Tak, to ten przepis. Wbrew pozorom udka (samo mięso) wychodzą delikatne w smaku, lekko słodkie, bardzo soczyste (ale ja marynowałam je całą dobę). Często też polewałam marynatą, która pod koniec pieczenia bardzo zgęstniała. Naprawdę polecam:)
Wczorajszy niesamowicie pyszny drób i moja zupa soczewicowa z selerem naciowym - w wydaniu ekstremalnie tajskim! Z ogromną ilości pasty curry, sokiem z limonki i mlekiem kokosowym. Uwielbiam!:)
Widziałam, i znów się (mówiąc brzydko) ośliniłam :) Dobrze, że w brzuchu miałam już obiad, bo chyba by mnie skręciło. Będę robić w jakiś niedługi deszczowy weekend, gdy zapowiedzą się znajomi z wizytą - bardzo lubią takie dania :)
Dziś schab zapiekany ze szpinakiem, serem żółtym i pieczarkami , młoda kapusta, młode ziemniaki ...
Mielone inaczej ... uformowane miseczki z mięsa mielonego, nadzienie to podsmażone pieczarki ze szpinakiem, do te żółty ser, czosnek i chili ... na wierzchu pure z ziemniaków i starty żółty ser ... upieczone w piekarniku ;)
Niestety....prawda jest okrutna Aby patrzeć jak wstawi w obiadowym " stek z oślątka marynowany w winie z nutką pomarańczy i rozmarynem" a do tego jeszcze będzie się przepisem dzieliła
No nijak obiecać nie mogę . Stefek (kucyk) ma dożywocie, stary on i tłusty. Hultaj (kasztan) ten sam status ma, bo coś jak ja - ułożona ale narowista jest bestyja i " mój ci on". Osioł jednak, jeżeli swej oślej natury nie zmieni, nad upartością nie popracuje, to grożba przerobienia na salami nad nim wisi. Kozioł przeżyje, bo śmierdzącym capem jest a jego harem to już jego władza.
Poniedziałek:kotlet z fileta kurczaka,frytki z piekarnika,mizeria. Wtorek: pieczone mięsko szynkowo - łopatkowe,ziemniaki,surówka z kiszonej kapuchy. Środa:mielone z piekarnika,sos grzybowo - pieczarkowy,ziemniaki, sałatka z kiszonego ogórka z cebulka i olejem. Dzisiaj: spaghetti z sosem pomidorowym.
Przystawki: supli, arancini, pizza fritta, pizza fritta " margherita", smazony ser. No i moje wczorajsze marynaty. :) Pierwsze danie: tortelini z pasty jajecznej z bobem, ricotta i smazonymi na masle w towarzystwie czosnku i natki pietruszki krewetkami. Na rukoli, z pecorino i glowkami szparagow oraz krewetkami. Drugie danie : piers z kurczaka pieczona z rozmarynem, nadziewana suszonymi pomidorami i feta, z prazonymi migdalami. Ziemniaki z pieca, sos balsamiczny z Modeny. Deser: Gâteau St-Honoré
Piątek - quiche cztery sery wg Gluba666. Sobota - szparagi wg bahusa. Podane jako lekki lanczyk przed świniobiciem u przyjaciół. O jo joj degustacja wyrobów , świeżonka, polewanie procentami dla lepszego trawienia, no ulala
Faktycznie, zwykłe..;) Ja też co środę robię takie jagnięco-cielęco-drobiowe mielone..;) A poważnie (wiem, powtarzam się:)), ja Ci tak zazdroszczę, że hej!:) U mnie zwykły żurek z ziemniakami, białą kiełbasą i jajkiem..:)
Małpiatko , noooo mam te mięsiwa różnego regimentu od taty, to wykorzystuję je do spożycia. Ten Twój "zwykły" żurek też mi narobił apetytu, nie jadłam od świąt
Poledwiczki z kurczaka :) na masle klarowanym z pieczarkami i rozmarynem, salata, ogorki z oliwa, sola himalajska i szczypta koperku, tluczone ziemniaki. Obiad w 20 minut.
