Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Wielkanocne menu

  • Autor: Bahati Data: 2016-03-14 09:34:37

    Wiem, wiem... Swieta to przede wszystkim duchowe przezycie ale cialo jesc musi!
    Co pojawi sie na Waszych stolach? :)

  • Autor: Basialis Data: 2016-03-14 11:27:42

    W tym roku specjalnie sie nie narobie.Dzieci przyjda w drugi dzien Swiat na obiad.Planuje indyka faszerowanego( po wydrylowaniu kosci) watrobka i mnostwem zieleniny.Na ciasto jeszcze sie nie zdecydowalam, ale tez cos upieke.Pasztet, nozki i inne dobra Boze dostana na wynos ( wnuk budzi sie i cala rodzine o 4:00 rano)wiec sniadanie zjemy tylko w dwojke, zreszta co to za swieta...........raptem dwa dni.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-03-14 12:18:48

    Dzięki Bahaciu za stworzenie tego wątku kiss

  • Autor: Bahati Data: 2016-03-14 14:29:06

    obowiazkowo:
    zur w chlebie
    pasztet
    jajka nadziewane
    rolada szpinakowa z lososiem ( strasznie nudne, zupelnie mnie nie zachwyca, Mloda niestety uwielbia)
    ciasto colomba i wieniec z jajem
    babka piaskowa, dla tesciowej
    pieczona jagniecina, dla tescia
    biala kielbasa, obowiazko dla M.
    na obiad mielone omleciki nadziewane, pospolite kotlety wieprzowe, pieczone miecha kurczak, schab, nie h sobie wybieraja. Patatki, czyli gnocchi, pieczone ziemniaki, groszek z biczkiem, fasolka szparagowa z parmezanem, swieze salaty, lazania i muszle nadziewane jako pierwsze dania.

    wiadomo: sery, wedliny, owoce, warzywa. 

  • Autor: Bahati Data: 2016-03-19 22:16:42

    Ogolnie swieta u nas odwolane. Pozostaja jajka, pasztet i lazania.

  • Autor: Smosia Data: 2016-03-14 17:30:41

    Co na stół? - Bardzo dobre pytanie.
    Będą jajka i jajeczka, kurze i chyba przepiórcze, faszerowane i w sosie 'tatarskim'.
    Zupa chrzanowa albo serwatczanka, biała kiełbasa z suszonymi śliwkami, schab pieczony, może indyk (filet), sałatki i trochę śledzi (dla męża).
    Na słodko: sernik lub mini serniczki, mazurek i ciacho (z chałwą, albo z makiem).
    Dobre winka i zapas mineralki dla 'wysuszonych' :D

    Kto wie, czy znowu nie będę musiała piec pizzy (jak rok temu). To taka nasza nowa tradycja wielkanocna. Gdyby to moje Babcie widziały (zamiast bab jakieś podpłomyki ???) - toż to nie uchodzi ... laugh4

  • Autor: Bahati Data: 2016-03-14 17:33:00

    Spoko, u nas w kazde swieta jest pizza. :) Ostatniego dnia wieczorem.

  • Autor: iwett Data: 2016-03-15 09:39:04

    A pizze robicie z jajkiem i białą kiełbasą? :) Zamiast keczupu pewnie sos chrzanowy laugh4

    Ja tam dużo nie robię..........trochę jajeczek, żurek na białej, polskiej i wędzonce trochę wędliny, jakaś sałatka.........
    W pierwszy dzień wybieramy się do Lichenia......nigdy nie byłam więc jest okazja.

  • Autor: Bahati Data: 2016-03-15 09:46:02

    Z jajkiem jak najbardziej i z kielbasa tez! Moze nie do konca biala ale najbardziej zblizona, ktora cale swieta biala udaje. :) a ketchup do pizzy czy inny sos to chyba jednak odpuszczam. 

  • Autor: Smosia Data: 2016-03-15 11:34:10

    O tak, z kiełbasą polecam, zwłaszcza 'Pieczoną na smalcu' od Tarczyńskiego, do tego cebula w piórka podsmażona na maśle + zioła i leciutko posypać serem - pychota.
    Sos nie jest konieczny, po co zabijać smaczek kiełbasy. Jak ktoś musi mieć 'poślizg', to może być wielkanocny (chrzanowy, tatarski), byle domowy.
    Smacznego :))

  • Autor: as Data: 2016-03-14 19:26:11

    Żur na wędzące z kiełbasą, szynką, boczkiem jajkami i chrzanem.
    Kiełbasa, szynki i boczek juz zamówione u rzeźnika. Wędzone do gotowania by żur był pyszny. 
    Babka i jeszcze jakieś jedno ciasto bez mas

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-03-15 18:57:21

    Bahati, dobrze ze założyłaś ten wątek to i ja coś odgapię od Was.
    Jak co roku ,tak i teraz, w planach był wyjazd i niczego nie planowałam, poza pakowaniem i pięknym "wyglądaniem" hehehe.
    Teściowa poprosiła o pozostanie na łonie rodzinki, więc "teściowej się nie odmawia". Co za tym idzie żarełko ja , ciasta inni (na całe szczęście i zdrowie wszystkich zjadaczy).
    żurek z wędzonką, jajkiem, chrzanem i biała kiełbasą
    biała kiełbasa w sosie piwnym i pieczona w białym winku
    mięsiwa na zimno;boczek, karkówka, rolada cielęca, własnej produkcji szynka wędzona, kiełbasa i baleron
    pasztet wg Bahati
    jajka faszerowane i w sosach - tatarskim i śmietanowo-szczypiorowo-grzybowym
    obiadowo; również jagnięcina , jaskółcze gniazda i chyba steki wołowe
    ćwikła z chrzanem
    a resztę...a resztę niech inni zrobią jak chcą (chyba)
    Może jeszcze coś u Was mnie skusi.
    No i prosta prościzna brrrr lista zakupów i uskutecznienie jej veryangry

