystrojenia kolorowym lukrem przez synka)
Mięsko: Schabik wg. Megi65 / Kiełbasa biała w ciemnym piwie i z cebulą
Śledziki: W śmietanie i Po wiejsku -moje
Sałatka: Ziemniaczana z brokułem, ziołami i czosnkiem
Ryba na obiad: Pstrąg, Labraks lub inna Posmarowana pastą czosnkową, pieprzem i solą Pieczona w piekarniku.
I już.....a jeśli będzie zimno, to wszystko zakropimy grzanym piwkiem z moją mieszanką korzenną:))
Witam.Nie chcąc zakładać nowego wątku,pozwolę sobie tutaj spytać o sałatkę ale bez majonezu,na bazie jogurtu.Może ma ktoś jakiś fajny przepis .Dziękuję
Nie wiem czy to co napiszę przyda Ci sie w jakikolwiek sposób ale-kiedy moje dziecie było zbyt smarkate na majonez a domagało sie wszystkiego co na stole to mieszałam gęsty jogurt z odrobiną musztardy-smakowało podobnie do majonezu a było zdrowsze i mniej kaloryczne-byc moze wykorystasz to do sałatki która w pierwotnej wersji występuje z majonezem :) pozdrawiam
Witaj Punca,
ja robię taką jarzynową /podobna do tradycyjnej/, zresztą składniki możesz sobie zmodyfikować:
Składniki
2 marchewki
1 pietruszka
3 małe ziemniaki
2 ogórki kiszone
2 jajka na twardo
1 większe jabłko
1 mała czerwona cebula
szczypiorek
sos
2 kopiate łyżki serka śmietankowego do kanapek /u mnie czosnkowy Delikate/
4-5 kopiatych łyżek jogurtu greckiego
sól i pieprz do smaku
Oooo......fajne połączenie z tym serkiem. Pysznie brzmi.....Muszę popróbować.
Ja daję Fetę do sosu czosnkowego a takie rozwiązanie też super smaczne musi być.
Dziekuje za przepis na pyszny sos do salatek ,dla nas nie czuc ,ze to nie byl majonez bardzo czesto bede go robic do salatek,jeszcze raz bardzo dziekuje i pozdrawiam,Ania
Przez przypadek u nas święta przed świętami... mięso się niechcący rozmroziło i trzeba było przerobić
.
Misia 123 ,jeżeli możesz wrzuć przepis .Taki piękne te Twoje wyroby, z pewnością smakują tak jak wyglądają .
Misia 123 ,jeżeli możesz wrzuć przepis .Taki piękne te Twoje wyroby, z pewnością smakują tak jak wyglądają .
Dzięki
.Przepis niżej :)
Ja tez poproszę o przepis najbardziej interesuje mnie to mięsko z galaretka domyślam sie ze z szynkowara . Pozdrawiam
Dziękuję
.
Przyprawy jakich użyłam to czosnek ,pieprz,zioła transylwańskie,papryka ostra i wędzona,sól,majeranek.Mięsa zamarynowałam w przyprawach i zostawiłam na 24 godziny.Schab ze śliwką...śliwki i żurawinę wymieszałam z solą,pieprzem i majerankiem,zrobiłam dziurę w schabie i nadziałam owocami.Wszystkie mięsa najpierw obsmażyłam na patelni.Schab karkowy piekłam w piekarniku ,w naczyniu żaroodpornym,pod przykryciem przez 1,5 godziny w 190 stopniach.Schaby włożyłam do garnka podlałam wodą i gotowałam ok 1,15 godziny pod przykryciem.
Mielonkę robiłam w szynkowarze...Ok70 dag mięsa mielonego,ok25 dag schabu pokrojonego w kostkę,lekko zbitego tłuczkiem.Przyprawiłam to pieprzem,czosnkiem,solą,majerankiem i papryką wędzoną,dodałam 3 łyżeczki żelatyny i trochę wody.Długo wyrabiałam.Szynkowar wyłożyłam foliowym woreczkiem i napełniłam masą mocno ubijając.Zamknęłam szynkowar i zostawiłam na 24 godziny. Gotowałam do osiągnięcia odpowiedniej temperatury w środku,ok 1godz.40min.