Wczoraj oprócz żurku było awaryjne, mega szybkie (bo brzuchy puste) kremowe kaszotto z pomidorami i mozarellą, z dużą ilością świeżo mielonego pieprzu..
Wybaczcie brak zdjęć - kocioł młodego kapuśniaczku z pulpecikami z mielonego mięsa (bo nie miałam czasu kombinować drugiego dania). Niestety, obawiam się, że już dziś z 5-litrowego gara gęstej zupy może nic nie zostać. Darmozjady!
Nie wiem tylko dlaczego moja rodzinka nie łączyła się ze mną w bólu i nie zadowoliła moją wersją obiadu . Dla nich dzisiaj była pieczona szynka z kluseczkami ziemniaczanymi i mieszanką sałat z cytrynowym sosem balsamicznym.
Wczoraj i dzisiaj rosół wołowo-kaczo-indyczy z makaronem; niesamowicie pyszny drób i karkówka duszona + ziemniaki, kalafior, duszona młoda kapusta, ogórki małosolne, ćwikła z chrzanem, etc.. Kompot z rabarbaru i jabłek.
Wczoraj -ryż z warzywami, zieleniną ,kurczak i sałatka z kapusty z domowych przetworów. DZis;kluski sląskie ,schabik w sosie i czerwona kapustka z porem.
Dzisiaj było do wyboru czyli na życzenie a z racji imienin córki nie protestowałam Zupka kalafiorowa, makaron pełnoziarnisty z warzywami,kluski śląskie z cebulką przysmazoną,pstrag z piekarnika.
Pieczone udka, pieczone młode ziemniaczki z czosnkiem i mizeria. Jutro- gyros drobiowy z sosem czosnkowym, chlebki pita i surówka z młodej kapusty i marchwi.
Wczoraj: kotlety z mięsa mielonego+ryż dziki+ryż biały+kasza jęczmienna+kasza gryczana, uduszone z sosikiem słabo-pomidorowym i sałata ze śmietaną. (by aga-23). Dzisiaj zupa szparagowa i (pomałpowane po mggi): kurczak pod pomidorową kołderką by niezawodny sebek, młode ziemniaki i zielona sałata z sosem balsamicznym. A jutro co kto sobie wyjmie z załadowanej lodówki, mamusia odpoczywa.
Reniu, ja mam zawsze w domku ocet balsamiczny. I tak: do słoika "dżemowego" wlewasz sobie tego octu - tak na grubość palca, tyle samo wody, płaską łyżeczkę soli, co najmniej 3 cukru , dopełniasz oliwą czy olejem. Zakręcasz i "telepiesz", żeby się połączyło. Teraz odkręcam i dotykam zakrętki jęzorem - ewentualnie dodaję "na smaka" jakiejś przyprawy. Jeśli lubisz, to możesz dodać musztardę, sos sojowy, miód, zmiażdżony czosnek - takie różne wariacje. Ten podstawowy zawsze mam w lodówce, kiedy się kończy robię następny.
U nas już w niedzielę rozpoczęło się świętowanie Dnia Dziecka i pod moje dziewczyny poczyniony został obiad ;). Niestety wcześniej upiekłam bezę do Białej Pavlowej, co zmusiło moje dzieci do refleksji, że życie jest zbyt krótkie i muszą zacząć obiad.... od deseru . Jeszcze nie wiedziały, co będzie na obiad ;)
A były mule w sosie czosnkowo - ziołowym i sushi :).
Chłodnik litewski, szaszłyk wieprzowy, ryż zasmażany (pikantny)
Aaa, to podpinam się do nowego wątku..;) Niesamowicie pyszny drób..:)
Pięknie proszę o przepis - powalił mnie kolor tych nóżek - a pod kolorem ciekawi smak.
http://wielkiezarcie.com/recipes/30071893
Nie jestem pewna ale chyba chodzi o ten przepis
Tak, to ten przepis. Wbrew pozorom udka (samo mięso) wychodzą delikatne w smaku, lekko słodkie, bardzo soczyste (ale ja marynowałam je całą dobę). Często też polewałam marynatą, która pod koniec pieczenia bardzo zgęstniała. Naprawdę polecam:)
Dziękuję, - będzie dokładnie tak zrobione - Pozdrawiam !