    Dopisano 2016-3-15 20:0:54:

    Ooooo i jeszcze zrobię tort chlebowy przekładany sałatka jajeczną. W razie gdyby nikt nie zrobił sałatek to będzie robiło i za ciasto i za sałatke hahahah.

  • Autor: Bahati Data: 2016-03-15 19:00:39

    A steki to tez wedlug Bahati? ;)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-03-15 19:15:36

    Obowiązkowo wg Bahati hahahah, a co!wink3

  • Autor: renataz36 Data: 2016-03-17 09:50:29

    Co to za sos śmietanowo-szczypiorkowo-grzybowy do jajek? można przepis?

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-03-17 17:10:37

    Renatko, śmietanę 18% albo gęsty jogurt mieszam z mniejszą częścią majonezu, posiekanym szczypiorkiem i grzybkami marynowanymi (tylko podgrzybki albo maślaki). Szczypta soli, cukru i soku z cytryny. Zamiast szczypiorku czasami dodaję koperku. Pyszny jest też bez zieleniny.

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-03-21 11:12:51

    Zmiana planów, zamiast jaskółczych gniazd mam zlecone krokiety i tutaj zaczyna się dramacik. Zlecenia nie zlekceważę, bo to kolejny rozdział "Teściowej się nie odmawia..." a ja NIE-NA-WI-DZĘ, smażyć naleśników i to w ilości szt30 bigcry. Proszę o jakiś bezbolesny sposób na Alcy-naleśnika.

  • Autor: bogdzia Data: 2016-03-21 13:12:28

    A z czym mają być te krokiety męczennico naleśnikowa?

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-03-21 13:18:56

    Bogusiu, z kapustą i pieczarkami. Widzisz, męczeństwo me nie tylko symboliczne hahahaha

  • Autor: mggi63 Data: 2016-03-21 13:31:07

    Oj tam nie myśl o teściowej tylko o pichceniu a to sama przyjemność :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-03-21 13:56:01

    Mggi, to sama przyjemność pichcić dla mojej teściowej. Tylko ciasto, w każdej postaci, to dla mnie wyzwanie, nawet naleśnikowe hihihihi. laugh2

  • Autor: mggi63 Data: 2016-03-21 19:26:21

    Znaczy,że Ci nie wychodzi czy nie cierpisz smażyć ?

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-03-21 19:29:41

    Mggi, ciasto mi nie wychodzi. Teraz mam przepisy i instrukcje od Bahati i Bogdzi, więc pełna optymizmu jestem hahaha. Wszystkie inne uwagi skrzętnie w głowie notuję, to musi być sukcessmash

  • Autor: Basialis Data: 2016-03-21 15:07:40

    Znam ten bol.......nalesniki uwielbiam ale smazenie to tez dla mnie meczarnie.

  • Autor: iwett Data: 2016-03-21 17:19:11

    Do ciasta nalesnikowego daję troszkę oleju a do pierwszego smażenia patelnie smaruję troszeczkę olejem ,później nie.
    Smażę zawsze na 2-3 patelniach zależy od ilości.  Moment i naleśniki usmażone - chochelka miarką.
    Jedne ściągam drugie przewracam trzecie nalewam itd.
    Nie taki diabeł straszny.............:))

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-03-21 18:12:34

    To ci zazdraszcam. Ja nie mam 3 patelni w tym samym rozmiarze:) 

  • Autor: iwett Data: 2016-03-21 18:17:49

    Aaaa bo ja jestem starsza i przez lata się uzbierało :)

  • Autor: agusia040675 Data: 2016-03-16 06:45:06

    U mnie w tm roku jajka, galareta z kurczaka z dodatkiem jajka,dwie sałatki ( pieczarkowa polana i na krakersach z tuńczykiem),mięsa pieczone ,może jakaś pieczeń ,z ciast rafaello ,sernik i  może jeszcze jakieś do tego,i chyba zrobię jeszcze roladki chrzanowe w galarecie

  • Autor: Kormag Data: 2016-03-16 11:09:04

    Z tego co bedzie na pewno to:

    - zurek z biala kielbasa jajeczkiem i chrzanem,
    - biala kielbasa pieczona w piwie i cebuli,
    - wlasne wedzonki: boczek, schab, karczek,
    - wlasne wyroby zakaskowe ogoreczki, papryka, grzybki, cwikla
    - schab nadziewany sliwka i morela pieczony w smalcu,
    - galareta tzw. zimne nozki
    - jajka z sosem tatarskim, jajka z chrzanem, jajka z czosnkiem
    - salatka tradycyjna i jakies dwie lzejsze na winegrecie,
    - babka tradycyjna,
    - babka pannetone,
    - mazurki kajmakowy, cytrynowy,
    - sernik
    Jak widac mocno tradycyjnie ale tak lubimy.
    Plany moga ulec zmianie ale pi razy drzwi tak to u nas wyglada.

