Dobry wieczór :-) chciałabym upiec jakieś ciasto kremowe, ale takie, by potem móc zamrozić i zostawić na przyszły tydzień, moja matka zamierza piec sernik. Ja niestety nie mam pomysłu czy przepisu, jeśli ktoś ma jakieś rady, pomysły, przepisy to proszę o odpowiedz... za okazaną pomoc dziękuję :-)
Dobry wieczór Kingo. W tej chwili wyjęłam kawałek tortu Schwarzwald z zamrażalnika - godzina na zdjęciu - ten widoczny biały nalot to szron - i jutro będzie super, szkoda że tak mało ..... ( tu - bita śmietana ze śmietan fixem )
Rozmrażam na najwyższej półce lodówki (najchłodniej). Mrożę ciasta wszystkie jakie piekę, z wyjątkiem tych z owocami zalanymi galaretką. Serniki ciasta z kremem jak najbardziej.
Kingo ! Jak ja mawiam wszystko można zamrażać tylko nie wszystko można po rozmrożeniu zjeść . W przypadku ciast jest sprawa prosta ... każdy rodzaj ciasta można zamrozić . Moje doświadczenie oparte jest na ciastach, które osobiście piekę i czasem mrożę . Makowce , serniki na ciepło i na zimno , ciasto z masami maślanymi, z kremami na bazie bitej śmietany, serka mascaropne, z owocami wszelakimi pod galaretką - wszystko ładnie przechowuje się w lodzie Warunek szczelnie, dobrze zapakowane aby zapach jakieś mrożonki aromatycznej się (np z czosnkiem czy wędzonej ) nie przedostał się do ciasta . Ja zazwyczaj dzielę na porcję i we woreczek do mrożenia lub folię spożywczą zawijam . Smak, kolor i wygląd nie odbiega od ''świeżonki z blachy'' Powodzenia !
Ooooo niewierna Iwett ... dla Ciebie jutro rozmrażam (ku uciesze ślubnego ) cytrynowiec fantastyczny od Jamaici czyli mój .. )) Wygląd i smak ' świeżynka nie macana'' ... Ważna uwaga chyba bahus o tym pisał ... budyń nie zachowuje się jak budyń i często masa budyniowa jest do .. no właśnie kosza. Kolejna rzecz elegancko spieprzona )))
Iwett Moja Droga ... tak oto padała Twoja teoria o budyniowej breji ... Cytrynowiec z przed kilku tyg... dla Cię odmrożony niedowiarku z nad jeziora . Tylko polewą masa śmietankowa unynana ale to co .. moje ciasto - mój problem
Ale megi mi po odmrozeniu robiło sie jakieś takie wodniste było.....jakby warstwami ułożone z wodą....no nie wiem jak to opisać. Mroziłam owocowe na maślane z porzeczkami raz i jabłkami drugi no i z budyniem. Musze zobaczyć ten Twój przepis....
Tak jak dziewczyny, zamrażałam prawie każde (oprócz tych z galaretką). Ja mrożę w zamykanych pudełkach, choćby po lodach. Lepsze są, oczywiście, przezroczyste. Któregoś roku miałam straszny deficyt czasu przed świętami, więc wszystko popiekłam wcześniej i zamroziłam. Żadne z ciast nic nie straciło na smaku.
Dla Ciebie ... maliny z galaretką (galaretka była dosyć zwarta kiedy kładłam na owoce) i jeszcze w tej chwili do końca nie odmroziła się . Ciasto fason trzyma ))
Ja to chętnie poczytam zamiast podpowiedzieć, bo u mnie na topie są w tej chwili "zwyklaki" typu babka i krucha szarlotka. Więc na święta ... hmmm... tak sobie. A jeśli chodzi o mój własny, kochany gust to nieodmiennie tiramisu.
Z ta furora to różnie bywa bo u jednych furorę robi zwykle kruche przekładane dżemikiem a u innych takie co to masa krówkowa pełni główną albo po prostu babeczka piaskowa :)
Dobrze napisane ... Ja obecnie szukam maślanego drożdżowego puchowego smaku ciasta ...To dla mnie fajerwerki Biszkoptowe, masowe, owocowe czy galaretkowe to ... dobre ciasto ot i tyle )))
Megi, ja o takim marzę na Wielkanoc. Babcia moja takie piekła i przepis odszedł wraz z Nią. :( Jak zdobędziesz, to podziel się za mną, pliiiiiz. Póki co - stawiam na Krysine.
