Forum

Kuchenne porady

Ciasta do zamrażania

  • Autor: kinga_maria_zyta Data: 2017-04-01 21:49:47

    Dobry wieczór :-) chciałabym upiec jakieś ciasto kremowe, ale takie, by potem móc zamrozić i zostawić na przyszły tydzień, moja matka zamierza piec sernik. Ja niestety nie mam pomysłu czy  przepisu, jeśli ktoś ma jakieś rady, pomysły, przepisy to proszę o odpowiedz...  za okazaną pomoc dziękuję :-)

  • Autor: anrubi Data: 2017-04-01 22:06:05

    Z pewnością bez problemu możesz zamrozić metrowca, przetestowałam. W moim odczuciu nic nie straciło, a nawet zyskała część czekoladowa.
    Sernik królewski i pleśniak również jak najbardziej.
    http://wielkiezarcie.com/przepisy/metrowiec-pycha-30029377
    http://wielkiezarcie.com/przepisy/sernik-krolewski-30070712
    http://wielkiezarcie.com/przepisy/plesniak-idealny-przepis-pyszny-i-prosty-30003526

    Dopisano 2017-4-2 19:54:26:

    Ooo, jak słusznie zauważyła megi65, placek makowy również dzielnie zniesie zamrażanie :)
    http://wielkiezarcie.com/przepisy/placek-makowy-krucho-drozdzowy-30021632

  • Autor: mariateresa Data: 2017-04-01 23:44:10

    Dobry wieczór Kingo.    W tej chwili wyjęłam kawałek tortu Schwarzwald  z zamrażalnika  -  godzina na zdjęciu -  ten widoczny biały nalot to szron -  i jutro będzie super,  szkoda że tak mało .....
    ( tu -  bita śmietana ze śmietan fixem )

    Rozmrażam na najwyższej półce lodówki (najchłodniej).  Mrożę ciasta wszystkie jakie piekę, z wyjątkiem tych z owocami  zalanymi galaretką.  Serniki ciasta z kremem  jak najbardziej.

  • Autor: megi65 Data: 2017-04-02 18:28:03

    Kingo !
    Jak ja mawiam wszystko można zamrażać tylko nie wszystko można po rozmrożeniu zjeść sneaky.
    W przypadku ciast jest sprawa prosta ... każdy rodzaj ciasta można zamrozić .
    Moje  doświadczenie oparte jest na ciastach, które osobiście piekę i  czasem mrożę .
    Makowce , serniki na ciepło i na zimno , ciasto z masami maślanymi, z kremami na bazie bitej śmietany, serka mascaropne, z owocami wszelakimi pod galaretką - wszystko ładnie przechowuje się w lodzie
    Warunek szczelnie, dobrze zapakowane aby zapach jakieś mrożonki aromatycznej się (np z czosnkiem czy wędzonej ) nie przedostał się do ciasta .
    Ja zazwyczaj dzielę na porcję i we woreczek do mrożenia lub folię spożywczą zawijam .
    Smak, kolor i wygląd nie odbiega od ''świeżonki z blachy''
    Powodzenia ! thumbsup

  • Autor: iwett Data: 2017-04-03 18:21:13

    Megi ale ciasta z masa budyniowa absolutnie nie nadają sie do mrożenia.
    Po odmrożeniu to jest niezjadliwa breja........Testowałam.

  • Autor: megi65 Data: 2017-04-03 20:40:40

    Ooooo niewierna Iwett ... dla Ciebie jutro rozmrażam (ku uciesze ślubnego wink2) cytrynowiec fantastyczny od Jamaici czyli mój .. ))
    Wygląd i smak ' świeżynka nie macana'' ...
    Ważna uwaga chyba bahus o tym pisał ... budyń nie zachowuje się jak budyń i często masa budyniowa jest do .. no właśnie kosza. Kolejna rzecz elegancko spieprzona )))sad2

  • Autor: megi65 Data: 2017-04-04 11:51:30

    Iwett Moja Droga ... tak oto padała Twoja teoria o budyniowej breji ...
    Cytrynowiec z przed kilku tyg... dla Cię odmrożony niedowiarku z nad jeziora smash.
    Tylko polewą masa śmietankowa unynana ale to co .. moje ciasto - mój problem wink2

  • Autor: iwett Data: 2017-04-04 12:05:20

    Ale megi mi po odmrozeniu robiło sie jakieś takie wodniste było.....jakby warstwami ułożone z wodą....no nie wiem jak to opisać.
    Mroziłam owocowe na maślane z porzeczkami raz i jabłkami drugi no i z budyniem.
    Musze zobaczyć ten Twój przepis....