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-03-16 19:36:18

    Kromag, powiedz coś więcej o jajkach z czosnkiem.

  • Autor: Kormag Data: 2016-03-16 22:53:24

    Takie jajeczka to nic prostszego a sa pyszne. Ugotowane na twardo dziele na pol i wybieram zoltko, ktore wstepnie rozcieram widelcem. Dodaję trochę majonezu, jogurtu, rozgniecionego czosnku, doprawiam sola i pieprzem - mase mieszam i nadziewam jajca. Do gotowej masy czesto dodaje jeszcze drobno starty twardy ser dlugodojrzewajacy i drobno posiekany szczypiorek choc nie jest to konieczne. Przystrajajac polmisek ukladam jajka na porwanych lisciach salaty, na wierzch wciskam delikatnie kawaleczek rzodkiewki, paseczek drobny papryki badz czastke pomidorka i to jeszcze z wierzchu  posypuje startym serem - ot taka propozycja podania co kto ma akurat pod reka.

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-03-17 17:04:38

    Kromag, dziękuję. Zrobię, bo takich jeszcze nie jadłam.

  • Autor: iwett Data: 2016-03-18 08:58:23

    Kormag możesz napisać jak pieczesz ten schab w smalcu? A jajeczka na śniadanie szykujesz dzień wcześniej czy rano przed Wielkim Śniadaniem.
    Zawsze wstaję wcześniej w niedzielę bo się boję ,że wczorajsze mogą być już z lekka nieświeże.
    Ale nie mogę się wyspać solidnieevil happy2

  • Autor: Kormag Data: 2016-03-20 10:58:10

    Hej, przepraszam ze dopiero teraz odpisuje ale wczesniej braklo czasu. Oczyszczone mieso szpikuje czosnkiem, w srodek wkladam suszone sliwki, morele i nacieram ulubionymi przyprawami. Takie mieso siedzi sobie noc w lodowce a najlepiej jeszcze caly dzien (absolutne minimum  to 3 godziny). Nastepnie rozpuszczam w garnku smalec tyle zeby siegal przynajmniej do polowy miesa. Na rozgrzanym smalcu umieszczam schab, z jednej i z drugiej strony smaze go po 8-9 min na strone sciagam z pieca i  odstawiam pod przykryciem do calkowitego wystygniecia. Przygotowany w ten sposob schab jest niesamowicie soczysty i w gruncie rzeczy samo jego przygotowanie jest banalnie proste - czasochlonne ale nie pracochlonne :).

  • Autor: iwett Data: 2016-03-20 13:22:16

    Oooo dzięki!  Fajny przepis bo nie trzeba rozgrzewać piekarnika:)  A ile mniej więcej tego schabu smażysz?

  • Autor: Kormag Data: 2016-03-20 13:35:07

    A takie kawałki mniej więcej 1,5 kg. Dodatkowym plusem jest to, ze smalec  przechodzi przyprawami i jest niezgorszym smarowidlem do chleba :)

  • Autor: iwett Data: 2016-03-20 14:31:36

    Super przepisik......Coś nowego na święta......Wypróbuję i dam znać.
    Dziękuję.  No a te jajka to faszerujesz dzień wcześniej czy na świeżo przed śniadaniem Wielkanocnym?

  • Autor: Kormag Data: 2016-03-20 14:52:29

    W nocy przed sniadaniem, te kilka godzin w lodowce im nie zaszkodzi, przed podaniem tylko wyjmuje aby sie ogrzaly do temperatury pokojowwej bo takie wyjete prosto z lodowki sa mniej smaczne.

  • Autor: iwett Data: 2016-03-20 16:01:34

    Wielkie dzięki!  Schab zrobię dam znać jak wyszło i......Wesołych Świąt!  

  • Autor: iwett Data: 2016-03-24 07:57:45

    Nooo to naszło mnie, że ten smalczyk wykorzystam do usmażenia  białej kiełbasy. 

  • Autor: Kormag Data: 2016-03-24 21:17:17

    A bo widzisz wielkie umysly mysla podobnie :D, tez zamierzam smalczyk wykorzystac do podpieczenia bialej kielbasy, ktora zrobie wedlug przepisu patrycji :).

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-03-24 21:25:19

    Kromag, aż się uniosłam z radości wink

  • Autor: iwett Data: 2016-03-26 12:19:14

    No to tak jak ja..............gdzy przeczytałam przepis Patrycji to też o tym pomyślałam :)
    Na pewno będzie pysznie. 

  • Autor: Kormag Data: 2016-03-26 13:48:46

    Zrobione, podjadlem kawaleczek zeby sprawdzic smak no i jest lepiej niz dobrze :D. W tym roku marynate zrobilem z: odrobiny oleju, soli, pieprzu, ziela angielskiego, gozdzikow, kminku, papryki wedzonej, rozmarynu majeranku, liscia laurowego, rozmarynu i galki. Slabej jakosci zdjecia robione na szybko ale chcialem tylko pokazac ze napewno sie upiekl :) 

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-26 14:04:04

    A jaki smalczyk do smarowania pieczywa ładny Ci się wytopił :)

  • Autor: Basialis Data: 2016-03-26 14:30:10

    Moj jeszcze goracy.Poniewaz nie jestem zwolenniczka zbyt duzej ilosci przypraw dalam jedynie sol, czosnek i mieszanka przypraw do grilla.Cala noc przelezal w lodowce.Pieklam 9 min z kazdej strony. Po polizaniu..........super smak a jaki bedzie w srodku........zobaczymy.Super sposob na szybki schab.Dzieki Kormag.

