Forum

Gawędy o jedzeniu

Co dziś jecie na obiadek 03/2017

  • Autor: bahus Data: 2017-05-09 01:51:10

    Zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym i serem pleśniowym (z dodatkiem czarnuszki), kaczka marynowana w cytrynie z modrą kapustą i pyzami poznańskimi, sałatka z kurczakiem gyros, sałatą lodową, pomidorem ogórkiem i sosem czosnkowym.

  • Autor: tingra Data: 2017-05-09 12:55:51

    Dales rade to wszystko zjesc? cheesy


    U mnie wegetariansko, nowalijki podane z jogurtem.

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-05-09 16:33:50

    Smaku narobiłaś ogromnego tym apetycznym talerzem, mniam. U mnie dzisiaj obiad gwizdany:(

  • Autor: Figutka Data: 2017-05-09 19:11:04

    A jaki to jest obiad gwizdany?smiley

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-05-12 14:23:11

    Figutka, i co się tak dziwisz? hihi wacko normalny, znaczy; wracasz do domu i - fiuuu fiuuu obiadu nie maaa??? Czyli gwiżdżesz ze zdziwienia wink2

  • Autor: Figutka Data: 2017-05-16 13:44:20

    Aaa, już rozumiem. W takim razie muszę Ci powiedzieć, że nie lubię obiadu gwizdanego (szczególnie gdy wracam z pracy):)

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-05-16 13:49:28

    Hahahahah, Figutka, ja też nie lubię takich obiadów, ale sama je serwuję innym wacko

  • Autor: tingra Data: 2017-05-10 23:15:03

    Pati, obiad gwizdany??? Dziekuje! Moje kiszki wola jarskie dania jakos bardziej ostatnio, nie wiadomo dlaczego ??? devilish

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-05-12 14:23:53

    Tingra, noooo gwizdany, czyli głodówka hihihi.

  • Autor: misia123 Data: 2017-05-09 18:01:45

    Pychota :)

  • Autor: tingra Data: 2017-05-10 23:16:27

    Misiu :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-05-12 22:18:09

    Apetyczne warzywka... :)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-05-09 17:32:56

    Pieczone kawalki szynki,karczku i kulki ziemniaczane,buraczki na cieplo.

  • Autor: misia123 Data: 2017-05-09 18:03:01

    Ale bym pojadła...mniam :)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-05-09 19:38:40

    Misiu ja mysle,ze Tobie to dzisiaj rosolek by trzeba zaserwowac ;-)

  • Autor: iwett Data: 2017-05-09 18:27:12

    Ale pyszności shocked!
    Mggi te kulki ziemniaczane kupiłaś czy robiłaś. Smazone czy z piekarnika ?
    A buraczki zasmażane uwielbiam......zresztą buraczki pod wszelką postacią.
    U mnie 2 dzień gołąbki z młodej kapuchy mniam 1 x w tym roku.

  • Autor: mggi63 Data: 2017-05-09 18:32:00

    Łooj kulki oczywiscie kupione i z piekarnika...ja na skroty ide :-D Buraczki zaprawoione troszke mąka bo nie uzywam zasmazki od lat.Mloda kulki jeszcze ketchupem polala jak zwykle :-)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-05-09 19:40:49

    Golabki chyba zrobie na weekend.Sprobowalam obca kapuche i nawet nie jest smakowo zla to mozna smialo dzialac :-)

  • Autor: iwett Data: 2017-05-09 19:42:49

    Jaką obcą?  Ja kupowałam na targu od rolnika.

  • Autor: mggi63 Data: 2017-05-09 20:34:23

    Iwett nie ma jeszcze naszej kapuchy.U mnie na tagu made in Macedonia itp.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-05-12 22:17:23

    Pyszny obiadek... :)

  • Autor: bahus Data: 2017-05-10 14:30:09

    Zielone szparagi smażone na maśle w towarzystwie pomarańczy.

  • Autor: makusia Data: 2017-05-10 19:27:22

    Oj, zjadłabym takie szparagi :)

  • Autor: tingra Data: 2017-05-10 23:18:42

    Towarzystwo dziwne, ale jak smakowalo Tobie to pewnie smaczne :)

  • Autor: as Data: 2017-05-10 16:15:28

    Parówki w cieście drożdżowym przygotowane razem z synami.

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-05-12 14:27:52

    Super-hiper odchudzająca sałatka. Dbam o przyjaciół (bo po co mam mówić, że sama się odchudzam, a innym z czystego lenistwa, pichcić mi się nie chce) hihihi.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-05-15 09:02:38

    Kilka dni temu... Mieszanka (bulgur, pęczak i zielona soczewica) z cukinią i pomidorami ;)
    Wczoraj... Wiejskie jadło - wsie jaja sadzone, ziemniaki z patelni, świeży szpinak zrobiony z czosnkiem i serami ;))

  • Autor: mggi63 Data: 2017-05-15 09:22:48

    Iwciu,kasza z takimi dodatkami to zupełnie moje smaki.Mogę jeść i jeść.... :)

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-05-15 10:13:51

    Same rarytasy,mniam:) A u nas dzisiaj ruskie pierogi.