Wczorajszy niesamowicie pyszny drób i moja zupa soczewicowa z selerem naciowym - w wydaniu ekstremalnie tajskim! Z ogromną ilości pasty curry, sokiem z limonki i mlekiem kokosowym. Uwielbiam!:)
Niby krokietos -nalesnikos z farszem kapusta ,podgrzybek ,mięsko, w aksamitnym sosie pieczarkowym+barszczyk czerwony do picia,
tagliatelle z pomidorami i kurczak
Miał być gulasz wyszła rolada. Wytrybowany udziec z indyka ze świeżą kolendrą , tymiankiem i masłem czosnkowym.
Wygląda nieziemsko ta rolada! Można prosić o przepis?
Wkn, uffff wklepany. No, ale mi dałaś zadanie. Robię to raczej "na oko" , ale skupiłam myśli z całych sił i mniej więcej ilości podałam.
Widziałam, i znów się (mówiąc brzydko) ośliniłam :) Dobrze, że w brzuchu miałam już obiad, bo chyba by mnie skręciło. Będę robić w jakiś niedługi deszczowy weekend, gdy zapowiedzą się znajomi z wizytą - bardzo lubią takie dania :)
Woow! Smacznie wymodziłaś
Mggi, musiałam , na gulasz czekać w strasznym głodzie nie zdecydowałam się hahahaha, a rolada trach, prach i sru.
Jak ja bym coś tak pysznego zjadła....
Lenka, a kto Ci broni???? Wszystko co nie jest zabronione, jest dozwolone!!! Odpalaj turbo-mietłe i przylatuj
Bardzo przepyszniaste spaghetti :)
Barszcz ukraiński,łazanki lub placuszki z cukinii z sosem czosnkowym.
Gyros od Reni, frytki i misz-masz surówkowy z sosem balsamicznym. I wszystko ze wspólnych mich! A jak! I z duralexu!
O przepraszam ja do duralexu nie mam pretensji ! Ale za to bez roślinki w tle !
A ktoś ma? Ja to i z blaszanej miski i z blaszanego kubka, byle w dobrym towarzystwie.
Zaznaczyłaś kochana,że z duralexu to jakieś znaczenie ma to nie wiem czy duma Cię rozpiera czy wstyd Ja jak głodna jestem to nie patrzę na zastawę
Oj bym się dosiadła... zwłaszcza, że bardzo lubię "mojego" gyrosa
Takiego obiadku, to ja nie mam. Ale duralex mam!
Na bazie sosiku z wczorajszej rolady, kasza gryczana z pieczarkami i cebulą.
Co było widać na zdjęciu...mięcho to szynka duszona z cebulą.
Ja bym chętnie pochłonęła same warzywa - ziemniaki z kapustą i szparagami - ojej, ale mi smaka narobiłeś!
Krewetki ze świeżym imbirem, kolendrą, papryczką piri-piri, olejem sezamowym, czosnkiem i cytryną.
Cudowna, lekka wiosenna zupa z rzodkiewki wg majoliki! Polecam wszystkim! Na późne drugie danie będzie kotlet schabowy, ziemniaki i mizeria.
I schaboszczak..
Barszczyk czerwony (na młodej włoszczyźnie) z uszkami z mięsem.
Na drugie- omlety z boczkiem i groszkiem zielonym.
Powtórka z wczoraj, tylko zamiast mizerii roszponka z rzodkiewką i ogórkiem..
Właśnie wskoczyła do piekarnika zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem, cebulką i wędzonym boczkiem..
Zapowiada się pysznie :)
Pyszna!