Jakie to zioła transylwańskie ?
To zioła przejęzyczone... albo z uprawy Hrabiego Drakuli
Zioła transylwańskie
Kompozycja Ziół transylwańskich to doskonałe połączenie najwyższej jakości ziół z tego regionu o wyrazistym smaku i aromacie. Mieszanka dodana do potrawy, zabierze Państwa zmysły w ekscytującą podróż do rodzimej krainy wampira Drakuli.
Zastosowanie:
Wspaniale komponuje się z gulaszami, zupami, daniami z kapusty oraz mielonego mięsa.
Skład:
Majeranek, cząber, koper, lubczyk, estragon
Aaaa too już kumam. Wszystko mam to i ja sobie natrę karkóweczkę tymi dobrościami:)
Super :)
Witam, dziękuję za przepisy nigdy nie słyszałam o ziołach transylwańskich już wpisuję w gogle prowansalskie, tak ale transylwańskie nie nawet nie wiem co mają w składzie .Jeszcze raz dzieki .
W skład wchodzą : majeranek,cząber,lubczyk,koper i estragon :)
Nareszcie Misiu jaki przepis bez lisci laurowych i ziela angielskiego........wyprobuje!
Nic wielkiego,bardzo skromnie jak na święta
Śniadanie wielkanocne:jajka,szynka wędzona swojej roboty,pieczony chleb,nowalijki
Obiad:rosół z kury i wołowiny z domowym makaronem,pieczeń wołowa na dziko,ziemniaczki lub kluski,surówka
Ponadto: sałatka selerowe pyszności,sałatka klasyczna jarzynowa,swojska szynka i kiełbasa
babka wielkanocna,mazurek kajmakowy i może sernik albo tiramisu
W drugi dzień świąt żur wielkanocny i jajek ciąg dalszy
W związku z ostatnimi wydarzeniami, raczej mało przyjemnymi, święta tylko dla domowników, więc jak dla mnie maluczko przygotowań. Barszcz biały, kiełbasa biała, jajka.<dość, bo od tej bieli znowu śnieg spadnie>. Pieczona, faszerowana kaczka, pieczarki nadziewane, mięska domowe i sery. Sałatka z tortellini i jeszcze jakaś, ale to się zobaczy. Ciasta to oczywiście sernik, mazurki, moja wersja orzechowca i babki, ale te to już córki zrobią. WESOŁYCH ŚWIĄT!
Chyba będę mało oryginalna: żur, kiełbasa, szynka, boczek, jajka w ilości hurtowej, chrzan, ćwikła z chrzanem, schab pieczony, mazurek, makowiec, sernik :)
Jaki mazurek robisz?
Z przepisu Wkn, zawsze i nieodmiennie co roku :)
Miękki mazurek z kajmakiem
Miło czytać
Ja w tym roku zrobię chyba jakiś na kruchym cieście orzechowym z czeko-masą albo może z gęstym żelem malinowym, hm...
Przepyszny jest z masłem orzechowym zmieszanym z kremówką.........
A masła orzechowego używasz solonego czy niesolonego?
A to są takie rodzaje ? Nie wiedziałam......
Wiem, że są z cząstkami orzechów lub bez. Rzadko ale kupowałam w Lidlu....
Na maśle orzechowym się raz przejechałam. Oczywiście w przenośni. Tata kupił nutelle i wafle. Chciał bym mu to posmarowała. nutelli było za mało więc dał mi masło orzechowe. Ja posmarowałam najpierw nutellą a następne warstwy masłem orzechowym. Okazało się, ze masło orzechowe było słone. Trochę dziwnie ten wafel smakował (słodko słony) ale jedliśmy bez marudzenia. Po kilku latach sprzedają teraz w sklepie batoniki słodkie, czekoladowe z słonymi orzeszkami i bardzo je lubię. Ukarali mi prawa autorskie
ale to nie jest tematem wątku. Napisałam to jako przestrogę.