    No ni ma :( Pewnie cały juz zjadłas cry

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-04-04 12:28:48

    A może nie było szczelnie zapakowane i nałapało wilgoci? Tak się zastanawiam tylko.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-04-03 08:53:42

    Tak jak dziewczyny, zamrażałam prawie każde (oprócz tych z galaretką). Ja mrożę w zamykanych pudełkach, choćby po lodach. Lepsze są, oczywiście, przezroczyste.
    Któregoś roku miałam straszny deficyt czasu przed świętami, więc wszystko popiekłam wcześniej i zamroziłam. Żadne z ciast nic nie straciło na smaku.

  • Autor: megi65 Data: 2017-04-05 11:49:30

    Dla Ciebie ... maliny z galaretką (galaretka była dosyć zwarta kiedy kładłam na owoce) i jeszcze w tej chwili do końca nie odmroziła się . Ciasto fason trzyma ))

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-04-05 12:47:35

    Ale ja, broń Boże, nie negowałam. Po prostu jeszcze nie miałam okazji. :) Teraz wiem.

  • Autor: kinga_maria_zyta Data: 2017-04-03 10:03:20

    Bardzo dziękuję wszystkim za radę.... a polecacie mi jakieś przepisy na ciasta robiące furorę? :-)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-04-03 10:21:54

    Ja to chętnie poczytam zamiast podpowiedzieć, bo u mnie na topie są w tej chwili "zwyklaki" typu babka i krucha szarlotka. Więc na święta ... hmmm... tak sobie.
    A jeśli chodzi o mój własny, kochany gust to nieodmiennie tiramisu.

  • Autor: mggi63 Data: 2017-04-03 11:20:01

    Z ta furora to różnie bywa bo u jednych furorę robi zwykle kruche przekładane dżemikiem a u innych takie co to masa krówkowa pełni główną albo po prostu babeczka piaskowa :)

  • Autor: megi65 Data: 2017-04-03 12:03:36

    Dobrze napisane ..thumbsup.
    Ja obecnie szukam  maślanego drożdżowego puchowego smaku ciasta ...To dla mnie fajerwerki chef
    Biszkoptowe, masowe, owocowe czy galaretkowe to ... dobre ciasto ot i tyle )))

  • Autor: Smosia Data: 2017-04-03 12:12:58

    Jak znajdziesz, to pochwal się odkryciem smash. A i podpowiedz proszę które masło nadaje taki smak - bo z tym różnie bywa ...

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-04-03 12:26:18

    Megi, ja o takim marzę na Wielkanoc. Babcia moja takie piekła i przepis odszedł wraz z Nią. :( Jak zdobędziesz, to podziel się za mną, pliiiiiz. Póki co - stawiam na Krysine.

  • Autor: megi65 Data: 2017-04-03 20:35:05

    .. Dżani mam pewną koncepcję w głowie ale na wykonanie trzeba trochę poczekać, bo praca , bo obowiązki domowe, bo leń .. ))))
    Ale jak sobie w główce dobrze ułożę i cuś fajnego wyjedzie z piekarnika to nie omieszkam z Wami się podzielić thumbsup

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-04-04 04:50:16

    Ja poczekam. :)

  • Autor: anrubi Data: 2017-04-03 15:54:04

    W sobotę upiekłam zwykłego drożdżaka na margarynie tortowej z BIEDRONKI, wprawdzie 1/2 kostki do ciasta i 1/4 kostki do kruszonki, niby na 1kg. mąki to niezbyt wiele, ale już nigdy więcej, przebił ohydny posmak tegoż tłuszczu.
    Właśnie megi65 mnie oświeciłaś, tylko masełko, nawet żadnej KASI.

