Witam serdecznie. Przygotowuję ciasta na urodziny męża. Jeden biszkopt zbytnio wyrósł, wobec czego mogę zrobić dodatkowe ciacho. Mam przygotować tort śmietankowy z brzoskwiniami oraz mniejszy torcik z truskawkami i galaretką. Czy macie pomysły za zagospodarowanie zbędnego blatu?
Wiesz co? Jeśli mi się zdarzy taki nadmiarowy kawałek biszkoptu, to zawijam go i odkładam aż najdzie ochota na jakiś deser. Biszkopt niespecjalnie się starzeje, jeśli jest szczelnie owinięty i można go za kilka dni pokroić w kawałki, lekko nasączyć, np. naparem z kawy i układać w pucharkach warstwami z serkiem mascarpone wymieszanym z bitą śmietaną i skropionymi cytryną bananami. Pychota. Można zrobić wersję śmietanowo-owocową z kawałkami truskawek lub borówkami albo z pokrojoną w kostkę galaretką, którą rozpuszczamy w mniejszej ilości wody.
Znajoma lubi wykorzystywać biszkopt do deseru z krówką z puszki, którą miksuje z bitą śmietaną i podaje z różniastymi wafelkami lub mnmsami dla dzieci.
A może nasączysz biszkopt wodą z cukrem pudrem i sokiem z cytryny i nałożysz gęsty budyń zmiksowany z wcześniej ubitym na puch miękkim masłem oraz kapką spirytusu lub wódki? Na to ulubione owoce, np. truskawki i banany (latem najlepsze maliny!). Pychotka :)
Witam serdecznie. Przygotowuję ciasta na urodziny męża. Jeden biszkopt zbytnio wyrósł, wobec czego mogę zrobić dodatkowe ciacho. Mam przygotować tort śmietankowy z brzoskwiniami oraz mniejszy torcik z truskawkami i galaretką. Czy macie pomysły za zagospodarowanie zbędnego blatu?
http://wielkiezarcie.com/przepisy/szarlotka-na-kompocie-z-jablek-30065975
http://wielkiezarcie.com/przepisy/biszkopt-z-masa-karpatkowa-30051103
http://wielkiezarcie.com/przepisy/brzdac-30031292
http://wielkiezarcie.com/przepisy/biszkopt-z-musem-jablkowo-brzoskwiniowym-30026392
http://wielkiezarcie.com/przepisy/ptys-30022179
http://wielkiezarcie.com/przepisy/zajaczek-30022169
Wiesz co? Jeśli mi się zdarzy taki nadmiarowy kawałek biszkoptu, to zawijam go i odkładam aż najdzie ochota na jakiś deser. Biszkopt niespecjalnie się starzeje, jeśli jest szczelnie owinięty i można go za kilka dni pokroić w kawałki, lekko nasączyć, np. naparem z kawy i układać w pucharkach warstwami z serkiem mascarpone wymieszanym z bitą śmietaną i skropionymi cytryną bananami. Pychota.
Można zrobić wersję śmietanowo-owocową z kawałkami truskawek lub borówkami albo z pokrojoną w kostkę galaretką, którą rozpuszczamy w mniejszej ilości wody.
Znajoma lubi wykorzystywać biszkopt do deseru z krówką z puszki, którą miksuje z bitą śmietaną i podaje z różniastymi wafelkami lub mnmsami dla dzieci.
A może nasączysz biszkopt wodą z cukrem pudrem i sokiem z cytryny i nałożysz gęsty budyń zmiksowany z wcześniej ubitym na puch miękkim masłem oraz kapką spirytusu lub wódki? Na to ulubione owoce, np. truskawki i banany (latem najlepsze maliny!). Pychotka :)
Królewicz
http://wielkiezarcie.com/przepisy/krolewicz-3-30017538
http://wielkiezarcie.com/przepisy/krolewicz-krolewiec-z-jablkami-30091836