Szczerze powiedziawszy as chyba mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem .......albo już moja pora do łóżka.....:))
Hmm... taki wafel z nutellą i słonawym masłem orzechowym może być całkiem smaczny :D
Wkn, ten mazurek zrobiłam kilka lat temu po raz pierwszy tylko dlatego, że w nazwie ma MIĘKKI. I to się zgadza, jest mięciutki. Ze mną jest problem bo ja nie lubię: ciasta kruchego, drożdżowego, francuskiego. Nie lubię kakao i wszystkiego co zawiera czekoladę. Sernik tez nie jest moim ulubionym ciastem :)))
Edycja:
rozpieczonych jabłek też nie lubię :/
Święta to duchowe przeżycie ale ciało jeść musi,
czas obejrzeć przepisy, każda potrawa już kusi.
Szczególnie indyk faszerowany wśród zieleniny,
pasztecik, jagnięcina, wymyślajcie dziewczyny.
Jajeczka faszerowane, gotowane i sosem polane,
żurki, białe kiełbasy, ciasta na słodko podawane.
Ślinka cieknie gdy kiełbaskę z cebulką smażymy,
z sosem, ziołami, serkiem, przyrumienioną lubimy.
Można zaszaleć i stół bogato mięsiwem zastawić,
boczek, karkówka, szynka, pasztety, jak to trawić?
Sos śmietankowo-grzybowy, musi być domowy,
każdy doda szczypiorek, nie będzie żadnej odmowy.
Lenistwo do naleśników może na nich zaważyć,
kiedy trzeba krokiety zrobić i jeszcze je usmażyć.
Jajeczka z czosnkiem, prosty przepis a doskonały,
sól, pieprz, serek, majonez, jogurt, ot sekret cały.
Jeszcze ten schab, szpikowany czosnkiem i śliwkami,
przyprawy, smażony na smalcu, przepis jest z nami.
Karkówka z ananasem, ślinka, ten smak, już wycieka,
mięsko marynować, obsmażyć i już się na nie czeka.
Dobrze żeby jeszcze troszeczkę zimna, mrozu było,
bo takie smaczne dania, piwkiem, wódeczką zakropiło.
Zioło hrabiego Drakuli, jego smak zmysły nasze poruszy,
majeranek, cząber, koper, lubczyk, estragon, dla duszy.
Uwieńczeniem stołu to ciasta w każdej smacznej postaci,
serniki, mazurki, chlebek tortowy, wszystko stół ubogaci.
Wszystkie potrawy będą bogate, tłuste i zasmakują,
pamiętajcie numer pogotowia, gdy brzuchy źle się poczują.
Cudnie. :)
Twój wpis natchnął mnie do napisania tego wierszyka
Zorientowalam sie po pierwszym wersie. ;) dziekuje.
Lajan, pięknie i smakowicie, dzięki
Lajan wspaniały,smakowity wierszyk zaserwowałeś
Ależ to wszystko smakowite, cudne
Jako że mam przekonanie że słabo gotuje, postanowiłam na święta zaprosić całą rodzinkę ok 16 osób i podać wypasiony według mnie obiad i coś sobie udowodnić oczywiście jak wszystko się uda. Tak więc korzystając w waszych przepisów upiekę gęsi, pierś z indyka i karkówkę długo pieczoną, do tego ryż i ziemniaki, ćwikła, surówka z selera i jakaś lekka surówka wiosenna. pózniej będą sałatki, moja tradycyjna jarzynowa a reszta co kto przywiezie. Z ciast zrobię tiramisu zamknięte w biszkopcie, sernik królewski, królewiec, rolada z galaretką i bitą śmietaną i może babkę cytrynową. U mnie w domu sosów raczej nie robię bo nie lubią, ale goście chętnie jedzą więc proszę podpowiedzcie jak z tych pieczonych mięs zrobić sos a może zrobić jakiś inny tylko jaki?
Wczoraj wysłałam na priv. link do sosu wg Magdyityle (śliwkowy lub żurawinowy, albo i mieszany).
Może się nada.
Pozdrawiam już prawie świątecznie:))
Jak tak czytam, ile macie już zaplanowane, to dochodzę do wniosku, że jestem w lesie....