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-05-15 16:18:11

    Zupa szparagowa ( od wczoraj) wg Dzanina Fonda i polędzwiczka z tymiankiem, fasolka z czosnkiem, oliwą i parmezanem, zamiast ziemniaka pieczarki:)

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-05-16 13:53:59

    Wstęp do obiadu właściwego: sałata, szpinak, pomidorki, łosoś i serek kozi zmieszałam z chrzanem, skropiłam cytryną. Mięso jeszcze w lesie hihi

  • Autor: iwciaG Data: 2017-05-16 15:46:36

    ...wstęp, to jak mawiał mój francuski pradziadek tzw. Wjazd przed obiadem.... potem obiad i po obiedzie Wyjazd (kaffa i deser) devilish

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-05-16 19:18:11

    ...hahaha czyli gość tak długo, jak długo drugie danie konsumowano ?:))))))
    Moje drugie z lasu dotarło, się zapiekło i się....zeżarło hihiwacko , wyjazd za chwilę uskutecznię, z kijkami hahahaha. Czyli prawie wg reguł  "Francuskiego Dziadka ".

  • Autor: bahus Data: 2017-05-16 21:27:13

    Wieprzowina (szynka) duszona z cebulką i dodatki :)

  • Autor: bahus Data: 2017-05-18 18:04:45

    Cykoria zapiekana z szynką pod beszamelem

  • Autor: iwciaG Data: 2017-05-20 10:29:44

    Ale dawno nie jadłam...... Pyszności:)

  • Autor: mariateresa Data: 2017-05-20 13:34:10

    Długo niewidziane w tym wątku gołębie...

  • Autor: jolka60 Data: 2017-05-29 12:41:11

    Oj,smaczne,smaczne,ale takich praaawdziwych golebi to juz od lat nie jadlam.

  • Autor: misia123 Data: 2017-05-20 16:19:58

    Ryba...do wyboru smażona lub pieczona...surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem,marchewką,cebulą i ananasem. :)

  • Autor: Izuś Data: 2017-05-21 10:57:43

    Kapuśniak z młodej kapusty (z młodą włoszczyzną i młodymi ziemniaczkami). Pieczone udźce i pałeczki z kurczaka w przyprawie grillowej, młode ziemniaki z koperkiem i buraczki. Najlepsza z Teściowych- naleśniki z jabłkami. Na deser- lody i/lub babka cytrynowa albo ciastka baletkihappy

  • Autor: misia123 Data: 2017-05-21 16:15:19

    Pierwsze danie...zupa krem z pieczonych buraków,z nutą pomarańczy i ananasa...smak słodko-kwaśno-pikantny.
    Na drugie danie...pieczone elementy z kurczaka i ...moja ulubiona sałata z kiełkami rzodkiewki i sosem jogurtowym :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-05-21 19:26:35

    Pysznie się prezentuje ta zupka, mniam... :)

  • Autor: misia123 Data: 2017-05-21 19:54:51

    Dzięki Leablush.

  • Autor: Basialis Data: 2017-05-21 22:14:57

    Wyglada super!Skrobnij cos o tej zupce.

  • Autor: misia123 Data: 2017-05-23 10:59:21

    Dzięki :) Upiekłam kilka buraków w piekarniku ok 1godziny w 190 stopniach(zawinięte w folię aluminiową z dodatkiem oliwy).
    Na patelni podsmażyłam 2 małe,posiekane cebule i 5 ząbków czosnku,do tego wrzuciłam 1 korzeń pietruszki i marchewki(pokrojone na kawałki),dodałam pokrojone upieczone buraki,podałam wodą poddusiłam. Przełożyłam do garnka i uzupełniłam przegotowaną wodą do wysokości warzyw. Doprawiłam domową wegetą ,przyprawą do kaczki (smak przyprawy mi pasował),pieprzem,chwilę gotowałam. Dodałam sok z półtorej pomarańczy, połowy dużej cytryny i syrop z ananasa (zamiast cukru). Wszystko zmiksowałam na gładki krem. Podałam z groszkiem ptysiowym,filetami z pomarańczy,uprażonymi ziarnami,kiełkami rzodkiewki i kroplami jogurtu greckiego  :) Można dodać jeszcze łyżkę masła na koniec.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-05-23 12:02:54

    2thumbsup przyda się, przyda ;))

  • Autor: jolka60 Data: 2017-05-29 12:44:34

    Misia,wrzuc to do swoich przepisow,prosze.NIby sie pamieta,a pozniej..wywietrzeje z glowy

  • Autor: mggi63 Data: 2017-05-27 17:43:42

    Obiad grillowy : kielbasa,kaszanka,karczek do tego ziemniaki zapiekane ze smietana i pomidorki z kopnieciem wg emeski.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-05-27 19:02:58

    Kopytka ziemniaczano-serowo-kukurydziane, udka pieczone z pieczarkami, ogórki małosolne :)

  • Autor: makusia Data: 2017-05-27 22:07:41

    U nas pulpeciki, sos pomidorowy i ryż :)

  • Autor: tingra Data: 2017-05-28 18:09:54

    Mniam:)

  • Autor: bahus Data: 2017-05-28 17:20:51

    Kotlet mielony z indyka, szparagi,kalarepka gotowana i ziemniaki :)

  • Autor: tingra Data: 2017-05-28 18:05:15

    Pyszny obiad Bahus!