U nas, pulpety w sosie pieczarkowym, podane z tagliatelle. Było pysznie ;)
Dziś schab zapiekany ze szpinakiem, serem żółtym i pieczarkami , młoda kapusta, młode ziemniaki ...
Świetny pomysł z tymi mielonymi! Wypróbuję wkrótce.
Świetne mielone, fiu, fiu :)
Goście byli zachwyceni :)
Spróbowali by nie :D
Ile je piekłaś Agusiu?
Piekłam ok 50 min ... przez pierwsze 15 w najwyższej temperaturze piekarnika ,potem w ok 200 stopniach.
Dziękuję :)
Misiu, można oszaleć patrząc na Twoje talerze . Przepis na te mielone wstawiaj, bo super pomysł.
Dziękuję
Mielone, ziemniaki i pomidorki ze szczypiorkiem. A że padła mi karta ze zdjęciami i poszła do odzysku, zdjęć na razie nie budiet.
Rosołek z domowym makaronem,młode ziemniaczki,żeberka marynowane z cebulą,surówka z młodej kapusty
Od wczoraj; rosół jagnięcy z młodymi ziemniakami i udziec jagnięcy z rozmarynem i cząbrem.
Ja widzę, że przy tobie żadne jagnię nie jest bezpieczne! :D
Dżanina, żeby uniknąć liczu, zapewniam, te są bezpiecznie... do jesieni (już sobie na nie ząbki ostrzę hihihi)
Toż to cały zwierzyniec! Cudne... i biedne zwierzątka :)
Ale obiecaj, że osiołka nie zjesz!
Też mi to przyszło do głowy :)
Ja bym nie wierzyła w to,że oszczędzi osiołka po tym co z królikami wyprawia!
Myślisz, że uchla i osiołka? I zrobi mu dydu-dydu?
Niestety....prawda jest okrutna Aby patrzeć jak wstawi w obiadowym " stek z oślątka marynowany w winie z nutką pomarańczy i rozmarynem" a do tego jeszcze będzie się przepisem dzieliła
O jasna kuropatwo, dostałam ataku śmiechu
No nijak obiecać nie mogę . Stefek (kucyk) ma dożywocie, stary on i tłusty. Hultaj (kasztan) ten sam status ma, bo coś jak ja - ułożona ale narowista jest bestyja i " mój ci on". Osioł jednak, jeżeli swej oślej natury nie zmieni, nad upartością nie popracuje, to grożba przerobienia na salami nad nim wisi. Kozioł przeżyje, bo śmierdzącym capem jest a jego harem to już jego władza.
Masz tyle zwierzęcia do wyboru ,że aż nie wiadomo które smaczniejsze
Mggi63 , taaaa czasami nie wiem które wybrać, na zasadzie "osiołkowi w żłoby dano..." hihihihi
Dziewczyno! Ja chyba tam swojego Hyrnego podeślę. Byłby zachwycony!
Oj byłby w swoim żywiole!
Myslisz Dżanina , że Twój Jegomość nadaje się na steki???? a może na mielone...hihihi ( ufff taki żarcik, proszę nie pomyśl o mnie aż TAK żle)
Boziu!!! Kanibalka! Jesteś równie okropna, jak mój mąż. On również twierdzi, że zjadłby każde zwierzę, byle dobrze doprawione: szczura, psa, kota.....
Najlepszy- ,,gzik" z młodymi ziemniaczkami, my- kuskus Elfiony.
Fantastyczny chłodnik pomidorowy Uretana..
Odsmażane Pierogi ze Szpinakiem, Rukola i Pomidorki z sosem Orzechowym :))
Rewelacja :) Iwciu napisz jak robisz sos orzechowy.
Dziękuję:))
...a tu mój przepisik.... http://wielkiezarcie.com/recipes/30107936
Zaserwowane ... gulasz z szynki , kopytka i ogórek małosolny ;)
Pijany, nafaszerowany ziołem, królik
Pomimo,że pijany to smacznie wygląda :D
Hmm upity, ujarany ziołem, normalnie strach zaglądać do wątku :) :)
O! Jeszcze i naćpany !!!