.. Dżani mam pewną koncepcję w głowie ale na wykonanie trzeba trochę poczekać, bo praca , bo obowiązki domowe, bo leń .. )))) Ale jak sobie w główce dobrze ułożę i cuś fajnego wyjedzie z piekarnika to nie omieszkam z Wami się podzielić
W sobotę upiekłam zwykłego drożdżaka na margarynie tortowej z BIEDRONKI, wprawdzie 1/2 kostki do ciasta i 1/4 kostki do kruszonki, niby na 1kg. mąki to niezbyt wiele, ale już nigdy więcej, przebił ohydny posmak tegoż tłuszczu. Właśnie megi65 mnie oświeciłaś, tylko masełko, nawet żadnej KASI.
To prawda, kiedys bylam wielka zwolenniczka margaryn, masla roslinnego, Kasi itp, jednak od pewnego czasu stosuje glownie maslo w wypiekach i sie nie zawiodlam a wrecz przeciwnie, ciasta zyskaly na smaku. Moim zdaniem lepiej dolozyc pare groszy i zrobic raz na 2 tyg. ciasto na maselku niz co tydzien na margarynie :)
Masło z Mlekovity jest bardzo dobre, ale trzeba dokładnie czytać skład, bo jakieś "mieszańce" też mają. Mieszkam niedaleko mleczarni "mlekovity" i mam możność kupowania "Masła serwatkowego", pycha, ale nie wszędzie jest dostępne. Margarynę wyeliminowałam z kuchni chyba 30 lat temu. Do drożdżowego ciasta daję masło i tłuszcz z gęsi - bardzo podnosi smak ciasta i jego puszystość.
An .. kiedyś tortowa z Biedronki była całkiem niezła ale jak to w naszym kraju bywa i jak mawia mój mąż .. wszystko trzeba spieprzyć elegancko . No i tortowa zeszła na psy. Najlepsze masło o głęboko maślanym smaku to ...Łaciate ! I to była moja subiektywna opinia kuchy domowej a nie żadna reklama
Megi ja mam stara książkę napisana przez przedwojenną kucharkę.
I tam sa babki takie jak np. na zaparzanej mlekiem mące albo babka tiulowa - na 1/2 kg maki 30 żóltek i kostka masła albo babka muślinowa - na 1/4 kg mąki aż 24 żółtek i 10 dkg masła. W ogóle pełno przepisów na babki i nie tylko. Niektóre przepisy takie ,że pierwsze słysze....duży wybór legumin. Musze kiedys spróbnąć bo niejadłam.
Dopisano 2017-4-3 21:7:52:
Acha.....ale to właśnie babki drożdzowe.......Zapomniałam napisać. To może na takiej ilości żółtek wychodzą puchate. Ale to trza mieć swój kurnik :))
Dobry wieczór :-) chciałabym upiec jakieś ciasto kremowe, ale takie, by potem móc zamrozić i zostawić na przyszły tydzień, moja matka zamierza piec sernik. Ja niestety nie mam pomysłu czy przepisu, jeśli ktoś ma jakieś rady, pomysły, przepisy to proszę o odpowiedz... za okazaną pomoc dziękuję :-)
Z pewnością bez problemu możesz zamrozić metrowca, przetestowałam. W moim odczuciu nic nie straciło, a nawet zyskała część czekoladowa.
Sernik królewski i pleśniak również jak najbardziej.
http://wielkiezarcie.com/przepisy/metrowiec-pycha-30029377
http://wielkiezarcie.com/przepisy/sernik-krolewski-30070712
http://wielkiezarcie.com/przepisy/plesniak-idealny-przepis-pyszny-i-prosty-30003526
Dopisano 2017-4-2 19:54:26:
Ooo, jak słusznie zauważyła megi65, placek makowy również dzielnie zniesie zamrażanie :)http://wielkiezarcie.com/przepisy/placek-makowy-krucho-drozdzowy-30021632
Dobry wieczór Kingo. W tej chwili wyjęłam kawałek tortu Schwarzwald z zamrażalnika - godzina na zdjęciu - ten widoczny biały nalot to szron - i jutro będzie super, szkoda że tak mało .....