.
Jedyne, co mam pewne, to to, że na śniadanie będą jajka
Jutro ostateczne decyzje zostaną podjęte ;).
Nie mam weny i muszę poszukać u was pomysłów. Dziewczyny chcą jeszcze moje bułeczki z jajkiem i schab po sztygarsku, a co z resztą ...
U mnie pewniakami będą:
piernikowe głowy zajączków (jutro rano lukrowanie :))
miękki kruchy mazurek z masą z kajmaku i naturalnego masła orzechowego :)
Kruchy mazurek orzechowy z masą jabłeczną :)
Co do reszty, to będzie mało i też jutro podejmę decyzję, ale mam ochotę na żurek na zakwasie, który się kisi oraz jakąś sałatkę.
"Głowy zajączków"?? łomatko brzmii to okropnie :)
Wkn nie spodziewałam się... takie ładne malutkie zwierzątka i urywać im głowy??
A co tam, wielkanoc jest raz w roku, to można podać głowy zajączków!
Niektóre mają niezły wytrzeszcz - ciekawe czy ze strachu czy to od lampy aparatu
Pokażę, jak się ogarnę, na razie się nie ogarniam, więc to i owo siedzi wciąż w aparacie. Ale obiecuję poprawę!
Ha, są! Pyszczki moje :D
Piękne / ale chyba niesmaczne?/, nie zachwalaj, musiałbym je wypróbować.
Ale świetne..........no bomba! Ech szkoda, że nie mam piekarnika.........
Dziękuję :) Nam też szkoda je zjadać, szczególnie że dumni jesteśmy ze zwariowanego pomysłu zrobienia tych łebków z najzwyklejszego w świecie okrągłego kształtu :D Zerknij w zdjęcia krok po kroku :)
http://wielkiezarcie.com/przepisy/piernikowe-zajaczki-wielkanocne-9120632420186535278
No, menu wykonane, oczywiście z małymi korektami.
Dodatkowo musiałam, sałatkę jarzynową, sos chrzanowo-jajkowy, jajka z kiełkami wg WKN będą jutro, krokiety dzięki naleśnikom Bahati genialne ( na zasadzie- chwalę się), barszcz czerwony czysty i ja wysztafirowana, piękna i pachnąca, ubrana w uśmiech.
Wesołych, słonecznych świąt wszystkim życzę!
Fajny ten koszyczek masz, mój wziął i wypłowiał, ale na moje własne idiotyczne życzenie, bo suszyłam w nim chlebek przez prawie dwa lata, to mam...
I głupia sprawa, ale mój mazurek z masłem orzechowym w postaci szczątkowej do Wielkanocy doczekał... :}
Wszystkim życzę udanych Świąt Wielkanocnych i smacznego jajka.
Dziękujemy za życenia, Lajanie. Nie wybierasz się czasem na spacer na działkę? Pewnie wszystko zaczyna pączkować i chętnie byśmy to zobaczyli :)
My już po śniadaniu. I po kawusi z ciachem. Słoneczko wyłazi, więc pewnie w ślad za nim wylezą na dwór ludzie :)
Już teraz kiszki mi marsza nie grają,
Już mają kiełbaskę, którą dobrze znają,
Już sałatka z jajeczkiem do mnie leci,
Już był zajączek i cieszą się z tego dzieci,
Już tłusty pasztecik został rozpracowany,
Już schabowy z cebulką jest spożywany,
Już boczek wypełnia mój gruby boczek,
Już niedługo nie zrobię żaden kroczek,
Już karkówka za mną szybko bieży,
Już do popicia będzie jogurcik świeży,
Już zioła złośliwą czkawką mi się odbijają,
Już nie mam siły a sosiki wciąż się pchają,
Już mazurki i ciasta, co stół tak zdobią,
Już widzę jak grubasa ze mnie zrobią,
Już się ze mnie nie śmiejcie, sami to wiecie,
Będziecie wyglądać jak ja gdy to zjecie.
Bardzo podoba mi się wers o boczku. Turlam się ze śmiechu na boczku