  • Autor: misia123 Data: 2017-05-28 17:56:46

    Nie wiedziałam jak to nazwać "Tortilla Pie"?...placki tortilli ułożone jak na zdjęciach,przekładane mięsem z warzywami (pieczarki,papryka,cebula) o smaku gyrosa (nie kebab-gyros!),żółtym serem,sosem czosnkowym,surówką coleslow...wszystko upieczone w tortownicy, w formie ciasta-tortu...podane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego i dodatkami :) ;)

  • Autor: tingra Data: 2017-05-28 18:08:53

    Swietny pomysl Misiu! Wyslij kawalek, bo umieram z glodu :)))))

  • Autor: misia123 Data: 2017-05-28 18:22:00

    Dziękuję Tingro :))) Wysyłam duuużą porcjębow.

  • Autor: tingra Data: 2017-05-28 18:35:07

    Dziekuje slicznie Misiu, uratowalas mi zycie heart

    Wiesz, naprawde najadlam sie do syta patrzac jak robilas ten paj love

  • Autor: misia123 Data: 2017-05-29 08:38:39

    daisythumbsup

  • Autor: iwett Data: 2017-05-29 13:10:11

    Misia ale fajny pomysł !!!
    W zyciu bym na to nie wpadła......a powiedz jakie to mięso i ile czasu piekłaś?
    Mięso podsmazone najpierw czy surowe?

  • Autor: misia123 Data: 2017-05-29 15:30:13

    Dziękuje Iwettbow.Mięso przygotowałam wg mojego przepisu na wż na gyrosa z warzywami. Piekłam ok 35 min w 190 stopniach, na turbo grillu. Wierzch przykryłam folią aluminiową,ponieważ placki  na górze szybko łapią kolor i by się spaliły . Pod koniec pieczenia zdjęłam  folię i piekłam do zarumienienia.

  • Autor: iwett Data: 2017-05-29 16:21:02

    Dzięki misiu.....cheesy Naprawde super pomysł!

  • Autor: misia123 Data: 2017-05-30 13:21:06

    daisy

  • Autor: tingra Data: 2017-05-28 18:04:40

    Wczorajszy obiad, dzisiaj post , bo nie mam sily gotowac:)

    Grzbiet dorsza, czyli najgrubsza czesc z ryby. Marynowalam w solance 20 minut, potem smazylam na masle. Na rybie na chrupko usmazone osobno kostki wedzonego bekonu, mlode juz krajowe ziemniaki i salatka z pomidorow, mlodej cebuli i salaty rzymskiej tez krajowej. Dobre bylo:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-05-29 12:04:46

    Tingro! Czyżby polędwica z dorsza? lipsrsealed2

  • Autor: misia123 Data: 2017-05-29 15:45:23

    Hahahaha...Dżani też o tym pomyslałamwink3

  • Autor: tingra Data: 2017-06-08 14:38:43

    Hahaha Dzani taka sama poledwica z dorsza jak golonka z indyka devilishrolleyes5

  • Autor: misia123 Data: 2017-05-30 16:03:37

    Kolorowy ryż z wołowiną,pieczarkami,cebulą i natką pietruszki...w stylu risotto :)

  • Autor: Bahati Data: 2017-05-30 17:29:07

    Pieczony kartofel :)

  • Autor: renataz36 Data: 2017-05-31 07:45:30

    łomatko jakie fajne.... a coś bliżej o tym kartofelku?

  • Autor: Bahati Data: 2017-05-31 08:21:25

    Duze kartofle umylam, wytarłam, ponakluwalam po 20 razy kazdego patyczkiem do szaszłyków, posmarowalam oliwa, posypalam odrobina soli, ułożyłam na blasze na papierze do pieczenia i pieklam w 200stC przez ok 1h20min. 200 g tuńczyka z puszki, odsączonego, wymieszalam z 0,5 ogorka pokrojonego w kostke, kawalkiem selera naciowego, 0,5 sloiczka kukurydzy, 0,5 czerwonej papryki, kilkoma lyzkami posiekanej natki pietruszki, 2 lyzkami majonezu, sola i pieprzem. Upieczone kartofle nacięłam na krzyz, nałożyłam farsz i na stół. :) Mlode posypaly sobie jeszcze calosc odrobina tartego żółtego sera.