  • Autor: nadia Data: 2017-04-03 16:08:09

    To prawda, kiedys bylam wielka zwolenniczka margaryn, masla roslinnego, Kasi itp, jednak od pewnego czasu stosuje glownie maslo w wypiekach i sie nie zawiodlam a wrecz przeciwnie, ciasta zyskaly na smaku. Moim zdaniem lepiej dolozyc pare groszy i zrobic raz na 2 tyg. ciasto na maselku niz co tydzien na margarynie :)

  • Autor: anrubi Data: 2017-04-03 16:42:40

    Jakie masło polecasz?
    Lubię wyroby z MLEKOVITY, masełko też maja w swoim asortymencie, ale do wypieków nigdy nie używałam.

  • Autor: Rzymianka Data: 2017-04-03 18:12:07

    Masło z Mlekovity jest bardzo dobre, ale trzeba dokładnie czytać skład, bo jakieś "mieszańce" też mają. Mieszkam niedaleko mleczarni "mlekovity" i mam możność kupowania "Masła serwatkowego", pycha, ale nie wszędzie jest dostępne.
    Margarynę wyeliminowałam z kuchni chyba 30 lat temu.
    Do drożdżowego ciasta daję masło i tłuszcz z gęsi - bardzo podnosi smak ciasta i jego puszystość.

  • Autor: Smosia Data: 2017-04-04 08:25:24

    'Puszystość' drożdżówek podnosi też sposób wyrabiania - filmik instruktażowy (metoda B...):

    http://kluseczki.blogspot.com/2011/12/richard-bertinet-i-jego-technika.html

  • Autor: megi65 Data: 2017-04-03 20:32:03

    An .. kiedyś tortowa z Biedronki była całkiem niezła ale jak to w naszym kraju bywa i jak mawia mój mąż .. wszystko trzeba spieprzyć elegancko . No i tortowa zeszła na psy. 
    Najlepsze masło o głęboko maślanym smaku to ...Łaciate ! I to była moja subiektywna opinia kuchy domowej a nie żadna reklama laugh2

  • Autor: mggi63 Data: 2017-04-03 20:57:27

    Ooo laciate jest mniamniusie !  :-)

  • Autor: anrubi Data: 2017-04-05 13:27:48

    Megusia, ŁACIATE górą!

  • Autor: iwett Data: 2017-04-03 18:34:38

    Megi ja mam stara książkę napisana przez przedwojenną kucharkę.

    I tam sa babki takie jak np. na zaparzanej mlekiem mące albo babka tiulowa - na 1/2 kg maki 30 żóltek i kostka masła albo babka muślinowa - na 1/4 kg mąki aż 24 żółtek i 10 dkg masła.
    W ogóle pełno przepisów na babki i nie tylko.
    Niektóre przepisy takie ,że pierwsze słysze....duży wybór legumin. Musze kiedys spróbnąć bo niejadłam.

    Dopisano 2017-4-3 21:7:52:

    Acha.....ale to właśnie babki drożdzowe.......Zapomniałam napisać.
    To może na takiej ilości żółtek wychodzą puchate.
    Ale to trza mieć swój kurnik :))

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-04-04 04:53:20

    Iwett.... nie odważyłabym się robić baby na tylu żółtkach. To wyższa szkoła jazdy. Na pewno łatwo opada.

  • Autor: iwett Data: 2017-04-04 07:52:25

    Ja też nie...........żal mi tylu żółtków devilish

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-04-04 07:53:34

    To też. bucktooth

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-04-04 10:17:45

    "Kucharka litewska"

    Baba puchowa wołyńska:
    80 żółtek......laugh4

  • Autor: iwciaG Data: 2017-04-04 10:39:24

    dopiero byłaby problema co zrobić z białek hihihi

  • Autor: Izma73 Data: 2017-04-05 13:36:12

    Chyba nie mieli co robić z jajkami...albo to porcja dla wojska była....

Przejdź do pełnej wersji serwisu