  • Autor: Basialis Data: 2016-03-26 22:40:01

    Schab, rewelacja w 18 min gotowy i pyszny.Wiecej takich niespodzianek poprosze.

  • Autor: Kormag Data: 2016-03-28 00:09:58

    Super, bardzo sie ciesze ze smakuje :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-03-28 17:18:59

    Kormag bądź tak dobry i wrzuć do swoich przepisów ten schabik ok ? :)

  • Autor: Kormag Data: 2016-03-29 00:22:39

    Obiecuje, ze jak znajde chwile w tygodniu to wklepie.

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-29 00:36:32

    Jak Cię zaczną trzymać za słowo, to nie puszczą bucktooth A tak koło czwartku, piątku, to już na pewno się nie opędzisz devilish

  • Autor: mggi63 Data: 2016-03-29 07:35:03

    No jak obiecuje to znaczy dokona grin

  • Autor: Lea2 Data: 2016-03-29 12:07:51

    Wspaniały przepisik, a mięsko super soczyste i aromatyczne. Schabik w ten sposób przygotowany z pewnością często będzie gościł na moim stole. Bardzo dziękuję :)

  • Autor: Kormag Data: 2016-03-29 19:57:51

    Ja rowniez dziekuje za mile slowa :)

  • Autor: Olek Data: 2016-03-21 19:30:17

    Czy ten schab to raczej z tych węższych, bo boję się czy po takim krótkim  czasie nie będzie surowy w środku?  Czy w czasie stygnięcia należy przewracać, bo przecież tylko do połowy leży w smalcu? Przepraszam, ale jakaś  taka niekumata dzisiaj jestem;)

  • Autor: Kormag Data: 2016-03-21 22:03:01

    W swoim poscie i w dalszych odpowiedziach do iwett udzielone sa odpowiedzi na Twoje pytania ale co mi tam powtorze :). Schab smazymy oczywiscie z dwoch stron po 8-9 minut na jedna strone, chodzi o to aby dobrze zamknely sie pory miesa. Smaze kawalki najczesniej po 1,3 kg tak do 1,5kg ale zdarzaly sie i mniejsze kilogramowe. Jak juz obsmazysz z dwoch stron to go odstawiasz pod przykryciem do calkowitego powolnego stygniecia. Jeszcze mi sie nie zdazylo zeby tak przygotowane mieso wyszlo surowe. Pamietaj tylko ze zanim wlozysz mieso smalec musi byc maksymalnie rozgrzany (najlepiej smazyc w jakims wysokim garnku czy brytfance bo mocno bedzie skwierczal, trzeba przy wkladaniu uwazac).

  • Autor: Olek Data: 2016-03-22 08:26:16

    Dziękujęcheesy

  • Autor: ekkore Data: 2016-03-16 16:22:14

    U mnie skromnie, dla dwóch na jeden dzień  nie ma co szaleć. Córka nie zurkowa i nie jajeczna, z jajek to tylko czekoladowe. Albo jajecznice.

    Jak uda się zakwas to żurek, trochę jajek, szynka, sernik. Myślę,  że bez sałatki,  ewentualnie coś na bieżąco. Może test maszynki do mięsa i pasztet,  jak kupię watrobke.

    I wystarczy. Poniedziałek dzień roboczy.

  • Autor: rdzina Data: 2016-03-16 19:22:30

    Witam,w moim domu skromnie seromak,ciasto tortowe jakieś orzechowe może kora orzechowa ...coś szybkiego babka mam jeszcze ochotę na keksa ,ale nie wiem czy zdążę , wolnego nie mam ani jednego dnia, na obiad schab w śmietanie i oczywiście wielkanocne śniadanie to barszcz na wędzące z jajami i chrzanem .Mało skromnie ,a święta najważniejsze w roku cóż może mnie nie porazi grom z jasnego nieba .A sałatka to jak w domu będę ,życie nauczyło mnie jednego nie rób i nie wyrzucaj .Wyjazd do mamy ,teściowej i jeszcze w domu chcę posiedzieć ech mało czasu ...

  • Autor: bogdzia Data: 2016-03-17 18:51:07

    U mnie będzie normalne jedzonko wielkanocne, a mianowicie:
    żurek na wędzonce
    biała kiełbasa pieczona
    karkówka z ananasem
    schab pieczony
    sałatka jarzynowa
    jajka faszerowane
    roladki schabowe w galarecie
    mięsne muffinki
    ryba w pomidorach
    golonka z szynkowara
    To na razie tyle, pewnie w trakcie przygotowań coś jeszcze wpadnie do menu, albo też z niego wypadniewiseguy
    Aaaaaa, o ciastach zapomniałam...
    babka gotowana
    sernik z brzoskwiniami
    jakiś torcik
    no i może mazurek

  • Autor: Bahati Data: 2016-03-17 22:10:33

    Pani!!!
    za skromnie!!!
    Kawior gdzie???
    ;)