  • Autor: renataz36 Data: 2017-05-31 09:10:57

    dzięki :)

  • Autor: mariolan76 Data: 2017-05-31 11:13:55

    Gołąbki

  • Autor: Bahati Data: 2017-05-31 17:07:00

    Ryż cytrynowy z rozmarynem, sałata z pomidorami, kawałki kurczaka pieczone w sosie miodowym.

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-06-01 15:09:13

    Kluseczki z kaszy bulgur w sosie pomidorowo-paprykowym z bakłażanem.

  • Autor: misia123 Data: 2017-06-01 17:32:39

    Kaszotto? Kasza jaglana z filetem z kurczaka,warzywami (zielone szparagi,czerwona papryka,młoda marchew,cebulą) ...wszystko doprawione świeżym oregano,młodym czosnkiem,harissą,solą...zrobione na oleju kokosowym bow.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-06-02 00:35:00

    Młode ziemniaczki z koperkiem, pieczone części udek z pieczarkami, ogórki małosolne :)

  • Autor: misia123 Data: 2017-06-04 14:58:44

    Dzisiejsze menu...podudzia pieczone na młodej kapuście (kapusta,dymka,koper) lub medaliony z indyka zrobione na oleju kokosowym...zielone szparagi na maśle z młodym czosnkiem i natką pietruszki...młode ziemniaki z koperkiem :))))

  • Autor: anrubi Data: 2017-06-04 15:05:13

    Pełne urozmaicenie, mniam :)
    U nas gołąbki, też pysznie :)

  • Autor: misia123 Data: 2017-06-04 15:12:19

    Uwielbiam gołąbki :)))))

  • Autor: kasiachodziez Data: 2017-06-07 10:47:34

    Misiu w jakiej temp.i jak długo piekłaś udka? podlewałaś czymś?

  • Autor: mariateresa Data: 2017-06-04 20:07:48

    Dzisiaj -   " najszybszy obiad świata"  z moich przepisów
    ( cóż to za przepis tylko mięso na patelni położyć ! )
    do tego koperek z młodymi ziemniakami.

    Z ubiegłego tygodnia    (polecam)
    -  marynowane  pałeczki ułożone na suchym ryżu,  zalane rosołem




  • Autor: Lea2 Data: 2017-06-04 21:43:33

    Golonki indycze w marynacie, młode ziemniaczki z koperkiem, ogórki małosolne :)

  • Autor: mariateresa Data: 2017-06-04 22:26:02

    A byłabyś tak dobra i zdradziła sekret tej marynaty ?
    -  chodzi mi o tę przypieczoną  "skorupkę do schrupania"  na skórce - fot.3

    (moje pałeczki też są marynowane,  ale nie mają  "tego czegoś")

    niewielkie mam doświadczenie z indykami  (oprócz rosołu)
    -  jak długo to w piekarniku siedziało ?

  • Autor: Lea2 Data: 2017-06-04 23:33:20

    Ta marynata, to taki mój miks, który robię z: 6 dużych ząbków czosnku, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżki miodu, 3 pełnych łyżeczek jakiejkolwiek musztardy ( ja dałam 2 łyżeczki musztardy o smaku wędzonej papryki i rozmarynu oraz 1 łyżeczki krymskiej czeskiej), 1 pełna łyżeczka grubo mielonego pieprzu, oraz po 1 czubate łyżeczce: papryki ostrej i słodkiej, curry, pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka przyprawy do Gęsi, ale niekoniecznie. I jeszcze do tego miksu robię taką szybką a'la vegętę czyli do młynka do kawy wsypuję 2 łyżki suszonych warzyw, 2 łyżki majeranku, łyżeczkę ziół prowansalskich, dużą szczyptę rozmarynu i 4 pokruszone liście laurowe, to wszystko chwilkę miksuję i dodaję do reszty wyżej wymienionych przypraw. Na koniec dodaję do całej tej mieszaniny 6 duźych łyżek oleju i wszystko mieszam do połączenia składników. I taka gotową marynatą smaruję golonki indycze. :)
    Do zamarynowanych golonek wlewam jeszcze do brytfanny mniej niż 3/4 szklanki wody, przykrywam pokrywą i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 st. na środkową półkę. Po godzinie i tych paru minutach, gdy golonki  będą odkryte zmniejszam temperaturę do 160 st.
    Golonki piekły się 1 godzinę i 20 minut pod przykryciem, a potem jeszcze ok. 30 minut bez przykrycia, ale w międzyczasie dobrze jest polewać je wytworzonym sosem i pod koniec monitorować żeby się za bardzo nie przypiekły. Wyszły smaczne i miękkie. Z pewnością Tobie też się udadzą. :)

  • Autor: mariateresa Data: 2017-06-04 23:59:08

    Aniele !   Dzięki Ci za tak dokładny przepis i to w niedzielną noc !
    Wszystko będzie dokladnie zapisane  -  żeby uzyskać taki sam efekt
    -  bo choć ja z gatunku  chrupiących  ( dlatego zwróciłam uwagę na skórkę )  ale to co pod skórką musi być mięciutkie i odchodzić od kostek -  więc  spodziewałam się ok.  2 godzinnego pieczenia.

