Bardzo proszę o pomoc. Chciałabym upiec chleb pszenno-zytni bez dodatku drożdży, na samym zakwasie i to w taki sposób, żeby chleb się nie kleił, ale ładnie kroił i dobrze smakował. Wiem, że za dużo tego dobrego, ale może ktoś da mi dobre rady na upieczenie chleba na zakwasie, który smakuje prawie jak pszenny. Dziękuję i pozdrawiam ;)
Wyprobowałam ten przepis, ale niestety chlebek mi niewiele wyrósł, wizualnie na pierwszy rzut oka ładnie się prezentował, smakowo również był niezły, no ale gniot. Widocznie nie są mi przeznaczone chleby na samym zakwasie do pieczenia i czas się z tym pogodzić Pozdrawiam :)
Bardzo proszę o pomoc. Chciałabym upiec chleb pszenno-zytni bez dodatku drożdży, na samym zakwasie i to w taki sposób, żeby chleb się nie kleił, ale ładnie kroił i dobrze smakował. Wiem, że za dużo tego dobrego, ale może ktoś da mi dobre rady na upieczenie chleba na zakwasie, który smakuje prawie jak pszenny. Dziękuję i pozdrawiam ;)
A ten widziałaś?
Chleb delikatny na zakwasie
O dziękuję Alman za pierwszą propozycję, spróbuję upiec przy najbliższej okazji, ale bez dodatku drożdży :)
Wyprobowałam ten przepis, ale niestety chlebek mi niewiele wyrósł, wizualnie na pierwszy rzut oka ładnie się prezentował, smakowo również był niezły, no ale gniot.
Widocznie nie są mi przeznaczone chleby na samym zakwasie do pieczenia i czas się z tym pogodzić Pozdrawiam :)
może za krótko go wyrabiałaś? Przy zagniataniu takiego chleba trzeba bardzo dużo siły i czasu. Trzeba "się spocić".
Tak w przybliżeniu, to ile minut trzeba zagniatać?