  • Autor: bogdzia Data: 2016-03-18 13:57:08

    Kawioru nie tykam, nie lubię jak mi w zębach chrzęści grin

  • Autor: Bahati Data: 2016-03-18 13:59:44

    To sie nie lubi, to sie jada!!! :)

  • Autor: bogdzia Data: 2016-03-18 17:03:23

    O popatrz, a ja zawsze myślałam, że sie jada co się lubi wink3

  • Autor: mggi63 Data: 2016-03-18 07:06:17

    Bogdziu...karkówka z ananasem czyli zdradź kobieto jak działasz? wink3

  • Autor: bogdzia Data: 2016-03-18 14:01:59

    Karkówkę marynuję, wyciągam z marynaty, osuszam, obwiązuję sznurkiem i obsmażam ze wszystkich stron, piekę wg zasady 1 godz na 1 kg mięsa. Plastry ananasa z puszki wyjmuje i obsmażam na maśle do lekkiego skarmelizowania. Wyjmuję karkówkę, kroję na płaty i między nie wkładam plastry ananasa. Wszystko razem chwilę jeszcze zapiekam.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-03-18 15:37:27

    Dzięki dobra kobietko smiley2 Mniammm

  • Autor: iwciaG Data: 2016-03-18 10:02:04

    Generalnie jakiegoś świętowania nie planuję. Za to planuję doprowadzać do porządku domostwo po remontach:)) Ale jakieś, takieś jedzonko chcę zrobić delikutaśnie....:D

    Ciasto: Szarlotkę i spody do minimazurków (do przystrojenia kolorowym lukrem przez synka)
    Mięsko: Schabik wg. Megi65 / Kiełbasa biała w ciemnym piwie i z cebulą
    Śledziki: W śmietanie i Po wiejsku -moje
    Sałatka: Ziemniaczana z brokułem, ziołami i czosnkiem
    Ryba na obiad: Pstrąg, Labraks lub inna Posmarowana pastą czosnkową, pieprzem i solą Pieczona w piekarniku.

    I już.....a jeśli będzie zimno, to wszystko zakropimy grzanym piwkiem z moją mieszanką korzenną:))

  • Autor: punca Data: 2016-03-18 19:53:52

    Witam.Nie chcąc zakładać nowego wątku,pozwolę sobie tutaj spytać o sałatkę ale bez majonezu,na bazie jogurtu.Może ma ktoś jakiś fajny przepis .Dziękuję

  • Autor: dorotaibasia Data: 2016-03-19 09:07:17

    Nie wiem czy to co napiszę przyda Ci sie w jakikolwiek sposób ale-kiedy moje dziecie było zbyt smarkate na majonez a domagało sie wszystkiego co na stole to mieszałam gęsty jogurt z odrobiną musztardy-smakowało podobnie do majonezu a było zdrowsze i mniej kaloryczne-byc moze wykorystasz to do sałatki która w pierwotnej wersji występuje z majonezem :) pozdrawiam

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2016-03-19 10:38:37

    Witaj Punca,
    ja robię taką jarzynową /podobna do tradycyjnej/, zresztą składniki możesz sobie zmodyfikować:

    Składniki

    2 marchewki
    1 pietruszka
    3 małe ziemniaki
    2 ogórki kiszone
    2 jajka na twardo
    1 większe jabłko
    1 mała czerwona cebula
    szczypiorek

    sos

    2 kopiate łyżki serka śmietankowego do kanapek /u mnie czosnkowy Delikate/
    4-5 kopiatych łyżek jogurtu greckiego
    sól i pieprz do smaku

  • Autor: iwett Data: 2016-03-19 15:20:11

    Oooo......fajne połączenie z tym serkiem. Pysznie brzmi.....Muszę popróbować.
    Ja daję Fetę do sosu czosnkowego a takie rozwiązanie też super smaczne musi być.

  • Autor: punca Data: 2016-04-01 16:33:28

    Dziekuje za przepis na pyszny sos do salatek ,dla nas nie czuc ,ze to nie byl majonez bardzo czesto bede go robic do salatek,jeszcze raz bardzo dziekuje i pozdrawiam,Ania

  • Autor: misia123 Data: 2016-03-19 22:00:49

    Przez przypadek u nas święta przed świętami... mięso się niechcący rozmroziło i trzeba było przerobić wink2.

  • Autor: rdzina Data: 2016-03-19 23:57:38

    Misia 123 ,jeżeli możesz wrzuć przepis .Taki piękne te Twoje wyroby, z pewnością smakują tak jak wyglądają .

  • Autor: rdzina Data: 2016-03-19 23:58:23

    Misia 123 ,jeżeli możesz wrzuć przepis .Taki piękne te Twoje wyroby, z pewnością smakują tak jak wyglądają .