    Dziękuję  Tobie raz jeszcze,  myślę że w niedługim czasie pokażę moje dzieło :))

    Dobrego tygodnia !!!

  • Autor: tingra Data: 2017-06-08 14:36:17

    Haha, jestem ciekawa gdzie indyk ma GOLONKE ???



    Uda z indyka na zdjeciu smacznie wygladaja Lea:)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-06-09 18:03:15

    Tingro, dziękuję :)  Podudzia były miękkie i smakowite... :)
    A co do nazwy, to jak zapewne wiesz nasi producenci stosują różne chwyty marketingowe właśnie w postaci takich różnych dziwnych nazw żeby przyciągnąć klientów do zakupu swojego asortymentu drobiarskiego. 
    Wstawiam infografikę jak są przedstawione poszczególne elementy z indyka:

  • Autor: tingra Data: 2017-06-09 23:48:41

    Lea Kochana, przejrzalam caly net polski na temat nazewnictwa czesci miesa z indyka i nie tylko:) Wlasnie ta firma mnie wkurzyla i do nich napisalam, bo kurcze blade "elementy z indyka" ??? Jakie elementy ma indyk??? .... Nikogo to nie irituje, ze bzdurne nazewnictwo wprowadza ktos tak sobie? Przyjmuje sie to jako prawidlowe , po polsku? Chwyty markentingowe dla idiotow? 
    Ciesze sie Lea, ze Ty rozumiesz o co mi chodzi a Twoj przepis na uda z ptaka jest super i zapisany w mojej ksiazce kucharskiej , dziekuje heart

  • Autor: Lea2 Data: 2017-06-10 19:14:23

    Tingro, miło mi że i Tobie spodobał się mój przepis na podudzia indycze... :)
    No właśnie, tak sobie producenci ustalają jak im się podoba, a  ludziom najwidoczniej to nie przeszkadza, bo ich interesuje przedewszystkim kawał mięcha, a nazewnictwem mało kto się przejmuje. Niektórzy to nawet nie wiedzą, jakie są poszczególne części tuszki indyczej... Jeżeli napiszesz do jakiegoś producenta, to wtedy sama przekonasz się, czy Ci odpisze, a jeżeli już, to jak to uzasadni. Też ciekawa jestem czy otrzymasz jakąkolwiek odpowiedź. Daj znać... :)

    Dopisano 2017-6-10 19:26:42:

    Tingro, miło mi że i Tobie spodobał się mój przepis na podudzia indycze... :)
    No właśnie, tak sobie producenci ustalają jak im się podoba, a  ludziom najwidoczniej to nie przeszkadza, bo ich interesuje przedewszystkim kawał mięcha, a nazewnictwem mało kto się przejmuje. Niektórzy to nawet nie wiedzą, jakie są poszczególne części tuszki indyczej... Jeżeli napiszesz do jakiegoś producenta, to wtedy sama przekonasz się, czy Ci odpisze, a jeżeli już, to jak to uzasadni. Też ciekawa jestem czy otrzymasz jakąkolwiek odpowiedź. Daj znać... :)

  • Autor: Bahati Data: 2017-06-07 14:27:26

    Pizza. :)

  • Autor: tingra Data: 2017-06-08 15:20:08

    Fajna pizza!:) A co w srodku?

  • Autor: Bahati Data: 2017-06-08 16:24:02

    21 cm pizza. 300g mozzarelli, gesty, lekko slodki sos pomidorowy i pol szklanki parmezanu. :D Rozpusta.

  • Autor: tingra Data: 2017-06-09 23:49:59

    Dzieki, mniamm:)

  • Autor: tingra Data: 2017-06-08 15:18:49

    Znowu dorsz tylko z innymi dodatkami. Salata mieszana + dressing na bazie oleju z pestek dynii i balsamico.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-06-08 17:00:16

    W ostatnim czasie.....;)))

  • Autor: marcinlary Data: 2017-06-08 17:05:10

    mmmmm...a picie?

  • Autor: marcinlary Data: 2017-06-08 17:07:31

    do...picia się znaczy.......

  • Autor: misia123 Data: 2017-06-09 10:02:31

    Obiad i obiadokolacja...przygotowane do pracy...indyk na parze,kasza jaglana z papryką,cukinią i szparagami,wszystko na ostro doprawione...miks sałat z pomidorkami koktajlowymi,nektarynką,oliwkami,papryką żółtą, indykiem na parze,do tego sos jogurtowym  :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-06-10 15:08:48

    Cukinia: wczoraj niby-tagiatele z kurczakiem, dzisiaj ze stekiem, szparagami, szpinakiem i pomidorkiem, oczywiście parmezan :)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-11 15:51:08