Wczoraj ostatnia miseczka chłodnika pomidorowego z roszponką i jajkiem.. Dziś będzie zupa krem z buraczków z fetą..
Naleśniki z czekodżemem, a Najlepszy spaghetti i warzywami i peperoncini.
Dziś bezmięsnie ... krokiety z kapustą i pieczarkami ;)
Roladki ze szparagami i roladki ze szpinakiem i oscypkiem :)
Pieczone placki ziemniaczane z marchewką i suszonymi pomidorami :)
Naleśniki Zapiekane pod beszamelem :)) Dla mnie z samymi warzywami naleśnior....
A dla M, warzywno-mięsne za chwilę wskoczą do piekarnika :)
Po raz kolejny kaszanka z cebulką i jabłkiem wg InkiMalinki.. I wczorajszy krem z buraczków, dziś podany z jajkiem..
Wczoraj quiche cztery sery wg Gluba666, super smakowite.
Dzisiaj fasolka po bretońsku na wędzonce.
Kopiarka :)))
U mnie też dziś fasolka :)
Janeczko, tak sobie Ciebie podglądałam z ukrycia
Misia mnie zainspirowała i powstały mięsne muffiny z pieczarkami, podałam z młodą kapustką :)
Makusiu, podasz przepis????
Przemyślę
No, a Ty się tak nie ciesz..... Dzisiaj znowu muszę twój quiche robić, na życzenie
Nie za dobrze masz przypadkiem?
Poniedziałek:kotlet z fileta kurczaka,frytki z piekarnika,mizeria.
Wtorek: pieczone mięsko szynkowo - łopatkowe,ziemniaki,surówka z kiszonej kapuchy.
Środa:mielone z piekarnika,sos grzybowo - pieczarkowy,ziemniaki, sałatka z kiszonego ogórka z cebulka i olejem.
Dzisiaj: spaghetti z sosem pomidorowym.
Bardzo lubie takie spagetti z kiełbaską ,też często robie pyszotki
Jak za dzieciaka w szkole... i pomyśleć, że wtedy nie smakowało: jajka w sosie chrzanowym, ziemniaki i kalafior.
Krem ziemniaczano szparagowy z groszkiem ptysiowym ;)
Pasta alla Norma (czy też siciliana), czyli makaron z bakłażanem i pomidorami.. Pyszne!
Nie wątpię, też lubię ;)
Krupnik,kluski śląskie z okrasą.
Kluseczkę to bym zjadła :)
:)
Na specjalne życzenie moich " dzieciaczków " ... mini pizze .
Mają z Tobą dobrze :)
Przystawki: supli, arancini, pizza fritta, pizza fritta " margherita", smazony ser. No i moje wczorajsze marynaty. :)
Pierwsze danie: tortelini z pasty jajecznej z bobem, ricotta i smazonymi na masle w towarzystwie czosnku i natki pietruszki krewetkami. Na rukoli, z pecorino i glowkami szparagow oraz krewetkami.
Drugie danie : piers z kurczaka pieczona z rozmarynem, nadziewana suszonymi pomidorami i feta, z prazonymi migdalami. Ziemniaki z pieca, sos balsamiczny z Modeny.
Deser: Gâteau St-Honoré
O matkoo!!!! Za takie tortelini dalabym się pokroić na drobną kosteczkę. Super podane to wszystko
Ogromnie milo mi to czytac. :)
Wczoraj dla mnie był Makaron zasmażany z beszamelem i bazylią....
Dziś będą dla wszystkich, ładniusie Perliczki pieczone....:))
Czerwone curry z kurczakiem.. Ostre jak cholera!
Na młodo: gołąbki, zawijane w młodą kapustę, młode ziemniaki z młodym koperkiem i ogórek małosolny.
U nas dzisiaj druga porcja pyz z fetą i szpinakiem - pyszota!!
Piątek - quiche cztery sery wg Gluba666.