  • Autor: misia123 Data: 2016-03-20 19:10:25

    Dzięki blush.Przepis niżej :)

  • Autor: mariolan76 Data: 2016-03-20 10:57:42

    Ja tez poproszę o przepis najbardziej interesuje mnie to mięsko z galaretka domyślam sie ze z szynkowara . Pozdrawiam 

  • Autor: misia123 Data: 2016-03-20 19:09:19

    Dziękujęblush .
    Przyprawy jakich użyłam to czosnek ,pieprz,zioła transylwańskie,papryka ostra i wędzona,sól,majeranek.Mięsa zamarynowałam w przyprawach i zostawiłam na 24 godziny.Schab ze śliwką...śliwki i żurawinę wymieszałam z solą,pieprzem i majerankiem,zrobiłam dziurę w schabie i nadziałam owocami.Wszystkie mięsa najpierw obsmażyłam na patelni.Schab karkowy piekłam w piekarniku ,w naczyniu żaroodpornym,pod przykryciem przez 1,5 godziny w 190 stopniach.Schaby włożyłam do garnka podlałam wodą i gotowałam ok 1,15 godziny pod przykryciem.
    Mielonkę robiłam w szynkowarze...Ok70 dag mięsa mielonego,ok25 dag schabu pokrojonego w kostkę,lekko zbitego tłuczkiem.Przyprawiłam to pieprzem,czosnkiem,solą,majerankiem i papryką wędzoną,dodałam 3 łyżeczki żelatyny i trochę wody.Długo wyrabiałam.Szynkowar wyłożyłam foliowym woreczkiem i napełniłam masą mocno ubijając.Zamknęłam szynkowar i zostawiłam na 24 godziny. Gotowałam do osiągnięcia odpowiedniej temperatury w środku,ok 1godz.40min.

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-03-21 18:14:10

    Jakie to zioła transylwańskie ?

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-21 19:40:01

    To zioła przejęzyczone... albo z uprawy Hrabiego Drakuli laugh

  • Autor: Bahati Data: 2016-03-21 20:10:41

    Zioła transylwańskie 
    Kompozycja Ziół transylwańskich to doskonałe połączenie najwyższej jakości ziół z tego regionu o wyrazistym smaku i aromacie. Mieszanka dodana do potrawy, zabierze Państwa zmysły w ekscytującą podróż do rodzimej krainy wampira Drakuli.
    Zastosowanie:
    Wspaniale komponuje się z gulaszami, zupami, daniami z kapusty oraz mielonego mięsa.
    Skład:
    Majeranek, cząber, koper, lubczyk, estragon

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-03-21 20:40:51

    Aaaa too już kumam. Wszystko mam to i ja sobie natrę karkóweczkę tymi dobrościami:)

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-21 22:22:05

    Super :)

  • Autor: rdzina Data: 2016-03-20 19:52:24

    Witam, dziękuję za przepisy nigdy nie słyszałam o ziołach transylwańskich już wpisuję w gogle prowansalskie, tak ale transylwańskie nie nawet nie wiem co mają w składzie .Jeszcze raz dzieki .

  • Autor: misia123 Data: 2016-03-20 20:02:18

    W skład wchodzą : majeranek,cząber,lubczyk,koper i estragon :)

  • Autor: Basialis Data: 2016-03-20 22:42:55

    Nareszcie Misiu jaki przepis bez lisci laurowych i ziela angielskiego........wyprobuje!

  • Autor: goplana2 Data: 2016-03-20 11:17:14

    Nic wielkiego,bardzo skromnie jak na święta

    Śniadanie wielkanocne:jajka,szynka wędzona swojej roboty,pieczony chleb,nowalijki
    Obiad:rosół z kury i wołowiny z domowym makaronem,pieczeń wołowa na dziko,ziemniaczki lub kluski,surówka
    Ponadto: sałatka selerowe pyszności,sałatka klasyczna jarzynowa,swojska szynka i kiełbasa
    babka wielkanocna,mazurek kajmakowy i może sernik albo tiramisu
    W drugi dzień świąt żur wielkanocny i jajek ciąg dalszy pleased

  • Autor: Herbaciana Data: 2016-03-20 20:19:34

    W związku z ostatnimi wydarzeniami, raczej mało przyjemnymi, święta tylko dla domowników, więc jak dla mnie maluczko przygotowań. Barszcz biały, kiełbasa biała, jajka.<dość, bo od tej bieli znowu śnieg spadnie>. Pieczona, faszerowana kaczka, pieczarki nadziewane, mięska domowe i sery. Sałatka z tortellini i jeszcze jakaś, ale to się zobaczy. Ciasta to oczywiście sernik, mazurki, moja wersja orzechowca i babki, ale te to już córki zrobią. WESOŁYCH ŚWIĄT!

  • Autor: ewka63 Data: 2016-03-21 18:25:26

    Chyba będę mało oryginalna: żur, kiełbasa, szynka, boczek,  jajka w ilości hurtowej, chrzan, ćwikła z chrzanem, schab pieczony, mazurek, makowiec, sernik :)

  • Autor: as Data: 2016-03-21 18:49:24

    Jaki mazurek robisz? 

  • Autor: ewka63 Data: 2016-03-21 19:35:58

    Z przepisu Wkn, zawsze i nieodmiennie co roku :)

    Miękki mazurek z kajmakiem

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-21 19:41:27

    Miło czytać heart

    Ja w tym roku zrobię chyba jakiś na kruchym cieście orzechowym z czeko-masą albo może z gęstym żelem malinowym, hm...

  • Autor: iwett Data: 2016-03-21 19:48:46

    Przepyszny jest z masłem orzechowym zmieszanym z kremówką.........

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-21 20:06:17

    A masła orzechowego używasz solonego czy niesolonego?

  • Autor: iwett Data: 2016-03-21 22:29:10

    A to są takie rodzaje ? Nie wiedziałam......
    Wiem, że są z cząstkami orzechów lub bez. Rzadko ale kupowałam w Lidlu....