    Mniammm :-)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-11 15:49:43

    Dla mnie filet kurczecy pieczony w piekarniku,kapusta mloda wersja "odtluszczona" z koperkiem, ziemniaki.Reszta towarzystwa miala schaboszczaka,bigos z mlodej kapuchy,ziemniaki.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-06-13 07:41:53

    Pyszne jedzonko... :)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-13 08:02:09

    Lea, pyszne przyznam nieskromnie.Ziemniaki mlode .kapucha i swiezy, pachnacy  koperek to raj dla podniebienia :-)

  • Autor: iwett Data: 2017-06-13 11:34:12

    Ja wybieram wersje 1 i 2 happy2
    Schabowszczak pewnie dla zięciunia ?wink3

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-13 12:40:43

    Iwett, czestuj sie ! :-)  No nie zieciunio tak czesto nie odwiedza mnie a i owszem bylby rad ale ja nie mam czasu pichcic :-) .Ostatnio na Dzien mamusi byli ale przysmak jego to karczek :-D

  • Autor: iwett Data: 2017-06-13 13:20:13

    Ooo to jak na obiad bedziesz miała karkówke to hasło , że był zięciunio hehe grin

  • Autor: Lea2 Data: 2017-06-13 12:15:46

    Mggi, to fakt niezaprzeczalny, że takie wszelkie młode, wiosenne warzywka + zieleninka są najsmaczniejsze... :)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-13 12:45:33

    Dzisiaj filet z piersi kurczka pieczony w piekarniku, ryz z warzywami i salata lodowa ze smietana.

  • Autor: iwett Data: 2017-06-13 13:23:17

    Mggi a co tak lubisz cycki kurze czy to zbieg okoliczności ? :)
    A powiedz mi ile czasu pieczesz w piekarniku i jak bo ja to przewaznie smaże panierowany na patelni a ,że chyba niedługo teściu do mnie zawita to coś musi być niesmażonego.
    Chyba całe mielone z mięsnego wykupie hahaa laugh2

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-13 13:53:57

    Tym razem to danie mojej corki :-)  Pieke w 195*C okolo 25 minut tylko ja mam gazowy sprzet.Mielone kotlety tez czasami pieke 30 minut.

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-06-13 19:06:46

    Kluski z kaszy bulgur w pikantnym sosie pomidorowym ze świeżym szpinakiem:)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-13 19:38:23

    Jak kluseczki robilas ? wink3

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-06-15 07:05:44

    Pół kg drobnej kaszy zalałam 200ml. gorącej wody, do której dodałam sól i łyżkę pasty paprykowej. Zaczekałam godzinę, po czym dolałam kolejne  300ml. wody i wsypałam 4 łyżki mąki. Wszystko dobrze wyrobiłam (ok. pół godziny), bo masa musi być kleista i zwięzła. Uformowałam kluski i gotowałam je przez 20 minut. happy

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-15 09:35:36

    Dziekuje :-)

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-06-19 08:15:26

    happy

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-14 14:16:31

    Miruna z piekarnika, ryz z wczoraj, kapusta kiszona z olejem a nie surowka na zyczenie :-)

  • Autor: anrubi Data: 2017-06-14 20:37:39

    Rybka mniam :)

    U nas bardzo bezmięsnie - pierogi z przepisu megi65 z twarogiem i sosem truskawkowym. Muszę przyznać, że pierogi odsmażone następnego dnia są jeszcze lepsze :)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-15 09:38:34

    Anrubi, domyslam sie,ze na maselku odsmazalas pierozki :-)

  • Autor: anrubi Data: 2017-06-15 11:40:18

    Mggi63, na KUJAWSKIM, bo masło chyba się nie nadaje do smażenia, co?

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-15 17:31:29

    Eee a jak nalesniki odgrzewasz to tez na maselku i mniammm sa :-)  Mysle,ze jak najbardziej bo jezeli na oleju smaczniutkie to na maselku poezja smaku :-)

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-06-15 07:14:15

    Bardzo lubię mirunę:) 
    U nas wczoraj były kotleciki jajeczno-ziemniaczane http://wielkiezarcie.com/przepisy/kotleciki-ziemniaczano-jajeczne-16933730240196920091 oraz warzywne szaszłyki. Dzisiaj chłodnik pomidorowy Uretana http://wielkiezarcie.com/przepisy/chlodnik-pomidorowy-30018359 i placki z młodych ziemniaków ze śmietną lub białym serem:)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-15 09:36:39

    O z naszych mlodych juz placki wyjda ? Mniammmm....:-)

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-06-19 08:14:26

    Mggi63, miałam takiego smaka na placki, że MUSIAŁAM je poczynić;) A ze nigdzie nie mogłam kupić starych ziemniaków, to zaryzykowałam i zrobiłam z młodych. Masa nie była rzadka, bo starte ziemniaki wrzuciłam na chwilę na sitko:)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-06-15 21:08:37

    Żeberka pieczone, ziemniaczki młode, sałata lodowa z ogórkiem, rzodkiewką, pomidorkami mini plum i z dressingiem musztardowo-miodowym... :)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-16 14:32:50

    Pyszne miesko :-)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-06-19 09:17:03

    Dziękuję mggi :) Mięsko było smaczne, bo zamarynowane i z dodatkiem świeżej ostrej papryczki lekko pikantne... :)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-16 14:34:50

    Gołąbeczki i zupa z kaszą jaglaną.

