Forum

Gawędy o jedzeniu

kruche ciasto

  • Autor: iza1 Data: 2015-07-13 21:51:46

    jaki przepis polecacie ? jadłam w niedzielę super kruche z jagodami , rozpływało się w ustach, mniam :) moje dobre po 2-3 dniach dopiero:( mam jagody i muszę coś z nich zrobić szybciutko:) zjedzone przeze mnie ciasto było z kratką na wierzchu , posypane pudrem,marzenie ... proszę o podpowiedź:)

  • Autor: iwett Data: 2015-07-13 21:59:25

    Zrób to http://wielkiezarcie.com/recipes/11488233873255134958 . Robiłam ostatnio właśnie z jagodami i jest przepyszne.

  • Autor: megi65 Data: 2015-07-13 22:37:45

    Może zaryzykujesz...wink2 to nie pożałujesz ... ))
    http://wielkiezarcie.com/recipes/30110782

  • Autor: iza1 Data: 2015-07-14 10:34:32

    zaryzykuję :)))n dzięki dziewczyny :)

  • Autor: iza1 Data: 2015-07-15 07:20:33

    zrobiłam, pyszne ... nie dałam ani budyniu ani kisielu - bo nie miałam, ale i tak super, dzięki za przepis:)

  • Autor: megi65 Data: 2015-07-15 07:46:57

    To bardzo mi miło ... pozdrawiam ..smiley2

  • Autor: acia121 Data: 2015-07-15 07:56:24

    Też chętnie zaryzykuję tongue tylko ja lubię bezę taką wysuszoną i nie bardzo wiem jak ją upiec . Może ktoś podpowie ?

  • Autor: iza1 Data: 2015-07-15 10:12:58

    mnie żadna bez nie wyszła :((( tylko kruszonka na wierzchu - dlaczego ?

  • Autor: megi65 Data: 2015-07-15 22:10:23

    Już podpowiadam .. Jak chcesz bezę chrup- chrup należy starannie ubić pianę ,a póżniej dodać partiami miałki cukier , na koniec usztywniamy (budyń , kisiel ). Pieczemy zgodnie z przepisem i .. suszymy bezę w lekko uchylonym piekarniku ..
    Nie ma bata ... musi wyjść tongue.Powodzenia !

  • Autor: acia121 Data: 2015-07-16 07:40:01

    Dzięki , spróbuję zrobić tak jak piszesz 2thumbsup

  • Autor: megi65 Data: 2015-07-18 14:07:16

    Jestem ciekawa czy beza udała się .. wyszła jak trzeba ?

  • Autor: acia121 Data: 2015-07-20 12:23:08

    Jeśli pytanie było skierowane do mnie to już odpowiadam . Niestety jeszcze nie zrobiłam , bo w ostatni weekend zaliczyliśmy dwie imprezy i do tej pory nie mogę dojść do siebie z przejedzenia . cheesy

  • Autor: megi65 Data: 2015-07-20 22:16:04

    No to łap formę i do .....bezy startuj wink2

  • Autor: megi65 Data: 2015-07-16 08:25:37

    aaa i ważne szczypta soli w białkach musi być .. zresztą do każdego ciasta dodaje sól a do drożdżowego nawet ''dwa sóla'' ...

  • Autor: Beata500 Data: 2015-07-18 19:44:00

    Ja zrezygnowałam ze szczypty soli, odkąd upiekłam słony sernik. Wydawało mi się, że dałam przysłowiową szczyptę . I teraz się boję . Nie daję.

  • Autor: megi65 Data: 2015-07-18 21:55:41

    Oj Beatko .. nie bój się soli ..Słony sernik ... brzmi ciekawie .
    Moja wtopa przed przyszłymi teściami to .. jabłecznik suto posypany papryką .. robiąca za cynamon . Nie zrezygnowałam ani z papryki ani z cynamonu. bo czemuż one winne wink2.

Przejdź do pełnej wersji serwisu