Sobota - szparagi wg bahusa. Podane jako lekki lanczyk przed świniobiciem u przyjaciół. O jo joj degustacja wyrobów , świeżonka, polewanie procentami dla lepszego trawienia, no ulala
Oj to wyżerka była!
Wczoraj:pieczone podudzia z kurczaka,ziemniaki przysmażane z białej kapusty.
Dzisiaj: gołąbki z ziemniakami.
Zwykłe, jagnięco-cielęco-drobiowe mielone, zapiekane z młodą kapustą i resztka wczorajszego rosołu.
Faktycznie, zwykłe..;) Ja też co środę robię takie jagnięco-cielęco-drobiowe mielone..;) A poważnie (wiem, powtarzam się:)), ja Ci tak zazdroszczę, że hej!:)
U mnie zwykły żurek z ziemniakami, białą kiełbasą i jajkiem..:)
Małpiatko , noooo mam te mięsiwa różnego regimentu od taty, to wykorzystuję je do spożycia. Ten Twój "zwykły" żurek też mi narobił apetytu, nie jadłam od świąt
Pizza z Krewetkami :))
OOo, u nas też dziś pizza, tyle że ziemniaczana
http://wielkiezarcie.com/recipes/907544906389179731
Poszalały, u nas była z szynką i pieczarkami, najzwyklejsza, ale pyszna:)
Poledwiczki z kurczaka :) na masle klarowanym z pieczarkami i rozmarynem, salata, ogorki z oliwa, sola himalajska i szczypta koperku, tluczone ziemniaki. Obiad w 20 minut.
Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami, na drugie- racuchy z jabłkami z cukrem-pudrem.
Wczoraj oprócz żurku było awaryjne, mega szybkie (bo brzuchy puste) kremowe kaszotto z pomidorami i mozarellą, z dużą ilością świeżo mielonego pieprzu..
Kalmary w cieście :))
Fasolka po bretońsku z białą kiełbasą ,boczkiem i kurczakiem
Wczorajsze mielone w sosie koperkowo-śmietanowym, a na deser szparagi na grzance wg bahusa.
Duży placek ziemniaczany z pieczarkami i ketchupem.
Zdrowo i smacznie. Potrawka z piersi kurczaka z warzywami i kuskusem:)
Wybaczcie brak zdjęć - kocioł młodego kapuśniaczku z pulpecikami z mielonego mięsa (bo nie miałam czasu kombinować drugiego dania). Niestety, obawiam się, że już dziś z 5-litrowego gara gęstej zupy może nic nie zostać. Darmozjady!
Kaszanka z cebulą, sobotnie dary świniobicia.
Uwielbiam domową kaszankę, a zwłaszcza tych przyjaciół, co takie smakowitości poczyniają. Chyba nawet wiem, kto to wyrabia
Ciąg dalszy młodego kapuśniaczku i fakłażany.
Ziemniaczki ,,bejbiki" z twarożkiem czosnkowym :))
Buła z kurakiem :)
Ooo! Tyż smacznie !
Jak dla mnie to poproszę z zsiadłym mleczkiem
*to do Iwci bo coś mi się pomieszało
Mogą być i ze zsiadłym mliczkiem....jak najbardziej....zapraszam Mggi:))
No to zaraz będę!
Szparagowy szał trwa:)
My też mamy :P
Mniam ;)
Wczoraj - spaghetti ze szparagami, dzisiaj klops z jajkiem, ziemniaki i kto sobie weźmie coś ze słoika (ja ogórki z chilli i miodem).
Środa: żeberka wg ilki76,kopytka przysmażane w przyprawach,sałatka z ogórków kiszonych.
Czwartek : kapuśniak z kiszonej kapusty.
Piątek: ryba smażona,ziemniaki,szpinak.
Dzisiaj: wątróbka drobiowa,ziemniaki, mizeria.