  • Autor: as Data: 2016-03-21 22:39:00

    Na maśle orzechowym się raz przejechałam. Oczywiście w przenośni. Tata kupił nutelle i wafle. Chciał bym mu to posmarowała. nutelli było za mało więc dał mi masło orzechowe. Ja posmarowałam najpierw nutellą a następne warstwy masłem orzechowym. Okazało się, ze masło orzechowe było słone. Trochę dziwnie ten wafel smakował (słodko słony) ale jedliśmy bez marudzenia. Po kilku latach sprzedają teraz w sklepie batoniki słodkie, czekoladowe z słonymi orzeszkami i bardzo je lubię. Ukarali mi prawa autorskielaugh4 ale to nie jest tematem wątku. Napisałam to jako przestrogę.

  • Autor: iwett Data: 2016-03-21 22:48:47

    Szczerze powiedziawszy as chyba mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem .......albo już moja pora do łóżka.....:))sleeping

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-21 23:09:06

    Hmm... taki wafel z nutellą i słonawym masłem orzechowym może być całkiem smaczny :D

  • Autor: ewka63 Data: 2016-03-21 20:03:07

    Wkn, ten mazurek zrobiłam kilka lat temu po raz pierwszy tylko dlatego, że w nazwie ma MIĘKKI. I to się zgadza, jest mięciutki. Ze mną jest problem bo ja nie lubię: ciasta kruchego, drożdżowego, francuskiego. Nie lubię kakao i wszystkiego co zawiera czekoladę. Sernik tez nie jest moim ulubionym ciastem :)))

    Edycja:
    rozpieczonych jabłek też nie lubię :/

  • Autor: lajan Data: 2016-03-23 06:23:10

    Święta to duchowe przeżycie ale ciało jeść musi,
    czas obejrzeć przepisy, każda potrawa już kusi.
    Szczególnie indyk faszerowany wśród zieleniny,
    pasztecik, jagnięcina, wymyślajcie dziewczyny.
    Jajeczka faszerowane, gotowane i sosem polane,
    żurki, białe kiełbasy, ciasta na słodko podawane.
    Ślinka cieknie gdy kiełbaskę z cebulką smażymy,
    z sosem, ziołami, serkiem, przyrumienioną lubimy.
    Można zaszaleć i stół bogato mięsiwem zastawić,
    boczek, karkówka, szynka, pasztety, jak to trawić?
    Sos śmietankowo-grzybowy, musi być domowy,
    każdy doda szczypiorek, nie będzie żadnej odmowy.
    Lenistwo do naleśników może na nich zaważyć,
    kiedy trzeba krokiety zrobić i jeszcze je usmażyć.
    Jajeczka z czosnkiem, prosty przepis a doskonały,
    sól, pieprz, serek, majonez, jogurt, ot sekret cały.
    Jeszcze ten schab, szpikowany czosnkiem i śliwkami,
    przyprawy, smażony na smalcu, przepis jest z nami.
    Karkówka z ananasem, ślinka, ten smak, już wycieka,
    mięsko marynować, obsmażyć i już się na nie czeka.
    Dobrze żeby jeszcze troszeczkę zimna, mrozu było,
    bo takie smaczne dania, piwkiem, wódeczką zakropiło.
    Zioło hrabiego Drakuli, jego smak zmysły nasze poruszy,
    majeranek, cząber, koper, lubczyk, estragon, dla duszy.
    Uwieńczeniem stołu to ciasta w każdej smacznej postaci,
    serniki, mazurki, chlebek tortowy, wszystko stół ubogaci.
    Wszystkie potrawy będą bogate, tłuste i zasmakują,
    pamiętajcie numer pogotowia, gdy brzuchy źle się poczują.

  • Autor: Bahati Data: 2016-03-23 07:13:34

    Cudnie. :) 

  • Autor: lajan Data: 2016-03-23 07:16:56

    Twój wpis natchnął mnie do napisania tego wierszykalaugh4

  • Autor: Bahati Data: 2016-03-23 07:44:07

    Zorientowalam sie po pierwszym wersie. ;) dziekuje.

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-03-23 14:32:26

    Lajan, pięknie i smakowicie, dzięki daisy

  • Autor: mggi63 Data: 2016-03-23 16:31:05

    Lajan wspaniały,smakowity wierszyk zaserwowałeś happy

  • Autor: bogdzia Data: 2016-03-23 20:06:10

    Ależ to wszystko smakowite, cudne tongue

  • Autor: Krzysia17 Data: 2016-03-23 20:56:42

    Jako że mam przekonanie że słabo gotuje, postanowiłam na święta zaprosić całą rodzinkę ok 16 osób i podać wypasiony według mnie obiad i coś sobie udowodnić oczywiście jak wszystko się uda. Tak więc korzystając w waszych przepisów upiekę gęsi, pierś z indyka i karkówkę długo pieczoną, do tego ryż i ziemniaki, ćwikła, surówka z selera i jakaś lekka surówka wiosenna. pózniej będą sałatki, moja tradycyjna jarzynowa a reszta co kto przywiezie. Z ciast zrobię tiramisu zamknięte w biszkopcie, sernik królewski, królewiec, rolada z galaretką i bitą śmietaną i może babkę cytrynową.  U mnie w domu sosów raczej nie robię bo nie lubią, ale goście chętnie jedzą więc proszę podpowiedzcie jak z tych pieczonych mięs zrobić sos a może zrobić jakiś inny tylko jaki?