( tu - bita śmietana ze śmietan fixem )
Rozmrażam na najwyższej półce lodówki (najchłodniej). Mrożę ciasta wszystkie jakie piekę, z wyjątkiem tych z owocami zalanymi galaretką. Serniki ciasta z kremem jak najbardziej.
Kingo !
Jak ja mawiam wszystko można zamrażać tylko nie wszystko można po rozmrożeniu zjeść .
W przypadku ciast jest sprawa prosta ... każdy rodzaj ciasta można zamrozić .
Moje doświadczenie oparte jest na ciastach, które osobiście piekę i czasem mrożę .
Makowce , serniki na ciepło i na zimno , ciasto z masami maślanymi, z kremami na bazie bitej śmietany, serka mascaropne, z owocami wszelakimi pod galaretką - wszystko ładnie przechowuje się w lodzie
Warunek szczelnie, dobrze zapakowane aby zapach jakieś mrożonki aromatycznej się (np z czosnkiem czy wędzonej ) nie przedostał się do ciasta .
Ja zazwyczaj dzielę na porcję i we woreczek do mrożenia lub folię spożywczą zawijam .
Smak, kolor i wygląd nie odbiega od ''świeżonki z blachy''
Powodzenia !
Megi ale ciasta z masa budyniowa absolutnie nie nadają sie do mrożenia.
Po odmrożeniu to jest niezjadliwa breja........Testowałam.
Ooooo niewierna Iwett ... dla Ciebie jutro rozmrażam (ku uciesze ślubnego ) cytrynowiec fantastyczny od Jamaici czyli mój .. ))
Wygląd i smak ' świeżynka nie macana'' ...
Ważna uwaga chyba bahus o tym pisał ... budyń nie zachowuje się jak budyń i często masa budyniowa jest do .. no właśnie kosza. Kolejna rzecz elegancko spieprzona )))
Iwett Moja Droga ... tak oto padała Twoja teoria o budyniowej breji ...
Cytrynowiec z przed kilku tyg... dla Cię odmrożony niedowiarku z nad jeziora .
Tylko polewą masa śmietankowa unynana ale to co .. moje ciasto - mój problem
Ale megi mi po odmrozeniu robiło sie jakieś takie wodniste było.....jakby warstwami ułożone z wodą....no nie wiem jak to opisać.
Mroziłam owocowe na maślane z porzeczkami raz i jabłkami drugi no i z budyniem.
Musze zobaczyć ten Twój przepis....
No ni ma :( Pewnie cały juz zjadłas
A może nie było szczelnie zapakowane i nałapało wilgoci? Tak się zastanawiam tylko.
Tak jak dziewczyny, zamrażałam prawie każde (oprócz tych z galaretką). Ja mrożę w zamykanych pudełkach, choćby po lodach. Lepsze są, oczywiście, przezroczyste.
Któregoś roku miałam straszny deficyt czasu przed świętami, więc wszystko popiekłam wcześniej i zamroziłam. Żadne z ciast nic nie straciło na smaku.
Dla Ciebie ... maliny z galaretką (galaretka była dosyć zwarta kiedy kładłam na owoce) i jeszcze w tej chwili do końca nie odmroziła się . Ciasto fason trzyma ))
Ale ja, broń Boże, nie negowałam. Po prostu jeszcze nie miałam okazji. :) Teraz wiem.
Bardzo dziękuję wszystkim za radę.... a polecacie mi jakieś przepisy na ciasta robiące furorę? :-)
Ja to chętnie poczytam zamiast podpowiedzieć, bo u mnie na topie są w tej chwili "zwyklaki" typu babka i krucha szarlotka. Więc na święta ... hmmm... tak sobie.
A jeśli chodzi o mój własny, kochany gust to nieodmiennie tiramisu.
Z ta furora to różnie bywa bo u jednych furorę robi zwykle kruche przekładane dżemikiem a u innych takie co to masa krówkowa pełni główną albo po prostu babeczka piaskowa :)
Dobrze napisane ...