Pięknie! Takie najzwyklejsze domowe obiady... i ślinka cieknie! :)
Dżani jak się pracuje to wiesz,że nie ma czasu na fantazje to najlepsze jest to co szybkie i to co lubią
Mniam, żeberka jak malowane ;)
A pyszne były
Ja bym wszystko zjadła.... na raz ;), a bardziej najchętniej to wątróbkę... i rybę... i żeberka... .
Za to mój wczorajszy obiadek zapewne też pobudzi Wasze kubki smakowe ;).
Lenka! Jelitówkę złapałaś?
Ano zapewne coś w ten deseń...., ale chyba idzie ku lepszemu ;).
Jednak na Twoje obiadki z przyjemnością chociaż popatrzeć mogłam :).
Oj bidulko, zdrówka życzę ;)
Dziękuję Makusiu :)
Nie wiem tylko dlaczego moja rodzinka nie łączyła się ze mną w bólu i nie zadowoliła moją wersją obiadu .
Dla nich dzisiaj była pieczona szynka z kluseczkami ziemniaczanymi i mieszanką sałat z cytrynowym sosem balsamicznym.
Lenka z rodzinka to wiesz gdzie się najlepiej wychodzi ? Niewdzięcznicy a Ty im tak smakowicie gotujesz !
Eee, te moje dziadygi, to i zdjęcie potrafią spaskudzić jakąś miną typu "foch" .
Barbarzyńcy!
Noooo!
O to to ;)
No masz :D
Schab w śmietanie z pieczarkami wg Zawiślaczki...oj dobry był...ziemniaki,sałata ze śmietaną i szczypiorkiem.
Bigos z młodej kapusty.
Chyba jutro ugotuję, ale narobiłaś smaka Dżanino :)
Pyszny taki bigosik!
Gołąbki :)
Ale kusicie mniammm :)
Cheesburgery kurczakowe :)
Niedziela; Rosól z makaronem ,na drugie ziemniaczki z koprem ,młoda kapustka zasmażana,kotleciki do wyboru ;mielone i z piersi kurczaka.
Wczoraj i dzisiaj rosół wołowo-kaczo-indyczy z makaronem; niesamowicie pyszny drób i karkówka duszona + ziemniaki, kalafior, duszona młoda kapusta, ogórki małosolne, ćwikła z chrzanem, etc.. Kompot z rabarbaru i jabłek.
Łosoś pieczony z ziołami dalmatyńskimi.
W poniedziałek Kalafiorowa Zupka
We wtorek Kapustka Młoda Zasmażana, podana z młodymi pyrkami:))
Wczoraj (i dziś też): kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami, tarta na kruchym spodzie porowo-szpinakowa z wędzonym boczkiem..
Młode ziemniaki, młoda kapusta, jajko sadzone albo smażona kiełbasa i sałata ze śmietaną.
Wczoraj -ryż z warzywami, zieleniną ,kurczak i sałatka z kapusty z domowych przetworów.
DZis;kluski sląskie ,schabik w sosie i czerwona kapustka z porem.
Kurczak (filet) pod pomidorową kołderką wg Sebka,ziemniaki,surówka z białej kapusty.
Królik z boczkiem i białym winkiem, ryż, sałata :))
Zupa ogórkowa i knedle twarogowe z kaszą manną i truskawkami.
Armia pierożków z mięsem i wielkie żarcie.
Ale naprodukowałaś
Mniam
Taaaaa.... zdecydowanie niedługo przyjeżdżam.
Udka duszone w przyprawie złocistej, młode ziemniaczki, kalafior i sałata ze śmietaną.
Chłodnik pomidorowy wg przepisu Uretana i łazanki z młodej kapusty z kiełbaską drobiową..
na obiad wreszcie miałam ulubioną wersję ziemniaków. Młode, nasze rodzime, wielkości orzecha włoskiego. Najpyszniejsze
Z pieczonym czosnkiem... Mniam! Uwielbiam!
Najlepsze na świecie!!!!
Tydzień młodej kapusty; zasmażana z mięskiem,z kaszanką swojską, kapuśniak i gołąbki pieczone.
Dzisiaj karp.