  • Autor: Smosia Data: 2016-03-24 09:00:00

    Wczoraj wysłałam na priv. link do sosu wg Magdyityle (śliwkowy lub żurawinowy, albo i mieszany).
    Może się nada.
    Pozdrawiam już prawie świątecznie:))

  • Autor: lenka075 Data: 2016-03-24 20:21:13

    Jak tak czytam, ile macie już zaplanowane, to dochodzę do wniosku, że jestem w lesie....

    Jedyne, co mam pewne, to to, że na śniadanie będą jajka grin.
    Jutro ostateczne decyzje zostaną podjęte ;).
    Nie mam weny i muszę poszukać u was pomysłów. Dziewczyny chcą jeszcze moje bułeczki z jajkiem i schab po sztygarsku, a co z resztą ...

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-24 20:33:52

    U mnie pewniakami będą:
    piernikowe głowy zajączków (jutro rano lukrowanie :))
    miękki kruchy mazurek z masą z kajmaku i naturalnego masła orzechowego :)
    Kruchy mazurek orzechowy z masą jabłeczną :)

    Co do reszty, to będzie mało i też jutro podejmę decyzję, ale mam ochotę na żurek na zakwasie, który się kisi oraz jakąś sałatkę.

  • Autor: renataz36 Data: 2016-03-25 18:28:35

    "Głowy zajączków"?? łomatko brzmii to okropnie :)
    Wkn nie spodziewałam się... takie ładne malutkie zwierzątka i urywać im głowy??

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-25 19:11:01

    A co tam, wielkanoc jest raz w roku, to można podać głowy zajączków! laugh4 Niektóre mają niezły wytrzeszcz - ciekawe czy ze strachu czy to od lampy aparatu shocked2 Pokażę, jak się ogarnę, na razie się nie ogarniam, więc to i owo siedzi wciąż w aparacie. Ale obiecuję poprawę!

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-25 22:53:39

    Ha, są! Pyszczki moje :D

  • Autor: lajan Data: 2016-03-26 05:43:54

    Piękne / ale chyba niesmaczne?/, nie zachwalaj, musiałbym je wypróbować. laugh4

  • Autor: iwett Data: 2016-03-26 12:21:43

    Ale świetne..........no bomba! Ech szkoda, że nie mam piekarnika.........bigcry

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-26 12:26:54

    Dziękuję :) Nam też szkoda je zjadać, szczególnie że dumni jesteśmy ze zwariowanego pomysłu zrobienia tych łebków z najzwyklejszego w świecie okrągłego kształtu :D Zerknij w zdjęcia krok po kroku :)
    http://wielkiezarcie.com/przepisy/piernikowe-zajaczki-wielkanocne-9120632420186535278

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-03-26 23:09:01

    No, menu wykonane, oczywiście z małymi korektami.
    Dodatkowo musiałam, sałatkę jarzynową, sos chrzanowo-jajkowy, jajka z kiełkami wg WKN będą jutro, krokiety dzięki naleśnikom Bahati genialne ( na zasadzie- chwalę się), barszcz czerwony czysty i ja wysztafirowana, piękna i pachnąca, ubrana w uśmiech.
    Wesołych, słonecznych świąt wszystkim życzę!

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-26 23:19:38

    Fajny ten koszyczek masz, mój wziął i wypłowiał, ale na moje własne idiotyczne życzenie, bo suszyłam w nim chlebek przez prawie dwa lata, to mam... 

    I głupia sprawa, ale mój mazurek z masłem orzechowym w postaci szczątkowej do Wielkanocy doczekał... :}

  • Autor: lajan Data: 2016-03-27 05:21:12

    Wszystkim życzę udanych Świąt Wielkanocnych i smacznego jajka.

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-27 11:43:54

    Dziękujemy za życenia, Lajanie. Nie wybierasz się czasem na spacer na działkę? Pewnie wszystko zaczyna pączkować i chętnie byśmy to zobaczyli :)

    My już po śniadaniu. I po kawusi z ciachem. Słoneczko wyłazi, więc pewnie w ślad za nim wylezą na dwór ludzie :)

  • Autor: lajan Data: 2016-03-27 11:44:34

    Już teraz kiszki mi marsza nie grają,
    Już mają kiełbaskę, którą dobrze znają,
    Już sałatka z jajeczkiem do mnie leci,
    Już był zajączek i cieszą się z tego dzieci,
    Już tłusty pasztecik został rozpracowany,
    Już schabowy z cebulką jest spożywany,
    Już boczek wypełnia mój gruby boczek,
    Już niedługo nie zrobię żaden kroczek,
    Już karkówka za mną szybko bieży,
    Już do popicia będzie jogurcik świeży,
    Już zioła złośliwą czkawką mi się odbijają,
    Już nie mam siły a sosiki wciąż się pchają,
    Już mazurki i ciasta, co stół tak zdobią,
    Już widzę jak grubasa ze mnie zrobią,
    Już się ze mnie nie śmiejcie, sami to wiecie,
    Będziecie wyglądać jak ja gdy to zjecie.

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-27 11:45:46

    Bardzo podoba mi się wers o boczku. Turlam się ze śmiechu na boczku tongue3

Przejdź do pełnej wersji serwisu