Ja obecnie szukam maślanego drożdżowego puchowego smaku ciasta ...To dla mnie fajerwerki
Biszkoptowe, masowe, owocowe czy galaretkowe to ... dobre ciasto ot i tyle )))
Jak znajdziesz, to pochwal się odkryciem . A i podpowiedz proszę które masło nadaje taki smak - bo z tym różnie bywa ...
Megi, ja o takim marzę na Wielkanoc. Babcia moja takie piekła i przepis odszedł wraz z Nią. :( Jak zdobędziesz, to podziel się za mną, pliiiiiz. Póki co - stawiam na Krysine.
.. Dżani mam pewną koncepcję w głowie ale na wykonanie trzeba trochę poczekać, bo praca , bo obowiązki domowe, bo leń .. ))))
Ale jak sobie w główce dobrze ułożę i cuś fajnego wyjedzie z piekarnika to nie omieszkam z Wami się podzielić
Ja poczekam. :)
W sobotę upiekłam zwykłego drożdżaka na margarynie tortowej z BIEDRONKI, wprawdzie 1/2 kostki do ciasta i 1/4 kostki do kruszonki, niby na 1kg. mąki to niezbyt wiele, ale już nigdy więcej, przebił ohydny posmak tegoż tłuszczu.
Właśnie megi65 mnie oświeciłaś, tylko masełko, nawet żadnej KASI.
To prawda, kiedys bylam wielka zwolenniczka margaryn, masla roslinnego, Kasi itp, jednak od pewnego czasu stosuje glownie maslo w wypiekach i sie nie zawiodlam a wrecz przeciwnie, ciasta zyskaly na smaku. Moim zdaniem lepiej dolozyc pare groszy i zrobic raz na 2 tyg. ciasto na maselku niz co tydzien na margarynie :)
Jakie masło polecasz?
Lubię wyroby z MLEKOVITY, masełko też maja w swoim asortymencie, ale do wypieków nigdy nie używałam.
Masło z Mlekovity jest bardzo dobre, ale trzeba dokładnie czytać skład, bo jakieś "mieszańce" też mają. Mieszkam niedaleko mleczarni "mlekovity" i mam możność kupowania "Masła serwatkowego", pycha, ale nie wszędzie jest dostępne.
Margarynę wyeliminowałam z kuchni chyba 30 lat temu.
Do drożdżowego ciasta daję masło i tłuszcz z gęsi - bardzo podnosi smak ciasta i jego puszystość.
'Puszystość' drożdżówek podnosi też sposób wyrabiania - filmik instruktażowy (metoda B...):
http://kluseczki.blogspot.com/2011/12/richard-bertinet-i-jego-technika.html
An .. kiedyś tortowa z Biedronki była całkiem niezła ale jak to w naszym kraju bywa i jak mawia mój mąż .. wszystko trzeba spieprzyć elegancko . No i tortowa zeszła na psy.
Najlepsze masło o głęboko maślanym smaku to ...Łaciate ! I to była moja subiektywna opinia kuchy domowej a nie żadna reklama
Ooo laciate jest mniamniusie ! :-)
Megusia, ŁACIATE górą!
Megi ja mam stara książkę napisana przez przedwojenną kucharkę.
I tam sa babki takie jak np. na zaparzanej mlekiem mące albo babka tiulowa - na 1/2 kg maki 30 żóltek i kostka masła albo babka muślinowa - na 1/4 kg mąki aż 24 żółtek i 10 dkg masła.
W ogóle pełno przepisów na babki i nie tylko.
Niektóre przepisy takie ,że pierwsze słysze....duży wybór legumin. Musze kiedys spróbnąć bo niejadłam.
Dopisano 2017-4-3 21:7:52:
Acha.....ale to właśnie babki drożdzowe.......Zapomniałam napisać.To może na takiej ilości żółtek wychodzą puchate.
Ale to trza mieć swój kurnik :))
Iwett.... nie odważyłabym się robić baby na tylu żółtkach. To wyższa szkoła jazdy. Na pewno łatwo opada.
Ja też nie...........żal mi tylu żółtków
To też.
"Kucharka litewska"
Baba puchowa wołyńska:
80 żółtek......
dopiero byłaby problema co zrobić z białek hihihi
Chyba nie mieli co robić z jajkami...albo to porcja dla wojska była....