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-06-16 14:45:24

    O matko , ale mnie zakręciły Twoje gołąbki mniam... Już miałam lecieć po kapustę, ale przypomniałam sobie , że mam zamrożone. Zrobiłam zaraz jak się młoda na straganie pojawiła, jutro obiad będzie  bez pracy hihi.

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-06-16 16:10:51

    Gulasz wołowy z ciecierzycą i przyprawą Baharat wg ja-żaba. Polecam dla lubiących orientalne smaki, zapachy. Nam bardzo smakowało i będą powtórki.

  • Autor: alman Data: 2017-06-16 17:27:44

    U mnie też gołąbki, ale tzw. leniwe, z dodatkiem cukinii, mojej ulubionej, z sosem pieczarkowym.

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-06-19 08:19:40

    Wyglądają bardzo smakowicie:) Nigdy nie robiłam z cukinią, dużo jej dodajesz?
    U nas dzisiaj ziemniaki upieczone w piekarniku i śledź w śmietanie.

  • Autor: alman Data: 2017-06-19 20:03:28

    1 młodą cukinię ok. 300 g ... jeśli chcesz, podam Ci namiary na przepis na prywatną pocztę /przepis mój, ale nie mogę się reklamować/...

  • Autor: iwciaG Data: 2017-06-20 08:36:41

    Ja też chcę przepis jeśli to nie problem......wacko

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-06-20 08:44:29

    Pewnie że chcę:)

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-06-19 08:16:15

    Bardzo mi miło:)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-20 15:30:51

    Filet z piersi kurczaka z warzywami,ziemniaki,mizeria.

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-06-20 19:56:33

    Kulki z ciecierzycy (falafel), kiszona sałata z dodatkami oraz sos jogurtowy ze świeżą miętą.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-06-20 21:35:53

    Aaapetyczne Kulee tongue

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-06-21 13:53:40

    Dziękuję Iwciu:) Muszę jeszcze "popracować" nad przyprawami, bo czegoś mi tu brak:)
    Dzisiaj makaron z cukinią, zielonym groszkiem i zieloną papryką.....będzie zielonodrummer

  • Autor: alman Data: 2017-06-21 14:10:25

    zupa "biedotka" wg niebieskiej różyczki, roladki z mielonego nadziane morelą i śliwką, zawijane boczkiem i zapiekane z porami, młode ziemniaczki i kapusta... zjedzone, zdjęcia nie będzie...

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-06-22 19:27:28

    Dzisiaj sałatka ziemniaczana oraz smażony sandacz i halibut:)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-06-22 22:59:28

    Wczoraj Ryż z marchewką i groszkiem posypany cheddarem :)
    Dziś Krążki Kalmarów w cieście z liśćmi sałaty rzymskiej polanymi pikantnym winegretem :)

  • Autor: renataz36 Data: 2017-06-23 12:23:55

    Mniam.... nie zostało kalmarków ? uwielbiam krążki... a taką sałatę polaną winegretem muszę wypróbować

  • Autor: iwciaG Data: 2017-06-23 16:18:20

    Krążki pożarłam szybciorem hihi.... a sałatę polecam rzymską w ten sposób :))
    Ja zaplanowałam ten talerz, by obejść się bez sztućców ;)

  • Autor: renataz36 Data: 2017-06-26 12:12:28

    Masz rację pycha.... zrobiłam na kolacje wielki półmisek sałaty z sosem +ogórek, pomidor, oliwki... wmłuciliśmi z moim szczęściem raz dwa

  • Autor: iwciaG Data: 2017-06-26 12:20:14

    happy

  • Autor: misia123 Data: 2017-06-23 21:20:51

    To ja kalmary poproszę :)mniammmm

  • Autor: iwciaG Data: 2017-06-25 09:21:20

    się robi.....happy Ale to po powrocie z Francji, bo przywiozę zapasik ;))

  • Autor: Lea2 Data: 2017-06-25 14:53:21

    Pyszotka, ryż z marchewką, groszkiem i cheddarem, i kalmarki z sałatą rzymską... :) Moje ulubione smaczki... :)

  • Autor: Bahati Data: 2017-06-24 12:42:03

    Ryba pieczona w soli.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-06-25 14:56:15

    Rybka pięknie się upiekła w tej solnej skorupce i jest taka soczysta... :)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-24 14:50:31

    Udziec z indyka pieczony, ziemniaki, fasolka szparagowa.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-06-25 14:58:10

    Zasmaczysty ten udziec indyczy i do tego ta fasolka szparagowa... :)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-25 16:20:29

    Zgadza sie byl zasmaczasty :-D

  • Autor: Lea2 Data: 2017-06-25 14:48:13

    Gulasz wieprzowy w ostrym sosie... :)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-25 16:21:55