Ojojoj zaszalałaś mniammmm :)
Yyyyy mggi, oddam wszystko za Twoje kluski śląskie
No to będziesz musiała oddać mojej córce
Naleśniki z dżemem nektarynkowym
Dzisiaj było do wyboru czyli na życzenie a z racji imienin córki nie protestowałam
Zupka kalafiorowa, makaron pełnoziarnisty z warzywami,kluski śląskie z cebulką przysmazoną,pstrag z piekarnika.
Gdyby nie ciemności egipskie to poleciałabym szukać takich klusek, mniam, aż mnie skręca.
Fakt pychota :)
Mggi prosze mi znów nie robic smaka kluchami
Oj tam oj tam...to podjeżdzaj !
Pieczone udka, pieczone młode ziemniaczki z czosnkiem i mizeria.
Jutro- gyros drobiowy z sosem czosnkowym, chlebki pita i surówka z młodej kapusty i marchwi.
to co widać :)
Uwielbiamy ;)
Wczoraj: kotlety z mięsa mielonego+ryż dziki+ryż biały+kasza jęczmienna+kasza gryczana, uduszone z sosikiem słabo-pomidorowym i sałata ze śmietaną. (by aga-23).
Dzisiaj zupa szparagowa i (pomałpowane po mggi): kurczak pod pomidorową kołderką by niezawodny sebek, młode ziemniaki i zielona sałata z sosem balsamicznym.
A jutro co kto sobie wyjmie z załadowanej lodówki, mamusia odpoczywa.
Smaczny ten biuścik prawda?
Oj, smaczniusi. Jak wszystko, co wypróbowałam, od sebka. :)
To dlaczego nie komentujesz!
Mamusiu a jak odpoczniesz sprzedaj przepis na tę sałatę z sosem balsamicznym pliss
Reniu, ja mam zawsze w domku ocet balsamiczny. I tak: do słoika "dżemowego" wlewasz sobie tego octu - tak na grubość palca, tyle samo wody, płaską łyżeczkę soli, co najmniej 3 cukru , dopełniasz oliwą czy olejem. Zakręcasz i "telepiesz", żeby się połączyło. Teraz odkręcam i dotykam zakrętki jęzorem - ewentualnie dodaję "na smaka" jakiejś przyprawy. Jeśli lubisz, to możesz dodać musztardę, sos sojowy, miód, zmiażdżony czosnek - takie różne wariacje. Ten podstawowy zawsze mam w lodówce, kiedy się kończy robię następny.
Dzięki Dżaninko... wydrukowałam sobie podstawę :)
bigos
Z młodej kapustki?
Ze starej kapusty. Taką miałam ochotę.
:)
Rosół ,na drugie zraz wołowy,śląskie kluski i czerwona kapusta,kompot z truskawek.
Makaron duże świderki z kurczakiem i szpinakiem w sosie serowo-śmietanowym :)
Udka pieczone, młode ziemniaki z masełkiem i koperkiem i surówka z sałaty lodowej.
Wczoraj: kotlet schabowy,ziemniaki,mizeria.
Dzisiaj: rosół z makaronem,karczek pieczony,ziemniaki,pieczarki duszone,mizeria.
Pierś z kurczaka, nadziana suszonymi pomidorami i zapakowana w ciasto francuskie.
U nas już w niedzielę rozpoczęło się świętowanie Dnia Dziecka i pod moje dziewczyny poczyniony został obiad ;). Niestety wcześniej upiekłam bezę do Białej Pavlowej, co zmusiło moje dzieci do refleksji, że życie jest zbyt krótkie i muszą zacząć obiad.... od deseru . Jeszcze nie wiedziały, co będzie na obiad ;)
A były mule w sosie czosnkowo - ziołowym i sushi :).
Powtórka wczorajszej karkówki,ziemniaczki,a'la bigosik z młodej kapustki.
ettucine (prosto z najlepszego sklepiku ze świeżym makaronem, robione kilka minut wcze
Risotto ze szparagami i zielonym groszkiem.
Naleśnikowo...