    Ach,Twoj gulasz tez wyglada na pychotnie :-)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-06-25 21:14:10

    Gulasz też był smakowity :)

  • Autor: bahus Data: 2017-06-25 16:05:31

    Po kilkotygodniowym pobycie w szpitalu, pierwszy domowy obiad. (Jeszcze dietetyczny)

    Kurczak gotowany, młode ziemniaki z koperkiem, młoda marchewka

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-25 16:24:24

    Ooo Bahus zdrowka Ci zycze i wracaj do sil bys mogl spozywac normalne jedzonko.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-06-25 19:54:23

    Dużo, dużo zdrówka Bahus i szybkiej regeneracji ;)) kiss

  • Autor: alman Data: 2017-06-25 20:30:40

    Wracaj szybko do zdrowia. Wszystkiego dobrego.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-06-25 21:21:39

    Bahus,  kuruj się, abyś wrócił jak najszybciej do zdrowia. Życzę Ci wszystkiego najlepszego i dobrego zdrówka... :)

  • Autor: makusia Data: 2017-06-26 16:05:07

    Pyszny obiadek :) Wracaj do zdrowia Bahusie 2thumbsup

  • Autor: misia123 Data: 2017-06-25 17:39:51

    Dziś miśka nakarmiła swoich głodomorów dwoma daniami na obiad...Zupa krem z cukinii,z nutą błękitnego sera,podana z groszkiem ptysiowym,ziarnami i kiełkami jarmużu... Grubo mielony kotlet z piersi kurczaka z dodatkiem natki pietruszki,młoda kapusta,młode ziemniaki z koperkiembow.

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-25 20:25:44

    Misiu,dużo przygotowałaś tych pyszności,że i tu się dzielisz happy

  • Autor: misia123 Data: 2017-06-25 20:49:23

    Sporo tego wyszło...dziewczyny moich chłopaków tyż były,trza było je nakarmić,bo chudzieńkie straszniedevilish...a i na jutro coś zostało.

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-25 20:59:34

    Bo te mlode to takie filigramowe panienki :-) Moja mlodsza chudzina ale je jak facet od urodzenia taka nienajedzona i do tego lubi smacznie :-)

  • Autor: pwyso Data: 2017-06-26 07:55:44

    gotowanie z Chef chefJerzy Pasikowski ... niesamowite doznania smakowe w prostych potrawach:
    - chłodniki z botwinką, rzodkiewką i ogórkiem zielonym,
    - pierś z kurczaka ze skórą, z ryżem i sosami z czerwonej papryki i zielonej sałaty,
    - pieczony łosoś, pieczarki i kurki z warzywami i sos śmietanowo-winny ....
    - creme brulee z karmelizowanym cukrem trzcinowym i truskawkami w miodzie

  • Autor: iwciaG Data: 2017-06-26 10:39:55

    Oooo i doznania wizualne również superowe ;))

  • Autor: pwyso Data: 2017-06-26 13:07:28

    A jaka kuchnia ... 

  • Autor: iwciaG Data: 2017-06-26 15:57:12

    Łooo....shocked2

  • Autor: misia123 Data: 2017-06-26 20:42:26

    Kuchnia wypasrolleyes4...a jedzenie super...mniambow.

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-26 16:59:37

    Jedzonko pyszne i elegancko podane a kuchnia fiuu...fiuuu ;-)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-06-26 23:31:12

    Wspaniałe jedzonko, a kuchnia ekstra... :)

  • Autor: iwett Data: 2017-06-27 12:28:02

    Żarełko ekstra ! To jakaś restauracja?
    Możesz powiedzieć jak smakują te sosy paprykowy i z sałaty ? Warto zrobić ?

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-27 12:48:24

    Paprykowo i sałatowo smakują happy2

  • Autor: iwett Data: 2017-06-27 13:06:30

    Hehee mggi laugh4 No przecie nie arbuzowo happy2
    Tylko chodzi mi czy warto zrobić bo czasami to wiesz nakroisz narobisz a potem jakos nie bardzo.
    Ja to chyba musze poszukać na osetowy bo w ogródku zatrzęsienie tak sie rozniósł.
    Ładnie na talerzu te sosy wyglądaja a wiesz przypomniało mi sie jak kiedyś oglądałam Ugotowanych i gościu w jednym talerzu podał 2 zupy zdaje sie też zielono-czerwone kolorki też były.
    Jedna chyba z cukinni a druga pomidorówka ale to takie kremy były aby sie nie zlały do kupy. 
    Fajne!

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-27 13:17:44

    Iwett,a wiesz każdy ma inny smak i nie zawsze to co Tobie smakuje to innemu również.Zupy krem s w ogóle fajne :)Robiłam m.in. z cukinii i pomidorów.

  • Autor: mggi63 Data: 2017-06-27 15:51:49

    Pulpeciki na mlodej kapuscie i ziemniaki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu